Ξεκινήστε να ακούτε podcasts με 5+1 προτάσεις

Μάνος Βασιλείου - Αρώνης Από Μάνος Βασιλείου - Αρώνης 16 Λεπτά Ανάγνωσης

Τα podcasts είναι το νέο trend, μία απ’ τις πιο δυναμικά ανερχόμενες μορφές ψυχαγωγίας και ενημέρωσης διεθνώς, που αρχίζει σταδιακά να εμφανίζεται και στην Ελλάδα. Στην περίοδο της καραντίνας έγινε το μεγάλο μπαμ για τα ελληνικά podcasts. Ο πολυήμερος εγκλεισμός στο σπίτι μας έδωσε την ευκαιρία να ασχοληθούμε με πολλά πράγματα που δεν προλαβαίναμε στην καθημερινή ρουτίνα μας κι ένα απ’ αυτά ήταν ο πειραματισμός με τη μορφή των podcasts. Ήδη είχε προηγηθεί τα προηγούμενα χρόνια μία έκρηξη δημιουργίας ελληνικών καναλιών στο Youtube για κάθε είδους θέμα, από τεχνολογία και κωμικά σκετσάκια μέχρι εφηβικά vlogs… Όμως στην περίοδο της καραντίνας, κατά την οποία δυσκόλεψε η πρόσβαση στα ερασιτεχνικά ή και στα πιο επαγγελματικά στούντιο αρκετός κόσμος στράφηκε στα podcasts που χρειάζονται πολύ λιγότερο εξοπλισμό, αφού ακόμα και με ένα μικρόφωνο και ελάχιστες τεχνικές γνώσεις μπορείς να δημιουργήσεις ένα podcast από το μηδέν.

Διεθνώς βέβαια τα podcasts δεν είναι μία καινούρια υπόθεση. Αν μπει κανείς σε μία μηχανή αναζήτησης podcasts θα βρει οτιδήποτε μπορεί να φανταστεί, από εκπομπές ποικίλης θεματολογίας, μέχρι ολιγόλεπτα news briefings ή ατελείωτες fiction ιστορίες με audiobook μορφή. Οι δημοφιλέστερες podcast εκπομπές έχουν εκατομμύρια followers και πλέον έχουν αρχίσει οι διάφορες πλατφόρμες να επιδιώκουν αποκλειστικότητες (πρόσφατα το Spotify έκλεισε αποκλειστικά τη διανομή των εκπομπών του Joe Rogan, του δημοφιλέστερου podcast host στον κόσμο) ή να παράγουν exclusive υλικό μόνο για τους συνδρομητές τους (το κάνει κατεξοχήν η Amazon μέσω της συνδρομητικής πλατφόρμας Audible που φιλοξενεί κυρίως audiobooks αλλά και exclusive ηχητικό υλικό απ’ τα studios της Amazon). Υπάρχει προφανώς μία διεθνής τάση την οποία -αρκετά καθυστερημένα- άρχισε να ακολουθεί και η Ελλάδα, στην οποία πλέον έχουν δημιουργηθεί πολλά ερασιτεχνικά podcasts αλλά γίνονται -ιδιαίτερα τους τελευταίους μήνες- και βήματα για επαγγελματικές δουλειές (οι οποίες όμως μας ξενίζουν όσο ποντάρουν κυρίως σε διάσημα -κάποια απ’ αυτά καθόλου αρεστά- ονόματα, σε «προκλητικά» θέματα και σε πολύ lifestyle).

Πώς απέκτησε όμως τόσο φανατικό κοινό η φόρμα των podcasts; Αφενός απ’ την πλευρά των ακροατών επειδή προσφέρει έναν εύκολο τρόπο ακρόασης εκπομπών για κάθε είδους θέμα που τους ενδιαφέρει. Το γεγονός ότι προσφέρονται δωρεάν, είναι οργανωμένα σε εύχρηστες πλατφόρμες (Spotify, Apple Podcasts, Google Podcasts και πολλά άλλα) και μπορεί να τα ακούσει ο καθένας ανά πάσα στιγμή on demand είναι κάποια απ’ τα ελκυστικότερα χαρακτηριστικά του μέσου. Επιπλέον τα podcasts έχουν το χάρισμα να γεμίζουν τον νεκρό χρόνο (στο λεωφορείο, στο αυτοκίνητο, στις δουλειές του σπιτιού, στην ηλιοθεραπεία κλπ), ενώ πολύς κόσμος επιλέγει να τα ακούει και στο background αντί ραδιοφώνου, ακόμα και σε στιγμές που μπορεί να μην είναι προσηλωμένος αποκλειστικά σε αυτά. Αφετέρου το podcasting είναι ένας σχετικά εύκολος και φτηνός τρόπος για άτομα που θέλουν να δημιουργούν εκπομπές λόγου και δεν έχουν το budget να ξεκινήσουν ένα youtube κανάλι. Έτσι τα podcasts έχουν μετατραπεί σε πεδίο πειραματισμού για πολλούς νέους, ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια που έχουν δημιουργηθεί πλατφόρμες που φιλοξενούν podcasts εντελώς δωρεάν. Ως εκ τούτου πλέον μπορεί ο οποιοσδήποτε να ξεκινήσει ένα podcast μόνο με ένα μικρόφωνο! Βέβαια θα πρέπει να είναι σαφές ότι αργά ή γρήγορα όλοι μπαίνουν στον πειρασμό να αναβαθμίσουν τον εξοπλισμό τους και να πειραματιστούν με διαφορετικές φόρμες, γεγονός που τους οδηγεί τελικά σε πιο δαπανηρές λύσεις. Όμως αυτά έρχονται στην πορεία…

Μέχρι πρόσφατα τα podcasts ήταν ένα αχανές πεδίο με αγγλόφωνες -ως επί το πλείστον- εκπομπές, ενώ τα ελληνικά podcasts ήταν ελάχιστα, που αποτελούνταν είτε από κάποιους πρωτοπόρους του είδους, είτε από ραδιοφωνικές εκπομπές οι οποίες ζούσαν μία δεύτερη -μακροβιότερη- ζωή ως podcasts. Πλέον όμως υπάρχει έντονη δραστηριότητα στα ελληνικά podcasts. Έχουν ξεκινήσει εκπομπές με μεγάλη γκάμα θεμάτων (ειδησεογραφικά, πολιτικά, πολιτιστικά, ιστορικά, αθλητικά κ.α.), μπορούμε όλοι μας να βρούμε μία σειρά εκπομπών γύρω από τα ενδιαφέροντά μας πλέον και είναι πια σαφές ότι έχει έρθει η ώρα να τα ανακαλύψουμε και να τα εντάξουμε στην καθημερινότητά μας.

Σε αυτό το άρθρο διαλέξαμε κάποια απ’ τα ποιοτικότερα podcasts με κεντρικό θέμα τον πολιτισμό, τις τέχνες και την κουλτούρα για να σας τα παρουσιάσουμε. Στόχος μας να ανακαλύψετε νέα αξιόλογα podcasts ή να γνωρίσετε απ’ την αρχή τον κόσμο των podcasts με κάποιες απ’ τις ποιοτικότερες επιλογές που κυκλοφορούν. Παράλληλα θέλουμε να σας συστήσουμε και τη δική μας προσπάθεια στον κόσμο του podcasting, τα SmassPodcasts, μία πρωτοβουλία που ξεκινήσαμε μέσα στη φετινή χρονιά, η οποία κορυφώθηκε στο φετινό διαδικτυακό Smass(e-)Fest 2020 και την οποία θα συνεχίσουμε με πολύ όρεξη και ανεξάντλητες ιδέες από τη νέα σεζόν.

1) Pop για τις δύσκολες ώρες

Πρόκειται για το podcast του oneman.gr με θέμα την ποπ κουλτούρα. Οι δύο παρουσιαστές, η Ιωσηφίνα Γριβέα και ο Θοδωρής Δημητρόπουλος (συνήθως), επιλέγουν θεματολογίες γύρω από το σινεμά και την τηλεόραση και τις συζητούν ενδελεχώς (η διάρκεια των επεισοδίων ποικίλλει, συνήθως διαρκούν περισσότερο από μία ώρα, αλλά έχουν και συντομότερα podcasts αλλά και κάποια 2ωρα). Τα podcasts τους έχουν πάντοτε επαφή με την επικαιρότητα (με χαρακτηριστικότερα τα επεισόδια για τα Oscars ή οι λίστες των ταινιών και σειρών που ξεχώρισαν κάθε χρονιά), όμως συνηθίζουν να κάνουν αφιερώματα με πολλά επεισόδια με θεματολογίες άλλοτε πιο casual (όπως τα αφιερώματα στο Star Wars και στις ταινίες Spider-man) κι άλλοτε για θέματα πρωτότυπα και αρκετά προσωπικά (όπως ο κύκλος επεισοδίων για ΟΛΕΣ τις σεζόν του Lost ή το αφιέρωμα στο έτος 1999).

Αν ψάχνετε μία ευχάριστη παρέα για ανεξάντλητες συζητήσεις για ταινίες και σειρές, αν αναζητάτε παρουσιαστές με άποψη και λατρεία για το αντικείμενό τους, ξεκινήστε να ακούτε με κλειστά μάτια (podcast είναι έτσι κι αλλιώς) το Pop για τις δύσκολες ώρες!

2) Λίγα Λόγια

Ο Στέλιος Ανατολίτης είναι ένας απ’ τους πιο ξεχωριστούς stand-up κωμικούς στην Ελλάδα. Σίγουρα θα έχετε πετύχει κάποιο βιντεάκι του στο Youtube (ίσως κάποιο απ’ τα επεισόδια της σειράς τα Νεύρα μου ή τις Μάχες με Νεράιδες) και είναι δεδομένο ότι έχετε την καλύτερη άποψη αν τον έχετε δει στη σκηνή (εμείς είχαμε την χαρά να τον φιλοξενήσουμε στο περσινό Smass Fest μαζί με άλλους stand-up κωμικούς). Ίσως δεν το γνωρίζετε αλλά ο Στέλιος Ανατολίτης είναι ένας απ’ τους πρωτοπόρους στα ελληνικά podcasts, αφού εδώ και δύο χρόνια κάνει τακτικά podcasts μαζί με τον κωμικό Χάρη Νταρζάνο, σε ένα podcast με τίτλο Μαρμελάδα Φράουλα το οποίο πρόσφατα συμπλήρωσε τα 40 επεισόδια!

Εκτός απ’ τη Μαρμελάδα Φράουλα όμως ο Στέλιος Ανατολίτης έχει δημιουργήσει κι ένα solo podcast στο οποίο μας συστήνει τον nerd εαυτό του. Αυτό το podcast ονομάζεται Λίγα Λόγια, τα επεισόδιά του γυρίζονται απολύτως άτακτα και αφορούν τα αγαπημένα comics του Ανατολίτη. Σε κάθε επεισόδιο μας παρουσιάζει για περίπου 20 λεπτά ένα comic από αυτά που σημάδεψαν την εφηβεία και τη μετέπειτα ζωή του. Με έναν αρκετά προσωπικό τόνο και με βιωματικό τρόπο έχει μιλήσει μέχρι στιγμής για θρυλικά comics όπως το Watchmen και το Preacher αλλά και για λιγότερο γνωστά comics στο ελληνικό κοινό, όπως το Bone, ενώ έχει και επεισόδια που έκαναν αρκετό ντόρο και συνεπώς εισέπραξαν και πολύ ατεκμηρίωτο hate, με πρωταγωνιστή ποιον άλλον, τον Αρκά.

Αν ψάχνετε για μία ενθουσιώδη γνωριμία με κάποια απ’ τα σημαντικότερα comics δεν έχετε παρά να ακούσετε τα Λίγα Λόγια:

3) VG24 Podcast

Ένα απ’ τα δημοφιλέστερα και πιο αξιόλογα ελληνικά gaming sites είναι το vg24.gr. Είναι ιδανικό τόσο για την ενημέρωση που παρέχει σχετικά με τα νέα του gaming όσο και για τις κριτικές των συντελεστών του για τις νέες gaming κυκλοφορίες.

Εδώ και ένα χρόνο περίπου το VG24 έχει ξεκινήσει το δικό του podcast και η φοβερή όρεξη των συντελεστών του μαρτυράται απ’ τα περισσότερα από 50 επεισόδια τα οποία έχουν γυρίσει μέσα σε μόλις έναν χρόνο! Πρόκειται για ξεχωριστό επίτευγμα (αν ήταν videogame θα ξεκλείδωναν σίγουρα κάποιο trophy), ειδικά αν συνυπολογιστεί το γεγονός ότι κάθε επεισόδιο διαρκεί κατά μέσο όρο 2 ώρες! Αναρωτιέστε πώς τα καταφέρνουν; Μα με πολύ όρεξη για συζήτηση, για ενημέρωση αλλά και για gaming! Εξάλλου η gaming κοινότητα είναι διαρκώς ενεργή (οι καραντίνες, οι διακοπές και τα ΣΚ είναι η χαρά των gamers) και κατά συνέπεια ο κόσμος του gaming μπορεί να συζητά επί ώρες για games ή να βλέπει live streamings από άλλους gamers. Ανάμεσα στις αμέτρητες επιλογές που υπάρχουν γύρω από το gaming το podcast του VG24 ξεχωρίζει και μπορείτε να το βρείτε εδώ:

4) Audiodrome

Το podcast αυτό μας καλεί σε έκτακτη γενική Cine-λευση και προσδοκά πάντα να υπάρχει απαρτία. Η απαρτία φυσικά συγκροτείται από τους φίλους του κινηματογράφου που καλούνται να παρευρεθούν στις πολύ ενδιαφέρουσες συζητήσεις που διοργανώνουν τα μέλη της Cine-λευσης.

Με κεντρική θεματολογία τον κινηματογράφο η Cine-λευση πειραματίζεται με διάφορες φόρμες ανάλυσης και συζήτησης (με Youtube videos αλλά και με σχετικά posts στο Facebook), μία απ’ τις οποίες είναι και το πολύ πρόσφατο podcasts τους, το Audiodrome, το οποίο μετρά μόλις 5 επεισόδια αλλά έχει αποδείξει ότι θα μας κρατήσει το ενδιαφέρον για καιρό ακόμα. Στα 5 πρώτα επεισόδια του Audiodrome η Cine-λευση έχει επικεντρωθεί σε συζητήσεις με διάφορους guests, ανάμεσα στους οποίους βρέθηκαν οι Youtubers του Σινε-Συμπόσιο, Έλληνες σκηνοθέτες αλλά και το Comic Cultura και το Smassing Culture!

Τα επεισόδια του Audiodrome μπορείτε να τα βρείτε στο Youtube κανάλι της Cine-λευσης:

5) Infowar

Εντάξει, πράγματι αυτό είναι κλεψιά… Το Infowar του Άρη Χατζηστεφάνου είναι μία απ’ τις μακροβιότερες εκπομπές σε ραδιόφωνο και τηλεόραση, ενώ τα τελευταία χρόνια με αυτό τον τίτλο αρθρογραφεί εβδομαδιαία ο Άρης Χατζηστεφάνου και στην Εφημερίδα των Συντακτών. Υπό αυτή την έννοια δεν περίμενε κανείς κάποιο άρθρο για podcasts για να γνωρίσει το Infowar. Όμως από την άλλη θα ήταν λειψή μία λίστα, απ’ την οποία θα έλειπε μία εκπομπή η οποία μας έχει προσφέρει όλα αυτά τα χρόνια σχεδόν 400(!) επεισόδια, τα οποία αφορούν αμέτρητες θεματικές, συνοδεύονται από εξαιρετικές μουσικές επιλογές και μπορεί κανείς να τα βρει μαζεμένα στο info-war.gr.

Παρά το γεγονός ότι πρόκειται για μία εκπομπή κοινωνικού και πολιτικού σχολιασμού, ιστορικού περιεχομένου αλλά και ερευνητικής δημοσιογραφίας, οι τέχνες και η κουλτούρα βρίσκονται πάντοτε σε πρώτο πλάνο στα εκατοντάδες επεισόδια του Infowar. Κι αυτό δεν συμβαίνει μόνο λόγω της δυνατότητας να κάνουμε μουσικές ανακαλύψεις σε κάθε επεισόδιο, αλλά και μέσα απ’ την αλληλοδιαπλοκή της πολιτικής με τον πολιτισμό που επιλέγει πολύ συχνά ο Άρης Χατζηστεφάνου στις αφηγήσεις του. Γι’ αυτό το λόγο δεν μας εκπλήσσει που στα πιο πρόσφατα επεισόδια του Infowar μπορούμε να βρούμε αφιερώματα στον Ένιο Μορικόνε, στον Λουίς Σεπουβέλδα και στον Uderzo, ακριβώς επειδή γνωρίζουμε ότι θέματα απ’ τον κινηματογράφο, το θέατρο, τη λογοτεχνία και τα comics συνεχώς επανέρχονται στις εκπομπές του Infowar. Πόσες φορές εξάλλου με διάφορες αφορμές έχει παίξει τον Mack the Knife των Κουρτ Βάιλ και Μπέρτολντ Μπρεχτ ή ποιος δεν γνωρίζει την απέχθεια που δημιουργεί στον Χατζηστεφάνου ο «αποικιοκράτης» Τεν Τεν;

Μπείτε σε πρόγραμμα λοιπόν και ξεκινήστε να ακούτε με όποια σειρά θέλετε τα σχεδόν 400 επεισόδια του Infowar τα οποία μπορείτε να τα βρείτε εδώ:

+1) SmassPodcasts

Με την ευκαιρία ας ευλογήσουμε λίγο και τα γένια μας. Το SmassPodcasts, όπως προκύπτει κι απ’ τον ιδιαίτερα πρωτότυπο τίτλο του (μετά το SmassFest, το SmassDiscuss, το SmassVote και τόσα άλλα παρόμοια, κακώς είχατε μεγαλύτερες απαιτήσεις πρωτοτυπίας από εμάς) είναι το podcast του Smassing Culture, που το ξεκινήσαμε περίπου στην αρχή της χρονιάς, κορυφώθηκε με τα τρία μαζεμένα επεισόδια που παρουσιάσαμε την εβδομάδα του διαδικτυακού μας φετινού φεστιβάλ, του Smass(e-)Fest 2020 και από τη νέα σεζόν ετοιμάζεται να επανέλθει σε τακτική βάση με νέα επεισόδια.

Η θεματολογία του SmassPodcasts είναι τόσο περίπλοκη, περίπου όσο περίπλοκοι χαρακτήρες είμαστε κι εμείς. Κεντρικός μας άξονας είναι οι τέχνες και ο πολιτισμός, πάντα με την ιδιαίτερη κοινωνικοπολιτική ματιά των συντακτών του Smassing Culture. Ανάμεσα στα 13 podcasts που έχουμε γυρίσει μέχρι στιγμής, οι θεματικές ενότητες ποικίλλουν. Έχουμε συζητήσει φυσικά για κινηματογραφικά θέματα όπως είναι η συζήτηση για το DCEU (με αφορμή το Birds of Prey) και το αφιέρωμα στον Christopher Nolan. Επίσης έχουμε διασχίσει ιδιαίτερα λογοτεχνικά μονοπάτια, πρώτα απ’ όλα με την παρουσίαση του λογοτεχνικού διαγωνισμού Covid-19 Sudden fiction των εκδόσεων Red n’ Noir με καλεσμένο τον Τάσο Θεοφίλου, φυσικά με ένα αφιέρωμα -που δεν θα μπορούσε να λείπει- στη λογοτεχνία του Stephen King, αλλά και με μία εκπομπή για τη Δυστοπία στο Young Adult Fiction. Φυσικά δεν θα μπορούσαν να λείπουν απ’ τα podcasts μας τα comics για τα οποία έχουμε διάφορες συζητήσεις, τόσο για νέες κυκλοφορίες, όσο και για Disney χαρακτήρες (με καλεσμένους τους συντελεστές της σελίδας Εικοσάχρονοι που κλαίνε διαβάζοντας την ιστορία του Σκρουτζ ΜακΝτακ) αλλά και για συνέχειες κλασσικών ευρωπαϊκών κόμικς. Τέλος έχουμε καταπιαστεί και με πιο αυτόνομες θεματικές, όπως κάναμε σε μία συζήτηση που αναρωτηθήκαμε αν η Cardi B θα είναι η επόμενη υποψήφια των Δημοκρατικών ή σε μία άλλη εκπομπή στην οποία παρουσιάσαμε την πρωτόγνωρη εμπειρία μας να παρακολουθούμε Θέατρο on demand λόγω καραντίνας.

Ξέρουμε ότι μας παρακολουθείτε ανελλιπώς (!) στο σάιτ μας, στο Facebook, στο Instagram, στο Goodreads και στα υπόλοιπα social media, όμως ακόμα κι αν σας ξέφυγαν τα SmassPodcasts μέχρι σήμερα, δεν έχετε άλλη δικαιολογία! Μπορείτε να τα βρείτε στο Youtube, στο Spotify, στα Apple Podcasts, στο Anchor και φυσικά στο smassingculture.gr!

Και μην σας αποθαρρύνουν τα μόλις 13 πρώτα μας επεισόδια. Μόλις αρχίσαμε…

Μοιραστείτε το Άρθρο
Γεννήθηκε το 1993, δηλαδή ήταν 6 χρονών όταν είδε πρώτη φορά το Star Wars. Κάπου στο Λύκειο κατέληξε ότι η αλήθεια βρίσκεται στον Sheldon και από τότε προσπαθεί να ανακαλύψει τον κόσμο των nerds και των superheroes, χωρίς ιδιαίτερη επιτυχία. Αγαπημένο του χρώμα το κόκκινο: στις σημαίες, στον Flash, στον Deadpool, ενώ στις μπλούζες το προτιμά με λευκές λωρίδες. Τελευταία το παίζει και δικηγόρος, χωρίς καμία επιτυχία.