Otaku business school – Tα 10 anime για να μάθετε oικονoμικά

Jamal Animas Από Jamal Animas 5 Λεπτά Ανάγνωσης

Στον μαγικό κόσμο των anime, κάθε πιθανό αντικείμενο και πεδίο έχει το δικό του anime. Έτσι και η Οικονομία δε θα μπορούσε να αποτελεί εξαίρεση. Δεν εννοούμε προφανώς να μάθετε να κάνετε αποταμίευση, ζώντας λιγότερα από 500 ευρώ τον μήνα είναι ένα μικρό θαύμα που πολλοί από εμάς το κάνουμε χωρίς εξάσκηση. Μιλάμε για anime που έχουν το εμπόριο, τις οικονομικές σχέσεις και το κοινωνικό του αντίκτυπο στο επίκεντρο τους (πολλές φορές, αν είναι shonen, συνδυασμένο με κάποιας μορφής παράξενη μάχη).

Τα περισσότερα από αυτά αναλύουν βέβαια καπιταλιστικά μοτίβα. Βέβαια, αξίζει να πούμε ότι πολλά τέτοια anime τίθενται στο Μεσσαίωνα, ή σε έναν φανταστικό κόσμο με οικονομικές δυνατότητες ανάλογες εκείνης της εποχής (μειωμένη παραγωγική δύναμη, ανταλλακτικό κατά βάση εμπόριο, ισχυρά  κοινωνικά/ θρησκευτικά εμπόδια μεταξύ κοινοτήτων). Τότε ο καπιταλισμός ήταν μια δύναμη προόδου και όντως ο δρόμος για έναν καλύτερο κόσμο.

Ωστόσο σήμερα, όπου μια παγκόσμια πανδημία είτε μας σκοτώνει είτε μας κλείνει σπίτια μας, και ο καπιταλισμός το καλύτερο που προσφέρει είναι καραντίνα και  bid wars για εμβόλια, κυριολεκτικά δηλαδή βάζει τις ζωές μας στο ζύγι και βλέπει ότι λίγοι θα κερδίσουν τρισ. και χιλιάδες άλλοι θα πεθάνουν, μάλλον δεν είναι και το καλύτερο παράδειγμα. Ωστόσο αξίζουν  και πάλι την προσοχή μας κυρίως για το γεγονός ότι αναδεικνύουν τις υλικές σχέσεις στις οποίες βασίζονται οι κοινωνικές συνθήκες που ζούμε. Οπότε μαθαίνουμε ό,τι μπορούμε πριν την τελική εξέγερση. Και αν έχετε όνειρα να γίνετε εκατομμυριούχος ενώ ζείτε, όπως είπαμε, με 500 ευρώ τον μήνα, σας έχουμε άσχημα νέα…

10 – Petshop of Horrors

Ίσως όχι η παραδοσιακή επιχείρηση, αλλά το Petshop of Horrors της mangaka Matsuri Akino, πέρα από ένα πολύ καλό ατμοσφαιρικό horror ανάγνωσμα, προσφέρει και μια αξιοπερίεργα καλή εικόνα για την καθημερινότητα μιας μικρής επιχείρησης, σε σημείο μάλιστα που, ανά σημεία, θολώνει (επίτηδες) τον αναγνώστη για το ποιο είναι το βασικό σημείο του anime.  Ο νόμος της προσφοράς και της ζήτησης παίρνει μια πολύ απόκρυφη και ανατριχιαστική υφή και αν είστε φαν του είδους, θα ήταν μια ενδιαφέρουσα επιλογή.

9 – Manga Nihon Keizai Nyuumon

Από τα πιο καθαρόαιμα business anime της λίστας, το Manga Nihon Keizai Nyuumon παρουσιάζει μια καθαρά γιάπικη ιστορία προσαρμοσμένη στην ιαπωνική πραγματικότητα των εξαγωγικών πολέμων, της υψηλής σχέσης γιεν/ δολαρίου και άλλα πράγματα που αφορούν κυρίως όσους διαβάζουν νέα του Χρηματιστηρίου. Βέβαια οι δημιουργοί το κάνουν με τρόπο κατανοητό και, όπως κάθε anime που σέβεται τον εαυτό του, με τεράστιες δόσεις δραματικής υπερβολής.

8 – Working

Τίποτα πιο βαθιά οικονομικό από την εργασία και τα πράγματα που πρέπει να ανεχθούν οι εργαζόμενοι στον καπιταλισμό για ένα μεροκάματα. Όσο χιουμοριστικά αξιολάτρευτο και αν είναι το Working, δεν ξεχνάμε ποτέ δεν έχουμε να χάσουμε παρά μόνο τις αλυσίδες μας.

7 –  The Great Pretender

Netflix αφού, το πολύ δημοφιλές The Great Pretender συνδυάζει mind games με οικονομικές εξαπατήσεις. Καταιγιστικός ρυθμός, τρομερό και φρέσκο σχέδιο, δείτε το.

6 – Moshidora

Μια αξιολάτρευτη manager διοικεί την ομάδα του σχολείου της σαν επιχείρηση. Στην επανάσταση θα είναι η πρώτη που θα κρεμαστεί.

5 – High School Prodigies Have It Easy Even in Another World

Πρώτο δείγμα isekai anime στη λίστα, το πολύ έξυπνο αυτό anime δείχνει πως η τεχνολογία μπορεί να επηρεάσει τις κοινωνικές σχέσεις και να αλλάξει τον τρόπο παραγωγής αλλά και επικοινωνίας. Ψηστικό.

4 – Maoyuu Maou Yuusha

Aγνό fantasy αυτή τη φορά, παρατηρούμε την εισαγωγή στοιχείων ανοικτής αγοράς σε δύο αντίπαλες χώρες με στόχο μια πιο ειρηνική διαβίωση. Με πολύ κουλ μάχες και τρομερά συμπαθητικούς χαρακτήρες.

3 – Log Horizon

Isekai + video game logic, όσοι έχετε λιώσει στα action house του WoW ξέρετε ακριβώς τι να περιμένετε.

2 – C: The Money of Soul and Possibility

Το anime που εξηγεί τους πιο δυσνόητους οικονομικούς όρους με εντυπωσιακές μάχες νεραιδών.

1 – Spice and Wolf

Ο απόλυτος άρχοντας του είδους. Το Spice and Wolf, παρά τα πολλά του προβλήματα σε θέματα πλοκής, ασχολείται ενδελεχώς με τις οικονομικές πρακτικές στις μεσαιωνικές κοινωνικές, σε τέτοιο βαθμό μάλιστα που την άρτια λογική του δεν μπορεί να αγνοήσει κανείς. Δείτε το σίγουρα.

Μοιραστείτε το Άρθρο