Δέκα fun facts για να δείτε πισω από τον σκοτεινό καθρέπτη του Black Mirror

admin Από admin 6 Λεπτά Ανάγνωσης

Κάποια fun facts για τη σειρα τα είδατε στο Smass e-Fest 2020. Τα συγκεντρώσαμε, τα αυξήσαμε, σας τα παρουσιάζουμε και πάμε να δούμε ένα επεισοδιάκι…

1.

Θυμόσαστε το… τηλεφωνικό τέλος του επεισοδίου Playtest; Δεν θα πούμε κάτι παραπάνω για αυτό… Μόνο ότι προέκυψε από ένα κοροΐδευτικό σχόλιο της Daniel Mallory Ortberg (γενικά δεν της πολυάρεσε η σειρά) που «προβλέποντας» μελλοντικά επεισόδια του Black Mirror μεταξύ άλλων γράφει «Κι αν τηλεφωνήσει, αλλά υπερβολικά πολύ;». Ο Charlie Brooker το χρησιμοποίησε αυτό στο σενάριο της σειράς. Το λες εποικοδομητική κριτική;

2.

Το επεισόδιο Hated in the Nation είναι εμπνευσμένο από μια δυσάρεστη εμπειρία του ίδιου του δημιουργού. To 2004 o Charlie Brooker έγραψε ένα άρθρο που ασκούσε κριτική στον George W Bush καταλήγωντας να αναρωτιέται που βρίσκονται ο Lee Harvey Oswald, ο οποίος είχε κατηγορηθεί για τη δολοφονία του Kennedy και ο John Hinckley Jr, ο οποίος είχε αποπειραθεί να σκοτώσει τον Reagan και με αυτό ξεσήκωσε πλήθος αντιδράσεων εναντίον του.

3.

Σας άρεσε η απόδοση του στυλ των 80s στο επεισόδιο San Junipero; Ήταν τόσο καλό που το επεισόδιο αυτό κέρδισε ένα BAFTA στην κατηγορία Make up & Hair Design.

4.

Θα ξέρατε ότι το Black mirror μπορείτε να το απολαύσετε και ως βιβλίο. Αλλά ότι υπάρχουν βιβλία και ΓΙΑ το ίδιο το Black mirror; Το 2019 κυκλοφόρησαν δύο τέτοια βιβλία:
1 Black Mirror and Philosophy: Dark Reflections τoυ David Kyle Johnson (συν-συγγραφεας του «Introducing Philosophy Through Pop Culture: From Socrates to South Park, Hume to House» και συγγραφέας του «Inception and Philosophy: Because It’s Never Just a Dream»
2 «Through the Black Mirror, Deconstructing the Side Effects of the Digital Age» των McSweeney Terence (συγγραφέας του «Avengers Assemble! Critical Perspectives on the Marvel Cinematic Universe»), Joy Stuart (συν-συγγραφέας του «The Cinema of Christopher Nolan: Imagining the Impossible»).

5.

To binge-watch or not to binge-watch
Το 2016 ο Charlie Brooker και η Annabel Jones έδωσαν μια συνέντευξη με αφορμή την καινούρια τότε τρίτη σεζόν του Black Mirror (που είχε μετακομίσει στο Νetflix) και μεταξύ άλλων σχολίασαν και τη δυνατότητα που είχαν πια οι φίλοι-ες της σειράς να βλέπουν τα επεισόδια το ένα μετά το άλλο. «Είναι λίγο σαν να σε χτυπάει αμάξι. Πόσες φορές μπορείς να δεχτείς χτύπημα από αμάξι μέσα σε μια μέρα», αναρωτιέται ο Brooker και η Jones σημειώνει ότι κάθε επεισόδιο έχει μεγάλο απόηχο. «Είναι ένα γεμάτο γεύμα. Πρέπει να απομακρυνθείς να χωνέψεις.» Ο δημοσιογράφος επιμένει και τους ρωτάει ευθέως αν πρέπει να μην τα βλέπουμε απανωτά και ενώ η Jones δεν το αποκλείει, ο Brooker προτείνει στο ενδιάμεσο «να πάμε μια βόλτα, να κλάψουμε, να φάμε ένα μπισκότο ή ό,τι άλλο θέλουμε». Μια μέση λύση στην οποία καταλήγουν είναι να εκμεταλλευτούμε την ποικιλία που προσφέρει η σειρά και να ανακατέψουμε τα πιο βαριά με τα πιο… παιχνιδιάρικα επεισόδια… Μπισκοτάκι κανείς; Εμείς θα φάμε ένα…

6.

Το 2014 ο Stephen King δήλωσε ότι είναι φαν της σειράς με αυτό το tweet. Και όντως το 2011 ο δημιουργός της σειράς, Charlie Brooker, έγραφε στον Guardian ότι η νέα του σειρά ήταν έμμεσα εμπνευσμένη από το The Twilight zone.

7.

Τον Αυγουστο του 2018, ο Domhnall Gleeson (ναι ναι, ο Bill Weasly) δήλωσε πως η συμμετοχή του στο επεισόδιο Be right back άλλαξε τη σχέση του με την τεχνολογία. «Υπάρχει μια στιγμή κατά την οποία ο χαρακτήρας μου ψάχνει απεγνωσμένα το κινητό του. Στέκεται στο χολ και κοιτάζει τριγύρω με ένα κενό βλέμμα. (…) Τότε συνειδητοποίησα ότι είχα κάνει το ίδιο πράγμα τόσες φορές, ψάχνοντας το κινητό μου και νοιώθοντας χαμένος χωρίς αυτό. Οπότε, ναι, προσπάθησα από τότε να το χρησιμοποιώ λιγότερο. Μερικές φορές αποτυγχάνω. Αλλά τουλάχιστον το σκέφτομαι.»

8.

Το «Anyone Who Knows What Love Is» ακούγεται σε όλες τις σεζόν και είναι άλλος ένας λόγος να αναρωτιόμαστε αν όλα τα επεισόδια αφορούν το ίδιο Blackmirrorικό σύμπαν. Σε μια συνέντευξή του ο Charlie Brooker είπε σχετικά, ότι γνωρίζει πως υπάρχει αυτή η τάση ανάμεσα στους θεατές και αν θέλουμε να το πιστεύουμε δεν έχει πρόβλημα αλλά και ότι εκείνος δεν το βλέπει ακριβώς έτσι. «Ίσως είναι όλα στο ίδιο ψυχολογικό σύμπαν.»

9.

Στο επεισόδιο USS Callister η Callister βρίσκεται στον 13 όροφο κι αυτό είναι μια αναφορά στην ταινία Το Δέκατο Τρίτο Πάτωμα, που επίσης παρουσιάζει ένα σενάριο εικονικής πραγματικότητας…
Έξτρα σημείωση: Με το επεισόδιο αυτό οι William Brigdes και Charlie Brooker κέρδισαν το Emmy σεναρίου για μίνι σειρά ή τηλεταινία.

10.

Ο Charlie Brooker και η Annabel Jones που έχουν τη συνολική ευθύνη για το Black Mirror ασχολούνται και με την… κωμωδία. Ο Brooker έχει και ιστορία στη βρετανική τηλεόραση ως παρουσιαστής και σεναριογράφος (π.χ. Nathan Barley). Ανάμεσα στις πολλές συνεργασίες τους είναι και το «Antiviral Wipe», ένα special του «Wipe series» του Brooker, για τον κορωνοϊό και την καραντίνα.
Έξτρα παρατήρηση: Ο Brooker βλέπει τέτοια στοιχεία και στο Black Mirror. Συγκεκριμένα όταν παρέλαβε το βραβείο καινοτομίας στα Broadcasting Press Guild Awards, σημείωσε: «Νομίζω πως είναι συχνά εύκολο για τους ανθρώπους να παραβλέψουν το σκοτεινό χιούμορ που υπάρχει στο Black mirror.»

Μοιραστείτε το Άρθρο