Η τέχνη του filler θέλει μελέτη! 5 απλά βήματα για να τραβήξετε μια ιστορία από τα μαλλιά!

admin Από admin 6 Λεπτά Ανάγνωσης

Filler: Το επεισόδιο μιας σειράς που δεν έχει καμία σχέση με την πλοκή της, απλά λειτουργεί παρενθετικά, για να μπορέσει το origin υλικό (manga συνήθως) να προχωρήσει.

Σε μια δυτική σειρά μπορεί να  φαίνεται παράλογη μια τέτοια πρακτική, καθώς, ακόμα και όταν ένα show βασίζεται σε ένα comic, η σειρά τραβά τον δικό της δρόμο και ποτέ δεν ακολουθεί την ιστορία του comic, πέρα από τα πολύ βασικά, δομικά στοιχεία. Στην Ιαπωνία όμως όπου οι ιστορίες των manga αποτελούν τον κινητήρα μιας ολόκληρης βιομηχανίας  πολλών studio που περιμένουν να δουν ποια ιστορία θα πάει καλά σε πωλήσεις για να την μεταφέρουν σε animation, τα πράγματα πάνε ανάποδα.

Τι γίνεται λοιπόν όταν το anime προχωρά πολύ γρήγορα και το manga ή αργεί ή έχει τελειώσει; Αν έχεις αξιοπρέπεια το αφήνεις, όπως έκανε το Fairy tail, το οποίο τελείωσε την πρώτη του σεζόν και ξεκίνησε δεύτερη όταν το manga είχε προχωρήσει αρκετά (τα διαδικαστικά είναι άλλη ιστορία). Αυτό όμως γίνεται σπανίως. Η λύση που ακολουθούν οι περισσότεροι είναι τα fillers, ιστορίες που μόνος τους σκοπός είναι να καθυστερήσουν την πλοκή, να μειώσουν το ενδιαφέρον των fans και να δηλώσουν ξεκάθαρα: «Ναι, σας υποτιμάμε τόσο πολύ που ανακυκλώνουμε καμία 10αριά ιστορίες σε όλα τα επεισόδια και δεν μας νοιάζει αν θα το προσέξετε».

 Συνήθως αυτό βέβαια γίνεται στα μεγάλα anime, όπως το Naruto/ Naruto Shippuden (42% fillers) Bleach (45%), Fairy Tail( 24%). Bέβαια,  τέτοια σκουπίδια υπάρχουν και σε μικρότερα anime, όπως πχ στο Akame ga Kill (17%). Τέλος να αναφέρουμε πως υπάρχουν και anime που παρόλο που χρησιμοποιούν αυτή την μέθοδο, την διατηρούν σε πολύ χαμηλά επίπεδα και συνήθως προσπαθούν να κάνουν κάτι καλύτερο από τον μέσο όρο. Ευχαριστούμε λοιπόν One Piece (14%) και Dragon Ball Z (15%).

Σε τι λοιπόν βασίζονται αυτές οι ιστορίες κονσέρβας; Ας κάνουμε μια μίνι ανασκόπηση

tumblr_mqnx0ztV6I1sycuvlo1_500

 

1)Επικεντρωνόμαστε σε κομπάρσους, όσο πιο άχρηστοι τόσο το καλύτερο

Πολύ θα το χαρακτήριζαν αυτό ως απόπειρα ισορροπίας, καθώς η κεντρική ιστορία επικεντρώνεται στους βασικούς χαρακτήρες, γιατί λοιπόν τα fillers να μην επικεντρωθούν στους δεύτερους χαρακτήρες;

Η απάντηση είναι απλή: Είναι δεύτεροι για έναν λόγο. Προφανώς οι χαρακτήρες αυτοί δεν είναι αρκετά ενδιαφέροντες, καθώς συνήθως επιτελούν μία και μόνο λειτουργία στην βασική ιστορία και μετά απλά φεύγουν. Επίσης οι ιστορίες των filler είναι συνήθως χαζές, κοινότυπες και βαρετές, κάτι που κάνει έναν αντιπαθητικό χαρακτήρα ακόμα χειρότερο. Τέλειο παράδειγμα το επεισόδιο του Naruto Shippuden με την Ten- Ten (ποια;) που της έδωσαν να προσέχει παιδάκια. Και έτσι βγάλαμε μια βδομάδα.

Weapon_scrolls

2) Οι χαρακτήρες που βγήκαν από γραμμή παραγωγής

Πως θα κάνουμε τους κομπάρσους της κανονικής ιστορίας να ξεχωρίσουν; Μα φυσικα χρησιμοποιώντας τους ειδικούς κομπάρσους των filler, οι οποίοι είναι μαζικής παραγωγής. Μονοδιάστατοι τύποι που θέλουν να σκοτώσουν το καλαμάρι που σκότωσε τους γονείς τους, κοριτσάκια που μένουν με τον παππού/γιαγιά τους ( γιατί προφανώς και ΌΛΟΙ στα anime είναι ορφανοί) και γενικά τόση κοινότυπη μιζέρια που βαλτώνεις από την πρώτη φορά που θα τους δεις, δεν χρειάζεσαι καν δεύτερη.

3) Κάνουμε χιουμοράκι

Γενικά εκτιμάμε την κωμωδία, όταν γίνεται σωστά. Κωμωδία σε anime είναι πολύ δύσκολο να γίνει γιατί αφενός πραγματικά αστείοι είναι λίγοι άνθρωποι και σειρές και δεύτερον αγνοούμε ως δυτικοί το context πολλών πραγμάτων, και πολλά anime όπως  π.χ το Gintama βασίζονται πάρα πολύ σε αυτό για να βγάλουν γέλιο. Αλλά μην ανησυχείτε, τα filler εστιάζουν κατά κύριο λόγο στην εύκολη λύση της σωματικής κωμωδίας, brown «χιούμορ» και κάκιστο slapstick επιπέδου δημοτικού, που το έχουμε δει τουλάχιστον 175425447817464 φορές. Και δεν ήταν αστείο ούτε την πρώτη.

bleach-fillers

4) ΠΡΕΠΕΙ να υπάρχει fanservice

To fanservice, η σεξουαλικοποίηση  δηλαδή των (γυναικείων στην συντριπτική πλειοψηφία) χαρακτήρων είναι μεγάλη κουβέντα και πριν γίνει, πρέπει να ληφθούν υπόψη οι πολιτιστικές διαφορές που υπάρχουν με την ιαπωνική κουλτούρα, η οποία παράγει τις ιδιαίτερες νευρώσεις και συμπεριφορές της. Σε κάθε περίπτωση όμως είναι κάτι που υπάρχει σε αφθονία στα anime και ειδικότερα στα filler που το τερματίζουν ξεδιάντροπα. Συνήθως η ευκαιρία δίνεται σε σκηνικά τύπου παραλίας, θερμές πηγές (κάθε anime που σέβεται τον εαυτό του έχει ένα επεισόδιο με θερμές πηγές)

5) Οι εχθροί είναι πάντα σκουπίδια, οπότε όλοι nerfάρονται

Οι επαγγελματίες των fillers συνήθως βγάζουν ολόκληρα arcs με χαρακτήρες filler, για να κρατήσουν ακόμα περισσότερο. Έτσι έχουν και την συνείδηση τους ήσυχη, καθώς σου λένε: «Να, έχουμε και κακούς και ιστορία, τι άλλο θέλετε». Πρώτη απάντηση φυσικά, να δούμε την ΚΑΝΟΝΙΚΉ ιστορία. Μετά να δούμε ΚΑΝΟΝΙΚΟΎΣ κακούς γιατί οι αντίπαλοι που υπάρχουν στα filler είναι της ίδια τάξης και επιπέδου με τα filler- MHΔΕΝ. Ανέπνευστοι χαρακτήρες, με ακόμα πιο ανέπνευστα κίνητρα και ιστορίες. Και το χειρότερο είναι ότι σε αυτές τις διαμάχες οι ήρωες πέφτουν στο επίπεδο τους, κάνουν τα πιο ανούσια λάθη και δυσκολεύονται να νικήσουν, ενώ πριν πολεμούσαν για την σωτηρία του κόσμου.

dd406a15c7d1f952f5179966842a4ab11289508415_full

 

To ηθικό δίδαγμα είναι ένα: ΣΤΑΜΑΤΗΣΤΕ ΤΟ

 

 

 

Μοιραστείτε το Άρθρο