Γράφει ο Νίκος Καφαράκης
Στις αρχές του Σεπτέμβρη το Hulu κυκλοφόρησε το sitcom με το όνομα Woke. Ο αφροαμερικανός καρτουνίστας Keef Knight ζει στο San Francisco και έχει επιλέξει στη καριέρα του να κάνει “light” χιούμορ χωρίς να επιδιώκει την αναφορά σε σοβαρότερα ζητήματα.
«Why is it that people of colour always have to stand for something or say something in their work?» αναρωτιέται στην αρχή.
Με αυτή του την επιλογή βρίσκεται κοντά στην καταξίωση και στην επιτυχία μέχρι να συμβεί ένα (όχι και τόσο μάλλον) απροσδόκητο γεγονός. Ο Keef γίνεται θύμα αχρείαστης αστυνομικής βίας πράγμα το οποίο τον σοκάρει και τον βάζει σε μια δίνη γεγονότων που αλλάζει τη ζωή του.
Η σειρά άλλοτε με επιτυχημένο και άλλοτε με όχι τόσο επιτυχημένο τρόπο, ακολουθεί τις αντιδράσεις του Keef μετά από αυτό το γεγονός και τη στάση του. Από την έκρηξη στην άρνηση, στη συνειδητοποίηση και εν τέλει στην βαθύτερη αποδοχή των συναισθημάτων του. Τις στιγμές που επιλέγει να κεντράρει στην ψυχική κατάσταση του πρωταγωνιστή της κερδίζει συνεχώς πόντους στα μάτια μας.
Ιδιαίτερα ενδιαφέρον το γεγονός ότι συνδημιουργός της σειράς είναι ο καρτουνίστας Keeth Knight. O Keeth εμπνέεται από μια προσωπική του εμπειρία (δηλαδή αχρείαστη επίθεση από μπάτσους πριν από 20 χρόνια ενώ κόλλαγε αφίσες) και σε μια εποχή που όπως δηλώνει και ο ίδιος ο βιοπορισμός από τη σκιτσογραφεία γίνεται σχεδόν αδύνατος επιχειρεί τη πρώτη του τηλεοπτική μετάβαση. Με αυτή την αφετηρία και περνώντας από πολλές σουρεαλιστικές καταστάσεις η σειρά μέσα σε οκτώ 25λέπτα επεισόδια επιχειρεί να ανοίξει πολλά μέτωπα διατηρώντας ένα ιδιαίτερο χιούμορ. Ok δε τα καταφέρνει πάντοτε, αλλά σαν γενική σούμα αφήνει ένα πολύ ευχάριστο αποτέλεσμα με αρκετά δυνατές στιγμές έξυπνες ιδέες και απολαυστικούς πρωταγωνιστές.
Η σειρά γυρίστηκε λίγο πριν την έξαρση της πανδημίας οπότε προφανώς και λίγο πριν τη δολοφονία του George Floyd και το τεράστιο νέο κύμα του BLM. Αυτό το κάνει εξαιρετικά επίκαιρο από τη μία, οριακά soft από την άλλη για τη σημερινή κατάσταση. O τίτλος του πρώτου επεισοδίου φαίνεται και να ορίζει πολλές πλευρές τις σειράς (Woke – Rhymes with Broke) καθώς η πλοκή βρίσκει τον Keef να αναζητεί τρόπους να βιοποριστεί μετά την εκρηκτική του αντίδραση. Ο ρόλος των πνευματικών δικαιωμάτων στη τέχνη σχολιάζεται εύστοχα σε διάφορα σημεία. Θα μπορούσαν να σχολιαστούν πολλά σημεία αλλά με αυτό τον τρόπο δε θα μπορούσαμε να αποφύγουμε να σποϊλάρουμε όλη την πλοκή. Δεδομένα όμως εμπνευσμένο ήταν το τέταρτο επεισόδιο «Black People For Rent”
Το ρόλο του Keef Knight τον αναλαμβάνει ο Lamorne Morris (New Girl) σε μια ιδιαίτερα ευχάριστη και ωραία ερμηνεία. Δίπλα του στέκονται επάξια οι Blake Anderson (Workaholics) και T. Murph ως οι συγκάτοικοι του, η Rose McIver (iZombie) ως η καλλιτέχνης – flirt του και η Sasheer Zamata ως η δυναμική φίλη του και δημοσιογράφος.