Arrow: Το Olicity γύρισε για να μας καταστρέψει κι αυτή τη σεζόν

Μάνος Βασιλείου - Αρώνης Από Μάνος Βασιλείου - Αρώνης 8 Λεπτά Ανάγνωσης

Έχουμε μιλήσει πολλές φορές κι εμείς και άλλοι για την πορεία του Arrow στο χρόνο, όπου απ’ τη σκοτεινή περίοδο των πρώτων σεζόν που μας καθήλωσαν άρχισε σταδιακά να φθίνει με αποκορύφωμα την περσινή 4η σεζόν. Οι villains δεν τράβαγαν την προσοχή, η ιστορία δεν είχε ενδιαφέρον, τα backstories απλά μπάλωναν κενά και είχαν χάσει το μυστήριο των backstories στο νησί και άλλα αρνητικά έριξαν την πρωτοπόρα σειρά του Arrowverse στην τελευταία θέση (μέχρι τουλάχιστον φέτος που μπήκε και το Supergirl στο παιχνίδι των σειρών του CW).

Ένας απ’ τους βασικούς παράγοντες της σειράς που συνδέθηκαν με την πτώση της ποιότητάς της είναι γνωστός ως το φαινόμενο Olicity. Ουσιαστικά από τότε που μπλέχτηκε ο Oliver με τη Felicity η κεντρική ιστορία μετατοπίστηκε απ’ την ιστορία του Arrow στο ρομάντζο του Olicity. Και από τότε κατά καιρούς το ίδιο μοτίβο συχνά επανέρχεται μόνο και μόνο για να μας σπάει τα νεύρα. Και φυσικά τα διάφορα στερεότυπα, τα οποία εμφανίζονται σε όλη τη σειρά, όπως η εμπιστοσύνη, η ειλικρίνεια, η προστασία της οικογένειας, η ασφάλεια αναπαράγονται στο έπακρο με το φαινόμενο Olicity.

Πριν συνεχίσουμε θα πρέπει να γίνει σαφές ότι το πρόβλημα με το Olicity δεν είναι ούτε οι ίδιοι οι χαρακτήρες, ούτε η επιλογή της σειράς να δημιουργήσει ζευγάρια. Ως προς το δεύτερο είναι βέβαιο ότι μάλλον σε κάθε σειρά καταλήγουν οι πρωταγωνιστές να γίνονται ζευγάρια μεταξύ τους ή με άλλους και αυτό πολλές φορές δεν είναι καθόλου αρνητικό. Όμως οι σεναριογράφοι πρέπει να μπορούν να υποστηρίξουν την ιστορία και να μην θυσιάζουν όλη την πλοκή στο ρομάντζο.

Απ’ την άλλη ως προς τους χαρακτήρες δύσκολα θα βρεθεί κάποιος που έστω να μην τους συμπαθεί. Ο Oliver μπορεί να είναι ένας εκνευριστικός, ηθικόπληκτος και συνεχώς σε κατάθλιψη ήρωας, όμως έχει όλα τα στοιχεία για τη μυστηριώδη, δυναμική και ηγετική πράσινη κουκούλα του Arrow. Στο κάτω – κάτω ποιος κάθεται να δει μια superhero σειρά, που δεν τον πείθει έστω και λίγο ο βασικός ήρωας; Η Felicity από την άλλη σίγουρα ήταν από όταν τη γνωρίσαμε μία απ’ τις πιο αγαπημένες προσωπικότητες της team Arrow. Ο τρόπος της να χρησιμοποιεί την τεχνολογία, προκειμένου να λύνει κάθε μυστήριο, να βρίσκει νέα στοιχεία, να καθοδηγεί τους ήρωες στις μάχες και πολλές φορές να βγάζει το φίδι απ’ την τρύπα απ’ την αρχή έδινε άλλο τόνο στην ιστορία. Εξάλλου και η ίδια ως χαρακτήρας δεν πέρναγε ποτέ απαρατήρητη απ’ τα επεισόδια, καθώς ήταν η nerd βοηθός που θα σπάσει και τον πάγο του δράματος με κάποιο αστείο. Φυσικά, ακριβώς επειδή αυτή η nerd προσωπικότητα του gadgetάκια είχε μεγάλη επιτυχία με την Felicity δημιουργήθηκε στη συνέχεια και ο Curtis.

Έτσι λοιπόν ενώ η team Arrow είχε όλα τα θετικά στοιχεία του Oliver και της Felicity για να κυνηγάει όσους έχουν απογοητεύσει την Star city, κάποια μέρα οι σεναριογράφοι αποφάσισαν ότι πρέπει αυτοί οι δύο να γίνουν ζευγάρι. Από τότε πέρασαν πολλά. Ένα απ’ τα βασικά προβλήματα του Arrow, το οποίο έχουν ακολουθήσει σε μεγάλο βαθμό και οι άλλες σειρές του Arrowverse είναι ότι οι πρωταγωνιστές δεν πεθαίνουν σχεδόν ποτέ. Και να πεθάνουν θα αναστηθούν (Arrow), θα αντικατασταθούν από κάποια άλλη Γη (Flash), θα τους βρουν ξανά στο παρελθόν ή στο μέλλον (Legends of Tomorrow). Όμως όταν εμείς έχουμε μάθει με το Game of Thrones ότι απ’ τον πιο αγαπημένο μέχρι τον πιο σιχαμερό πρωταγωνιστή όλοι θα πεθάνουν σε κάποια απροσδόκητη στιγμή και έχουμε καταλήξει να βλέπουμε όσο πιο γρήγορα γίνεται το επεισόδιο για να μην φάμε τα αντίστοιχα spoilers, δεν γίνεται να ξεμάθουμε με την τακτική του σχεδόν απίθανου θανάτου των πρωταγωνιστών του Arrowverse.

Ο σχεδόν απίθανος θάνατος είναι ένα απ’ τα βασικά μοτίβα της ιστορίας του Olicity. Αυτό μας επιβεβαίωσε και το (spoiler) τελευταίο επεισόδιο (σεζόν 5 επεισόδιο 20), στο οποίο ο Oliver είχε πληγωθεί άσχημα, είχε λιποθυμήσει, ήταν έτοιμος να πεθάνει απ’ την έλλειψη οξυγόνου, αλλά με μία δόση αδρεναλίνης και την αγάπη του για τη Felicity μπόρεσε να σώσει και τους δύο τελευταία στιγμή, ενώ και η Felicity ενώ κρατιόταν απ’ τα ακροδάχτυλα του Oliver και στο αντίστοιχο όργανο γυμναστικής στο παρελθόν είχε καταφέρει με το ζόρι να κάνει μία έλξη στο παρελθόν, τώρα μπόρεσε να κάνει ολόκληρο άλμα προς τα πάνω και να μην πέσει στο κενό. Αλλά δεν ήταν η πρώτη φορά που στην ιστορία προβάλλεται το φαινόμενο Olicity για να προκαλέσει το ενδιαφέρον του πιθανού ή μη θανάτου ενός εκ των δύο, απ’ τον οποίο έχουν γλιτώσει με τους πιο απίθανους τρόπους και οι δύο, απέναντι στον Slade, τον Ra’s al Ghul αλλά ακόμα και μετά τους πυροβολισμούς της λιμουζίνας του δημάρχου Oliver.

Με αποκορύφωμα την νέα αποφυγή του θανάτου τους ο Oliver και η Felicity βρέθηκαν στο τελευταίο επεισόδιο να ξαναδίνουν ζωή στη σχέση τους, αφού είχαν εγκλωβιστεί στο κρησφύγετο τους και θυμήθηκαν τις αιτίες του χωρισμού τους. Το κεντρικό κλισέ του επεισοδίου ήταν το ζήτημα της εμπιστοσύνης. Ο Oliver δεν εμπιστεύεται τη Felicity στην πρωτοβουλία της να βρει τον Chase μέσω των χάκερ του Helix, η Felicity δεν εμπιστεύεται τον Oliver ότι θα σταματήσει να της κρατάει μυστικά, ο Oliver δεν εμπιστεύτηκε στο παρελθόν στη Felicity την ύπαρξη του γιού του. Και στο τέλος αντίστοιχα η Felicity λέει ότι είχε δίκιο ο Oliver που της έλεγε να μην συμμαχήσει με τους χάκερς, ο Oliver ζήτησε συγνώμη απ’ τη Felicity που της κράτησε μυστικά και η Felicity είπε ότι καταλαβαίνει γιατί ο Oliver της κράτησε μυστική την ύπαρξη του γιού του. Τι να πει κανείς… Αν το επεισόδιο δεν είχε και τα gadget του Curtis θα μπορούσε να συναγωνίζεται οποιοδήποτε απ’ τα χίλια επεισόδια της Λάμψης στην πλοκή.

Το πρόβλημα είναι ότι η αναθέρμανση του φαινομένου Olicity έρχεται μετά από ένα πραγματικά πολύ καλό επεισόδιο (σεζόν 5 επεισόδιο 19), το οποίο ίσως είναι και το καλύτερο της σεζόν (η οποία έχουμε ξαναπεί ότι ξεκίνησε με πολλές προσδοκίες για επιστροφή στις ρίζες . Και ήταν τόσο καλό ακριβώς γιατί είχε πρωτότυπη ιστορία. Είδαμε τη μαύρη πλευρά της Felicity, η οποία πήρε την απόφαση να κάνει ό,τι χρειαστεί προκειμένου να εντοπίσει τον Chase. Έτσι συνεργάστηκε με τους χάκερ της Helix, προκειμένου να απελευθερώσουν ίσως τον πιο ισχυρό χάκερ, ο οποίος κρατούνταν μυστικά απ’ το Argus. Η σύγκρουση της ομάδας Helix και της Felicity με το Argus και την team Arrow ήταν σίγουρα μια απ’ τις καλύτερες στιγμές των τελευταίων σεζόν. Και γι’ αυτό είναι πραγματικά κρίμα αν όπως φαίνεται χρησιμοποιήθηκε ως η σύγκρουση που θα έφερνε την επιστροφή στην κανονικότητα του Olicity.

Με αυτές τις σκέψεις θα κλείσουμε με ένα βίντεο (απ’ τα πολλά που κυκλοφορούν) για την κατρακύλα στην οποία οδηγούν το Arrow. Πάρτε το σαν μια τελευταία κραυγή!

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=dUWvyjmHATc?ecver=2]
Μοιραστείτε το Άρθρο
Γεννήθηκε το 1993, δηλαδή ήταν 6 χρονών όταν είδε πρώτη φορά το Star Wars. Κάπου στο Λύκειο κατέληξε ότι η αλήθεια βρίσκεται στον Sheldon και από τότε προσπαθεί να ανακαλύψει τον κόσμο των nerds και των superheroes, χωρίς ιδιαίτερη επιτυχία. Αγαπημένο του χρώμα το κόκκινο: στις σημαίες, στον Flash, στον Deadpool, ενώ στις μπλούζες το προτιμά με λευκές λωρίδες. Τελευταία το παίζει και δικηγόρος, χωρίς καμία επιτυχία.