O Aquaman στα comics- Ποιος είναι ο βασιλιάς της Αντλαντίδας

Nίκος Γιακουμέλος Από Nίκος Γιακουμέλος 6 Λεπτά Ανάγνωσης

Το 2018 είδε τον  Aquaman πρωταγωνιστή της πρώτης του ταινίας, η οποία μάλιστα, σύμφωνα με τον σκηνοθέτη της, James Wan, θα θίψει και το θέμα της καταγωγής του ήρω α. Για πολλούς casual comic book movie fans αυτή θα είναι και ουσιαστικά η πρώτη επαφή με την μυθολογία του ήρωα.

Ωστόσο, ο χαρακτήρας έχει μια πλούσια ιστορία η οποία δεν γίνεται να χωρέσει σε δύο μόνο ώρες οι οποίες πρέπει να περιέχουν και τα απαραίτητα ποσοστά δράσης και εκρήξεων. Η ίδια αυτή ιστορία έχει μια πολύ ενδιαφέρουσα εξέλιξη και, σε αντίθεση με τα origin stories αλλων ηρώων, δεν ήταν ξεκάθαρη από την αρχή της, όταν ο Mort Weisinger και ο Paul Norris  τον δημιούργησαν το 1941. Βασικά, εκείνος ο χαρακτήρας πολύ μικρή σχέση είχε με τον Aquaman όπως τον ξέρουμε σήμερα.

Ο Aquaman έκανε το ντεμπούτο στο More Fun Comics #73. Το τεύχος αυτό σπατάλησε λιγότερο από μια σελίδα για το origin του ήρωα. Ο αρχικός ήρωας είχε μια πολύ ασαφή ιδεά για τον πατέρα του, τον οποίο αποκαλούσε “διάσημο θαλάσσιο εξερευνητή”. Σε αυτή τη version, o Aquaman ήταν ένας φυσιολογικός άνθρωπος που μπορούσε να αναπνεύει κάτω από το νερό χάρη στις έρευνες του πατέρα του στην τεχνολογία της Ατλαντίδας, χωρίς όμως ο ίδιος να κατάγεται από αυτή.

Χρειάστηκαν περίπου 2 δεκαετίες για να αναπτυχθεί η ιστορία του ήρωα. Η προηγούμενη, ατελής του καταγωγή ακυρώθηκε στο Adventure Comics #260 του 1959. Ήταν αυτό το τεύχος που έδωσε στον Aquaman το ανθρώπινο όνομα Arthur Curry.  Επίσης αποκάλυψε και ότι η μητέρα του, η Atlanna,  ήταν εξόριστη από την Αντλαντίδα και γνώρισε ένα απλό φαροφύλακα, τον Tom Curry. Ερωτεύηκαν και έκαναν ένα παιδί, το οποίο κληρονόμησε τις δυνάμεις της μητέρας του και την ικανότητα να μιλάει στα θάλασσια πλάσματα.

Μετέπειτα ιστορίες καθιέρωσαν την βασιλλική καταγωγή του χαρακτήρα και το δικαίωμα του στον θρόνο της Αντλαντίδας. Ο δεύτερος γιος Tom Curry, ο Orm Curry, έκανε την εμφάνιση του εκείνη την περίοδο ως ο ετεροθαλής αδερφός και ορκισμένος εχθρός του Aquaman, και πήρε το ψευδώνυμο Ocean Master.  Η έχρθρα τους ήταν μία από τις πιο εμβληματικές της Ασημένιας Περιόδου των comic και επέζησε μέχρι σήμερα. Εκείνα τα χρόνια η “χρυσή” περίοδος του Arthur ως Aquaboy ξεχάστηκε εντελώς,

Και φτάνουμε στην πολύ μπερδεμένη δεκαετία του 1980, όπου τα πράγματα έγιναν όντως πολύ περίεργα όπως έχουμε δει.  Μεγάλο μερίδιο ευθύνης για αυτό φέρει η προσπάθεια των στελέχων της DC να πιάσουν το κλίμα της δεκαετίας, όπου ήθελε να κοιτάξει κριτικά (και σκωπτικά) τους ήρωες των προηγούμενων δεκαετιών. Έτσι, με το Crisis on Infinite Earth, βρήκαν την ευκαιρία να περάσει από ένα σκοτεινό reboot τους περισσότερους χαρακτήρες. Έτσι, με το Aquaman Special #1 (1989), οι Robert Loren Fleming, Keith Giffen, και Curt Swan άλλαξαν δραστικά τον ήρωα, προσθέτοντας μια σωρεία μυστικιστικών στοιχείων στην ιστορία του. Αυτή τη φορά ο  Arthur γεννήθηκε ως Orin, πρίγκηπας της Ατλαντίδας και γιος της βασίλισσας Atlanna. Ο Tom Curry δεν ήταν πια ο βιολογικός του πατέρας, αλλά αντίθετα ένας μάγος ονόματι Atlan. Τα ξανθά μαλλιά του Arthur θεωρήθηκαν κακός οιωνός και έτσι οι κάτοικοι της Ατλαντίδας τον εγκατέλειψαν σε έναν ύφαλο, χωρίς να πουν στην μητέρα του τι απέγινε. Αυτό αποτέλεσε και τη βάση για τις περιπέτειες του ήρωα τη δεκατετία του 1990.

Από εκεί, ο νεαρός  Aquaman έζησε για λίγο μεταξύ των πλασμάτων της θάλασσας, νομίζοντας πως είναι και αυτός ψάρι ή κάτι παρόμοιο. Μάλιστα, στο Aquaman: Time and Tide (1993),ο νεαρός  Arthur υιοθετήθηκε από μια ομάδα δελφινιών, νομίζοντας πως είναι και αυτός δελφίνι. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να… προσπαθεί να την πέσει σε δελφίνια. Ναι, τα 90s δεν ήταν και η καλύτερη περίοδος για τα υπερηρωικά κόμικ…

Κάποια στοιχεία της καταγωγής του από την Ασημένια περίοδο διατηρήθηκαν. Ο  Tom Curry  έγινε  Arthur Curry, και εξυπηρέτησε την πλοκή ως ο θετός πατέρας του Aquaman και αυτός που του έδωσε το ανθρώπινο όνομα του, το Arthur Curry Jr πριν δολοφονηθεί μυστηριωδώς. Ο Orm παρέμεινε ετεροθαλής αδερφός του Arthur, μέσω του Atlan αυτή τη φορά. Η σύγκρουση τους είχε προφητευθεί πως θα καθόριζε την μοίρα της Ατλαντίδας.

Μετά το μεγάλο reboot του New 52 το 2011, ο Arthur  έγινε ξανά γιος του Tom Curry και της  Atlanna και έτσι ο σύνδεσμος του και με τους δύο κόσμους σταθεροποιήθηκε.

Από την άλλη ο  Orm/Ocean Master  απέκτησε ένα νέο backstory που αναβάθμισε τη σχέση του με την Αντλαντίδα. Τώρα ήταν γιος της Αtlana, κάτι που του έδινε δικαίωμα στον θρόνο.Αυτή είναι και η εκδοχή που θα δούμε στην ταινία και άρα αυτή θα μείνει στο μυαλό του ευρύτερου κοινού. Ωστόσο είναι άγνωστο το τι θα φέρει ο χρόνος στο βασιλιά της Αντλαντίδας. Το παρελθόν των χαρακτήρων comic αλλάζει το ίδιο εύκολα με το μέλλον.

Βασική πηγή και φώτο εδώ

Μοιραστείτε το Άρθρο
Γεννήθηκε με μεγάλη επιτυχία αλλά μετά άρχισε καπου να δυσκολεύει το πράγμα. Σπούδασε Επικοινωνία και μετά αποφάσισε πως δεν του αρέσει να επικοινωνεί. Όνειρο του να μετακομίσει στην Σαχάρα όπου θα έχει ησυχία, αλλά μέχρι να το καταφέρει δουλεύει κωπηλάτης.