Locke & Key – Ξεκλειδώνοντας τον τρόμο μέσα μας

Άλκης Καζαμίας Από Άλκης Καζαμίας 7 Λεπτά Ανάγνωσης

Ένα από τα πιο συναρπαστικά πράγματα που συναντάμε, όταν μιλάμε για ιστορίες τρόμου, είναι το πώς ο κάθε δημιουργός επιλέγει να ερμηνεύσει και να αποτυπώσει τον τρόμο.

Από τα λογοτεχνικά έργα του Lovecraft και του Edgar Allan-Poe μέχρι και πιο σύγχρονα λογοτεχνικά αλλά και σύγχρονα κινηματογραφικά έργα ο τρόμος έχει ενσαρκωθεί σε διάφορες μορφές και εκφάνσεις οι οποίες αντικατοπτρίζουν ίσως τον πιο μεγάλο φόβο του ανθρώπου: να κατανοήσει αυτό που ο ίδιος δεν μπορεί να καταλάβει. «Σκάβοντας» στα ενδόμυχα της ψυχολογίας του τρόμου παρατηρούμε ότι σχεδόν κάθε φορά που η μαζική κουλτούρα θέλει να μιλήσει για αυτό το συναίσθημα, ο τρόμος παίρνει μία υλική υπόσταση την οποία να μπορεί ο δέκτης να ερμηνεύσει εύκολα.

Έτσι οι τρόμοι του ανθρώπου μετατρέπονται σε αιμοδιψείς δολοφόνους, υπερφυσικά τέρατα, ή αφιλόξενους τόπους (εντός ή εκτός της γης) και «εξουδετερώνονται» (τουλάχιστον προσωρινά) κάτω από το πρίσμα της διασκέδασης.

Πολλοί είναι οι δημιουργοί οι οποίοι θέλησαν να παίξουν με τον τρόμο μας πρώτα στη λογοτεχνία και έπειτα στον κινηματογράφο αλλά και στα κόμικς. Και ενώ για τα δύο πρώτα έχουν γραφτεί ουκ ολίγα κείμενα για την ενσάρκωση του τρόμου μέσα από αυτά και την παρουσίαση του χρόνου μέσα από αυτά, τα κόμικς είναι ένα πεδίο το οποίο είναι ως επί των πλείστων ανεξερεύνητο. Ίσως γιατί όταν μιλάμε για κόμικς, κάνουμε εντελώς άλλες συνδέσεις και δεν μπορούμε να σκεφτούμε ότι μία παγωμένη εικόνα μπορεί να μας προκαλέσει φόβο ή αμηχανία.

Ευτυχώς αυτό η Ένατη Τέχνη το έχει απορρίψει πάρα πολλές φορές δίνοντάς μας εξαιρετικούς τίτλους, οι οποίοι πολλές φορές αναβαθμίζουν τον τρόμο και το πώς τον αντιλαμβανόμαστε. Και μία από αυτές τις σειρές είναι το Locke & Key, το δημιούργημα του Joe Hill (του γιου του Steven King) και του Gabriel Rodriguez, το οποίο όχι μόνο είναι μία εξαιρετικά ενδιαφέρουσα και πρωτότυπη ιστορία, αλλά και αναβαθμίζει το είδος του τρόμου με έναν υπέροχο τρόπο που δεν έχουμε δει πολλές φορές. Το κόμικ εκδίδεται από την IDW και αυτή τη στιγμή απαριθμεί τα 37 κεφάλαια τα οποία χωρίζονται σε 6  τόμους (η κεντρική ιστορία που έχει ολοκληρωθεί) ενώ έχουν κυκλοφορήσει και 5 σύντομες και αυτοτελείς ιστορίες και αναμένουμε την 6η μέσα στο 2020.

Ο πρώτος τόμος έχει μεταφραστεί στα ελληνικά από τις εκδόσεις Selini.

Είναι πολύ δύσκολο να μιλήσουμε για την ιστορία τουLocke & Key χωρίς να υποπέσουμε σε spoilers. Η μη-γραμμική αφήγηση που ακολουθεί στη ροή της ιστορίας του, σε συνδυασμό με τις συνεχόμενες ανατροπές και τη μεγάλη ποικιλία χαρακτήρων κάνει την ανάγνωσή του πολύπλοκη αλλά ταυτόχρονα άκρως ενδιαφέρουσα και αγωνιώδη. Η ιστορία ακολουθεί τα παιδιά της οικογένειας Locke τον Tyler, την Kinsey και τον Bode, οι οποίοι μετά τη φρικτή δολοφονία του πατέρα τους, θα μετακομίσουν μαζί με τη μητέρα τους στο καινούργιο τους σπίτι στο Lovecraft της Μασαχουσέτης. Όμως κάποια μυστηριώδη κλειδιά με μαγικές δυνάμεις καθώς και η επιστροφή του δολοφόνου του πατέρα τους θα φέρουν στην επιφάνεια κάποια τρομακτικά μυστικά, από τα οποία η οικογένεια Locke δε θα μπορέσει να ξεφύγει πολύ εύκολα.

Το Locke & Key είναι μία ιστορία η οποία ξετυλίγεται αργά και σταδιακά χωρίς όμως να κάνει κάποια μεγάλη κοιλία. Η πλοκή βασίζεται αρκετά στο διαλογικό κομμάτι ενώ περιορίζει την «ωμή» δράση και δίνει περισσότερο έμφαση στην ανάπτυξη των χαρακτήρων. Επίσης το σχέδιο του Rodriguez αν και ρεαλιστικό, εμπεριέχει μια καρτουνίστικη και «παιχνιδιάρικη» πινελιά, δημιουργώντας έτσι τις κατάλληλες ισορροπίες στο κόμικ, κάνοντας το άλλες φορές πολύ σκοτεινό και άλλες φορές πολύ αστείο και ανάλαφρο.

Εκεί όμως που η σειρά πραγματικά διαπρέπει, είναι στον τρόπο που επιλέγει να προσεγγίσει τον ψυχολογικό τρόμο. Όπως γράψαμε και προηγουμένως, ο φόβος είναι ένα πρωτόγονο συναίσθημα, το οποίο υπάρχει για να «ενεργοποιήσει» τα συστήματα επιβίωσης του ανθρώπου απέναντι σε κάτι το οποίο ο ίδιος δεν μπορεί να το καταλάβει —και επομένως μπορεί να θέσει τη ζωή του σε κίνδυνο. Το κόμικ γνωρίζοντας αυτή τη θέση, επιλέγει να την πάει ένα βήμα παραπέρα. Παίρνει ένα απλό και καθημερινό αντικείμενο και αναπτύσσει τη λειτουργία του παραπάνω δίνοντάς του έναν πιο υπερφυσικό ρόλο.

Έτσι λοιπόν το καθημερινό αυτό αντικείμενο, μετατρέπεται σε ένα εργαλείο το οποίο φέρνει σε επαφή τον δέκτη με τον παράγοντα του υπερφυσικού. Άλλωστε τι είναι πιο ενδιαφέρον; Ο τρόμος να μεταφέρεται σε εμάς μέσα από κάτι αναγνωρίσιμο και φυσικό ή όταν δημιουργείται ως μία υπερφυσική συνθήκη την οποία εκλαμβάνουμε από την αρχή ως ψεύτικη;

Το Locke & Key, είναι ίσως μία από τις πιο ενδιαφέρουσες ιστορίες στον τομέα των indie Αμερικανικών κόμικς της τελευταίας δεκαετίας. Η εξαιρετική του ατμόσφαιρα, η πρωτοτυπία της πλοκής του και το γεγονός ότι αποτελεί έναν από τους πιο επιτυχημένους τίτλους της IDW Publishing μας κάνει μάλιστα να απορούμε πως δεν είδαμε την εν λόγω σειρά να μεταφέρεται στη μικρή ή στη μεγάλη οθόνη πολύ νωρίτερα.

Βέβαια κοιτάζοντας λίγο το «ιστορικό» της σειράς, βλέπουμε ότι υπήρξαν αρκετές προσπάθειες για τηλεοπτικές και κινηματογραφικές μεταφορές της ιστορίας χωρίς όμως να αποφέρουν καρπούς. Δεν πειράζει όμως. Πολλές φορές το καλό πράγμα αργεί να γίνει.

Όποιο και αν είναι λοιπόν το αποτέλεσμα στο τέλος, εμείς για άλλη μία φορά είμαστε πολύ χαρούμενοι που θα δούμε άλλο ένα indie κόμικ να μεταφέρεται στη μικρή οθόνη και να έρχεται σε επαφή μαζί του κόσμος, ο οποίος μπορεί αλλιώς να μην είχε ιδέα για την εν λόγω ιστορία. Οπότε ας ευχηθούμε στη σειρά καλή αρχή και στον Joe Hill να συνεχίσει να μας κρατάει συντροφιά με αυτό το εξαιρετικό κόμικ για πολύ καιρό ακόμα.

Μοιραστείτε το Άρθρο
Ο Άλκης όταν ήταν μικρός ήθελε να γίνει anime. Αργότερα σοβαρεύτηκε και τώρα κυνηγάει την καριέρα του Bounty Hunter στον Tatooine. Στον ελεύθερό του χρόνο σπουδάζει θεατρολογία στο ΕΚΠΑ και του αρέσει οτιδήποτε τον μεταφέρει σε μακρινούς γαλαξίες, η δυνατή μουσική και το ανελέητο κράξιμο.