Hawkeye: Η Ζωή μου ως Όπλο – Το comic πίσω από τη σειρά

Μάνος Βασιλείου - Αρώνης Από Μάνος Βασιλείου - Αρώνης 7 Λεπτά Ανάγνωσης

               Μπορεί το Disney+ να μην έχει γίνει ακόμα διαθέσιμο στο ελληνικό κοινό, όμως -επειδή δεν ζούμε σε κάποια γυάλα- η νέα σειρά της streaming πλατφόρμας με πρωταγωνιστή τον Hawkeye αποτελεί αναμφίβολα το μεγαλύτερο υπερηρωικό γεγονός των τελευταίων εβδομάδων, μετά (φυσικά) από το Spider-man: No Way Home. Το Η Ζωή μου ως Όπλο συγκεντρώνει τα πρώτα πέντε τεύχη του run του Matt Fraction με πρωταγωνιστή τον Clint Barton, ο οποίος διηγήθηκε σε αυτό μία απ’ τις κορυφαίες ιστορίες που είναι επικεντρωμένες στον συγκεκριμένο ήρωα, με τον οποίο λίγοι δημιουργοί έχουν ασχοληθεί στο παρελθόν με παρόμοια προσοχή και έμπνευση. Σε αυτό το run του Fraction βασίστηκε η νέα σειρά του Disney+ και ως εκ τούτου αποτελεί απαραίτητο συνοδευτικό αυτής, είτε ως ένα εφόδιο που χρειάζεστε πριν, είτε ως ένα αναγκαίο συμπλήρωμα μετά τη θέασή της. Πλέον ο πρώτος τόμος του run κυκλοφορεί και στα ελληνικά απ’ τις εκδόσεις Οξύ σε προσεγμένη μετάφραση του Σάββα Αργυρού.

Ο Hawkeye είναι μάλλον το ανάλογο του Aquaman για το σύμπαν της Marvel, με γνώμονα πάντα τη δημοφιλία του. Ενώ, όμως, ο Aquaman, παρόλο που στερεοτυπικά υποτιμάται απ’ την πλειοψηφία των comic fans (θυμηθείτε εδώ και την διαφωνία της παρέας του Big Bang Theory για το ποιος θα ντυθεί με την στολή του Aquaman, η οποία κατέληξε -φυσικά- στον Raj), στο comic σύμπαν της DC είναι ένας πολύ ισχυρός υπερήρωας, ο βασιλιάς της Ατλαντίδας, ένας άλλος Ποσειδώνας, αντιθέτως ο Hawkeye, παρόλο που προ πολλού έχει ενταχθεί στις γραμμές των Avengers, παραμένει ένας απ’ τους χαρακτήρες που συνήθως περνάει απαρατήρητος. Ακόμα και στο saga του Avengers: Infinity War, παρόλο που η σκηνή της εξαφάνισης της οικογένειάς του αναμφισβήτητα εντάσσεται στις συγκινητικότερες στιγμές των δύο ταινιών, τελικά ο ρόλος του στο Endgame δεν ήταν ανάλογος των προσδοκιών. Με τη νέα σειρά του Disney+, όμως, τα φώτα στρέφονται πλέον αποκλειστικά πάνω στον Hawkeye και πλέον έχει μία λαμπρή ευκαιρία να επαναπροσδιορίσει το ρόλο του στο σύμπαν της Marvel. Αποκλειστικά; Όχι ακριβώς…

Στη νέα σειρά του Disney+, όπως και στο comic του Matt Fraction, ο Clint Barton δεν είναι ο μοναδικός πρωταγωνιστής, ούτε καν ο μοναδικός Hawkeye! Ισότιμη συμπρωταγωνίστρια του είναι η Kate Bishop, στην οποία ο Captain America είχε εμπιστευτεί το όνομα και το τόξο του Hawkeye σε μία περίοδο που ο Barton θεωρούνταν νεκρός. Πλέον όμως ο Barton έχει επιστρέψει στη δράση και μαζί με την Kate έχουν σχηματίσει ένα ιδιαίτερο δίδυμο με πολύ καλή χημεία. Ως εκ τούτου, στις ιστορίες που περιέχονται στον τόμο Η Ζωή μου ως Όπλο ο Matt Fraction διηγείται τις περιπέτειες δύο υπερηρώων, δύο διαφορετικών εκδοχών του Hawkeye. Η γυναικεία εκδοχή του Hawkeye προήλθε από την τάση συμπερίληψης και ανάδειξης ηρώων με ποικίλες ταυτότητες που έχει αναδυθεί τα τελευταία χρόνια ευρύτερα στη μαζική κουλτούρα και έχει προκαλέσει τις οργισμένες αντιδράσεις ενός ακραία συντηρητικού τμήματος των fans.

Οι ιστορίες που απαρτίζουν τον τόμο περιλαμβάνουν μπόλικη δράση, εξελίσσονται σε γρήγορο τέμπο, ενώ δεν τους λείπουν οι χιουμοριστικές καταστάσεις, αλλά και οι συγκινητικές στιγμές. Ο Clint Barton είναι ένας υπερήρωας χωρίς υπερδυνάμεις, το ίδιο και η διάδοχός του, η Kate Bishop. Πολλοί δημιουργοί μπορεί να αντιλαμβάνονται αυτή την έλλειψή του ως μειονέκτημα για μία ιστορία comic, όμως ο Matt Fraction σίγουρα δεν συγκαταλέγεται σε αυτούς. Ο Barton του Fraction είναι ένας προσγειωμένος υπερήρωας, ο οποίος (μακριά από τους Avengers) προσπαθεί να ζήσει μία -κατά το δυνατόν- φυσιολογική ζωή. Όμως, επειδή δεν παύει να είναι ο Hawkeye, βρίσκεται -χωρίς να το επιδιώκει- σε καταστάσεις που τον αναγκάζουν να αναλάβει δράση, χωρίς όμως να απομακρύνεται πολύ από τη γειτονιά του. Ως εκ τούτου, στις μάχες που καλείται να δώσει αναμετριέται με εχθρούς στα μέτρα του, κυρίως με τη μαφία της πόλης του και σίγουρα όχι με τους supervillains που καλείται να αντιμετωπίσει στις αποστολές των Avengers. Αυτή η επικράτηση μίας αίσθησης αναλογικότητας στην επιλογή των αντιπάλων του ευνοεί τη ρεαλιστικότερη διήγηση εκ μέρους του δημιουργού, αλλά και την προσήλωση σε πιο ουσιώδη στοιχεία των ιστοριών, κυρίως στην ανάπτυξη των χαρακτήρων και στην αναζήτηση της χημείας μεταξύ των δύο συμπρωταγωνιστών. Αυτή χτίζεται με διάφορους τρόπους, εκ των οποίων σίγουρα ο διασκεδαστικότερος περιλαμβάνεται στο 3ο τεύχος, στην ιστορία Cherry, όπου με αφορμή μία καταδίωξη των ηρώων ο Clint βρίσκει ιδανική ευκαιρία να κάνει επίδειξη του εξοπλισμού και των «δυνάμεών» του στην Kate, η οποία του σώζει το τομάρι απ’ τη θέση του οδηγού ενός vintage αυτοκινήτου (σε στυλ Death Proof).

Βασικός σχεδιαστής της σειράς του Matt Fraction ήταν ο David Aja, ο οποίος στον πρώτο τόμο σχεδίασε τις τρεις πρώτες ιστορίες. Ο Aja αποτυπώνει με αξιοπρόσεκτη λεπτομέρεια το αστικό τοπίο, τα κτήρια, τα αυτοκίνητα και τους ανθρώπους που απαρτίζουν μία αστική γειτονιά μίας μεγαλούπολης των ΗΠΑ. Τα πρόσωπα των χαρακτήρων των ιστοριών του έχουν έντονη εκφραστικότητα, παρά τη λιτή τους απεικόνιση. Τη σκυτάλη για τις δύο επόμενες ιστορίες πήρε ο Javier Pulido, στου οποίου την ιστορία («Η κασέτα») εμφανίζονται διάφοροι villains. Το τοπίο αυτής της ιστορίας μετατοπίζεται στο εσωτερικό ενός ξενοδοχείου και πλέον δίνεται μεγαλύτερη έμφαση στις σκηνές δράσης. Τέλος, την πρόσθετη ιστορία του τεύχους #6 της σειράς Young Avengers Presents, που περιλαμβάνεται στις τελευταίες σελίδες του τόμου, σχεδίασε με διαφορετική τεχνοτροπία και διακριτό ύφος ο Alan Davis.

Το run του Fraction δεν αποτελεί ένα origin story, τουλάχιστον όχι με την τυπική έννοια. Πάντως, παρόλο που το παρελθόν του Hawkeye θεωρείται δεδομένο στις ιστορίες αυτού του run, τελικά ο Fraction καταφέρνει να μας επανασυστήσει τον Hawkeye, να μας εισάγει στην καθημερινότητα και στον ψυχισμό ενός απ’ τους πιο παρεξηγημένους υπερήρωες που δεν του αρκεί πλέον να περνάει απαρατήρητος.

Μοιραστείτε το Άρθρο
Γεννήθηκε το 1993, δηλαδή ήταν 6 χρονών όταν είδε πρώτη φορά το Star Wars. Κάπου στο Λύκειο κατέληξε ότι η αλήθεια βρίσκεται στον Sheldon και από τότε προσπαθεί να ανακαλύψει τον κόσμο των nerds και των superheroes, χωρίς ιδιαίτερη επιτυχία. Αγαπημένο του χρώμα το κόκκινο: στις σημαίες, στον Flash, στον Deadpool, ενώ στις μπλούζες το προτιμά με λευκές λωρίδες. Τελευταία το παίζει και δικηγόρος, χωρίς καμία επιτυχία.