Στο The Comic Con 5 στη Θεσσαλονίκη φέτος, φιλοξενήθηκαν πάρα πολύ καλλιτέχνες, συγκεκριμένα 161, και μαζί τους έφεραν και νέες εκδόσεις τους, νέα αλμπουμάκια, για τους επισκέπτες της εκδήλωσης. Το «Διάστημα Ανάμεσά Μας» είναι ένα από αυτά, μία αυτοέκδοση σε σενάριο και σχέδιο του Κωνσταντίνου Κάτσου, 20 σελίδων, σε ασπρόμαυρο, και είναι σίγουρα από αυτά που συζητήθηκαν περισσότερο εκείνο το τριήμερο (10-11-12 Μαΐου).
«Ντράκουλα», «Καμία Σχέση», «Comic Cultura», είναι μονάχα λίγες από τις δουλείες που έχει ο Κάτσος στο βιογραφικό του. Η ελληνική σκηνή κόμικς τον πρωτογνώρισε πριν 2 χρόνια, και έκτοτε δεν έχει σταματήσει να ασχολείται μαζί του. Έχει συμμετάσχει σε διάφορα φεστιβάλ με τις αυτοεκδόσεις του, και σίγουρα θα έχει πολλά ακόμα να μας πει!
Στο νέο του κόμικ μας παρουσιάζει δύο αστροναύτες, με τα κωδικά ονόματα Ένα και Δύο, οι οποίοι – λόγω μιας γκάφας του Δύο – ξεμένουν παγιδευμένοι στο Φεγγάρι, στο διάστημα! Εκεί προσπαθούν να βρουν κάποιο τρόπο επικοινωνίας ώστε να ειδοποιήσουν την Γη πως βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση, αλλά πριν το κάνουν αυτό πρέπει να βρουν έναν τρόπο να… συνεννοηθούν μεταξύ τους!
Ο τίτλος του κόμικ σημαίνει δύο πράγματα. Πρώτον, το διάστημα ανάμεσα στη Γη και την Σελήνη, και κατά δεύτερον το διάστημα επικοινωνίας που υπάρχει ανάμεσα στον Ένα και τον Δύο. Οι δύο πρωταγωνιστές δημιουργούν μία αντίθεση μεταξύ τους με τον τρόπο που σκέφτονται, ο Ένα είναι ο φωστήρας, η φωνή της λογικής, ενώ ο Δύο, αντίθετα, είναι ο ηλίθιος, ο χαλάστρας, αυτός που δημιουργεί προβλήματα με την αφέλειά του.
Ένα σενάριο γνωστό μεν, ξεκαρδιστικό δε, αλλά ο Κάτσος καταφέρνει να το κάνει πρωτότυπο, με τον δικό του ιδιαίτερο τρόπο, κυρίως μέσω της τοποθεσίας της Σελήνης, αλλά και του χιούμορ του, που δουλεύει εξαιρετικά με την ατμόσφαιρα του κόμικ. Σχεδόν σε κάθε σελίδα το χιούμορ δουλεύει με μεγάλη αποτελεσματικότητα, κάνοντας για μία απίθανη ανάγνωση!
Το σχεδιαστικό στυλ του Κάτσου παίρνει πρώτη θέση, και με την απλότητά του, την στρογγυλότητα των προσώπων, βάζει τον αναγνώστη κατευθείαν στο κλίμα, και απλά κολλάει τρομερά με το σενάριο. Είναι τόσο λειτουργικό, που θα μπορούσε να πει κανείς πως το σχέδιό του συμπληρώνει ακόμα και το σενάριο. Η σκηνοθεσία είναι επίσης πολύ καλή ειδικά σε μερικά πάνελ.
Συνολικά, ο Κωνσταντίνος Κάτσος χρησιμοποιεί σουρεαλιστικές καταστάσεις ώστε να εκπνεύσει γέλιο, με έναν απλό μεν πανέξυπνο δε τρόπο. Τώρα που διαβάσαμε το πρώτο τεύχος της σειράς, ανυπομονούμε να δούμε και την συνέχεια!