Ο (κυριολεκτικός) θάνατος ενός meme στα χέρια των ακροδεξιών τρολ

admin Από admin 3 Λεπτά Ανάγνωσης

Ο Πέπε ο βάτραχος (Pepe the Frog) είναι ένα δημοφιλές καρτούν που δημιουργήθηκε από τον Ματ Φέρι, καλλιτέχνη και συγγραφέα παιδικών βιβλίων το 2005. Και τελικά είχε άσχημο τέλος, αφού ο ίδιος ο δημιουργός του αποφάσισε να τον σκοτώσει – συμβολικά – γιατί τον επέλεξαν για σύμβολο οι ακροδεξιοί ρατσιστές της alt-right.

Η ιστορία του Πέπε ξεκίνησε από τη σειρά «Boy’s Club» στο MySpace. Μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα ο βάτραχος κατάφερε να γίνει ένα πολύ διάσημο meme στο διαδίκτυο. Κι έζησε online για περίπου 12 χρόνια. Όλα άλλαξαν όμως όταν ξεκίνησε η προεκλογική καμπάνια για τις τελευταίες εκλογές των ΗΠΑ.

Η ακροδεξιά «alt-right» (εναλλακτική δεξιά) που στήριξε τον Ντόναλντ Τραμπ υιοθέτησε τον Πέπε τον βάτραχο σαν σύμβολο στις καμπάνιες της. Τα μέλη της «alt-right» μεταξύ άλλων υποστηρίζουν την ανωτερότητα της λευκής φυλής. Έτσι ο Πέπε πολύ γρήγορα κατηγοριοποιήθηκε ως ρατσιστικό σύμβολο μίσους. Τον απεικόνισαν ως Αδόλφο Χίτλερ ή ως μέλος της Κου Κλουξ Κλαν και κατέκλυσαν με τέτοιες εικόνες του τα social media. Ακόμη και ο ίδιος ο Τραμπ χρησιμοποίησε μέσω twitter μια φωτογραφία του Πέπε που παρίστανε τον ίδιο με το σύνθημα «Δεν μπορείτε να χτυπήσετε τον Τραμπ».

View image on Twitter

Ο Ματ Φέρι προσπάθησε να σώσει το δημιούργημά του ξεκινώντας μια διαδικτυακή καμπάνια υπό τον τίτλο «Save Pepe» (Σώστε τον Πέπε) και κατακλύζοντας το διαδίκτυο με τις «όμορφες και ειρηνικές» στιγμές του καρτούν. Προσπάθησε να αναστρέψει την σύνδεσή του με την λευκή υπεροχή και τον αντισημιτισμό, αλλά εις μάτην.

Ο Σόουν Μάνινγκ γράφει στο Comic Book Resources ότι «η αποκατάσταση του Πέπε θα ήταν έτσι κι αλλιώς ένας πολύ δύσκολος αγώνας και φανταζόμαστε ότι δεν θα ήταν ευχάριστο για τον Φέρι να δημιουργήσει νέες ιστορίες του Πέπε γνωρίζοντάς το αυτό. Όποιες κι αν είναι οι δικές του προθέσεις όλοι θα βλέπουν τον Πέπε μέσα από συγκεκριμένο πρίσμα».

«Ενώ είναι απίθανο ο επίσημος θάνατος του Πέπε να σταματήσει τους εξτρεμιστές από το να χρησιμοποιούν την εικόνα του, αυτός ήταν, ίσως, ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για τον Φέρι να ανακτήσει τον χαρακτήρα που έπλασε. Η ψυχή του Πέπε επέστρεψε στον δημιουργό του. Αναπαύσου εν ειρήνη, Πέπε».

Η Άνγκελα Νάγκλ, συγγραφέας και ακαδημαϊκός που έχει γράψει ένα βιβλίο για την alt-right δήλωσε στον Guardian ότι η καμπάνια του Φέρι ενώ ήταν κατανοητή, ήταν παράλληλα παραπλανητική. «Μπορώ να καταλάβω γιατί είναι τρομαγμένος που μια δική του δημιουργία χρησιμοποιείται με αυτό τον τρόπο, γι’ αυτό δεν τον κατηγορώ που προσπαθεί. Σε γενικές γραμμές όμως, νομίζω ότι το θέμα είναι αδιέξοδο».

Ο Φέρι έγραψε στο περιοδικό Time τον περασμένο Οκτώβριο ότι η εμπειρία της μετατροπής του Πέπε σε ένα σύμβολο μίσους ήταν «εφιάλτης». Το περιοδικό Fantagraphics σε μια δήλωσή του κατήγγειλε το σφετερισμό του Πέπε που προκάλεσε στον δημιουργό του σημαντική «συναισθηματική και οικονομική βλάβη».

πηγή

Μοιραστείτε το Άρθρο