Smassing Culture
  • Otaku
    OtakuΔες Περισσότερα
    Kaiji – Τo manga πριν το Squid Game
    5 Λεπτά Ανάγνωσης
    Η Κόρη της Κολάσεως – Φρανκενστάιν στο Τόκιο
    5 Λεπτά Ανάγνωσης
    Solo Leveling – Το φαινόμενο που επαναπροσδιόρισε τα manhwa
    5 Λεπτά Ανάγνωσης
    Ποιότητα σε δύσκολους καιρούς! Tα 10 καλύτερα κόμικς του 2024!
    16 Λεπτά Ανάγνωσης
    Έπιασαν τα κρύα – Τα 10 καλύτερα anime για μια χειμωνιάτικη μέρα
    8 Λεπτά Ανάγνωσης
  • Comic
    ComicΔες Περισσότερα
    Όλο Δεξιά Για Τον Παράδεισο – Mια κυρπαντελίστικη Κόλαση
    4 Λεπτά Ανάγνωσης
    Βατραχομυομαχία – Όταν η κωμωδία συναντά το έπος με φρέσκια ματιά
    6 Λεπτά Ανάγνωσης
    Οι υποψηφιότητες των ΕΒΚ 2025
    10 Λεπτά Ανάγνωσης
    Στο Σύμπαν των Αυτοεκδόσεων – 5 κόμικς που ξεχωρίζουν
    9 Λεπτά Ανάγνωσης
    Προσφυγική Νίκαια –  Ένα εικονογραφημένο χρονικό της προσφυγιάς
    5 Λεπτά Ανάγνωσης
  • Βιβλία
    ΒιβλίαΔες Περισσότερα
    Η Κυρά της Λίμνης – To τέλος πριν την RPG αρχή
    7 Λεπτά Ανάγνωσης
    Γραφή Κοφτερή σαν Μαχαίρι – Ενάντια στο «ωραίο»
    6 Λεπτά Ανάγνωσης
    Μια στεκιά στο μάτι του Tom Robbins
    12 Λεπτά Ανάγνωσης
    Η Ακρόπολη Των Ξεχασμένων Μύθων – Επιστροφή (και αναστροφή) στον κόσμο του Έλρικ
    7 Λεπτά Ανάγνωσης
    Erevis Cale Trilogy – Πέρα από την (DnD) ηθική
    6 Λεπτά Ανάγνωσης
  • Cinema
    CinemaΔες Περισσότερα
    Τελευταίος Πειρασμός – Η αποδόμηση του θείου δράματος και ο «ξανακερδισμένος παράδεισος»
    6 Λεπτά Ανάγνωσης
    Έχω Κάτι Να Πώ – Mεταξύ μας, δε χρειάζεται
    5 Λεπτά Ανάγνωσης
    Η Δασκάλα του Πιάνου – Σινεμά που διεισδύει στην ψυχή
    4 Λεπτά Ανάγνωσης
    The Brutalist – Xτίζοντας την Αμερική έναν εφιάλτη τη φορά
    4 Λεπτά Ανάγνωσης
    Μιλήσαμε με τον Χρήστο Πυθαρά για τη νέα του ταινία “Το Κυνήγι”
    7 Λεπτά Ανάγνωσης
  • Σειρές
    ΣειρέςΔες Περισσότερα
    Η σημασία της μουσικής στον έρωτα των Δύο Ξένων
    11 Λεπτά Ανάγνωσης
    The Residence – Ένας πολύχρωμος φόνος στον Λευκό Οίκο
    5 Λεπτά Ανάγνωσης
    Your Friendly Neighborhood Spider-Man – Fun επιστροφή στις ρίζες
    6 Λεπτά Ανάγνωσης
    Cobra Kai – Για όλους τους losers του κόσμου
    7 Λεπτά Ανάγνωσης
    The next big (and best) thing – Οι καλύτερες σειρές του 2024
    13 Λεπτά Ανάγνωσης
  • Exclusive
    ExclusiveΔες Περισσότερα
    Πτήση/Κόσοβο -Η πιο balkanstigmh του ελληνικού θεάτρου
    4 Λεπτά Ανάγνωσης
    Το Comicdom CON Athens 2025 επιστρέφει και το Smassing Culture θα είναι πάλι εκεί!
    7 Λεπτά Ανάγνωσης
    Altan: «Το καλό σκίτσο έχει μήνυμα συνοπτικό, πρωτότυπο και αμφίσημο»
    9 Λεπτά Ανάγνωσης
    Φονικό Χαμόγελο – Mind games με τον Joker
    7 Λεπτά Ανάγνωσης
    Μιλήσαμε με τον Χρήστο Πυθαρά για τη νέα του ταινία “Το Κυνήγι”
    7 Λεπτά Ανάγνωσης
Διαβάζετε: Avengers: Εndgame – «Μέρος του ταξιδιού είναι και το τέλος»
Share
Smassing CultureSmassing Culture
Font ResizerAa
  • Otaku
  • Comic
  • Βιβλία
  • Cinema
  • Σειρές
  • Exclusive
Αναζήτηση
  • Otaku
  • Comic
  • Βιβλία
  • Cinema
  • Σειρές
  • Exclusive
Follow US
Copyright © 2014-2023 Ruby Theme Ltd. All Rights Reserved.
Smassing Culture > Blog > Cinema > Avengers: Εndgame – «Μέρος του ταξιδιού είναι και το τέλος»
Cinema

Avengers: Εndgame – «Μέρος του ταξιδιού είναι και το τέλος»

Nίκος Γιακουμέλος
Από Nίκος Γιακουμέλος
Δημοσιεύτηκε 25 Απριλίου 2019
Τελευταία Ενημέρωση 25 Απριλίου 2019
9 Λεπτά Ανάγνωσης
SHARE

Eίναι δύσκολο να μιλήσει κανείς ανεπηρέαστα για το Avengers: Εndgame γιατί ουσιαστικά δεν είναι μια απλή ταινία. Είναι η κορύφωση ενός ταξιδιού 10 χρόνων, από τη πρώτη φορά που στο Iron Man του 2008 εμφανίστηκε η μυστηριώδης φιγούρα του Nick Fury εμφανίστηκε για να πει κάτι το Avengers Initiative, μέχρι  όλο το κυνήγι για τα Infinity Stones.

Όλη αυτή την πορεία οι αδερφοί Russo (Captain America:Winter Soldier, Avengers: Infinity War) την κατανόησαν και προσπάθησαν να την τιμήσουν στις 3 ώρες της ταινίας, που κυλούν σαν νερό, δημιουργώντας επί της ουσίας δύο ταινίες. Μία που κοιτά πίσω, σε διάφορα σημεία του MCU και δίνει στους ήρωες (αλλά περισσότερο στο κοινό) την ευκαιρία να πουν αντίο και ένα δυνατό φινάλε, όπου the gloves are off, και  μας μερικές από τις πιο επικές στιγμές στην ιστορία του υπερηρωικού κινηματογράφου, αλλά και γενικά, κάνουν την εμφάνιση τους.

Έτσι κλείνει ένα κεφάλαιο στην ίδια την ιστορία διασυνδεόμενης αφήγησης την οποία επιχείρησε το MCU.

Το Εndgame βάζει ως βασικό του δάσκαλο μεγαθήρια όπως η κλασική τριλογία  Star Wars και το Lord of the Rings, εστιάζοντας πάρα πολύ όχι μόνο στα μεσσιανικά τους χαρακτηριστικά, αλλά και στο πως δομούν μια ιστορία ανατροπών και έπειτα ανατροπής αυτών των ανατροπών στο κινηματογραφικό πανί. Στο πως ουσιαστικά λες αντίο. Εάν βάλει κανείς και την εμπειρία των κόμικ, δημιουργείται μια τεράστια δεξαμενή κοινών εμπειριών, την οποία το δημιουργικό δίδυμο οριακά χρησιμοποιεί ολόκληρη.

Τα πρώτα λεπτά του Endgame μεταφέρουν αυτή την τρομακτική νηνεμία που είχε φέρει το τέλος του Infinity, όταν οι άνεμοι φυσούν και παρασέρνουν τις στάχτες των νεκρών ηρώων. Το πρώτο μέρος μας δίνει μια πολύ σκληρή εικόνα της ζωής όσων απέμειναν μετά τον Thanos τονίζοντας το τραύμα, κάτι που η ίδια η έννοια του υπερήρωα έχει μέσα της: την απώλεια αγαπημένων προσώπων που  τους εξωθεί στα άκρα και σε κάποια μορφή αντίδρασης. Εδώ, κάποιοι πέφτουν  σε έναν ακραίο, Punisher– ικό vigilantισμό, άλλοι  σε μια θλιβερή  business as usual λογική, ενώ τέλος , λίγοι, σε μια απόπειρα αποδοχής της.

Όμως ο υπερήρωρας ως έννοια δεν είναι ιδιαίτερα καλός στην αποδοχή: προσπαθεί να αλλάξει αυτό που δεν αλλάζει και η μαγεία τέτοιων ιστοριών είναι προσφέρει τρόπους που αυτό μπορεί να γίνει.. .

  Το χρονικό άλμα προς το εμπρός που γίνεται, πριν το άλμα προς τα πίσω, επιτρέπει στις παλιές καραβάνες του MCU να δώσουν στους χαρακτήρες που παίζουν μια νέα πνοή, είτε είναι (αύτο)σαρκαστικής έμπνευσης είτε όντως διαδικασία ωρίμανσης του χαρακτήρα ως ήρωα και, πιο βασικού, ως ανθρώπου. Αυτό αποτέλεσε ούτως η άλλως μια τεράστια ευκαιρία για χαρακτήρες όπως ο Tony Stark (ΑΚΑ Robert Downey Jr, αλήθεια, υπάρχει κάποια διαφορά πλέον;), ο Chris Evans (Gifted, Snowpiercer) και ο Chris Heimworth (Rush, Ghostbusters) που είχαν παίξει τους χαρακτήρες με κάθε τρόπο που μπορούσαν. Παράλληλα οι Russo δίνουν έτσι χρόνο και στους ίδιους να θρηνήσουν, να δημιουργήσουν το πνιγηρό αίσθημα του Snap προκειμένου η αποφόρτιση του επόμενου κομματιού να λειτουργήσει πιο οργανικά. Κομβικός για μια τέτοια στιγμή είναι ο υποτιμημένος Ant-man που παρουσιάζει μια τέτοια λύση.

Και έτσι μπαίνει σε τροχιά το πρώτο μισό της ταινίας, παίρνοντας ουσιαστικά ιδέες, αστεία και διάφορα άλλα από όλο τον σκελετό του MCU και δίνει την ευκαιρία σε παλιές και οριακά ξεχασμένες μορφές να επιστρέψουν, να πουν αντίο ή να δώσουν συμβουλές. Αυτό το κομμάτι της ταινίας είναι ίσως και το πιο αδύνατο. Όχι μόνο η λογική του καταργεί πολλές συμβάσεις που το κοινό είχε αποδεχτεί για την πορεία των ταινιών, αλλά και ο ίδιος ο σκελετός του ήταν γεμάτος από comic reliefs, gags και φάρσες που πολλές φορές ένιωθαν βεβιασμένα ή τραβηγμένα. Παράλληλα οι pop culture αναφορές, ένα ακόμα κλισέ για τέτοιες ταινίες, γίνονται σε καταιγιστικό βαθμό.

Στο κομμάτι της αφήγησης, συμβολικά και κυριολεκτικά οι Avengers  γίνονται δρώντα υποκείμενα και όχι αντιδρώντα, όπως στο Infinity, όπου την πρωτοβουλία των κινήσεων την είχε ο Thanos, πρακτικά και ιδεολογικά. Ήταν ο Mad Titan που έφερε μια ακραία νεοφιλελεύθερη λογική, αυτός που μπόρεσε να δει το τέλος του (μισού σύμπαντος) αλλά όχι του τρόπου παραγωγής που ευνοεί λίγους και δημιουργεί καταπίεση. Οι Avengers είχαν παρουσιαστεί ως παραδοσιακοί προστάτες της λογικής του status quo, που όταν απειλείται από έναν εξωτερικό εχθρό είναι πιο εύκολο να δικαιολογηθεί η προστασία του.  

Στο Endame οι Avengers παίρνουν τον πρώτο λόγο, ενώ ο Thanos υποχωρεί, προσφέροντας μόνο μια φυσική, βίαιη παρουσία που πρέπει να ξεπεραστεί και όχι έναν πολιτικό αντίλογο, κάτι που θα έβγαινε έξω από τα όρια που η ταινία είχε θέσει για τον εαυτό της ήδη πριν βγει στις αίθουσες. Τα όρια αυτά δεν ξεπερνούνται στο κομμάτι της ανάγνωσης, αλλά φτάνουν στα λογικά τους άκρα. Το ίδιο το Endgame είναι άλλωστε μια τέτοια ταινία: που παίρνει πολλά πράγματα, πρόσωπα, κατευθύνσεις και χρόνους, τα φτάνει στα άκρα τους και μας τα παραδίδει πίσω χωρίς ουσιαστικά να προκαλεί. Μια ταινία ξεσπάσματος, η οποία όμως μας γυρίζει πίσω πιο ήρεμους.

Στο δεύτερο κομμάτι τα αστεία υποχωρούν, τα γάντια βγαίνουν και οι (συναισθηματικές) γροθιές παίρνουν τον πρώτο λόγο. Η δράση που προσφέρει το υπερεπικό φινάλε δεν είναι η καλά χορογραφημένη, με spotmanlike χάρη του Infinity. Δεν υπάρχει σχέδιο, μόνο οργή. Όταν οι χαρακτήρες παίρνουν τη σκηνή και τα όπλα για τη ζωή τους έχουμε μερικές από τις πιο όμορφα σκηνοθετημένες και grande σκηνές μάχης που έχουμε δει. Ορισμένες ξεπήδησαν κατευθείαν από κόμικ και μάλιστα πολύ πιο πρόσφατα από ότι θα περίμενε κάποιος, μόλις λίγων χρόνων.

Αυτές οι σκηνές, που κοιτούν τον ορισμό του fanservice και τον ξεπερνούν στην επικούρα, είναι γεμάτες ψυχή και συναίσθημα. Μπορεί το πρώτο κομμάτι να ήταν by the book, όμως η αγάπη των Russo για όλο το οικοδόμημα της Marvel, με τα στραβά του, τους αυτόματους πιλότους του και τα κλισέ, τους εφοδιάζει με όλα τα εργαλεία για να το γιορτάσουν όπως του πρέπει: σαν μια εμπειρία που άλλαξε τον κινηματογράφο και θα κάνει και (όλο) το κοινό να γελάσει, να κλάψει και να νιώσει ψυχωμένος όσο δε πάει.

Γενικά, μέσα από την αλληλεγγύη των χαρακτήρων σε αυτές τις larger-than-life στιγμές βλέπουμε και μερικά ψήγματα για το ίδιο το μέλλον του MCU. Τίποτα συγκεκριμένο, απλά κατευθυντήριες για την πορεία του, που ούτως η άλλως έχουμε δει στα κόμικ της Marvel το τελευταίο διάστημα. Ετοιμαζόμαστε λοιπόν για έναν αρκετά γυναικείο πρόσωπο με ναυαρχίδα τη διαστημική Captain Marvel και μια πολύ πιο ανοικτή, στο κομμάτι των δικαιωμάτων και του identity στα καθ’ημών εγκόσμια.

Ναι, το Infinity ήταν μια ταινία που προκαλούσε το υπερηρωικό είδος να αλλάξει, ενώ το Endgame πάει την παλιά φόρμα στα λογικά της όρια, σαν βόμβα συναισθηματικής υπερβολής.  Μετά το Endgame τι άλλο θα μπορούσε να μας συγκινήσει;

Kάποιος μπορεί να το δει απλά σαν μία ταινία, με λάθη, plot holes και παραλείψεις που σίγουρα υπάρχουν. Όμως για ένα πολύ μεγάλο μέρος του κοινού δεν είναι απλά μία ταινία. Μέρος του ταξιδιού είναι και το τέλος. Και αυτό ήταν, για τη βιομηχανία έτσι όπως είναι τώρα στημένη, ένα τέλος που έκλεισε όλες τις απορίες, όλα τα κουτάκια και ταυτόχρονα άνοιξε τον δρόμο για άλλα. Δηλαδή ένα τέλος που ταιριάζει σε κάθε υπερηρωικό ταξίδι. Μέχρι να ξεκινήσει ξανά.

TAGGED:AvengersAvengers: EndgameChris EvansChris HeimworthEndgameiron manRobert Downey Jrαδερφοί Russo. MCU
Μοιραστείτε το Άρθρο
Facebook Copy Link Print
ΑπόNίκος Γιακουμέλος
Γεννήθηκε με μεγάλη επιτυχία αλλά μετά άρχισε καπου να δυσκολεύει το πράγμα. Σπούδασε Επικοινωνία και μετά αποφάσισε πως δεν του αρέσει να επικοινωνεί. Όνειρο του να μετακομίσει στην Σαχάρα όπου θα έχει ησυχία, αλλά μέχρι να το καταφέρει δουλεύει κωπηλάτης.
Προηγούμενο άρθρο Game of Thrones: A Κnight of the Seven Kingdoms – Η νύχτα πριν την τελευταία μέρα
Επόμενο άρθρο The Flinstones – Μια κριτική στη σύγχρονη πραγματικότητα
FacebookLike
XFollow
PinterestPin
InstagramFollow

Subscribe Now

Subscribe to our newsletter to get our newest articles instantly!
Most Popular
Όλο Δεξιά Για Τον Παράδεισο – Mια κυρπαντελίστικη Κόλαση
14 Μαΐου 2025
Βατραχομυομαχία – Όταν η κωμωδία συναντά το έπος με φρέσκια ματιά
13 Μαΐου 2025
Οι υποψηφιότητες των ΕΒΚ 2025
14 Μαΐου 2025
Η σημασία της μουσικής στον έρωτα των Δύο Ξένων
12 Μαΐου 2025
Πτήση/Κόσοβο -Η πιο balkanstigmh του ελληνικού θεάτρου
11 Μαΐου 2025

Μπορεί να σου αρέσουν και αυτά:

Comic

5+1 comic ήρωες που αναστήθηκαν πιο εντυπωσιακά απ’ το Χριστό

admin
admin
18 Απριλίου 2020
Cinema

Spider-man:Far From Home – Μακριά από τον τόπο και τις ρίζες του

Αλέξανδρος Μινωτάκης
Αλέξανδρος Μινωτάκης
21 Αυγούστου 2019
Cinema

Τhe Gray Man – Ένα πολύχρωμος, ξύλινος υπερκατάσκοπος

Καζανάς Kώστας
Καζανάς Kώστας
30 Ιουλίου 2022
Cinema

Captain Marvel – Η πρώτη υπερηρωίδα της Marvel βαράει προσοχή στην αμερικάνικη σημαία

Αλέξανδρος Μινωτάκης
Αλέξανδρος Μινωτάκης
7 Μαρτίου 2019
ComicMarvel

Η τρέλα μας για τις Infinity Stones δεν έσωσε το Infinity Countdown

Μάνος Βασιλείου - Αρώνης
Μάνος Βασιλείου - Αρώνης
5 Αυγούστου 2018
ComicMarvel

Όταν το Civil War έπιασε κορυφή-Οι 10 πιο έντονες στιγμές σε ένα comic φαινόμενο

Nίκος Γιακουμέλος
Nίκος Γιακουμέλος
12 Οκτωβρίου 2018
[mailerlite_form form_id=1]
Smassing Culture

To Smassing Culture ξεκίνησε σαν μια προσπάθεια ανθρώπων που αγαπούν την μαζική κουλτούρα και θέλουν να μιλήσουν για αυτή από μια διαφορετική, πιο κοινωνική γωνία. 

Για εμάς

  • Αρχική
  • Τι είναι το Smassing Culture
  • Συντακτική

Δείτε Επίσης

  • Συνεντεύξεις
  • SmassFest
  • SmassPodcasts
  • Videos

Βρείτε μας:

Επικοινωνία
Manufactured by Sociality
Welcome Back!

Sign in to your account

Username or Email Address
Password

Lost your password?