Smassing Culture
  • Otaku
    OtakuΔες Περισσότερα
    Kaiji – Τo manga πριν το Squid Game
    5 Λεπτά Ανάγνωσης
    Η Κόρη της Κολάσεως – Φρανκενστάιν στο Τόκιο
    5 Λεπτά Ανάγνωσης
    Solo Leveling – Το φαινόμενο που επαναπροσδιόρισε τα manhwa
    5 Λεπτά Ανάγνωσης
    Ποιότητα σε δύσκολους καιρούς! Tα 10 καλύτερα κόμικς του 2024!
    16 Λεπτά Ανάγνωσης
    Έπιασαν τα κρύα – Τα 10 καλύτερα anime για μια χειμωνιάτικη μέρα
    8 Λεπτά Ανάγνωσης
  • Comic
    ComicΔες Περισσότερα
    Όλο Δεξιά Για Τον Παράδεισο – Mια κυρπαντελίστικη Κόλαση
    4 Λεπτά Ανάγνωσης
    Βατραχομυομαχία – Όταν η κωμωδία συναντά το έπος με φρέσκια ματιά
    6 Λεπτά Ανάγνωσης
    Οι υποψηφιότητες των ΕΒΚ 2025
    10 Λεπτά Ανάγνωσης
    Στο Σύμπαν των Αυτοεκδόσεων – 5 κόμικς που ξεχωρίζουν
    9 Λεπτά Ανάγνωσης
    Προσφυγική Νίκαια –  Ένα εικονογραφημένο χρονικό της προσφυγιάς
    5 Λεπτά Ανάγνωσης
  • Βιβλία
    ΒιβλίαΔες Περισσότερα
    Η Κυρά της Λίμνης – To τέλος πριν την RPG αρχή
    7 Λεπτά Ανάγνωσης
    Γραφή Κοφτερή σαν Μαχαίρι – Ενάντια στο «ωραίο»
    6 Λεπτά Ανάγνωσης
    Μια στεκιά στο μάτι του Tom Robbins
    12 Λεπτά Ανάγνωσης
    Η Ακρόπολη Των Ξεχασμένων Μύθων – Επιστροφή (και αναστροφή) στον κόσμο του Έλρικ
    7 Λεπτά Ανάγνωσης
    Erevis Cale Trilogy – Πέρα από την (DnD) ηθική
    6 Λεπτά Ανάγνωσης
  • Cinema
    CinemaΔες Περισσότερα
    Τελευταίος Πειρασμός – Η αποδόμηση του θείου δράματος και ο «ξανακερδισμένος παράδεισος»
    6 Λεπτά Ανάγνωσης
    Έχω Κάτι Να Πώ – Mεταξύ μας, δε χρειάζεται
    5 Λεπτά Ανάγνωσης
    Η Δασκάλα του Πιάνου – Σινεμά που διεισδύει στην ψυχή
    4 Λεπτά Ανάγνωσης
    The Brutalist – Xτίζοντας την Αμερική έναν εφιάλτη τη φορά
    4 Λεπτά Ανάγνωσης
    Μιλήσαμε με τον Χρήστο Πυθαρά για τη νέα του ταινία “Το Κυνήγι”
    7 Λεπτά Ανάγνωσης
  • Σειρές
    ΣειρέςΔες Περισσότερα
    Η σημασία της μουσικής στον έρωτα των Δύο Ξένων
    11 Λεπτά Ανάγνωσης
    The Residence – Ένας πολύχρωμος φόνος στον Λευκό Οίκο
    5 Λεπτά Ανάγνωσης
    Your Friendly Neighborhood Spider-Man – Fun επιστροφή στις ρίζες
    6 Λεπτά Ανάγνωσης
    Cobra Kai – Για όλους τους losers του κόσμου
    7 Λεπτά Ανάγνωσης
    The next big (and best) thing – Οι καλύτερες σειρές του 2024
    13 Λεπτά Ανάγνωσης
  • Exclusive
    ExclusiveΔες Περισσότερα
    Πτήση/Κόσοβο -Η πιο balkanstigmh του ελληνικού θεάτρου
    4 Λεπτά Ανάγνωσης
    Το Comicdom CON Athens 2025 επιστρέφει και το Smassing Culture θα είναι πάλι εκεί!
    7 Λεπτά Ανάγνωσης
    Altan: «Το καλό σκίτσο έχει μήνυμα συνοπτικό, πρωτότυπο και αμφίσημο»
    9 Λεπτά Ανάγνωσης
    Φονικό Χαμόγελο – Mind games με τον Joker
    7 Λεπτά Ανάγνωσης
    Μιλήσαμε με τον Χρήστο Πυθαρά για τη νέα του ταινία “Το Κυνήγι”
    7 Λεπτά Ανάγνωσης
Διαβάζετε: Uncharted – Γιατί το Hollywood δε σέβεται τα video games;
Share
Smassing CultureSmassing Culture
Font ResizerAa
  • Otaku
  • Comic
  • Βιβλία
  • Cinema
  • Σειρές
  • Exclusive
Αναζήτηση
  • Otaku
  • Comic
  • Βιβλία
  • Cinema
  • Σειρές
  • Exclusive
Follow US
Copyright © 2014-2023 Ruby Theme Ltd. All Rights Reserved.
Smassing Culture > Blog > Games > Videogames > Uncharted – Γιατί το Hollywood δε σέβεται τα video games;
CinemaVideogames

Uncharted – Γιατί το Hollywood δε σέβεται τα video games;

Ηρώ Παπασπύρου
Από Ηρώ Παπασπύρου
Δημοσιεύτηκε 25 Μαρτίου 2022
Τελευταία Ενημέρωση 18 Απριλίου 2022
8 Λεπτά Ανάγνωσης
SHARE

Όταν είχε ξεκινήσει η κουβέντα για τη μεταφορά του Uncharted στη μεγάλη οθόνη, το μακρινό 2008, η πρώτη μου σκέψη ήταν ότι το Uncharted είναι το κατάλληλο video game για να γίνει ταινία. Μετά από ένα μακροχρόνιο development hell (το οποίο φαίνεται σχεδόν αναπόφευκτο πλέον για τη μεταφορά video games σε ταινίες) στο οποίο διάστημα τα περισσότερα από εμάς ξεχάσαν ότι κάποτε είχε ξεκινήσει αυτή η προσπάθεια, η ταινία πήρε το πράσινο φως. Όταν ανακοινώθηκε το cast της ταινίας θυμάμαι να σκέφτομαι “αυτή η ταινία θα είναι μεγάλη απογοήτευση“.

Το περίεργο με αυτή την ταινία είναι ότι ένα άτομο που δεν έχει καμία επαφή με το franchise ίσως φύγει από την αίθουσα με καλύτερες εντυπώσεις από κάποιο που έχει αγαπήσει πολύ αυτή την σειρά παιχνιδιών. Οκ δε θα πεις ότι είδες μια εξαιρετική ταινία δράσης, αλλά τουλάχιστον θα έχεις περάσει ένα ευχάριστο δίωρο. Και η ερώτηση είναι, πως γίνεται να πάρεις ένα τόσο αγαπητό παιχνίδι, τόσο καλοφτιαγμένο, τόσο κατάλληλο για να γίνει ταινία, και να φτάσεις κάτι τόσο απογοητευτικά αδιάφορο?

Ας πάρουμε σαν παράδειγμα τον πρωταγωνιστή της ταινίας, Nathan, και γιατί η ερμηνεία του Tom Holland δε δουλεύει στην προκειμένη περίπτωση. Αν και ο Tom Holland έχει δώσει εξαιρετικές ερμηνείες ως Spider- Man, το εύρος του σαν πρωταγωνιστής είναι – ακόμα τουλάχιστον – αρκετά περιορισμένο. Και το πρόβλημα είναι ότι ο Nathan Drake δεν είναι ο Peter Parker. Δεν είναι ένας “άγιος”, αψεγάδιαστος χαρακτήρας, που έχει μια ισχυρή, οριακά απόλυτη, αίσθηση του καλού. Ο Nathan έχει τις γκρίζες του πλευρές, κάνει πράγματα τα οποία δεν είναι σωστά. Είναι ένας χαρακτήρας που ξεκινάει με τα προβλήματά και τα ελαττώματα του, και τον βλέπουμε στην πορεία του franchise να εξελίσσεται.

Η ερμηνεία του Tom Holland και ο τρόπος που αποδίδουν τον χαρακτήρα του Nathan στην ταινία δεν αφήνει περιθώρια εξέλιξης. Είναι ένας χαρακτήρας που δεν έχει κανένα ηθικό παράπτωμα, δεν κάνει τίποτα το αμφιλεγόμενο, και εμείς ως θεατές πρέπει να είμαστε απολύτως μαζί του σε κάθε απόφαση του χωρίς να προβληματιστούμε ούτε στιγμή για τα κίνητρα του. Πολύ χαρακτηριστική είναι η σκηνή που δίνει λάθος συντεταγμένες στην Chloe, την οποία ξέρει ελάχιστα και τον έχει ήδη προδώσει μία φορά, σαν δοκιμασία για να δει αν θα τον προδώσει ή όχι. Δυσκολεύομαι πολύ να σκεφτώ τον Drake των παιχνιδιών να συμπεριφέρεται με την ίδια αθωότητα ή να έχει τον παραμικρό λόγο να την εμπιστευτεί ξανά. Οι συντελεστές της ταινίας επέλεξαν να μετατρέψουν τον Drake από ένα σύνθετο χαρακτήρα, στον τυπικό ήρωα της Disney, και εδώ βλέπουμε τι πάει να πει να αλλάζεις τον χαρακτήρα για να ταιριάζει στον ηθοποιό που θα τον παίξει, αντί να βρίσκεις τον κατάλληλο ηθοποιό για τον ρόλο.

Η ταινία πάσχει από το σύνδρομο μονοδιάστατων χαρακτήρων σε όλη τη διάρκεια της. Όταν ο Sully αποφάσισε να αφήσει την τσάντα με το χρυσό να πέσει, προκειμένου να σώσει τον Drake, ένιωσε κανείς ότι η πράξη αυτή είχε κάποιο συναισθηματικό φορτίο? Υπήρχε κάποιος λόγος που ο Sully ήθελε το χρυσό, πέρα από ένα αόριστο συναίσθημα του “θέλω το χρυσό“? Υπήρχε κάποιος λόγος που η Jo (κρίμα που η Tati Gabrielly χαραμίστηκε σε αυτόν τον ρόλο) ήταν τόσο αδίστακτη, πέρα από το τυπικό αρχέτυπο του αδίστακτου κακού? Τι συνέβη με την ελάχιστη χημεία που υπήρχε μεταξύ του Drake και της Chloe, που οριακά φαινόταν σαν forced ρομάντσο, απλά για να υπάρχει και αυτό κάπου στην ταινία?

Ένα άλλο στοιχείο που έκανε τα Uncharted, σαν video games να ξεχωρίσουν, είναι τα εντυπωσιακά σκηνικά στα οποία τα παιχνίδια εξελίσσονταν. Η ταινία προσπαθεί κάπως να τα αναπαράγει, χρησιμοποιώντας όμως τόσο πολύ CGI που τα κάνει να φαίνονται ψεύτικα. Το CGI σαν εργαλείο μπορεί να δώσει όντως πολύ εντυπωσιακά αποτελέσματα, έχει όμως και πολλούς περιορισμούς. Και όταν σχεδόν όλα σου τα σκηνικά είναι μέσω CGI, οι σκηνές δράσεις χάνουν τον ρεαλισμό. Στην σκηνή που μεταφέρουν τα πλοία με τα ελικόπτερα, μια σκηνή που θα μπορούσε να είναι τόσο εντυπωσιακή, τα πλοία φαίνονται τόσο ανάλαφρα και ψεύτικα που δυσκολεύεσαι να νιώσεις οποιοδήποτε ίχνος suspense.

Στην προσπάθειά της να εντυπωσιάσει, η ταινία προσπαθεί να τα μεταφέρει όλα σε μια τεράστια κλίμακα, χωρίς όμως να θέλει να δώσει το budget που απαιτεί κάτι τέτοιο, με αποτέλεσμα να καταλήγει υπερκορεσμένη με CGI, χωρίς να νιώθεις ότι οι πρωταγωνιστές βρίσκονται σε κίνδυνο οποιαδήποτε στιγμή – ναι ακόμα και όταν πέφτουν από το αεροπλάνο στο κενό δεν νιώθεις το παραμικρό άγχος αφού όλα φαίνονται τόσο ψεύτικα. Και αυτό που χάνει είναι ότι στα παιχνίδια, τόσο τα large scale όσο και τα small scale σκηνικά ήταν εντυπωσιακά. Δεν δίνει στον εαυτό της τη δυνατότητα να αναπνεύσει, να αναπτύξει κάτι ενδιαφέρον και ρεαλιστικό σε μικρή κλίμακα.

Εδώ βρίσκεται νομίζω το ουσιαστικό πρόβλημα στις μεταφορές video games στην μεγάλη οθόνη. Αντί οι executives του Hollywood να αναρωτηθούν “Τι είναι αυτό που έκανε το παιχνίδι αυτό τόσο αγαπητό; Τι είναι αυτό που το ξεχώρισε από τα υπόλοιπα του είδους του;” θεωρούν ότι ξέρουν καλύτερα. Αντιμετωπίζουν τα παιχνίδια σαν κάτι που πρέπει να φτιάξουν, να διορθώσουν, προκειμένου να μπορεί να μεταφερθεί. Πέφτουν, ξανά και ξανά, στην λογική πλάνη που λέει ότι τα video games δεν έχουν ουσιαστική ιστορία και οι χαρακτήρες του είναι μονοδιάστατοι και οι ίδιοι καλούνται να γεμίσουν τα κενά.

Και στο έτος 2022, με τα τόσα παραδείγματα υποδειγματικού story telling που έχουμε δει στα video games, αναρωτιέμαι πραγματικά πόσο λίγη επαφή με το προιόν που καλούνται να διασκευάσουν μπορεί να έχουν. Ειδικά στην σειρά του Uncharted, οι χαρακτήρες και οι σχέσεις που αναπτύσσουν μεταξύ τους είναι από τα κομβικά πράγματα που έκαναν τα παιχνίδια αυτά να ξεχωρίσουν. Όταν το Hollywood σταματήσει να αντιμετωπίζει τα video games σαν κάτι υποδεέστερο, αλλά ως κάτι που αξίζει σεβασμό και που πρέπει να καταλάβει όντως τι είναι αυτό που τα κάνει να ξεχωρίζουν, θα συνεχίσουμε να έχουμε τέτοιες μέτριες μεταφορές.

Και αν θέλουμε να δούμε τι πάει να πει μεταφορά με αγάπη και σεβασμό στο είδος, σας παραπέμπω στο εξαιρετικό fan film UNCHARTED με τον Nathan Fillion.

TAGGED:unchartedvideo gamesΤom Holland
Μοιραστείτε το Άρθρο
Facebook Copy Link Print
ΑπόΗρώ Παπασπύρου
Follow:
Η σχέση της Ηρώς με το φανταστικό ξεκίνησε όταν στα πέντε της ανακοίνωσε ότι είναι ερωτευμένη με τον Aslan. Περιέργως μεγαλώνοντας δεν έγινε furry. Αφιέρωσε την εφηβεία της στο τρίπτυχο μέταλ, video games και high fantasy, μέχρι που στα 22 της ανακάλυψε ότι της αρέσει unironically η Taylor Swift. Από τότε προσπαθεί να ζήσει με το βάρος αυτό. Δε νιώθει άνετα με τον όρο social justice warrior, προσδιορίζεται ως social justice druid.
Προηγούμενο άρθρο The Guardians of Justice – Mια διακειμενική, b-movie πραγματεία για τους υπερήρωες
Επόμενο άρθρο Ο Μαύρος Ωκεανός – Ο ευγενής τυχοδιώκτης ταξιδεύει στον 21ο αιώνα
FacebookLike
XFollow
PinterestPin
InstagramFollow

Subscribe Now

Subscribe to our newsletter to get our newest articles instantly!
Most Popular
Όλο Δεξιά Για Τον Παράδεισο – Mια κυρπαντελίστικη Κόλαση
14 Μαΐου 2025
Βατραχομυομαχία – Όταν η κωμωδία συναντά το έπος με φρέσκια ματιά
13 Μαΐου 2025
Οι υποψηφιότητες των ΕΒΚ 2025
14 Μαΐου 2025
Η σημασία της μουσικής στον έρωτα των Δύο Ξένων
12 Μαΐου 2025
Πτήση/Κόσοβο -Η πιο balkanstigmh του ελληνικού θεάτρου
11 Μαΐου 2025

Μπορεί να σου αρέσουν και αυτά:

GamesVideogames

Dating Simulators with a twist

Ηρώ Παπασπύρου
Ηρώ Παπασπύρου
16 Δεκεμβρίου 2019
Videogames

Before Υour Εyes – Μια ζωή εν ριπή οφθαλμού

Ηρώ Παπασπύρου
Ηρώ Παπασπύρου
30 Απριλίου 2022
Quiz

Εσείς πόσο καλά ξέρετε τον Αραχνάκια;

admin
admin
16 Δεκεμβρίου 2021
Videogames

Pathologic 2 – Μια ανάλυση του χρόνου στην αρχιτεκτονική

admin
admin
8 Ιανουαρίου 2020
Cinema

Spider-man Homecoming – Στον τόπο του αλλά δεν είναι ο ίδιος

Nίκος Γιακουμέλος
Nίκος Γιακουμέλος
25 Αυγούστου 2021
GamesVideogames

Παίζοντας Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο- Σημειώσεις για τον πόλεμο στα ψηφιακά παιχνίδια

admin
admin
6 Αυγούστου 2018
[mailerlite_form form_id=1]
Smassing Culture

To Smassing Culture ξεκίνησε σαν μια προσπάθεια ανθρώπων που αγαπούν την μαζική κουλτούρα και θέλουν να μιλήσουν για αυτή από μια διαφορετική, πιο κοινωνική γωνία. 

Για εμάς

  • Αρχική
  • Τι είναι το Smassing Culture
  • Συντακτική

Δείτε Επίσης

  • Συνεντεύξεις
  • SmassFest
  • SmassPodcasts
  • Videos

Βρείτε μας:

Επικοινωνία
Manufactured by Sociality
Welcome Back!

Sign in to your account

Username or Email Address
Password

Lost your password?