Sex Education – Πιο δυναμικό, πιο τολμηρό στη 2η season

Παναγιώτα Καρβούνη Από Παναγιώτα Καρβούνη 8 Λεπτά Ανάγνωσης

Το Sex education επέστρεψε στο Netflix για να θίξει νέα ζητήματα που αφορούν τους σεξουαλικούς προβληματισμούς των εφήβων. Το φινάλε της πρώτης season  μας άφησε με τον Otis να καταφέρνει να ανακαλύψει τα «κουμπιά» της σεξουαλικότητάς του. Έτσι, ξεκινάει και η season 2. Με έναν άκρως χιουμοριστικό τρόπο, ο Otis  εμφανίζεται να έχει καταφέρει να φτάσει στο σημείο της ατομικής απόλαυσης, χωρίς ωστόσο να μπορεί να την ελέγξει. Αν και αρχίζει να συνειδητοποιεί αυτό το κομμάτι της ζωής του, φαίνεται να δυσκολεύεται να δεχτεί το γεγονός πως η μητέρα του (Jean) βρίσκεται σε σχέση με τον πατέρα (Jacob) της κοπέλας του, Ola.

Για τη Jean ξεκινάει μία περίεργη φάση στη ζωή της. Ούσα ανεξάρτητη και σχεδόν ορκισμένη εργένισσα για πολλά χρόνια σπάει τα όριά που η ίδια έχει θέσει στον εαυτό της της και συνάπτει ήδη από την πρώτη season σχέση με τον γοητευτικό υδραυλικό, Jacob. Η σταθερότητα στη ζωή της αλλάζει και έχει να αντιμετωπίσει πολλά θέματα. Αρχικά, έρχεται αντιμέτωπη με την αποδοκιμαστική συμπεριφορά του έφηβου γιου της για τη σχέση της αλλά και την αλλαγή που εκείνη φέρει στη ζωή της. Ακόμα, σε μία κρίση σεξουαλικής άγνοιας στο λύκειο Moordale, κρίνεται ως η πλέον αρμόδια για να εξυγιάνει την κατάσταση πανικού που επικρατεί. Αυτά τα γεγονότα σε συνδυασμό με την  πιο στενή και οικεία σχέση με τον Jacob την οδηγούν σε μικρο-ξεσπάσματα και  νιώθει να χάνει τον έλεγχο. Μέσα από την ιστορία της Jean το Sex Education προσπαθεί να προσεγγίσει -πέραν του teen κοινού του- και τις ερωτικές σχέσεις των μεγαλύτερων σε ηλικία ζευγαριών, τα προβλήματα που δημιουργούνται με τα παιδιά τους και τον κοινωνικό τους περίγυρο αλλά και την αντανάκλασή τους στην ίδια την ψυχολογία των ατόμων.

Η Ola, βρίσκεται και εκείνη σε μία μεταβατική περίοδο. Αν και βρίσκεται σε σχέση με τον Otis, γρήγορα ανακαλύπτει πως δεν είναι ερωτευμένη μαζί του, αλλά πως ο λόγος που βρισκόταν μαζί του ήταν η ύπαρξη της Maeve που την είχε συνεπάρει. Η αλήθεια είναι πως γίνεται φανερό ήδη από το πρώτο επεισόδιο πως η σχέση αυτή δεν θα καταλήξει κάπου και πως η καλύτερη λύση είναι να διατηρήσουν μία φιλική σχέση. Το υποσυνείδητο της Ola αλλά και η εξέλιξη της σχέσης της με τον Otis, θα την οδηγήσουν επίσης σε μία εσωτερική αναζήτηση για τις σεξουαλικές της προτιμήσεις. Έτσι πλέον στην ιστορία εισάγεται και ο όρος της  «πανσεξουαλικότητας», ένας όρος που αντιπροσωπεύει σύγχρονες κοινωνικές αντιλήψεις περί σεξουαλικότητας. Έτσι αποδεικνύεται ότι στο Sex education δεν υπάρχουν περιορισμοί.

Μία αιφνίδια έκπληξη έχει να αντιμετωπίσει η Maeve, που θα την φέρει σε επαφή με φαντάσματα και σκέψεις του παρελθόντος. Η έκπληξη αυτή θα την κάνει να πεισμώσει και να επιδιώξει να επιστρέψει στο σχολείο για να πραγματοποιήσει το όνειρό της. Εκεί θα συναντηθεί με τον Otis και θα ασχοληθούν και πάλι με τις σεξουαλικές συμβουλές. Η ίδια δεν έχει ξεπεράσει τον ερωτά της για τον ίδιο, κάτι που θα την πληγώνει και θα την κάνει να πάρει κάποιες σημαντικές αποφάσεις. Η σχέση Maeve – Otis είναι μάλλον ένα απ’ τα κλισέ της σειράς, αφού ακολουθεί την πεπατημένη των teen σειρών.

Στη  νέα season γνωρίζουμε και νέους χαρακτήρες. Ένας νέος χαρακτήρας είναι ο Isaac και ο αδερφός του που προσεγγίζουν την Maeve και αναπτύσσουν μία ιδιαίτερη σχέση. Έχουν κοινά στοιχεία από το παρελθόν τους. Έχουν μάθει να μεγαλώνουν μόνοι τους και να ανταπεξέρχονται στις δυσκολίες της ζωής. Με τον Isaac η σειρά αποκτά και έναν ακόμα “διαφορετικό” πρωταγωνιστή, ένα άτομο με ειδικές αναγκες. Σπάνια έχουμε δει πρωταγωνιστές με αναπηρία σε άλλες σειρές (ας θυμηθούμε βέβαια το Breaking bad και το How to sell drugs online fast) και αυτό είναι άλλη μια απόδειξη ότι το Sex Education είναι μια σειρά που τολμά να μιλήσει.

Ένας άλλος νέος χαρακτήρας είναι ο Rahim, ένας νέος και ενδιαφέρων μαθητής στο λύκειο Moordale αλλά και η Viv, η οποία θα φανεί χρήσιμη και αναγκαία φίλη και σύμβουλος στον δημοφιλή Jackson. Η Viv με την οξυδέρκειά της θα βρει τον τρόπο να βοηθήσει ουσιαστικά τον φίλο της αλλά και να επέμβει τη στιγμή που πρέπει.

Η σειρά κορυφώνεται στο επεισόδιο 7. Στα πρώτα επεισόδια της 2ης season η Aimee, φίλη της Maeve πέφτει θύμα σεξουαλικής παρενόχλησης από έναν άντρα μέσα στο λεωφορείο. Την ώρα που συμβαίνει αυτό, η Aimee διαμαρτύρεται όμως δεν αντιδρά κανένας από τους συνεπιβάτες της και αναγκάζεται να αποβιβαστεί η ίδια. Φτάνοντας στο επεισόδιο 7, η Aimee ενώ στην αρχή δεν έχει συνειδητοποιήσει τη σοβαρότητα της κατάστασης, με τη βοήθεια της Maeve καταλαβαίνει πως αυτό δεν ήταν κάτι το φυσιολογικό και μπορεί να συμβεί στην οποιαδήποτε , οπουδήποτε και αυτό τη στιγματίζει. Έπειτα από μία παρεξήγηση, μία ομάδα κοριτσιών οδηγείται στην τιμωρία από την καθηγήτρια Miss Sands και τους τίθεται ως εργασία να βρουν ως γυναίκες τι είναι αυτό που τις ενώνει , έχοντας ως δεδομένο, με αστείο τρόπο, πως αυτό δεν πρόκειται να συμβεί ποτέ. Κατά τη διάρκεια της τιμωρίας και αφού δεν μπορούν να βρουν μία απάντηση στο ερώτημα της Miss Sands, η Aimee ξεσπά. Τότε ακριβώς ξετυλίγεται ένα κουβάρι από παρόμοιες ιστορίες που όλες οι κοπέλες έχουν βιώσει. Βρίσκουν αυτό που τις ενώνει και καταλαβαίνουν γιατί πρέπει ως γυναίκες να είναι ενωμένες. Το επεισόδιο 7 αποτελεί ίσως και το πιο δυναμικό επεισόδιο της season 2. Ένα επεισόδιο που όλες τις γυναίκες μας βάζει σε σκέψεις  για παρόμοιες καταστάσεις που έχουμε βιώσει. Το Sex Education εδώ περνά από την πιο ανάλαφρη θεματολογία στο σχολιασμό ενός μείζονος κοινωνικού ζητήματος, το οποίο έχει έρθει στην επιφάνεια τα τελευταία χρόνια από πολλούς διαφορετικούς δρόμους: το χορευτικό των γυναικών στη Χιλή ενάντια στην Πατριαρχία, το κίνημα #Metoo στη βιομηχανία του Hollywood, καθημερινοί φεμινιστικοί αγώνες σε όλο τον κόσμο. Με το ζήτημα της σεξουαλικής παρενόχλησης έχουν ασχοληθεί τελευταία και άλλες σειρές, με χαρακτηριστικότερη την τελευταία σεζόν του Dear White People η οποία είναι επίσης παραγωγή του Netflix.

Η δεύτερη season του Sex education είναι πιο έντονη και πιο τολμηρή από την πρώτη. Νέα στοιχεία εισάγονται, νέοι ρόλοι με νέα δυναμική. Προσπαθούν να παρουσιάζονται όλοι οι χαρακτήρες χωρίς να χάνεται ο πυρήνας της σειράς. Μία σειρά χωρίς taboo με ικανοποιητικό περιεχόμενο που τελικά άξιζε την αναμονή. Τέλος,  το φινάλε της δεύτερης season αν και σε μία πρώτη ανάγνωση δεν ενθουσιάζει τόσο, ωστόσο αφήνει ανοιχτά αρκετά θέματα για τις προσωπικές σχέσεις των πρωταγωνιστών αλλά και για τον ρόλο των νέων χαρακτήρων στη σειρά.

Η τρίτη season έρχεται για να μας απαντήσει στα ανοιχτά ερωτήματα της δεύτερης…

Μοιραστείτε το Άρθρο
Μικρή το ίνδαλμα της ήταν η Lara Croft και ήθελε να ανακαλύψει τη χαμένη Ατλαντίδα. Κάνοντας το πρώτο βήμα και σπουδάζοντας Αρχαιολογία, οι στόχοι της δεν άλλαξαν και πολύ με τα χρόνια, αν εξαιρεθεί ότι σήμερα περισσότερο έχει καταφέρει να μοιάσει στη Monica Geller ενώ παράλληλα είναι πολύ πιθανό να συμμετάσχει και στην μουσική αναβίωση που ετοιμάζουν τα Zουζούνια.