Mon amour, mon ami- Οι καλύτερες νεανικές (ρομαντικές και μη) ταινίες για το 2023

Mαίρη Μαυρομάτη Από Mαίρη Μαυρομάτη 11 Λεπτά Ανάγνωσης

Το 2023 σηματοδοτεί μια χρονιά κατά την οποία επισφραγίζονται ριζικές αλλαγές ως προς τη σχέση παραγωγών-κοινού- streaming. Από τον Ιούλιο ως το Νοέμβριο, το σωματείο Ηθοποιών και Συγγραφέων του Hollywood SAG- Aftra, απαιτώντας δικαιότερο καθεστώς μισθοδοσίας, που να ανταποκρίνεται στις νέες συνθήκες με τις οποίες οι θεατές καταναλώνουν περιεχόμενο. Επομένως, τα ρίσκα είναι λίγα, καθώς ο χρόνος είναι περιορισμένος και τα studios βασίζονται σε γνώριμες θεματικές και ιστορίες, προκειμένου οι ταινίες τους να έχουν εγγυημένο κέρδος. Προφανώς, για άλλη μια χρονιά το άρμεγμα της νοσταλγίας των Millennials, δεν σταματάει, αλλά σίγουρα έχει αρχίζει να κουράζει.

    1. Barbie

H πρωτοπόρος του εξευγενισμένου φεμινιστικού σινεμά Greta Gerwig (Lady Bird, Little Women) επιτέλους παίζει με την ιστορία της πολυαγαπημένης κούκλας Barbie σε ένα ταξίδι γνωριμίας με τον εαυτό και την πατριαρχία. Στην χώρα της Barbie, όπου όλα είναι τέλεια, η Στερεοτυπική Barbie (Margot Robbie/ Birds of Prey, Bombshell) αρχίζει να εμφανίζει προβλήματα στις εργοστασιακές λειτουργίες με την μορφή υπαρξιακών κρίσεων. Έτσι ξεκινάει, με συνοδοιπόρο τον Κen ( Ryan Gosling/Deadpoool ), προς τον Πραγματικό Κόσμο προκειμένου να βρει απαντήσεις σε όλα της τα ερωτήματα που την ταλανίζουν. Μια ευκολόπεπτη αλλά γλυκιά ιστορία που αγγίζει επιφανειακά τις δυσκολίες του να είσαι θυληκότητα και δη, η τέλεια θυληκότητα σε έναν κόσμο που καταπιέζει, περιορίζει και δολοφονεί τις γυναίκες, υποβάλλοντας τις σε διαρκή έλενγχο προκειμένου να υπακούουν σε ένα αυθαίρετο πρότυπο. Τουλάχιστον μας έδωσε την ευκαιρία να φοράμε ροζ και να ακούμε ποπ μουσική για ένα καλοκαίρι, ελεύθερα γιατί αυτό όριζε η mainstream κουλτούρα….

2. Red, White and Royal Blue

Ο Alex (Taylor Zakhar Perez/ The Kissing Booth), ο γιος της Προέδρου των ΗΠΑ (Uma Therman/ Kill Bill) και ο Henry (Nicholas Galitzine/ Bottoms), Πρίγκιπας της Βρετανίας είναι άσπονδοι εχθροί. Μετά από ένα ατύχημα όμως που συγκλόνισε τον Κίτρινο Τύπο, τα δύο αγόρια θα αναγκαστούν να προσποιηθούν μπροστά στις κάμερες ότι είναι κολλητοί φίλοι, προς αποφυγή διπλωματικού επεισοδίου. Πίσω από τις κάμερες, εξελίσσεται ένα πιο βαθύ δέσιμο μεταξύ τους και θα αναγκαστούν αργά ή γρήγορα να επιλέξουν ανάμεσα στο χρέοw για την πατρίδα και της πραγματικής τους (σεξουαλικής) ταυτότητας. Μια ιστορία- guilty pleasure που οραματίζεται Ηνωμένες Πολιτείες χωρίς Προεδρία Trump και μεταφέρει στην οθόνη ένα ρομάντζο με αισιόδοξο τέλος στο οποίο ευελπιστεί κάθε queer παιδί. Η ταινία βασίστηκε στο ομώνυμο βιβλίο τ@ Casey McQuiston.

3. How to Have Sex

Γυρισμένο σχεδόν εξ’ ολοκλήρου στα Μάλλια της Κρήτης, η ιστορία ακολουθεί την δεκαεπτάχρονη Tara (Mia McKenna-Bruce) και τις φίλες της, Skye και Em, στην διάρκεια του καθιερωμένου, διονυσιακού, μετα-λυκειακού ξεφαντώματος. Μια συγκλονιστική coming-of-age ταινία για τα όρια της συναίνεσης και τους κινδύνους της παραβίασης τους. Πιο αναλυτικά, στην αρχή τα τρία κορίτσια αντιμετωπίζουν το σεξ με παιδιάστικο τρόπο, που υποδεικνύει ημιμάθεια. Ο κόσμος τους περιτριγυρίζεται από την αντίληψη του σεξ μέσω του διπόλου ταμπού-εμπορευματοποίησης. Η Tara, στη διάρκεια του ταξιδιού γνωρίζει τους όρους θύμα, θύτης και σιωπηλός συνένοχος σε μια σειρά τραυματικών εμπειριών που θα την κάνουν να αναθεωρήσει τις απόψεις της για την ελαστικότητα των ορίων και την συναίνεση εν γένει. Με άλλα λόγια, το How to Have Sex είναι μια ρεαλιστική, ωμή ιστορία που ανακαλεί προσωπικές μνήμες και τονίζει την σημασία της έμπρακτης συμπαράστασης σε θύματα παρενόχλησης.

4.Nimona

Η αδυναμία του Smassing Culture για την περίπλοκη και ανατρεπτική ιστορία της Nimona, της έφηβης που μαθητεύει δίπλα στον villain Ballister και μπλέκεται, άθελα της σε ένα παιχνίδι πολιτικής και εξουσίας, δεν κρύβεται. Η άξια μεταφορά του ομώνυμου comic του ND Stevenson, αφενός έγκειται στην αισθητική της, με σκηνές που θυμίζουν Dungeons and Dragons , αφετέρου στο storytelling, που συνδυάζει το χιούμορ με πιο σοβαρά θέματα και αναδεικνύει το ταλέντο των τριών ηθοποιών (Chloe Grace Moretz, Riz Ahmed και  Eugene Lee Yang) και την ικανότητα τους να αποδώσουν πολύπλοκους χαρακτήρες με πολυδιάστατο τρόπο.

5. Hunger Games: The Ballad of Songbirds and Snakes

Το prequel των Αγώνων Πείνας, που λαμβάνει χώρα εξήντα χρόνια πριν, ακολουθεί τον Coriolanus Snow (Tom Blyth), έναν νεαρό από την Capitol, που σπουδάζει προκειμένου να γίνει μέντορας στην διοργάνωση του ετήσιου θεάματος, στη διάρκεια του οποίου 14 παιδιά αναγκάζονται να παλέψουν μέχρι θανάτου. Για πρώτη φορά οι κανόνες αλλάζουν και σε κάθε φοιτητή ανατίθεται ένας προστατευομένος Φόρος, τον οποίο οφείλει να καθοδηγήσει προκειμένου να αναδειχθεί νικητής. Στον Κοριολανό κληρώνεται για κακή του τύχη, η μυστηριώδης Lucy Gray Baird (Rachel Zegler/ West Side Story) από την Περιοχή 12 και ο Κοριολανός θα κληθεί να επιλέξει ανάμεσα στο καθήκον για την οικογένεια του και την Πρωτεύουσα και τα νεοαποκτηθέντα συναισθήματα του για την προστατευόμενη του. Μια συγκλονιστική ταινία που πραγματεύεται τον καννιβαλισμό του θεάματος, την οργή του λαού και την χειραγώγηση των Μέσων Ενημέρωσης στα φασιστικά καθεστώτα, η οποία βασίστηκε στο ομώνυμο βιβλίο της Suzanne Collins

6. Mean Girls

Βασισμένη στο ομώνυμο musical που αναβιώνει την κλασσική πλέον ταινία του 2004, το Mean Girls, αποτελεί μια αξιόλογη (αν και ολίγον cringe) να αναγάγει την ιστορία στο 2020ς, εμβαθύνοντας σε θέματα όπως η ταξική ανισότητα, ο εσωτερικευμένος μισογυνισμός και ομοφοβία, ασκώντας κριτική στο γνώριμο τοξικό λυκειακό περιβάλλον και πατώντας πάνω σε υπερβολές. Η Reneé Rapp (Sex Lives of College Girls), καθηλώνει ως Regina George, προσδίδοντας βάθος στον χαρακτήρα, που αποκαλύπτει στο κοινό ότι η κοινωνιοπάθεια της πηγάζει από την καταπιεσμένη της σεξουαλικότητα. Παράλληλα ξεχωρίζει η χρήση του Tik Tok ως μέσο αφήγησης και πρωταρχικό μέσο δικτύωσης για την Γενιά Z. Ίσως βέβαια σε κάποια χρόνια οι πειραματισμοί της ταινίας να φανούν ήδη απαρχαιωμένοι…

7. The Boy and the Heron

Μετά τον θάνατο της μητέρας του , ο  δεκάχρονος Mahito μετακομίζει μαζί με τον πατέρα του και την νέα του σύζυγο, Natsuko, στην εξοχή. Οι καινούργιες συνθήκες τον καθιστούν εμφανώς δυστυχισμένο και ο Mahito, ακολουθώντας τον ερωδιό που καραδοκεί συχνά στο παράθυρο του, ανακαλύπτει έναν μυστηριώδη κόσμο, σχεδόν ίδιο με τον δικό μας, που όμως τον κυβερνούν πουλιά. Οι δύο κόσμοι θα συγκρουστούν όταν η Natsuko απαχθεί και ο μόνος που μπορεί να την σώσει είναι ο πρωταγωνιστής. Μια συγκινητική coming- of-age ιστορία που θυμίζει Αλίκη στην Χώρα των Θαυμάτων , πατώντας πάνω στην πρωτοτυπία του Spirited Away, και πραγματεύεται το πένθος, την ελευθερία του εαυτού και την ευθύνη του ατόμου για τον κόσμο που θα παραδώσει στις επόμενες γενιές. Η πολυαναμενόμενη ταινία του Hayao Miyazaki ξεχωρίζει ως προς την συγκλονιστική εικόνα και την μαεστρία του σκηνοθέτη να αποδίδει φαντασιακά σύμπαντα, θίγοντας παράλληλα καθολικά ζητήματα για το άτομο και τον κόσμο.

8. Anyone But You

Στις αρχές της δεκαετίας 2000 παρατηρούμε την τάση τα έργα του Σαίξπηρ να μεταφέρονται στην μεγάλη οθόνη σε μορφή ρομαντικών κωμωδιών. Έτσι, γεννιούνται ταινίες σταθμοί για τους λάτρεις του είδους όπως το 10 Things I hate about you (1999) και She’s the Man (2006). Αυτό το trend αναβιώνει και το Anyone but you, το οποίο εμπνέεται από την κλασσική κωμωδία «Πολύ Κακό για το Τίποτα». Η Bea (Sydney Sweeney/ Madam Web, Euphoria) γνωρίζει τον Βen (Glen Powell/ Set it Up) και περνούν μια αξέχαστη νύχτα με άδοξο τέλος μαζί, που τους αφήνει με μια εμφανή αντιπάθεια. Οι δρόμοι τους θα διασταυρωθούν ξανά σε έναν γάμο, όπου θα αναγκαστούν να προσποιηθούν πως είναι ζευγάρι προκειμένου να μην καταστρέψουν τις ευτυχείς ημέρες των φίλων τους. Μια κωμωδία των παρεξηγήσεων γεμάτη tropes και έξυπνες αναφορές στον Βάρδο, που αποτελεί φόρο-τιμής στο είδος που την γέννησε και υπογραμμίζει την πολυπλοκότητα των ανθρώπινων σχέσεων. Έξτρα πόντοι κερδίζονται για το soundtrack, στο οποίο συναντάμε μεγάλα ονόματα για την εναλλακτική Gen Z, όπως οι Wet Leg, o Dominic Fike, o Troye Sivan και ο Μac Miller.

9. Bottoms

Δύο φίλες λεσβίες και κοινωνικοί παρίες, η PJ (Rachel Sennott/ Shiva Baby) και η Josie ( Ayo Edeberi/ The Bear), αναζητώντας αφορμή να προσεγγίσουν τα crush τους, ξεκινούν μια Λέσχη Πάλης απαρτιζομένη αποκλειστικά από θυληκότητες με την πρόθεση πως τα μαθήματα αυτοάμυνας θα τις προστατέψουν από τυχόν απόπειρα σεξουαλικής παρενόχλησης. Μια camp σατιρική κωμωδία που αποδίδει φόρο τιμής σε θρυλικούς προπάτορες της όπως το Euro Trip (2004) και το Superbad (2007) και τις εκσυγχρονίζει θεματικά ασκώντας κριτική σε σύγχρονα ζητήματα που λαμβάνουν χώρα εντός σχολικού περιβάλλοντος όπως η τοξική αρρενωπότητα, η ομοφοβία και η σεξουαλική παρενόχληση, παρουσιάζοντας τα με γελοιοποιημένο τρόπο. Έξτρα πόντοι κερδίζονται για το soundttack, το οποίο είναι αποκλειστικά σχεδιασμένο για την ταινία δια χειρός Charlie XCX και Leo Birenberg.

10. Taylor Swift: The Eras Tour Movie

 

Το πολιτισμικό φαινόμενο που ακούει στο όνομα Taylor Swift το 2023 φτάνει στο ζενίθ με μια τρίωρη θεματική συναυλία που αποτελείται από 44 τραγούδια, αφιερωμένη στα δεκαοχτώ χρόνια καριέρας της τραγουδίστριας, το The Eras Tour. Με το πρώτο πόδι της περιοδείας να διεξάγεται – που αλλού;- στις Ηνωμένες Πολιτείες, τα πλήθη συρρέουν να δουν από κοντά από το θεματικό σόου- μαμούθ, με αποτέλεσμα ένα αδιανόητο ρεκόρ streaming στην πλατφόρμα Spotify (103 εκατομμύρια μηνιαίοι ακροατές και 26.1 δισεκαττομύρια επαναλήψεις των τραγουδιών) και εν τέλει το βραβείο Person of the Year του περιοδικού Time. Φυσικό επακόλουθο είναι η συγκεκριμένη συναυλία να βιντεοσκοπείται και να προβάλλεται στους κινηματογράφους παγκοσμίως, έπειτα από έγκριση του σωματείου καλλιτεχνών SAG- AFTRA και εν μέσω πολύμηνων απεργιών, καθώς οι εταιρία παραγωγής και διανομής, συμφωνούν με τα αιτήματα των εργαζομένων και πληρώνουν τους συντελεστές ανάλογα.

Μοιραστείτε το Άρθρο
Γεννήθηκε και μεγάλωσε στον Πειραιά, αλλά τα τελευταία χρόνια διαμένει μόνιμα στην κοσμάρα της. Με την ποπ κουλτούρα άρχισε να ασχολείται επειδή έψαχνε αφορμή να μιλάει στα άλλα παιδάκια στο νηπιαγωγείο, όμως, εν τέλει, της άρεσε. Θα τη βρείτε να κοιμάται, να διαβάζει και να προσπαθεί, με τρομερή αποτυχία,να κάνει χιούμορ, σαν αυτό το κείμενο περίπου