Ακόμα και η ζωή μου αποχτά σημασία, όταν τη διηγούμαι σε κάποιον άλλον | 100 χρόνια Τάσος Λειβαδίτης

admin Από admin 3 Λεπτά Ανάγνωσης

Με αφορμή τη συμπλήρωση φέτος 100 χρόνων από τη γέννηση του Τάσου Λειβαδίτη, τo project Αναιρέσεις κλείνει το 2022 με μία παράσταση – αφιέρωμα στο μεγάλο ποιητή. Τον ποιητή που αποδεικνύει ότι «η μεγάλη τέχνη» πηγάζει από την ίδια την κοινωνία, τα βάσανα και τα όνειρα του λαού.

Σε μια προσπάθεια να παρουσιαστεί ολόπλευρα το έργο του, ερασιτέχνες και επαγγελματίες, ηθοποιοί, μουσικοί και χορευτές θα αφηγηθούν τη ζωή του, θα απαγγείλουν ποιήματα του, θα χορέψουν και θα παίξουν μουσική σε στίχους του ποιητή.  Ενός ποιητή που παραμένει πάντα επίκαιρος και εμπνέει γενιές και γενιές.  Από τα πιο αγωνιστικά και επαναστατικά του ποιήματα μέχρι τα ερωτικά του, αλλά και τα πιο υπαρξιακά, ο Τάσος Λειβαδίτης χωρίς να χάνει ποτέ την αριστερή του ιδεολογία πιστεύει βαθιά στον άνθρωπο και τις δυνατότητες του.

Η παράσταση των Αναιρέσεων έρχεται σε επαφή με το έργο του από όλη τη διάρκεια της γραφής του. Από τα πρώτα του έργα, που γεννήθηκαν μέσα από τα βιώματά του στην εξορία και στις φυλακές στα χρόνια του εμφυλίου, πιο στρατευμένα στο κίνημα, τα ποιήματα του μετά το 1956 που διαφαίνονται οι αναζητήσεις του σχετικά με τα ιστορικά γεγονότα, μέχρι και τη συνεργασία του με το Μίκη Θεοδωράκη και τα πιο εσωτερικά του έργα λίγο πριν το τέλος της ζωής του.

Κανένα αφιέρωμα δε μπορεί να συμπυκνώσει στην ολότητα του την παρακαταθήκη που μας άφησε ο Τάσος Λειβαδίτης, παρά μόνο να προσεγγίσει πτυχές του έργου του ποιητή που αποδεικνύει ότι «η μεγάλη τέχνη» πηγάζει από την ίδια την κοινωνία, τα βάσανα και τα όνειρα του λαού για μια «άλλη» ελεύθερη και δίκαιη ζωή.

Συντελεστές  της παράστασης – αφιέρωμα (με αλφαβητική σειρά):

Για το χορό: Βάσια Άνθη, Λήδα Δραγανίγου, Τζορτζίνα Μέρκου, Δήμητρα Μούκα, Ηλιάνα Μούκα, Ελπίδα Μπάζου, Θεοφανία Πρεβεζάνου, Βασίλης Ροβίνας, Ρυμενίδη Ραχήλ, Δανάη Στούμπου.

Για την αφήγηση – απαγγελία ποιημάτων:  Άρτεμη Ζαρόκωστα, Δημήτρης Καστανιάς, Ελεάνα Καυκαλά, Ρόζυ Μονάκη, Νάνσυ Σιδέρη.

Για το μουσικό αφιέρωμα:  Κώστας Κατσίμπρας, Παναγιώτης Λεοντόπουλος, Γιώργος Λιόντος, Αφροδίτη Μπόμπορα, Φωτεινή Ρένζτου (συμμετοχή).

Για τη σκηνοθεσία – συντονισμό: Ματίνα Χουλιάρα.

Δευτέρα 19/12/22 στις 20:00 – ΙΛΙΟΝ plus (Κοδριγκτώνος 17)
Είσοδος Ελεύθερη – Διατίθεται Κουτί Οικονομικής Ενίσχυσης

Μοιραστείτε το Άρθρο