Abstract the Art Of Design
Τα τελευταία δύο χρόνια, ο Scott Dadich και οι συνεργάτες του, ο Morgan Neville και ο Dave O’Connor, έχουν επιστρέψει στον κόσμο του σχεδίου. Το αποτέλεσμα αυτής της εξερεύνησης είναι η νέα σειρά του Netflix Abstract the Art Of Design, σε στυλ σειράς-ντοκιμαντέρ που έκανε καλή εντύπωση. Η σειρά πραγματεύεται την αφηρημένη τέχνη του design. Στα 8 αυτοτελή της επεισόδια βλέπουμε μία διαφορετική πτυχή του θέματος.
Παρουσιάζει προσωπικότητες διακεκριμένες στον χώρο, όπως τον σχεδιαστή αυτοκινήτων Ralph Gilles και τον σκηνογράφο Es Devlin, που είναι υπεύθυνος για μερικές από τις πιο επικές εμπειρίες συναυλιών τα τελευταία χρόνια. Επίσης, επισκέπτεται τον Tinker Hatfield, έναν εμβληματικό σχεδιαστή υποδημάτων που βρίσκεται πίσω από δημοφιλείς δημιουργίες όπως τα Nike Jordans.
Κάθε επεισόδιο μας δείχνει τη ζωή και τις σκέψεις του εκάστοτε designer. Με λίγους διαλόγους, αλλά με αρκετή αφήγηση ως voice over, μπαίνουμε στη λογική των καλλιτεχνών. Βλέπουμε μπροστά μας όλες τις παρασκηνιακές πράξεις του designer όταν σχεδίαζε κάποια από τα αγαπημένα μας προϊόντα . Comics, Nike-Air Max, παπούτσια Jordan, αυτοκίνητα, αλλά και ολόκληρα stages συναυλιών και παραστάσεων, ξεκινάνε να σχεδιάζονται από το μηδέν στις οθόνες της τηλεόρασής μας. “To τελικό αποτέλεσμα μπορεί να βρει το δρόμο του σε όλες τις διαφορετικές γωνιές και τις πτυχές της ζωής σας, ανεξάρτητα από τον κλάδο στον οποίο μπορείτε να εργαστείτε” ανέφεραν αρκετοί από τους σχεδιαστές.
Ευθείες, κύκλοι, και αφηρημένα σχήματα ενώνονται και παίρνουν μορφή. Η έγνοια όλων των σχεδιαστών πριν δημιουργήσουν κάτι, είναι πώς αυτό που σχεδιάζουν θα γίνει πιο θελκτικό για τους καταναλωτές (απόλυτα λογικό στον Καπιταλισμό) και από εκεί και πέρα ξεκινάνε όλες οι σκέψεις για το τι θα δημιουργήσουν. Σχέδια και δημιουργίες με χρονικά deadlines, που κρίνονται κυρίως από το πόσο πετυχημένα βγαίνουν στην αγορά και τι ζήτηση έχουν. Οι σχεδιαστές πέρα από την ικανότητά τους στο σχέδιο πρέπει να μπορούν να αντιλαμβάνονται τις τάσεις της περιόδου και να ευθυγραμμίζουν την δουλειά τους με αυτές, ώστε ο καθένας να μπορεί να το αγοράσει και να το βάλει στην ζωή του. Η δημιουργία κάθε αντικειμένου που βγαίνει από τους κόλπους της σύγχρονης παραγωγής είναι αποτέλεσμα της μεγάλης ιστορικής εξέλιξης. Όσο περισσότερο αυτό το ανθρώπινο προϊόν έχει τη σφραγίδα της ιστορικό-κοινωνικής του προέλευσης, τόσο περισσότερο η τυπική κατοχή του αποκαλύπτεται σαν μια ανεπαρκής προϋπόθεση για την κατανάλωσή του.
Το Abstract είναι μία σειρά που μας βάζει στα μυστικά ενός σχεδιαστή βλέποντας από την αρχή τα αγαπημένα μας πράγματα να παίρνουν σάρκα και οστά. Οπτικά η σειρά είναι πολύ ωραία, με πρωτότυπες και αφηρημένες φωτογραφίες να κυριαρχούν. Απολαυστικά σκίτσα και μικρά κομματάκια Lego, αλλάζουν γρήγορα μορφή, γιγαντώνονται και ανήκουν πλέον στο παρόν. Από το τίποτα δημιουργείται κάτι και όλα μαζί συνιστούν ένα κομψοτέχνημα. Αντί για μια ιστορία γραμμών και χρωμάτων, ο κόσμος μας θα μπορούσε να γίνει μια ιστορία της ανθρώπινης σκέψης, της εφευρετικότητας και της προόδου που έγιναν βήμα προς βήμα, σχεδιασμό προς σχεδιασμό, επιτυχίες που χτίστηκαν πάνω από αυθεντικές αποτυχίες.
Το ερώτημα είναι: Θα μπορούσαν όλα αυτά που σχεδιάζονται να είναι πιο εύκολα προσιτά στον καθένα μας; Η τέχνη δεν είναι καθρέφτης όπου καθρεφτίζεται ο κόσμος, αλλά ένα σφυρί με το οποίο του δίνουμε σχήμα. Η αναζήτηση του περιεχομένου πίσω από το κάθε τι είναι ένα βασικό ζητούμενο, και ίσως αποτελεί το συστατικό που κάνει τη διαφορά.