Smassing Culture
  • Otaku
    OtakuΔες Περισσότερα
    Kaiji – Τo manga πριν το Squid Game
    5 Λεπτά Ανάγνωσης
    Η Κόρη της Κολάσεως – Φρανκενστάιν στο Τόκιο
    5 Λεπτά Ανάγνωσης
    Solo Leveling – Το φαινόμενο που επαναπροσδιόρισε τα manhwa
    5 Λεπτά Ανάγνωσης
    Ποιότητα σε δύσκολους καιρούς! Tα 10 καλύτερα κόμικς του 2024!
    16 Λεπτά Ανάγνωσης
    Έπιασαν τα κρύα – Τα 10 καλύτερα anime για μια χειμωνιάτικη μέρα
    8 Λεπτά Ανάγνωσης
  • Comic
    ComicΔες Περισσότερα
    Στο Σύμπαν των Αυτοεκδόσεων – 5 κόμικς που ξεχωρίζουν
    9 Λεπτά Ανάγνωσης
    Προσφυγική Νίκαια –  Ένα εικονογραφημένο χρονικό της προσφυγιάς
    5 Λεπτά Ανάγνωσης
    Altan: «Το καλό σκίτσο έχει μήνυμα συνοπτικό, πρωτότυπο και αμφίσημο»
    9 Λεπτά Ανάγνωσης
    Φονικό Χαμόγελο – Mind games με τον Joker
    7 Λεπτά Ανάγνωσης
    Ένας Σκοτεινός Ιππότης – Μια βραδιά στο Γκόθαμ
    5 Λεπτά Ανάγνωσης
  • Βιβλία
    ΒιβλίαΔες Περισσότερα
    Η Κυρά της Λίμνης – To τέλος πριν την RPG αρχή
    7 Λεπτά Ανάγνωσης
    Γραφή Κοφτερή σαν Μαχαίρι – Ενάντια στο «ωραίο»
    6 Λεπτά Ανάγνωσης
    Μια στεκιά στο μάτι του Tom Robbins
    12 Λεπτά Ανάγνωσης
    Η Ακρόπολη Των Ξεχασμένων Μύθων – Επιστροφή (και αναστροφή) στον κόσμο του Έλρικ
    7 Λεπτά Ανάγνωσης
    Erevis Cale Trilogy – Πέρα από την (DnD) ηθική
    6 Λεπτά Ανάγνωσης
  • Cinema
    CinemaΔες Περισσότερα
    Τελευταίος Πειρασμός – Η αποδόμηση του θείου δράματος και ο «ξανακερδισμένος παράδεισος»
    6 Λεπτά Ανάγνωσης
    Έχω Κάτι Να Πώ – Mεταξύ μας, δε χρειάζεται
    5 Λεπτά Ανάγνωσης
    Η Δασκάλα του Πιάνου – Σινεμά που διεισδύει στην ψυχή
    4 Λεπτά Ανάγνωσης
    The Brutalist – Xτίζοντας την Αμερική έναν εφιάλτη τη φορά
    4 Λεπτά Ανάγνωσης
    Μιλήσαμε με τον Χρήστο Πυθαρά για τη νέα του ταινία “Το Κυνήγι”
    7 Λεπτά Ανάγνωσης
  • Σειρές
    ΣειρέςΔες Περισσότερα
    The Residence – Ένας πολύχρωμος φόνος στον Λευκό Οίκο
    5 Λεπτά Ανάγνωσης
    Your Friendly Neighborhood Spider-Man – Fun επιστροφή στις ρίζες
    6 Λεπτά Ανάγνωσης
    Cobra Kai – Για όλους τους losers του κόσμου
    7 Λεπτά Ανάγνωσης
    The next big (and best) thing – Οι καλύτερες σειρές του 2024
    13 Λεπτά Ανάγνωσης
    Say Nothing – Η σκοτεινή πλευρά των επαναστάσεων
    6 Λεπτά Ανάγνωσης
  • Exclusive
    ExclusiveΔες Περισσότερα
    Altan: «Το καλό σκίτσο έχει μήνυμα συνοπτικό, πρωτότυπο και αμφίσημο»
    9 Λεπτά Ανάγνωσης
    Φονικό Χαμόγελο – Mind games με τον Joker
    7 Λεπτά Ανάγνωσης
    Μιλήσαμε με τον Χρήστο Πυθαρά για τη νέα του ταινία “Το Κυνήγι”
    7 Λεπτά Ανάγνωσης
    Στέλιος Ανατολίτης: «Θέλω να βρω το μη προφανές αστείο»
    8 Λεπτά Ανάγνωσης
    Αυτό είναι ραπ για τον λαό – Τα καλύτερα ελληνικά rap albums του 2024
    26 Λεπτά Ανάγνωσης
Διαβάζετε: Στον Ισκιο του Βασιλιά – Η σύγχρονη ελληνική πεζογραφία τιμά τον Stephen King
Share
Smassing CultureSmassing Culture
Font ResizerAa
  • Otaku
  • Comic
  • Βιβλία
  • Cinema
  • Σειρές
  • Exclusive
Αναζήτηση
  • Otaku
  • Comic
  • Βιβλία
  • Cinema
  • Σειρές
  • Exclusive
Follow US
Copyright © 2014-2023 Ruby Theme Ltd. All Rights Reserved.
Smassing Culture > Blog > Βιβλία > Horror > Στον Ισκιο του Βασιλιά – Η σύγχρονη ελληνική πεζογραφία τιμά τον Stephen King
HorrorΒιβλία

Στον Ισκιο του Βασιλιά – Η σύγχρονη ελληνική πεζογραφία τιμά τον Stephen King

Μάνος Βασιλείου - Αρώνης
Από Μάνος Βασιλείου - Αρώνης
Δημοσιεύτηκε 18 Ιανουαρίου 2018
Τελευταία Ενημέρωση 4 Μαρτίου 2018
7 Λεπτά Ανάγνωσης
SHARE

Ο Stephen King έχει επηρεάσει όσο λίγοι στην εποχή μας την λογοτεχνία τρόμου, αλλά και ευρύτερα τη μαζική κουλτούρα, προσφέροντας στο αναγνωστικό έργα αξεπέραστα στο είδος τους, όπως το «Αυτό», τη «Λάμψη», το «Σάλεμς Λοτ» και τόσα άλλα. Πρόκειται για έναν συγγραφέα, που δεν έχει σταματήσει στιγμή το γράψιμο τις τελευταίες δεκαετίες, που πλέον έχει στο ενεργητικό του γύρω στα 70 μυθιστορήματα και συλλογές διηγημάτων, που περιλαμβάνουν περίπου 200 διηγήματα.

Τα έργα του έχουν μεταφραστεί αμέτρητες φορές και έχουν πουλήσει πολλά εκκατομύρια αντίτυπα ανά τον κόσμο, ενώ δεν είναι και λίγες οι φορές που έχει βραβευθεί για τα έργα του, αλλά και τη συνολική συνεισφορά του στην αμερικάνικη λογοτεχνία. Η μεγάλη απήχηση των έργων του στο ευρύτερο κοινό, μέσα κυρίως απ’ τα ίδια τα βιβλία του, αλλά και απ’ τις μεταφορές τους στη μικρή και τη μεγάλη οθόνη, τον έχει αναδείξει σε έναν θρύλο της λογοτεχνίας του τρόμου. Ο Stephen King είναι ένας σύγχρονος λαϊκός παραμυθάς, του οποίου τα παραμύθια απευθύνονται κυρίως σε μεγαλύτερους, αφού είναι σκοτεινά και ανατριχιαστικά, όπως τα παραμύθια των Grimm.

Η λογοτεχνία του Stephen King συγκροτεί μια ανεκτίμητη κληρονομιά, που έχει επηρεάσει και επηρεάζει διεθνώς πολύ περισσότερα λογοτεχνικά και καλλιτεχνικά είδη, πέρα από τη λογοτεχνία τρόμου. Σε αυτή την κληρονομιά 16 έλληνες πεζογράφοι αποτίουν φόρο τιμής με την ανθολογία διηγημάτων «Στον ίσκιο του βασιλιά», υπό την επιμέλεια του Κυριάκου Αθανασιάδη.

Αφορμή για αυτή τη συλλογή αποτέλεσε η απόκτηση των δικαιωμάτων των έργων του Stephen King από τις εκδόσεις Κλειδάριθμος και η συμπλήρωση 70 χρόνων ζωής του συγγραφέα. Όμως, όπως σημειώνει στον πρόλογό του ο Κυριάκος Αθανασιάδης, η ιδέα για μια τέτοια ανθολογία διηγημάτων ελλήνων πεζογράφων εμπνευσμένων απ’ τον Stephen King υπήρχε χρόνια πριν, απλά τώρα ωρίμασε η προσπάθεια και βρήκε το δρόμο της προς το τυπογραφείο.

Τελικά ο Κυριάκος Αθανασιάδης κατάφερε να συγκεντρώσει διηγήματα από μια μεγάλη γκάμα ελλήνων πεζογράφων, οι οποίοι είναι διαφορετικοί μεταξύ τους, άλλοι εμπειρότεροι και πιο αναγνωρισμένοι στο ελληνικό αναγνωστικό κοινό, ενώ άλλοι βρίσκονται στα πρώτα βήματα τους στο χώρο της λογοτεχνίας. Όμως κοινή συνισταμένη των διηγημάτων της ανθολογίας είναι ότι όλα τους μας προσφέρουν φρέσκιες ιστορίες, που η καθεμία έχει εμπνευστεί και επηρεαστεί με το δικό της ιδιαίτερο τρόπο απ’ το έργο του Stephen King. Σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται για αντιγραφές του King, αλλά για πρωτότυπα δημιουργήματα της σύγχρονης ελληνικής πεζογραφίας, απ’ τα οποία τα περισσότερα εντάσσονται στη λογοτεχνία τρόμου, ενώ άλλα αναφέρονται σε διαφορετικα (συναφή βέβαια) λογοτεχνικά είδη, τα οποία όμως όλα διατηρούν ως κοινό πυρήνα την επιρροή τους απ’ το Βασιλιά του Τρόμου.

Στον «ίσκιο του βασιλιά» μπορούμε να ανακαλύψουμε διάφορα θέματα της λογοτεχνίας του Stephen King, απ’ τα οποία εμπνέονται τα διηγήματα των συγγραφέων του τόμου. Φυσικά ξεχωρίζει η ύπαρξη ανατριχιαστικών πλασμάτων, απόκοσμα τέρατα που είναι αδύνατον να εξηγηθούν απ’ την κοινή λογική, η περιγραφή των οποίων ανατριχιάζει κάθε αναγνώστη. Ένα τέτοιο πλάσμα του σκότους αναπλάθει στο δικό του διήγημα, στη «Baba Yaga», ο Κυριάκος Αθανασιάδης (Η κόκκινη Μαρία, Το βασίλειο του αποχαιρετισμού). Η «Baba Yaga» είναι το ευρωπαϊκό όνομα, πίσω απ’ το οποίο κρύβεται ο θρύλος της κακιάς μάγισσας απ’ το ζαχαρένιο σπίτι στο οποίο εγκλωβίστηκαν ο Χάνσελ και η Γκρέτελ, μια αρχετυπική μορφή του Μπαμπούλα. Και ένα άλλο εξίσου απόκοσμο τέρας, που η ιστορία του χάνεται στα βάθη του χρόνου, της μνήμης και της λήθης της ιστορίας ενός χωριού δημιουργεί ο Δημοσθένης Παπαμάρκος στο δικό του καθηλωτικά ατμοσφαιρικό διήγημα «Είπατε τω βασιλει».

Φυσικά λογοτεχνία τρόμου και Stephen King, έξω από ατμοσφαιρικά τοπία δεν μπορεί να υπάρξει. Ως εκ τούτου πολλά απ’ τα διηγήματα της συλλογής πλάθουν σκοτεινούς τόπους με κλειστές κοινωνίες, τις οποίες συχνά ο Stephen King έχει χρησιμοποιήσει σαν πρώτη ύλη στο έργο του, τόσο για να εξάψει τη φαντασία του αναγνωστικού κοινού, όσο και για να σχολιάσει ευρύτερα κοινωνικά ζητήματα, μέσα από ιστορίες κλειστών συντηρητικών κοινωνιών, όπως αυτή του Maine. Σε μια τέτοια σκοτεινή περιοχή μας ξεναγεί και ο Κωνσταντίνος Κέλλης (Η σκιά στο σπίτι, Νεκρή γραμμή) στα «Βαφτίσια», διηγούμενος μια απάνθρωπη οικογενειακή παράδοση, που λαμβάνει χώρα όποτε γεννιέται πρωτότοκος γιος στην οικογένεια Σταυροπούλου.

Όμως ο τρόμος στα διηγήματα των συγγραφέων του τόμου, όπως και στην ίδια τη λογοτεχνία του Stephen King, συνεχίζει να είναι εξίσου καθηλωτικός, ακόμα και όταν δεν ενδύεται τη μορφή ενός ανατριχιαστικού εχθρικού πλάσματος, αλλά εμφανίζεται ως μια ανυπόφορη ιδέα, που καταντά μανία για τον ψυχισμό των πρωταγωνιστών της εκάστοτε ιστορίας. Αυτού του είδους το φόβο μας γνωρίζει ο Ηλίας Μαγκλίνης (Πρωινή γαλήνη, Σώμα με σώμα) στη «Γάτα στο κουτί», όπου παρακολουθούμε τον τρομαγμένο συλλογισμό ενός αναγνωρισμένου συγγραφέα, ο οποίος γνωρίζοντας καλύτερα τους νόμους της φυσικής και τα σύγχρονα συμπεράσματα της επιστήμης, αρχίζει να αμφιβάλλει για την ίδια την ύπαρξή του.

Τέλος, πρέπει να τονιστεί ότι στην πλειοψηφία των διηγημάτων ενυπάρχει με το δικό του τρόπο το ελληνικό στοιχείο. Είναι πλέον σαφές ότι οι συγγραφείς του τόμου δεν προσπάθησαν να αντιγράψουν το Stephen King, απλά βαφτίζοντας τις ιστορίες του με ελληνικά ονόματα, αλλά έπλασαν πρωτότυπα έργα της ελληνικής λογοτεχνίας τρόμου, τα οποία συχνά αφορμώνται από τοπικές παραδόσεις ή αναφέρονται στην κλασσική ελληνική λογοτεχνία, ενώ διαδραματίζονται σε γνώριμους για εμάς τόπους. Το πιο εμφανές παράδειγμα είναι το «Όνειρο στο κύμα (Volume 2)» του Άρη Σφακιανάκη (Έξοδος, Ο τρόμος του κενού), που αναφέρεται ευθέως στο κλασσικό διήγημα του Παπαδιαμάντη, προκειμένου να περιπλανηθεί στα απάτητα μονοπάτια του έρωτα και της μαγείας της φύσης. Αλλά και τα νησιώτικα τοπία, στα οποία δρουν οι πρωταγωνιστές των ιστοριών «Έλληνες Θεοί» της Ευτυχίας Γιαννάκη (Αλκυονίδες μέρες, Στο πίσω κάθισμα) και «Άσπρα Σπίτια» της Κατερίνας Μαλακατέ (Το σχέδιο, Κανείς δεν θέλει να πεθάνει) είναι τόποι οικείοι, στους οποίους οι συγγραφείς πλάθουν θαυμάσια τις ιστορίες τους.

TAGGED:stephen kingΔημοσθένης Παπαμάρκοςεκδ. ΚλειδάριθμοςΕυτυχία ΓιαννάκηΗλίας ΜαγκλίνηςΚυριάκος ΑθανασιάδηςΚωνσταντίνος ΚέλληςΣτον ίσκιο του Βασιλιά
Μοιραστείτε το Άρθρο
Facebook Copy Link Print
ΑπόΜάνος Βασιλείου - Αρώνης
Γεννήθηκε το 1993, δηλαδή ήταν 6 χρονών όταν είδε πρώτη φορά το Star Wars. Κάπου στο Λύκειο κατέληξε ότι η αλήθεια βρίσκεται στον Sheldon και από τότε προσπαθεί να ανακαλύψει τον κόσμο των nerds και των superheroes, χωρίς ιδιαίτερη επιτυχία. Αγαπημένο του χρώμα το κόκκινο: στις σημαίες, στον Flash, στον Deadpool, ενώ στις μπλούζες το προτιμά με λευκές λωρίδες. Τελευταία το παίζει και δικηγόρος, χωρίς καμία επιτυχία.
Προηγούμενο άρθρο Πάρκο Στρατφορντ- Σαίξπηρ χωρίς εκπτώσεις!
Επόμενο άρθρο The End Of The F***ing World- Aλητείες με αιτίες
FacebookLike
XFollow
PinterestPin
InstagramFollow

Subscribe Now

Subscribe to our newsletter to get our newest articles instantly!
Most Popular
Τελευταίος Πειρασμός – Η αποδόμηση του θείου δράματος και ο «ξανακερδισμένος παράδεισος»
23 Απριλίου 2025
Kaiji – Τo manga πριν το Squid Game
22 Απριλίου 2025
Στο Σύμπαν των Αυτοεκδόσεων – 5 κόμικς που ξεχωρίζουν
16 Απριλίου 2025
Η Κυρά της Λίμνης – To τέλος πριν την RPG αρχή
11 Απριλίου 2025
The Residence – Ένας πολύχρωμος φόνος στον Λευκό Οίκο
6 Απριλίου 2025

Μπορεί να σου αρέσουν και αυτά:

BookTokΒιβλία

Twisted Love – Τοξική αγάπη

Μαριάννα Τσότρα
Μαριάννα Τσότρα
22 Φεβρουαρίου 2023
HorrorΒιβλία

Τα Βιβλία του Αίματος 2 – Πιο τρομακτικά, πιο σοκαριστικά, πιο αιματοβαμμένα

admin
admin
16 Οκτωβρίου 2018
ExclusiveSmassPodcasts

Τα top 6 επεισόδια της 1ης σεζόν των SmassPodcasts

admin
admin
6 Οκτωβρίου 2020
HorrorΒιβλία

Νεκροταφείο Ζώων- Το βιβλίο που τρόμαξε μέχρι και τον Βασιλιά

Σόλωνας Παπαγεωργίου
Σόλωνας Παπαγεωργίου
7 Ιανουαρίου 2019
ComicΕλληνικά

Berlin: Πρώτος Θάνατος – Lovecraft και ζόμπι σε nοir σκηνικό

Nίκος Γιακουμέλος
Nίκος Γιακουμέλος
7 Απριλίου 2022
HorrorΒιβλία

Το Αυτό – Μια κλασσική εγκυκλοπαίδεια τρόμου

Μάνος Βασιλείου - Αρώνης
Μάνος Βασιλείου - Αρώνης
1 Απριλίου 2020
[mailerlite_form form_id=1]
Smassing Culture

To Smassing Culture ξεκίνησε σαν μια προσπάθεια ανθρώπων που αγαπούν την μαζική κουλτούρα και θέλουν να μιλήσουν για αυτή από μια διαφορετική, πιο κοινωνική γωνία. 

Για εμάς

  • Αρχική
  • Τι είναι το Smassing Culture
  • Συντακτική

Δείτε Επίσης

  • Συνεντεύξεις
  • SmassFest
  • SmassPodcasts
  • Videos

Βρείτε μας:

Επικοινωνία
Manufactured by Sociality
Welcome Back!

Sign in to your account

Username or Email Address
Password

Lost your password?