Εδώ μπορεί να βρείτε το πρώτο μέρος του αφιερώματος.
Και συνεχίζουμε:
4. Tokyo Ghoul
Γνωστότατο και αγαπημένο! Mε τέτοια επιτυχία κανείς δε θα περίμενε το Tokyoghoul στην λίστα αυτή. Καθίστε, μη μας φάτε ακόμα…
Όλοι πρέπει να γνωρίζετε την υπόθεση πάνω κάτω με τον καταιγισμό αναρτήσεων από fan: Ο φοιτητής Ken Kaneki, κανονίζει ραντεβού με μια πολύ όμορφη γυναίκα που αποδεικνύεται ότι είναι το τέρας που αποκαλούν ghoul. Τα ghoul μοιάζουν με ανθρώπους και τρέφονται μόνο με ανθρώπινη σάρκα. Από καθαρή τύχη επιβιώνει μόνο αυτός και λαμβάνει μεταμόσχευση οργάνων από την νεκρή τερατογυναίκα, που το μετατρέπει έτσι και αυτον σε ghoul.
Υπάρχουν δυο σεζόν από το anime όπου ακολουθούμε τη νέα ζωή του Kaneki ως τέρας στην κοινωνία, που είναι πια εχθρός του και τα τραγικά βιώματα που του επιφυλάσσει η πορεία του. Για την 1η σεζόν έχουμε να πούμε ότι είναι εκπληκτικά καλή και να τρέξετε να την δείτε χωρίς την λογοκρισία.
«Ε και τι κάνει στην λίστα αυτή;»
Τι πήγε λάθος;
Η 2η σεζόν είναι απλώς εντάξει, με μάλιστα πολλούς να την απεχθάνονται, ενώ άλλοι την προτιμούν. Όπως και στην περίπτωση του Ajin, η μεταφορά ενός manga που εκπέμπει φάσμα συναισθημάτων και με χαρακτηριστικά καλό σχέδιο είναι αληθινή πρόκληση. Με τις μικροαλλαγές που έγιναν και σε αυτή την περίπτωση, η 2η σεζόν με μόλις 12 επεισόδια αφηγείται γεγονότα αλλιώτικα και άνευ λόγου. Υπάρχουν φυσικά άξια σημεία που συγκλονίζουν, αλλά η λίστα αυτή κάνει μια σύγκριση και το manga παραμένει καλύτερο χωρίς να διχάζονται οι fans σε αυτό.
5. The Junji Ito Collection
Όπως έχετε καταλάβει τον αγαπάμε τον μέγιστο Junji Ito. Τρόμος, σχέδια και ιστορίες από εφιάλτες που δεν ξέραμε ότι θα είχαμε. Yπάρχει κάτι να μην λατρέψουμε;
Τι πήγε λάθος;
Το anime. Ουσιαστικά πλοκή δεν υπάρχει μιας και είναι μια συλλογή από μικρές ιστορίες του Junji Ito με κάθε επεισόδιο να περιέχει δύο διαφορετικές ιστορίες. Οι ιστορίες και το σχέδιο έχουν ακολουθήσει το πρωτότυπο αρκετά πιστά, αλλά δεν αρκεί αυτό. Σκηνοθετικά αποτυγχάνει και ενώ δεν κάνει κάτι λάθος, δεν κάνει πολλά σωστά. Κρατώντας μια ουδέτερη στάση, το anime μας μένει πλήρως αδιάφορο. Αντί να χάσουμε τον ύπνο μας, τον βρίσκουμε!
6. D. Gray Man
Χαρακτηριστικό και από τους κλασικούς τίτλους του 2000. Πρόκειται για μία από τις εκθρονισμένες και αγαπημένες σειρές και είναι περίπλοκη περίπτωση. Θα σας δώσουμε μια γενική ιδέα της πλοκής διότι είναι εμπειρία να το ξεκινάς χωρίς να γνωρίζεις τα άπαντα.
Σε έναν εναλλακτικό 19ο αιώνα στο πνεύμα του Χαλογουίν, ακολουθούμε τον 16χρονο Allen Walker και την πορεία του ως εξορκιστή και μέλους του «Μαύρου Τάγματος». Το Τάγμα μάχεται τους δαίμονες Akuma, που διοικεί ο κακός «Κόμης της Χιλιετίας» με σκοπό την καταστροφή της ανθρωπότητας. Το σχέδιο είναι απίστευτο και γοτθικό, οι χαρακτήρες εξαρχής έχουν βάθος και ο διαφορετικός κόσμος αυτός ιντριγκάρει. Αν και πολλοί δε το ξέρουν πια και παρά τα hiatus του manga, έχει πολύ πιστό κοινό.
Τι πήγε λάθος;
Οι κανόνες των anime έχουν αλλάξει αρκετά, χωρίς να το έχουμε συνειδητοποιήσει. Για σκεφτείτε πόσο καιρό έχετε να δείτε σεζόν filler; Ήδη στο anime κυριαρχούσε μια μετριότητα, πέρα της μουσικής. Δε θέλουμε να επαναλαμβανόμαστε, αλλά πάλι ό,τι αλλαγές γίνανε αφαίρεσαν την ιδιαιτερότητά του και τον όποιο συναισθηματισμό βγάζει το πρωτότυπο. Έτσι όπως ήταν σύνηθες, κάποια στιγμή το anime έφτασε το manga και τέλειωσε απλώς.
Την μεγαλύτερη απογοήτευση, όμως, βίωσε η δημιουργός Katsura Hoshino που διαφωνούσε με την κατεύθυνση που έπαιρνε η τηλεοπτική σειρά και τον χειρισμό των χαρακτήρων. Η ίδια αντιμετώπισε αρκετά προβλήματα υγείας και εικάζουμε ότι σε συνδυασμό με την δυσανέσχειά της, άρχισε να παράγει λιγότερα κεφάλαια χαμηλότερης ποιότητας.
7. Gantz
Πριν καν αρχίσουμε την ανάλυση πρέπει να πούμε: Το Gantz είναι πολύ περίεργο και βαρύ ανάγνωσμα. Πραγματικά δεν είναι για όλους.
Άνθρωποι που έχασαν την ζωή τους, ξυπνάνε σε ένα απλό δωμάτιο και πρέπει να εφοδιαστούν με όπλα υψηλής τεχνολογίας για να εξολοθρεύσουν τέρατα και εξωγήινους στο Τόκιο και την Οζάκα. Ο πρωταγωνιστής μας Kei Kurono είναι ένας από αυτούς και ενώ είναι ακόμα στο λύκειο, δεν είναι και από τα καλύτερα άτομα. Σας εγγυόμαστε δε θα ξαναδείτε τίποτα σαν αυτό, ο δημιουργός Hiroya Oku δεν μας δίνει απαντήσεις στα μυστήρια και σπανίως αφήνει τους χαρακτήρες χαρούμενους, σαν να είναι ο ίδιος κατά τους.
Η ανάγνωση του Gantz είναι μοναδική εμπειρία, ο δημιουργός έχει πλάσει έναν καθηλωτικό κόσμο χωρίς νόημα, σπάνια η ελπίδα και πλάσματα εμπνευσμένα από το οτιδήποτε. Υπάρχει μέχρι και εξωγήινος εμπνευσμένος από τον Bart Simpson.
Τι πήγε λάθος;
Δύσκολο έργο να μεταφέρεις ένα τόσο μοναδικό manga και να διατηρήσεις την μοναδικότητά του και την απόγνωση που το συνοδεύει. Σε κάποια σημεία είναι εντάξει, ακολουθεί το manga, αν και αφαιρεί κάποια αποκρουστικά του στοιχεία. Όλα τα καλά όμως τελειώνουν και η τηλεοπτική σειρά αναγκάστηκε να μπει σε fillerarc, το οποίο ήταν μια απογοήτευση. Ο συγκεκριμένος τίτλος είναι έτσι κι αλλιώς διφορούμενος, κάποιοι το αποκαλούν αριστούργημα και άλλοι σκουπιδαριό.
Κάπου εδώ τελειώνει η τολμηρή μας λίστα. Φυσικά και σε κάποιους άρεσαν τα anime αυτά και για να είμαστε ειλικρινείς κάποια μας αρέσουν. Αλλά για τον ένα ή τον άλλο λόγο θεωρούμε ανώτερο το manga . Εσείς;