Locke & Key – Tι περιμένουμε από τη σειρά του Netflix

Αλέξανδρος Μινωτάκης Από Αλέξανδρος Μινωτάκης 8 Λεπτά Ανάγνωσης

Το Locke & Key είναι το κόμικ που δημιούργησαν οι Joe Hill (σενάριο) και Gabriel Rodriguez (σχέδιο) και κυκλοφόρησε σε 37 τεύχη από το 2008 μέχρι το 2013. Γνώρισε πολύ μεγάλη επιτυχία και ξεχώρισε ως μία από τις καλύτερες σειρές τρόμου που έχουν κυκλοφορήσει στα κόμικ — ένα κόμικ που ομολογουμένως θέτει δυσκολίες για το είδος. Στα ελληνικά κυκλοφορεί ο πρώτος τόμος από τις εκδόσεις Selini.

H τηλεοπτική μεταφορά του Locke & Key είναι στα σκαριά εδώ και μία δεκαετία με τους φαν διαρκώς να περνάνε από ένα κύκλο ενθουσιασμού και απογοητεύσεων. Ήδη από το 2011, προτού ολοκληρωθεί η ιστορία, γυρίστηκε ένα πιλοτικό επεισόδιο για τηλεοπτική σειρά που επρόκειτο να προβληθεί στο FOX. Το δίκτυο αποφάσισε να μην προχωρήσει και το πλάνο καταχωνιάστηκε. Το 2017, το Hulu προχώρησε στη δημιουργία ενός νέου πιλοτικού επεισοδίου αλλά και αυτή τη φορά δεν προχώρησαν τα γυρίσματα της σειράς.

Τα δύο υπάρχοντα pilots έχουν προβληθεί σε Comic Con στις ΗΠΑ και έχουν αποκτήσει τη δική τους φήμη. Τελικά, μετά από απόφαση του Netflix το 2018, λύθηκε το αδιέξοδο. Το τρίτο πιλοτικό επεισόδιο γυρίστηκε και αυτή τη φορά δόθηκε το OK για να γυριστεί ολόκληρη η πρώτη σεζόν. Πλέον είμαστε στην τελική ευθεία και την Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου θα βγει –ως συνήθως- ολόκληρη η πρώτη σεζόν με 10 επεισόδια της μίας ώρας.

Σίγουρα δεν έχουμε την απαίτηση οι δημιουργοί της σειράς να ακολουθήσουν κατά γράμμα την εξέλιξη της ιστορίας και των χαρακτήρων του κόμικ. Μακριά από εμάς στο Smassing Culture, η τοξικότητα του φαν που φωνάζει ότι «δεν έγινε έτσι στο βιβλίο/κόμικ/κλπ». Κάθε μέσο έχει τους δικούς του κανόνες, κάθε δημιουργός το δικό του/της όραμα για το πώς θα αφηγηθεί μία ιστορία. Ωστόσο, έχουμε την προσδοκία ότι θα διατηρηθούν και θα βγουν στην οθόνη τα βασικά στοιχεία που έκαναν το κόμικ τόσο μεγάλη επιτυχία.

Τι περιμένουμε λοιπόν από το Locke & Key;

Μία ιστορία γεμάτη δράμα, συγκίνηση και εξαιρετική ανάπτυξη των χαρακτήρων

Ίσως φαίνεται περίεργο να ξεκινάει μία σειρά τρόμου και να μπαίνει αυτή η απαίτηση πρώτη. Ωστόσο, το Locke & Key είναι μία ιστορία για μία οικογένεια που βιώνει ένα τραυματικό γεγονός (τη -φαινομενικά αναίτια- δολοφονία του πατέρα, Rendell Locke) και για το πώς κάθε μέλος την αντιμετωπίζει και εξελίσσεται με βάση αυτή.

Η μητέρα, Nina, ο Tyler και η Kinsey (και οι δύο λίγο πριν τελειώσουν το σχολείο) και ο μικρός Bode θα μετακομίσουν στο σπίτι Keyhouse όπου μεγάλωσε ο πατέρας τους, νομίζοντας ότι εκεί θα είναι ασφαλείς. Όσα θα ακολουθήσουν θα φωτίσουν τη δολοφονία του, θα τους φέρουν αντιμέτωπους με νέους κινδύνους αλλά και θα τους οδηγήσουν να βρουν τον εαυτό τους, να αντιμετωπίσουν όλοι μαζί αλλά και ο καθένας με το δικό του μοναδικό τρόπο τα όσα τους συμβαίνουν. Αλλά και πέρα από την οικογένεια Locke, κάθε σημαντικός χαρακτήρας της σειράς καθορίζεται από ένα τραυματικό γεγονός που είτε έχει απωθήσει είτε δεν έχει ξεπεράσει πλήρως.

Οι προκλήσεις που ανοίγονται μπροστά τους είναι μία ευκαιρία για να αναμετρηθούν με το παρελθόν τους, ενήλικές και έφηβοι και να χαράξουν ένα νέο δρόμο. Κάθε χαρακτήρας είναι πολύ προσεκτικά γραμμένος και η εξέλιξη του προκύπτει οργανικά μέσα από την ιστορία· κανένας και καμία δεν είναι απλά ένα εργαλείο για να προχωρήσει η πλοκή και να οδηγηθούμε στην επόμενη «σοκαριστική» σκηνή. Ειδικά για την παρέα από τελειόφοιτους που τραβούν το μεγαλύτερο μέρος της πλοκής, το Locke & Key αποτελεί μία ιστορία ενηλικίωσης, χωρίς τις ευκολίες και τα κλισέ τους είδους.

Ένα ατμοσφαιρικό θρίλερ που εκτείνεται στο χρόνο

Στο Locke & Key «παντρεύονται» στοιχεία του λαβκραφτικού τρόμου -τιμητικά, Lovecraft ονομάζεται η πόλη όπου μετακομίζει η οικογένεια Locke– με την ιδιαίτερη πρόζα του Stephen King και την επιμονή στη λεπτομέρεια της ζωής στην αμερικανική επαρχία. Αυτό δημιουργεί το πλαίσιο του κόμικ που δεν μπορεί να βασιστεί στη μουσική επένδυση ή σε φθηνά παιχνίδια της κάμερας αλλά επιλέγει εκείνα τα χρώματα και τα σκίτσα που κάνουν την ιστορία να φαίνεται σύγχρονη όσο και παλιά, τοποθετημένη ταυτόχρονα στην Αμερική των αρχών του 19ου αιώνα και στη σημερινή.

Το Keyhouse έχει μία πλούσια ζωή πάνω από διακοσίων χρόνων και η κατανόηση της θα αποδειχθεί κομβική για την επιβίωση της οικογένειας Locke. Για τη σχέση της σειράς με το χρόνο δεν πρέπει να πούμε περισσότερα τώρα · αρκεί να αναφέρουμε ότι, μέσα σε μία ποπ κουλτούρα που έχει καταχραστεί την τεχνική του flashback, το πέμπτο arc του Locke & Key (με την ονομασία Clockworks) προσφέρει ένα από τα καλύτερα flashback που έχουν γίνει.

Μία ευφάνταστη χρήση των μαγικών κλειδιών

Καθώς η οικογένεια Locke έρχεται αντιμέτωπη με μία απροσδιόριστη απειλή μέσα στο ίδιο της το σπίτι, αποκαλύπτονται σταδιακά διάφορα κλειδιά κρυμμένα μέσα στο Keyhouse. Κάποια ταιριάζουν σε κάποια πόρτα, κάποια σε καμία αλλά όλα τους είναι μεταφυσικά και όλα τους κρύβουν δυνάμεις που οι πρωταγωνιστές μας δεν μπορούν να φανταστούν. Τα κλειδιά αυτά είναι συγχρόνως τα «όπλα» του πολέμου που εξελίσσεται όσο και το έπαθλο του νικητή.

Ταυτόχρονα, είναι ένας διαρκής πειρασμός για τα παιδιά των Locke αφού με αυτά μπορούν να βελτιώσουν τη ζωή τους με μυριάδες τρόπους. Τα κλειδιά θέτουν διλήμματα, κινδύνους, νέες δυνατότητες και εντυπωσιακές περιπέτειες. Διχάζουν τους πρωταγωνιστές, αποκαλύπτουν τις αδυναμίες του κάθε χαρακτήρα αλλά και τους ενώνουν στις πιο κρίσιμες στιγμές. Κάθε ένα αποκαλύπτει ένα κομμάτι από το συγγραφικό ταλέντο του Joe Hill που συνέδεσε την εξέλιξη των χαρακτήρων με την ανακάλυψη των κλειδιών και έβαλε τους αναγνώστες του κόμικ να περιμένουν κάθε νέο τεύχος για το επόμενο κλειδί.

Το κέντρο της αφήγησης του κόμικ άλλαζε αριστοτεχνικά ανάλογα με την ιδιότητα του κάθε κλειδιού, προσφέροντας νέες οπτικές γωνίες της ιστορίας. Μία επιτυχημένη μεταφορά του Locke & Key εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από αυτό το σημείο.

Όπως καταλαβαίνετε, ο πήχης μπαίνει αρκετά ψηλά. Απαιτείται ένας συνδυασμός μεταφυσικού τρόμου, σεναριακής ευφυίας και ευελιξίας καθώς και μία ιδιαίτερη αισθητική που θα αποτυπώσει το πλαίσιο των όσων συμβαίνουν. Όπως και να έχει, ξέρουμε πού θα μας βρει το βράδυ της Παρασκευής. Καλό binge watching σε όλους και όλες!

Μοιραστείτε το Άρθρο
Συνάντησε μικρός το Star Wars και έκτοτε βρήκε πως θέλει να γίνει Jedi. Προπονείται με διαλογισμό 18 ώρες την μέρα. Τις υπόλοιπες τις περνάει καμουφλαρισμένος ως υποψήφιος διδάκτορας γιατί κανείς δεν του είπε πως ανακλήθηκε το Order 66.