Smassing Culture
  • Otaku
    OtakuΔες Περισσότερα
    Kaiji – Τo manga πριν το Squid Game
    5 Λεπτά Ανάγνωσης
    Η Κόρη της Κολάσεως – Φρανκενστάιν στο Τόκιο
    5 Λεπτά Ανάγνωσης
    Solo Leveling – Το φαινόμενο που επαναπροσδιόρισε τα manhwa
    5 Λεπτά Ανάγνωσης
    Ποιότητα σε δύσκολους καιρούς! Tα 10 καλύτερα κόμικς του 2024!
    16 Λεπτά Ανάγνωσης
    Έπιασαν τα κρύα – Τα 10 καλύτερα anime για μια χειμωνιάτικη μέρα
    8 Λεπτά Ανάγνωσης
  • Comic
    ComicΔες Περισσότερα
    Όλο Δεξιά Για Τον Παράδεισο – Mια κυρπαντελίστικη Κόλαση
    4 Λεπτά Ανάγνωσης
    Βατραχομυομαχία – Όταν η κωμωδία συναντά το έπος με φρέσκια ματιά
    6 Λεπτά Ανάγνωσης
    Οι υποψηφιότητες των ΕΒΚ 2025
    10 Λεπτά Ανάγνωσης
    Στο Σύμπαν των Αυτοεκδόσεων – 5 κόμικς που ξεχωρίζουν
    9 Λεπτά Ανάγνωσης
    Προσφυγική Νίκαια –  Ένα εικονογραφημένο χρονικό της προσφυγιάς
    5 Λεπτά Ανάγνωσης
  • Βιβλία
    ΒιβλίαΔες Περισσότερα
    Η Κυρά της Λίμνης – To τέλος πριν την RPG αρχή
    7 Λεπτά Ανάγνωσης
    Γραφή Κοφτερή σαν Μαχαίρι – Ενάντια στο «ωραίο»
    6 Λεπτά Ανάγνωσης
    Μια στεκιά στο μάτι του Tom Robbins
    12 Λεπτά Ανάγνωσης
    Η Ακρόπολη Των Ξεχασμένων Μύθων – Επιστροφή (και αναστροφή) στον κόσμο του Έλρικ
    7 Λεπτά Ανάγνωσης
    Erevis Cale Trilogy – Πέρα από την (DnD) ηθική
    6 Λεπτά Ανάγνωσης
  • Cinema
    CinemaΔες Περισσότερα
    Τελευταίος Πειρασμός – Η αποδόμηση του θείου δράματος και ο «ξανακερδισμένος παράδεισος»
    6 Λεπτά Ανάγνωσης
    Έχω Κάτι Να Πώ – Mεταξύ μας, δε χρειάζεται
    5 Λεπτά Ανάγνωσης
    Η Δασκάλα του Πιάνου – Σινεμά που διεισδύει στην ψυχή
    4 Λεπτά Ανάγνωσης
    The Brutalist – Xτίζοντας την Αμερική έναν εφιάλτη τη φορά
    4 Λεπτά Ανάγνωσης
    Μιλήσαμε με τον Χρήστο Πυθαρά για τη νέα του ταινία “Το Κυνήγι”
    7 Λεπτά Ανάγνωσης
  • Σειρές
    ΣειρέςΔες Περισσότερα
    Η σημασία της μουσικής στον έρωτα των Δύο Ξένων
    11 Λεπτά Ανάγνωσης
    The Residence – Ένας πολύχρωμος φόνος στον Λευκό Οίκο
    5 Λεπτά Ανάγνωσης
    Your Friendly Neighborhood Spider-Man – Fun επιστροφή στις ρίζες
    6 Λεπτά Ανάγνωσης
    Cobra Kai – Για όλους τους losers του κόσμου
    7 Λεπτά Ανάγνωσης
    The next big (and best) thing – Οι καλύτερες σειρές του 2024
    13 Λεπτά Ανάγνωσης
  • Exclusive
    ExclusiveΔες Περισσότερα
    Πτήση/Κόσοβο -Η πιο balkanstigmh του ελληνικού θεάτρου
    4 Λεπτά Ανάγνωσης
    Το Comicdom CON Athens 2025 επιστρέφει και το Smassing Culture θα είναι πάλι εκεί!
    7 Λεπτά Ανάγνωσης
    Altan: «Το καλό σκίτσο έχει μήνυμα συνοπτικό, πρωτότυπο και αμφίσημο»
    9 Λεπτά Ανάγνωσης
    Φονικό Χαμόγελο – Mind games με τον Joker
    7 Λεπτά Ανάγνωσης
    Μιλήσαμε με τον Χρήστο Πυθαρά για τη νέα του ταινία “Το Κυνήγι”
    7 Λεπτά Ανάγνωσης
Διαβάζετε: Ο φεμινισμός του Hayao Miyazaki
Share
Smassing CultureSmassing Culture
Font ResizerAa
  • Otaku
  • Comic
  • Βιβλία
  • Cinema
  • Σειρές
  • Exclusive
Αναζήτηση
  • Otaku
  • Comic
  • Βιβλία
  • Cinema
  • Σειρές
  • Exclusive
Follow US
Copyright © 2014-2023 Ruby Theme Ltd. All Rights Reserved.
Smassing Culture > Blog > Otaku > Anime > Ο φεμινισμός του Hayao Miyazaki
AnimeHayao MiyazakiΑφιερώματα

Ο φεμινισμός του Hayao Miyazaki

Ηρώ Παπασπύρου
Από Ηρώ Παπασπύρου
Δημοσιεύτηκε 15 Δεκεμβρίου 2020
Τελευταία Ενημέρωση 4 Μαρτίου 2024
7 Λεπτά Ανάγνωσης
SHARE

Ένα διαφορετικό μοντέλο από της Disney

Το 2013 η ταινία Frozen της Disney χειροκροτήθηκε από πολλούς για το φεμινιστικό της μήνυμα. Στην ταινία αυτή η λύση του προβλήματος δεν έρχεται μέσα από τον πρίγκιπα/main love interest της πριγκίπισσας/πρωταγωνίστριας αλλά μέσα από τις ίδιες τις πρωταγωνίστριες και της αγάπης που έχουν η μία για την άλλη. Και ενώ για το studio της Disney ήταν όντως η πρώτη φορά που βλέπαμε μια στροφή στην κλασική αφήγηση της πριγκίπισσας που χρειάζεται έναν πρίγκιπα για να τη σώσει, ένα άλλο studio, στην άλλη άκρη του κόσμου χάραζε μια διαφορετική πορεία για πάνω από 20 χρόνια. Το Studio Ghibli, στη διεύθυνση του Hayaο Miyazaki, είχε βάλει προ πολλού αλλού το κέντρο της αφήγησής του.

Contents
Ένα διαφορετικό μοντέλο από της DisneyΟικείοι γυναικείοι χαρακτήρεςΟ έρωτας όχι σαν αυτοσκοπόςΕπιλογικάHayao Miyazaki

Ο Hayao Miyazaki είναι γνωστός για το πλήθος ταινιών που έχει βγάλει με γυναίκες πρωταγωνίστριες. Βέβαια, αυτό που διαφοροποιεί τον Miyazaki και τον βάζει δεκαετίες μπροστά από τους υπόλοιπους filmmakers δεν είναι απλά η ποσότητα των πρωταγωνιστριών του. Και η Disney έχει ένα μεγάλο πλήθος από πριγκίπισσες, πολλές από τις οποίες μου ήταν ιδιαίτερα αγαπητές στα παιδικά μου χρόνια. Παρόλα αυτά, μεγαλώνοντας, αν και συνεχίζω να έχω μια ιδιαίτερη νοσταλγία για τις ταινίες της χρυσής εποχής της Disney, δε μπορώ να πω το ίδιο και για τις πριγκίπισσες της Disney. Αντιθέτως, η ταύτιση και η αγάπη που νιώθω για τις ηρωίδες του Miyazaki μεγαλώνει.

Ποια είναι όμως η μεγάλη αντίθεση που έχουν οι πρωταγωνίστριες των δύο studio αυτών? Ας ξεκινήσουμε από το απλό, το τι πρεσβεύουν οι πριγκίπισσες της Disney. Για να το πούμε απλά, είναι πανέμορφες, τραγουδάνε ωραία, ερωτεύονται, σώζονται και παντρεύονται. Ναι υπάρχουν παραλλαγές, υπάρχουν μικρές αποκλίσεις, αλλά το κεντρικό plot είναι αυτό. Κάποια στιγμή όμως, ξεκινάει να σε κουράζει αυτό. Κάποια στιγμή σκέφτεσαι “ναι καλό όλο αυτό αλλά μήπως υπάρχει και κάτι άλλο?“. Είχα την καλή τύχη, την περίοδο αυτή που άρχισα να αναρωτιέμαι αν υπάρχει κάτι άλλο εκεί έξω για μένα πέρα από ένα πρίγκιπα/γαμπρό να πετύχω τυχαία στην τηλεόραση το Princess Mononoke του Hayao Miyazaki. Μετά από αυτό, όποτε πηγαίναμε οικογενειακά εκδρομή σε κάποιο δάσος σκεφτόμουν σοβαρά να φύγω, να χαθώ στο δάσος για να με βρουν λύκοι και να γίνω και εγώ σαν την Mononoke (ευτυχώς δεν το έκανα).

Οικείοι γυναικείοι χαρακτήρες

O Miyazaki παίρνει την επιλογή να πλαισιώσει τις ταινίες του με ένα ποικιλόμορφο cast γυναικών, είτε αυτό είναι σε πρωταγωνιστικούς, ανταγωνιστικούς ή σε δεύτερους ρόλους. Οι γυναίκες αυτές προέρχονται από διαφορετικά ηλικιακά group, μπορεί να είναι ηλικιωμένες ή να έχουν μόλις μπει στην εφηβεία. Μπορεί να είναι γενναίες, φοβητσιάρες, δημιουργικές, ανεξάρτητες, χαριτωμένες, ευρηματικές, στοργικές. Έτσι στις ταινίες του Miyazaki βλέπουμε γυναίκες με τις οποίες θα μπορούμε να ταυτιστούμε εμείς, αλλά ταυτόχρονα βλέπουμε και γυναίκες τις οποίες μπορούμε να ταυτίσουμε με τις μητέρες μας, τις αδερφές μας ή τις φίλες μας. Στις ταινίες του Miyazaki, όπως και στην πραγματικότητα, οι γυναίκες δεν είναι φτιαγμένες από το ίδιο καλούπι, ούτε μια μοναδικότητα σε έναν κατά τα άλλα ανδροκρατούμενο κόσμο.

Στις ηρωίδες του Miyazaki συναντάμε ένα κράμα χαρακτηριστικών, που θέλει να μας δείξει ότι η θηλυκότητα δεν έχει μόνο ένα τρόπο έκφανσης, ούτε συγκεκριμένα χαρακτηριστικά με τα οποία εκδηλώνεται. Στα δυτικά cartoons έχουμε συνηθίσει σε συγκεκριμένα μοτίβα, στο τι είναι επιτρεπτό ή τι περιμένουμε από μια γυναίκα και έναν άνδρα ήρωα. Τι θέλουν να πετύχουν και πως πρέπει να μοιάζουν. Στο έργο του Miyazaki όμως αυτοί οι διαχωρισμοί δεν είναι τόσο σαφείς.

Στην ταινία Princess Mononoke η Lady Eboshi, η ανταγωνίστρια της ταινίας, είναι μια μιλιταριστική φιγούρα αλλά ταυτόχρονα και ένας πολύ συμπονευτικός άνθρωπος, που παρέχει καταφύγιο σε άτομα που η κοινωνία έχει εξορίσει στο περιθώριο. Για την Lady Eboshi ο πόλεμος δεν είναι δουλειά των άνδρων, όπως μας δείχνει όταν δίνει όπλα στις σεξεργάτριες για να προστατεύσουν την πόλη τους.

Στην κλιμάκωση της ταινίας ο νεαρός πολεμιστής Ashitaka αγκαλιάζει την San, την ηρεμεί και της ζητάει να πολεμήσουν για να σώσουν τον κόσμο αντί να τον καταστρέψουν, μαζί. Τόσο η San, όσο και η Lady Eboshi, έχουν τον χώρο να είναι άγριες ή βίαιες, να πολεμάνε, ενώ ο Ashitaka να είναι ευγενικός και ήρεμος. Η επίλυση της κεντρικής σύγκρουσης της ταινίας γίνεται μέσα από την αντιστροφή των παραδοσιακών έμφυλων ρόλων, και μας δείχνει πως η αγάπη και η ειρήνη δεν πρέπει να περιορίζεται από αυτούς αντιθέτως να τους υπερβαίνουν. Για τον Miyazaki όπως και η θηλυκότητα, έτσι και η αρρενοπώτητα δεν έχει μόνο ένα τρόπο έκφανσης.

Ο έρωτας όχι σαν αυτοσκοπός

Στα ίδια πλαίσια είναι και η προσέγγιση του Miyazaki για τον έρωτα. Αν και υπάρχει στις ταινίες του, ο έρωτας δεν είναι πότε ο αυτοσκοπός ή η κεντρική επιδίωξη για τις ηρωίδες του. Ο έρωτας δεν υπάρχει για να οδηγεί την πλοκή αλλά ούτε για να λειτουργήσει ως αδυναμία για τις ηρωίδες του. Ο ίδιος μάλιστα έχει εναντιωθεί στο trope που λέει ότι επειδή ένας άντρας και μία γυναίκα βρίσκονται στην ίδια ταινία πρέπει να αναπτυχθεί ένα ρομάντζο μεταξύ τους. Αντιθέτως επιλέγει να χτίζει σχέσεις αλληλοσεβασμού και κατανόησης ανάμεσα στους ήρωες του. Το Nausicaä of the Valley of the Wind είναι ίσως το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα όπου ο Miyazaki εναντιώνεται στη ιδέα ότι ο έρωτας είναι η λύση του προβλήματος για τις ηρωίδες, και ότι οι ίδιες πρέπει να περιμένουν κάποιον να έρθει να τις σώσει.

Αναρωτιέμαι συχνά ποιος είναι ο λόγος που οι ηρωίδες του Hayao Miyazaki με έκαναν τόσο πολύ να ταυτιστώ μαζί τους και με ακολούθησαν στην ενηλικίωση. Και για εμένα η απάντηση δεν βρίσκεται ούτε στη Nausicaä, ούτε στην San, αλλά στην Satsuki, την μεγαλύτερη αδερφή από τις δύο αδερφές στην ταινία My Neighbor Totoro. Όταν η μητέρα των δυο κοριτσιών αρρωσταίνει, η Satsuki αναλαμβάνει τον ρόλο να μεγαλώσει και να φροντίσει την μικρότερη αδερφή της. Και πλάι σε αυτές τις στιγμές της απότομης, αναγκαστικής ενηλικίωσης, που πολλές φορές βιώνουν τα μεγαλύτερα παιδιά μιας οικογένειας – ιδιαίτερα τα κορίτσια, έχουμε τον κόσμο των πνευμάτων του δάσους. Ο Miyazaki κατάφερε να αποτυπώσει στις ταινίες του τα προβλήματα και τους περιορισμούς που βιώνουν οι γυναίκες στο σήμερα, την πολυπλοκότητα του να είσαι γυναίκα ενώ ταυτόχρονα δημιουργεί όμορφους, φανταστικούς κόσμους έξω από την πραγματικότητα.

Επιλογικά

Η εξωπραγματική, αλλά και καθημερινή, δύναμη που δείχνουν οι ηρωίδες του σε γεμίζουν με μια αίσθηση ελπίδας και εκεί νομίζω βρίσκεται και η πραγματική ομορφιά των ταινιών του Miyazaki. Ότι ακόμα και σε έναν κόσμο με μάγισσες, πριγκίπισσες, πνεύματα του δάσους, κοπέλες που μεγαλώνουν με λύκους μπορείς να βρεις εσένα.

Hayao Miyazaki

Αφιέρωμα στον κορυφαίο δημιουργό anime με αφορμή την τελευταία του ταινία.
Διάβασε το αφιέρωμα

TAGGED:animefeminismhayao miyazakimy neighbour totoronausicaa valley of the windprincess mononokeStudio GhibliάνιμεγυναίκεςΙαπωνιαταινίεςφεμινισμός
Μοιραστείτε το Άρθρο
Facebook Copy Link Print
ΑπόΗρώ Παπασπύρου
Follow:
Η σχέση της Ηρώς με το φανταστικό ξεκίνησε όταν στα πέντε της ανακοίνωσε ότι είναι ερωτευμένη με τον Aslan. Περιέργως μεγαλώνοντας δεν έγινε furry. Αφιέρωσε την εφηβεία της στο τρίπτυχο μέταλ, video games και high fantasy, μέχρι που στα 22 της ανακάλυψε ότι της αρέσει unironically η Taylor Swift. Από τότε προσπαθεί να ζήσει με το βάρος αυτό. Δε νιώθει άνετα με τον όρο social justice warrior, προσδιορίζεται ως social justice druid.
Προηγούμενο άρθρο Warrior – To kung fu αντεπιτίθεται στις οθόνες μας
Επόμενο άρθρο Οι Αργοναύτες – Eνα ταξίδι στη μεταβλητότητα της ύπαρξης
FacebookLike
XFollow
PinterestPin
InstagramFollow

Subscribe Now

Subscribe to our newsletter to get our newest articles instantly!
Most Popular
Όλο Δεξιά Για Τον Παράδεισο – Mια κυρπαντελίστικη Κόλαση
14 Μαΐου 2025
Βατραχομυομαχία – Όταν η κωμωδία συναντά το έπος με φρέσκια ματιά
13 Μαΐου 2025
Οι υποψηφιότητες των ΕΒΚ 2025
14 Μαΐου 2025
Η σημασία της μουσικής στον έρωτα των Δύο Ξένων
12 Μαΐου 2025
Πτήση/Κόσοβο -Η πιο balkanstigmh του ελληνικού θεάτρου
11 Μαΐου 2025

Μπορεί να σου αρέσουν και αυτά:

Exclusive Reviews

AthensCon exclusive review[εικόνες+βίντεο]

Nίκος Γιακουμέλος
Nίκος Γιακουμέλος
18 Νοεμβρίου 2018
Anime

Επτά anime που αδικούν το manga (Μέρος Β’)

Χρυσάνθη Παπουτσιδάκη
Χρυσάνθη Παπουτσιδάκη
22 Νοεμβρίου 2020
ExclusiveExclusive Reviews

5 ιστορίες γυναικείας χειραφέτησης από τη μαζική κουλτούρα

admin
admin
2 Νοεμβρίου 2018
AnimeOtaku

Beach off! – Τα 10 καλύτερα beach episodes που έχουμε δει!

Jamal Animas
Jamal Animas
29 Ιουλίου 2023
Non-fictionΒιβλία

Sister Outsider – Μία Μαύρη γυναίκα, μαχήτρια και ποιήτρια «που κάνει τη δουλειά της» 

Μάνος Βασιλείου - Αρώνης
Μάνος Βασιλείου - Αρώνης
21 Ιουλίου 2023
ExclusiveGamesSmassPodcastsVideogames

Έμφυλες αναπαραστάσεις στο League of Legends (SmassPodcasts #46)

admin
admin
20 Φεβρουαρίου 2022
[mailerlite_form form_id=1]
Smassing Culture

To Smassing Culture ξεκίνησε σαν μια προσπάθεια ανθρώπων που αγαπούν την μαζική κουλτούρα και θέλουν να μιλήσουν για αυτή από μια διαφορετική, πιο κοινωνική γωνία. 

Για εμάς

  • Αρχική
  • Τι είναι το Smassing Culture
  • Συντακτική

Δείτε Επίσης

  • Συνεντεύξεις
  • SmassFest
  • SmassPodcasts
  • Videos

Βρείτε μας:

Επικοινωνία
Manufactured by Sociality
Welcome Back!

Sign in to your account

Username or Email Address
Password

Lost your password?