O Καιρός της Περιφρόνησης – Η προετοιμασία ενός πολέμου

Αλέξανδρος Μινωτάκης Από Αλέξανδρος Μινωτάκης 3 Λεπτά Ανάγνωσης

Το δεύτερο βιβλίο της σειράς του Γητευτή (στην κανονική πενταλογία) που συνεχίζει τις περιπέτειες του Γκέραλτ και της Κίρι από το σημείο που τους αφήσαμε στο Αίμα Των Ξωτικών έρχεται στα ελληνικά από τις εκδόσεις Selini και σε μετάφραση από τα πολωνικά δια χειρός Σλόβικ Γιουστίνα.

Ο Andrzej Sapkowski βρίσκει την ευκαιρία να εμπλουτίσει τα βασικά του θέματα για τον πόλεμο, την κοινωνική του διάσταση, αλλά και την ευθύνη που έχει ο καθένας απέναντι στον άλλον. Αυτό το καταφέρνει τόσο με τη λεπτή, αλλά πάντα παρούσα ηθική μάχη του Γητευτή, που προσπαθεί με δυσκολία να μείνει ουδέτερος στις γύρω του διαμάχες αλλά κατανοεί πόσο λάθος αυτό είναι, πόσο ανέφικτη είναι επί της ουσίας η ουδετερότητα. Στον αντίποδα η Κύρι μάχεται να τιθασσεύει εκτός από τη μαγεία της και τη νιότη της, την τάση να βουτά στα προβλήματα και να θέλει να βρει μια λύση για όλους, όταν πολλές φορές η σύγκρουση είναι όχι μόνο αναπόφευκτη αλλά και απαραίτητη.

Ο συγγραφέας  συνεχίζει τις διττές περιγραφές, αυξάνοντας τους χαρακτήρες του όμως. Έτσι, έχουμε μια καλύτερη απεικόνιση των πράξεων, των κινήτρων αλλά και των μεταξύ τους σχέσεων των Γένεφερ, Τρίς αλλά του αγαπημένου μας βάρδου! Ωστόσο, όσο οι δολοπλοκίες μπλέκονται, τα θέματα αυξάνονται, οι οπτικές μετατίθενται, το νήμα της υπόθεσης μπλέκεται σταδιακά, καθιστώντας το δύσκολο για τον αναγνώστη να παρακολουθεί τα πάντα.

 Πολύ συχνά θα πρέπει ο αναγνώστης να αναθεωρήσει πράγματα που (νόμιζε ότι) ήξερε, είτε επειδή κάποια αποκάλυψη υποβαθμίστηκε είτε απλά επειδή δεν είναι πλέον σημαντικά. Το στήσιμο της πολιτικής σκακιέρας φαίνεται πως κοστίζει στο βιβλίο. Σε αυτό προφανώς δεν οφείλεται η εξαιρετική μετάφραση, αλλά το ίδιο το στυλ του συγγραφέα.

Πολλές νέες οπτικές εισάγονται και πολλές φορές συγκρούονται μεταξύ τους, σα μια πολύβουη πολιτική διαδικασία που, πιθανώς, να μπερδέψει έναν νεοφερμένο, για αυτό και σίγουρα δεν προτείνεται σαν πρώτη επαφή με τον κόσμο του Γητευτή. Παράλληλα όμως, ως ένα σημείο κοντά στην αρχή, είναι ένα απαραίτητο βήμα για τη συνέχεια αυτής της επικής ιστορίας. Μια προετοιμασία για την έκρηξη που έρχεται…

Ωστόσο, το βιβλίο, όπως όλα του Sapkowski, λάμπουν στα απλά πράγματα. Η περιγραφή των μαχών, των φτωχικών ή ακόμα και εντελώς απόκοσμων σημείων όπου τυχαίνει να βρίσκεται ο Γητευτής γίνεται με εκπληκτικό τρόπο, μαγνητίζοντας σχεδόν τον αναγνώστη. Ο Γκέραλτ φαίνεται πως χορεύει, στη μάχη και στο χαρτί. Ο χαρακτήρας του είναι ο πιο καλογραμμένος της σειράς άλλωστε…

Σε κάθε περίπτωση, ο Καιρός Της Περιφρόνησης είναι ένα βιβλίο προετοιμασίας για την εκρηκτική συνέχεια, το οποίο οι φίλοι του Γητευτή, είτε τον ξέρουν από το διάσημο παιχνίδι είτε από την επιτυχημένη σειρά του Netflix, θα εκτιμήσουν…

Μοιραστείτε το Άρθρο
Συνάντησε μικρός το Star Wars και έκτοτε βρήκε πως θέλει να γίνει Jedi. Προπονείται με διαλογισμό 18 ώρες την μέρα. Τις υπόλοιπες τις περνάει καμουφλαρισμένος ως υποψήφιος διδάκτορας γιατί κανείς δεν του είπε πως ανακλήθηκε το Order 66.