Exclusive

Published on February 5th, 2020

0

Έκθεση comic «Η Δυστοπία είναι εδώ» – Κάλεσμα για συμμετοχες

Το Smass Fest θα επιστρέψει για 3η συνεχή χρονιά τον φετινό Ιούλιο (oh yeah it’ happening again) και μαζί με αυτό (όπως κάθε χρόνο) θα διοργανώσουμε μία θεματική έκθεση comics η οποία θα στολίσει όλο τον εσωτερικό χώρο της Λέσχης Αναιρέσεις. Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος δίνουμε μεγάλη σημασία στην έκθεσή μας, γιατί την αντιμετωπίζουμε ως μία ευκαιρία να εκφραστεί η άποψη της ελληνικής comic σκηνής για ιδιαίτερα σημαντικά κοινωνικοπολιτικά θέματα, όπως ήταν το ζήτημα του κοινωνικού αποκλεισμού της περσινής μας έκθεσης (με αφορμή τη δολοφονία του Ζακ) ή το -ακόμα επίκαιρο- ζήτημα του πολέμου και ανόδου των εθνικισμών της πρώτης μας έκθεση.

«Η Δυστοπία είναι εδώ: Αστυνομοκρατία και κατάσταση εξαίρεσης»

Από τις εκκενώσεις κοινωνικών χώρων και την έξωση προσφύγων για να στοιβαχτούν στα hot-spots μέχρι την έφοδο σε σπίτι στο Κουκάκι, ο κρατικός αυταρχισμός «δείχνει τα δόντια του». Στη λάθος πλευρά του γκλομπ βρίσκονται όλο και περισσότερες ομάδες. Αγωνιστές και αγωνίστριες που δραστηριοποιούνται στα Εξάρχεια και όχι μόνο, μετανάστες και πρόσφυγες, κάτοικοι που αγανακτούν με την επέλαση του Airbnb και των ακριβών ενοικίων, αυτή ήταν η αρχή. Όσο η εξαίρεση απειλεί να γίνει ο κανόνας, τόσο διαδηλωτές θα ξεγυμνώνονται με θεαματικό τρόπο, όλο και περισσότερο η «δουλειά» της αστυνομίας θα είναι να βάζει μηχανισμούς παρακολούθησης σε αυτοκίνητα. Όσο όμως αυτά γίνονται κανονικότητα, τόσο θα τείνουν να επεκτείνονται· ο «νόμος και η τάξη» βάζουν στο στόχαστρο τους εντεκάχρονα παιδιά, φοιτήτριες που γυρνάνε από τη σχολή, όποιον και όποια αμφισβητεί την κυρίαρχη κατάσταση. Όσο οι αποκλεισμοί επεκτείνονται, οι αυταπάτες στερεύουν· ποιος μπορεί να ισχυριστεί ότι θα τη γλυτώσει, ποιος νομίζει ότι αυτά αφορούν κάποιους άλλους και όχι τον ίδιο;

Εμπνεόμενοι απ’ τον στίχο της Κατερίνας Γώγου «ζούμε τη βαρβαρότητα», επιδιώκουμε η φετινή μας έκθεση να μιλήσει για τη σύγχρονη βαρβαρότητα. Τη βαρβαρότητα του διεθνούς καπιταλισμού που καταδικάζει τους «από κάτω» στη φτώχια και τη δυστυχία και που καταστρέφει το περιβάλλον. Τη βαρβαρότητα που φοράει τα χακί και ετοιμάζει πολέμους για τα συμφέροντα των ισχυρών. Τη βαρβαρότητα της καταστολής, της αστυνομοκρατίας, του σύγχρονου ολοκληρωτισμού του κράτους και των αγορών.

Επιδιώκουμε μέσα από τη φετινή μας έκθεση η ελληνική κόμικ σκηνή με το δικό της τρόπο να στείλει ένα μήνυμα ενάντια σε αυτή τη σύγχρονη δυστοπία που βιώνουμε. Εξ’ άλλου πολλές φορές στο παρελθόν έχουν εκφράσει τη γνώμη τους σχετικά με το θέμα πολλοί δημιουργοί της εγχώριας σκηνής κόμικ. Εμείς απλά επιδιώκουμε να ενώσουμε όλες αυτές τις φωνές σε μία ενιαία έκθεση.

Με αυτό το σκεπτικό ζητάμε από τους δημιουργούς της ελληνικής κόμικ σκηνής -αλλά και όποιον/όποια θέλει να συμμετάσχει- μία 2σέλιδη πρωτότυπη κόμικ ιστορία σε μέγεθος Α3.

Στόχος μας είναι μέσα στον Ιούλιο να πραγματοποιήσουμε μία άξια προσοχής έκθεση, προσβάσιμη δωρεάν στο κοινό στα πλαίσια του Smass Fest. Μάλιστα φέτος έχουμε τη μεγάλη χαρά να δουλεύουμε την έκθεση μαζί και με το Comic Cultura, στου οποίου το καλοκαιρινό τεύχος θα δημοσιευτεί υλικό σχετικό με το θέμα της έκθεσης.

Για να εκδηλώσετε το ενδιαφέρον σας να συμμετάσχετε στην έκθεση του Smass Fest μπορείτε να στέλνετε στη σελίδα μας στο Facebook ή στο smassculture@gmail.com.

Τελική ημερομηνία υποβολής των έργων: Κυριακή 14/6/2020

Tags: , , , , ,


About the AuthorsLeave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑
  • Social