Sex Education – Η σεξουαλική ζωή των εφήβων σε μια σειρά έκπληξη

Παναγιώτα Καρβούνη Από Παναγιώτα Καρβούνη 7 Λεπτά Ανάγνωσης

Της Παναγιώτας Καρβούνη

Δυναμική εμφάνιση έκανε το Sex Education η νέα σειρά της Laurie Nunn στο Netflix. Η Laurie Nunn επιλέγει το σχολικό περιβάλλον του Λυκείου Moordale, για να σχολιάσει ένα δυσκολοκατανόητο θέμα στον κόσμο των ενηλίκων, τη σεξουαλική ζωή των σημερινών εφήβων. Τα social media, το ίντερνετ, οι σύγχρονες κοινωνικές αντιλήψεις για τα ζητήματα φύλου αλλά και η συνύπαρξη τους με σεξιστικές και ρατσιστικές αντιλήψεις δημιουργούν ένα αρκετά νέο πεδίο στο οποίο ζουν και αναπτύσσονται οι σύγχρονοι έφηβοι.

Ο Ottis Milburn (Asa Butterfield) είναι ο γιος μιας προοδευτικής, γοητευτικής σεξουαλικής θεραπεύτριας (Gillian Anderson) και είναι μαθητής του Moordale. Ο Ottis αντιμετωπίζει τα δικά του σεξουαλικά προβλήματα, τα οποία αποτελούν αντίκτυπο των παιδικών του τραυμάτων που προέκυψαν από τον χωρισμό των γονιών του. Η δυναμική του μαμά έχει καταλάβει, ως ειδικός στο ζήτημα των σεξουαλικών σχέσεων, ότι ο γιος της συναντά εμπόδια στη σεξουαλική του ανάπτυξη και προσπαθεί με τον δικό της τρόπο να βοηθήσει τον γιο της, μάλλον ανεπιτυχώς. Τις περισσότερες φορές περισσότερο αγχώνει και φέρνει σε δύσκολη θέση τον Ottis με τις συμβουλές της, παρά τον διευκολύνει στη δύσκολη φάση της εφηβείας του.

Όμως, χωρίς να το επιδιώκει, έχει προσφέρει κάτι εντελώς διαφορετικό στο γιο της: τον προβληματισμό και την κατανόηση για τις ερωτικές και σεξουαλικές σχέσεις των ανθρώπων.

se1

Ο Ottis ως γιος μιας τέτοιας δυναμικής προσωπικότητας και αναθρεμμένος σε ένα οικογενειακό περιβάλλον χωρίς ταμπού, έρχεται στην καθημερινότητά του σε επαφή με διάφορες ψυχολογικές θεωρίες, ερμηνείες των ανθρώπινων σχέσεων και με πρακτικές λύσεις σχετικά με τα προβλήματα του σεξ. Και παρά το γεγονός ότι δεν σκέφτεται ότι μπορεί να χρησιμοποιήσει αυτές τις γνώσεις για τη δική του εφηβική σεξουαλική κατάσταση, αποδεικνύεται πολύ γρήγορα ότι παρά την προσωπική του απειρία στο σεξουαλικό τομέα έχει ευρύτατες θεωρητικές γνώσεις, οι οποίες μπορούν να φανούν πολύ χρήσιμες στην ανάλυση και βελτίωση των ερωτικών σχέσεων των συμμαθητών του. Αποδεικνύεται ότι παρά το γεγονός ότι είναι ένας εσωστρεφής χαρακτήρας, κρύβει μέσα του έναν γκουρού του σεξ (τουλάχιστον για τους άλλους).

Την ικανότητα αυτή του Ottis ανακαλύπτει πολύ σύντομα η συμμαθήτριά του Maeve (Emma Mackey) και σκέφτεται τον τρόπο να την εκμεταλλευτεί για να βγάλει εύκολα χρήματα. Έτσι κατά τη διάρκεια ενός σοβαρού σεξουαλικού επεισοδίου που είχε ένας συμμαθητής τους, η οξυδερκής Maeve αντιλαμβάνεται το μεγάλο ταλέντο του Ottis και σκαρφίζεται την ιδέα να δημιουργήσει μαζί του μία κλινική. Ο Ottis δέχεται γιατί τον έχει γοητεύσει η δυναμική και ανεξάρτητη Maeve (που καθόλου δεν μοιάζει με τον ίδιο) και γρήγορα αρχίζει να την ερωτεύεται. Ξεκινούν λοιπόν μια κλινική όπου ο ίδιος αναλαμβάνει το ρόλο του ψυχολόγου – συμβούλου σχέσεων, αντιμετωπίζοντας με τις θεωρητικές γνώσεις που του έχει προσφέρει η μητέρα του τα σεξουαλικά προβλήματα των συμμαθητών του (εξού και ο τίτλος Sex Education).

se2

Η Maeve, σε αντίθεση με τον Ottis, παρουσιάζεται ως μία πιο αινιγματική προσωπικότητα. Στο σχολείο έχει κακή φήμη και συχνά οι συμμαθήτριές της την έχουν στοχοποιήσει και περιθωριοποιήσει μέσω slutshaming. Έτσι είναι μια μοναχική μαθήτρια, εσωστρεφής αλλά και δυναμική. Ταυτόχρονα είναι και φιλομαθής με μεγάλο λογοτεχνικό ταλέντο. Το ταλέντο της έχει ανακαλύψει μια καθηγήτρια της που πιστεύει πολύ στις δυνατότητές της και την ενθαρρύνει συνεχώς να στοχεύσει υψηλότερα. Όμως η Maeve δεν επέλεξε τον μοναχικό τρόπο ζωής. Είναι ένας δυναμικός χαρακτήρας λόγω των συνθηκών που την ανάγκασαν να ωριμάσει γρηγορότερα, προκειμένου να καταφέρει να επιβιώσει. Ζει μόνη της σε ένα κοντέινερ και δυσκολεύεται να τα βγάλει πέρα οικονομικά. Οι γονείς της είναι τοξικοεξαρτημένοι, χωρισμένοι και την έχουν εγκαταλείψει να παλεύει μόνη της. Η κλινική λοιπόν, εμφανίζεται ως ιδανική ευκαιρία για να μπορέσει πρόσκαιρα να ανταπεξέλθει στα οικονομικά της προβλήματα.

Πάντως αν κάποιος χαρακτήρας της σειράς κλέβει την παράσταση αυτός είναι ο κολλητός του Ottis, ο Eric Effoing (Ncuti Gatwa) ίσως η πιο ευχάριστη παρουσία της σειράς. Ο Eric είναι τέκνο πολύτεκνης αφροαμερικανικής οικογένειας και είναι gay. Ως έφηβος βρίσκεται σε διαδικασία πειραματισμού και ανακάλυψης του εαυτού του, αλλά δεν φοβάται να φανερώσει την ταυτότητα του, ούτε φοβάται την αντίδραση των συμμαθητών του. Ωστόσο, φαίνεται πως κάτι τον κρατάει από το να την εκδηλώσει πλήρως.

Ο Ottis ενδιαφέρεται πολύ για τον φίλο του τον Eric, αφού είναι ουσιαστικά αχώριστοι. Ωστόσο σιγά σιγά μπαίνει ανάμεσα τους η κλινική και ο σταδιακός έρωτας του για την Maeve. Ο Eric το ανέχεται αυτό μέχρι τα γενέθλια του οπότε γίνεται θύμα ομοφοβικού ξυλοδαρμού και κατηγορεί τον Ottis πως δεν ήταν μαζί του αλλά προτίμησε να βρεθεί με την Maeve. Μετά από αυτό το γεγονός, ο αγνός κόσμος του άλλαξε. Εκεί βλέπουμε μια εσωτερική και εξωτερική σύγκρουση του χαρακτήρα, η οποία είναι ένα σκληρό κοινωνικό σχόλιο για τις σύγχρονες πατριαρχικές και ομοφοβικές κοινωνίες της Δύσης.

se3

Φυσικά, η σειρά έχει κι άλλες ενδιαφέρουσες προσωπικότητες όπως είναι ο Adam Groff (Connor Swindells). Ο Adam, είναι γιος του αυταρχικού λυκειάρχη (Alistair Petrie). Σε αντίθεση με τις προσδοκίες του πατέρα του, είναι ο ταραχοποιός του σχολείου και πηγή απογοήτευσης γι’αυτόν. Από τη μέση της σειράς φαίνεται ο Adam να έχει μεγαλώσει σε ένα ιδιαίτερα καταπιεστικό οικογενειακό περιβάλλον. Έτσι, η συμπεριφορά του προς τους συμμαθητές του (και ιδιαίτερα τον Eric, το εύκολο θύμα) είναι αποτέλεσμα της προσωπικής του καταπίεσης αλλά και του φόβου του να εκδηλώσει τον πραγματικό του εαυτό, φοβούμενος μην απογοητεύσει ακόμα περισσότερο τον πατέρα του, ο οποίος είναι γι’ αυτόν φόβητρο αλλά και αντικείμενο κρυφού μίσους.

 Τελικά το Sex Education αποτελεί μια ευχάριστη έκπληξη, διότι σε μια σειρά με κεντρικό θέμα τους σεξουαλικούς προβληματισμούς των εφήβων υπάρχει χώρος ταυτόχρονα και για άλλα καθημερινά προβλήματα που ευνοούν τον κοινωνικό προβληματισμό. Είναι επίσης μια αρκετά πρωτότυπη σειρά γιατί δεν αποτελεί μια τυπική εφηβική σειρά με ερωτικά σασπένς σε στυλ σαπουνόπερας, αλλά κοιτάζει πιο βαθιά απ’ την επιφάνεια αγγίζοντας και άλλα θέματα: οικονομικά (π.χ. Maeve), κοινωνικά όπως η κοινωνική αποδοχή των παρθένων, των gay κ.λπ. (π.χ. Ottis, Eric) αλλά και ψυχολογικά όπως είναι ο φόβος της αποτυχίας και ο σκληρός ανταγωνισμός με τα οποία οι γονείς επιβαρύνουν τα παιδιά τους (π.χ. Adam, Jackson).

Φυσικά, αναμένουμε με ανυπομονησία τη δεύτερη season!

Μοιραστείτε το Άρθρο
Μικρή το ίνδαλμα της ήταν η Lara Croft και ήθελε να ανακαλύψει τη χαμένη Ατλαντίδα. Κάνοντας το πρώτο βήμα και σπουδάζοντας Αρχαιολογία, οι στόχοι της δεν άλλαξαν και πολύ με τα χρόνια, αν εξαιρεθεί ότι σήμερα περισσότερο έχει καταφέρει να μοιάσει στη Monica Geller ενώ παράλληλα είναι πολύ πιθανό να συμμετάσχει και στην μουσική αναβίωση που ετοιμάζουν τα Zουζούνια.