Smassing Culture
  • Otaku
    OtakuΔες Περισσότερα
    Kaiji – Τo manga πριν το Squid Game
    5 Λεπτά Ανάγνωσης
    Η Κόρη της Κολάσεως – Φρανκενστάιν στο Τόκιο
    5 Λεπτά Ανάγνωσης
    Solo Leveling – Το φαινόμενο που επαναπροσδιόρισε τα manhwa
    5 Λεπτά Ανάγνωσης
    Ποιότητα σε δύσκολους καιρούς! Tα 10 καλύτερα κόμικς του 2024!
    16 Λεπτά Ανάγνωσης
    Έπιασαν τα κρύα – Τα 10 καλύτερα anime για μια χειμωνιάτικη μέρα
    8 Λεπτά Ανάγνωσης
  • Comic
    ComicΔες Περισσότερα
    Οι υποψηφιότητες των ΕΒΚ 2025
    10 Λεπτά Ανάγνωσης
    Στο Σύμπαν των Αυτοεκδόσεων – 5 κόμικς που ξεχωρίζουν
    9 Λεπτά Ανάγνωσης
    Προσφυγική Νίκαια –  Ένα εικονογραφημένο χρονικό της προσφυγιάς
    5 Λεπτά Ανάγνωσης
    Altan: «Το καλό σκίτσο έχει μήνυμα συνοπτικό, πρωτότυπο και αμφίσημο»
    9 Λεπτά Ανάγνωσης
    Φονικό Χαμόγελο – Mind games με τον Joker
    7 Λεπτά Ανάγνωσης
  • Βιβλία
    ΒιβλίαΔες Περισσότερα
    Η Κυρά της Λίμνης – To τέλος πριν την RPG αρχή
    7 Λεπτά Ανάγνωσης
    Γραφή Κοφτερή σαν Μαχαίρι – Ενάντια στο «ωραίο»
    6 Λεπτά Ανάγνωσης
    Μια στεκιά στο μάτι του Tom Robbins
    12 Λεπτά Ανάγνωσης
    Η Ακρόπολη Των Ξεχασμένων Μύθων – Επιστροφή (και αναστροφή) στον κόσμο του Έλρικ
    7 Λεπτά Ανάγνωσης
    Erevis Cale Trilogy – Πέρα από την (DnD) ηθική
    6 Λεπτά Ανάγνωσης
  • Cinema
    CinemaΔες Περισσότερα
    Τελευταίος Πειρασμός – Η αποδόμηση του θείου δράματος και ο «ξανακερδισμένος παράδεισος»
    6 Λεπτά Ανάγνωσης
    Έχω Κάτι Να Πώ – Mεταξύ μας, δε χρειάζεται
    5 Λεπτά Ανάγνωσης
    Η Δασκάλα του Πιάνου – Σινεμά που διεισδύει στην ψυχή
    4 Λεπτά Ανάγνωσης
    The Brutalist – Xτίζοντας την Αμερική έναν εφιάλτη τη φορά
    4 Λεπτά Ανάγνωσης
    Μιλήσαμε με τον Χρήστο Πυθαρά για τη νέα του ταινία “Το Κυνήγι”
    7 Λεπτά Ανάγνωσης
  • Σειρές
    ΣειρέςΔες Περισσότερα
    Η σημασία της μουσικής στον έρωτα των Δύο Ξένων
    11 Λεπτά Ανάγνωσης
    The Residence – Ένας πολύχρωμος φόνος στον Λευκό Οίκο
    5 Λεπτά Ανάγνωσης
    Your Friendly Neighborhood Spider-Man – Fun επιστροφή στις ρίζες
    6 Λεπτά Ανάγνωσης
    Cobra Kai – Για όλους τους losers του κόσμου
    7 Λεπτά Ανάγνωσης
    The next big (and best) thing – Οι καλύτερες σειρές του 2024
    13 Λεπτά Ανάγνωσης
  • Exclusive
    ExclusiveΔες Περισσότερα
    Πτήση/Κόσοβο -Η πιο balkanstigmh του ελληνικού θεάτρου
    4 Λεπτά Ανάγνωσης
    Το Comicdom CON Athens 2025 επιστρέφει και το Smassing Culture θα είναι πάλι εκεί!
    7 Λεπτά Ανάγνωσης
    Altan: «Το καλό σκίτσο έχει μήνυμα συνοπτικό, πρωτότυπο και αμφίσημο»
    9 Λεπτά Ανάγνωσης
    Φονικό Χαμόγελο – Mind games με τον Joker
    7 Λεπτά Ανάγνωσης
    Μιλήσαμε με τον Χρήστο Πυθαρά για τη νέα του ταινία “Το Κυνήγι”
    7 Λεπτά Ανάγνωσης
Διαβάζετε: Δέκα ερωτήσεις για τα 15 χρόνια Comicdom Cον Athens στον Ηλία Κατιρτζιγιανόγλου
Share
Smassing CultureSmassing Culture
Font ResizerAa
  • Otaku
  • Comic
  • Βιβλία
  • Cinema
  • Σειρές
  • Exclusive
Αναζήτηση
  • Otaku
  • Comic
  • Βιβλία
  • Cinema
  • Σειρές
  • Exclusive
Follow US
Copyright © 2014-2023 Ruby Theme Ltd. All Rights Reserved.
Smassing Culture > Blog > Exclusive > Συνεντεύξεις > Δέκα ερωτήσεις για τα 15 χρόνια Comicdom Cον Athens στον Ηλία Κατιρτζιγιανόγλου
ExclusiveΣυνεντεύξεις

Δέκα ερωτήσεις για τα 15 χρόνια Comicdom Cον Athens στον Ηλία Κατιρτζιγιανόγλου

admin
Από admin
Δημοσιεύτηκε 7 Σεπτεμβρίου 2021
Τελευταία Ενημέρωση 18 Σεπτεμβρίου 2021
8 Λεπτά Ανάγνωσης
SHARE

1) Πώς ξεκίνησε το Comicdom Con; Ποιοι ήταν τότε οι στόχοι σας;

Το Comicdom CON Athens ξεκίνησε το 2006 από την ανάγκη να υπάρξει στην Αθήνα ένα φεστιβάλ που θα ήταν αποκλειστικά αφιερωμένο στα comics, και αυτά δεν θα αποτελούσαν απλώς ένας μέρος του προγράμματός του. Για τον Δημήτρη Σακαρίδη κι εμένα ήταν ένα εφηβικό όνειρο, και με την προσθήκη των άλλων δύο συνεργατών μας, του Γιάννη Κουρουμπακάλη και της Λήδας Τσενέ στο team των διοργανωτών, είχαμε πλέον μια ομάδα με τις συνδυαστικές δεξιότητες και γνώσεις που απαιτούνταν. Τίποτα από αυτά δεν θα είχε επιτευχθεί χωρίς τη συμβολή των συν-διοργανωτών μας, της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης, που εμπιστεύτηκε μία ομάδα νέων ανθρώπων, χωρίς ιδιαίτερη εμπειρία, αλλά με σαφές όραμα και όρεξη για σκληρή δουλειά.

Contents
1) Πώς ξεκίνησε το Comicdom Con; Ποιοι ήταν τότε οι στόχοι σας;2) Συναντήσατε δυσκολίες στα πρώτα φεστιβάλ που διοργανώσατε;3) Υπάρχει κάποια στιγμή ή κάποιες στιγμές που θέλετε να ξεχωρίσετε σε αυτή τη μακρά πορεία του Comicdom;4) Και τώρα που είστε 15 ετών πώς νοιώθετε;5) Σε αυτά τα 15 χρόνια τι έχετε δει να αλλάζει στην ελληνική κόμικ σκηνή;6) Στο κοινό των κόμικ είχαμε αλλαγές;7) Πώς ήταν η προετοιμασία του φετινού φεστιβάλ; Πώς έχετε επηρεαστεί από την Covid19;8) Η επέκταση σε ανοιχτό χώρο προέκυψε λόγω των συνθηκών; Σκέφτεστε να το κρατήσετε και μετά την εποχή του κορωνοϊού;9) Φέτος, η  κεντρική διεθνή έκθεση έχει τίτλο «ΣΚΕΨΟΥ ΜΠΛΕ, ΣΚΕΨΟΥ ΣΤΡΟΥΜΦ» με τα αγαπημένα μας στρουμφάκια. Μιλήστε μας λίγο για αυτήν.10) Έχετε κάποιους στόχους για τα επόμενα φεστιβάλ; Πώς θα θέλατε να δείτε το Comicdom Con σε 15 χρόνια από τώρα;

Εξαρχής στόχοι μας ήταν να φέρουμε για πρώτη φορά όλη την -τότε- κοινότητα σε έναν χώρο, όπου καταστήματα, εκδοτικές και δημιουργοί θα είχαν τη δυνατότητα να επικοινωνήσουν μαζικά τα έργα και τα προϊόντα τους, και παράλληλα να συμβάλλουμε στην «εκπαίδευση» του ελληνικού κοινού, μέσα από εκθέσεις, σεμινάρια και ομιλίες, όπως επίσης και να εμφυσήσουμε στα παιδιά την αγάπη για τα comics, μέσα από ειδικά διαμορφωμένα προγράμματα. Σε αυτούς τους στόχους παραμένουμε προσηλωμένοι μέχρι σήμερα.

2) Συναντήσατε δυσκολίες στα πρώτα φεστιβάλ που διοργανώσατε;

Σίγουρα κάθε καινούρια διοργάνωση αναζητά τoν βηματισμό της, βλέπει τι λειτουργεί και τι όχι και το αναπροσαρμόζει. Αυτό είναι από μόνο του μια τεράστια πρόκληση.

3) Υπάρχει κάποια στιγμή ή κάποιες στιγμές που θέλετε να ξεχωρίσετε σε αυτή τη μακρά πορεία του Comicdom;

Προσωπικά θα ξεχώριζα κάποιες σημαντικές διεθνείς εκθέσεις μας (50 Χρόνια Peanuts, Το Πνεύμα Του Will Eisner, Από Το Yellow Kid Στον Conan, 2000AD: The Judge Dredd Revolution, Η Ζωή Και Το Έργο Του Hergé, Manga Pioneers), την επίσκεψη σπουδαίων δημιουργών όπως ο Milo Manara, o David Lloyd, ο John Romita Jr., o Enrique Sánchez Abulí και ο Roger Langridge, μεταξύ άλλων, αλλά και τη δημιουργία του Artists Alley, που έδωσε τη δυνατότητα στους έλληνες δημιουργούς να αυτοδιαχειριστούν τις δημιουργίες και την παρουσία τους.

4) Και τώρα που είστε 15 ετών πώς νοιώθετε;

Αναμφίβολα μεγαλύτεροι, ελπίζουμε σοφότεροι, πάντα όμως με την ίδια αφοσίωση και πρόθεση να παραδίδουμε σε συνεργάτες και κοινό ένα διεθνές φεστιβάλ που θα αναδεικνύει την εγχώρια σκηνή των comics. Ώρες, ώρες ακόμη δεν μπορούμε να πιστέψουμε ότι το Φεστιβάλ μας που στην πρώτη του διοργάνωση είχε σχεδόν 2000 επισκέπτες, έφτασε σήμερα να ξεπερνάει τους 15000.

5) Σε αυτά τα 15 χρόνια τι έχετε δει να αλλάζει στην ελληνική κόμικ σκηνή;

Αυτό που είδαμε με μεγάλη χαρά είναι η γιγάντωση της ελληνικής σκηνής, με την είσοδο νέων δημιουργών (κάτι που συνεχίζεται μέχρι σήμερα), και την ποιοτική, αλλά και ποσοτική βελτίωση των εγχώριων εκδόσεων. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι στην πρώτη διοργάνωση του 2006 είχαμε μόλις 3 αυτοεκδόσεις, ενώ πλέον δεχόμαστε περισσότερες από 100 αιτήσεις για το Self-Publishers Alley. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι το βήμα το οποίο προσέφερε το Φεστιβάλ από την πρώτη του χρονιά στους νέους δημιουργούς, συνέβαλε καθοριστικά σε αυτή την άνθηση.

6) Στο κοινό των κόμικ είχαμε αλλαγές;

Ίσως η μόνη αλλαγή που θα μπορούσαμε να πούμε με βεβαιότητα ότι συντελέστηκε, είναι ότι πλέον έχει αυξηθεί κατακόρυφα το ενδιαφέρον για τα ελληνικά/ελληνόφωνα comics, κάτι που αποτυπώνεται και στις πωλήσεις, αλλά και στη δημοφιλία των εγχώριων δημιουργών.

Κάτι που θα ήθελα να προσθέσω εδώ είναι η εντυπωσιακή ποσόστωση του σχεδόν 50-50% ανδρών-γυναικών επισκεπτών, κάτι που έχει εντυπωσιάσει τους διεθνείς προσκεκλημένους μας, και είναι κάτι το οποίο εντοπίσαμε και όσοι από εμάς έχουμε ταξιδέψει σε φεστιβάλ του εξωτερικού. Θυμάμαι χαρακτηριστικά στη δεύτερη εκδήλωση του 2007, τη δημιουργό Paige Braddock να μας μεταφέρει την τηλεφωνική συζήτηση που είχε με τη μητέρα της, όπου της είπε: «είναι φανταστικό αυτό που συμβαίνει σε αυτό το φεστιβάλ, γυναίκες και άντρες επισκέπτες είναι σχεδόν στα ίδια ποσοστά»!

7) Πώς ήταν η προετοιμασία του φετινού φεστιβάλ; Πώς έχετε επηρεαστεί από την Covid19;

Ήταν μία πρωτόγνωρη εμπειρία, γεμάτη προκλήσεις, και άπειρες λεπτομέρειες που έπρεπε να λάβουμε υπόψη, ώστε να βρεθεί η χρυσή τομή ανάμεσα στις οδηγίες της Πολιτικής Προστασίας και του Υπουργείου Πολιτισμού, αλλά και τη λειτουργικότητα του Φεστιβάλ, ώστε συμμετέχοντες, εκθέτες και κοινό, να επηρεαστούν όσο γίνεται λιγότερο. Σε αρκετές περιπτώσεις νιώθαμε σαν να διοργανώναμε το CCA για πρώτη φορά, και το βάρος έπεσε ιδιαίτερα στον τεχνικό διευθυντή μας, Γιάννη Κουρουμπακάλη, και τον συντονιστή μας, Δημήτρη Σακαρίδη. Επίσης, οι νέες αυτές συνθήκες εκτόξευσαν στα ύψη τα τεχνικά κόστη, κάτι που δεν μετακυλήσαμε στους συμμετέχοντες, κρατώντας ίδιες τις τιμές, αλλά απορρόφησε η ίδια η διοργάνωση.

8) Η επέκταση σε ανοιχτό χώρο προέκυψε λόγω των συνθηκών; Σκέφτεστε να το κρατήσετε και μετά την εποχή του κορωνοϊού;

Ξεκάθαρα λόγω των συνθηκών. Ελπίζουμε να ξεμπερδέψουμε το συντομότερο δυνατό με τους περιορισμούς της πανδημίας, ώστε το CCA2022 να στηθεί με γνώμονα το τι είναι καλύτερο για το Φεστιβάλ, τους συμμετέχοντες και το κοινό, κι όχι εξαιτίας άνωθεν επιβεβλημένων περιορισμών.  

9) Φέτος, η  κεντρική διεθνή έκθεση έχει τίτλο «ΣΚΕΨΟΥ ΜΠΛΕ, ΣΚΕΨΟΥ ΣΤΡΟΥΜΦ» με τα αγαπημένα μας στρουμφάκια. Μιλήστε μας λίγο για αυτήν.

Όλοι αγαπάμε τα Στρουμφάκια, έτσι όταν η καλλιτεχνική διευθύντρια του Φεστιβάλ, Λήδα Τσενέ, μας ενημέρωσε ότι ήταν σε επικοινωνία με την IMPS, εταιρεία διαχείρισης των δικαιωμάτων των Στρουμφ, είμασταν όλοι ενθουσιασμένοι, και βέβαιοι ότι το ίδιο θα ένιωθε και το κοινό! Η Έκθεση περιλαμβάνει μια σειρά πάνελ που αφηγούνται την καταπληκτική διαδρομή των Στρουμφ στον χρόνο, σελίδες comics και συναρπαστικά memorabilia, ενώ παράλληλα μοιράζεται και ένα πολύ σημαντικό οικολογικό μήνυμα που αφορά στον καθαρισμό των ωκεανών και των παραλιών μας, έναν από τους 17 στόχους βιώσιμης ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών. 

10) Έχετε κάποιους στόχους για τα επόμενα φεστιβάλ; Πώς θα θέλατε να δείτε το Comicdom Con σε 15 χρόνια από τώρα;

Καταρχάς θα θέλαμε το Φεστιβάλ να είναι βιώσιμο για να μπορεί να πραγματοποιείται. Θα θέλαμε να μεγαλώσουμε, και όχι να «γεράσουμε», να μη χάσουμε δηλαδή την επαφή μας με το κοινό και τις νέες γενιές. Να παραμείνει συμπεριληπτικό για όλα τα είδη comics. Να φιλοξενείται σε χώρους που θα του επιτρέψουν να μεγαλώσει κι άλλο, και να φιλοξενεί όσο γίνεται περισσότερους δημιουργούς και εκθέτες. Και τέλος, καθώς εμείς που το ξεκινήσαμε μεγαλώνουμε, να βρεθούν άξιοι συνεργάτες που θα πάρουν τη σκυτάλη και θα το συνεχίσουν, με το ίδιο όραμα και τις ίδιες αρχές.

Ηλίας Κατιρτζιγιανόγλου
Συν-διοργανωτής Comicdom CON Athens.

TAGGED:Comicdom Con AthensΈκθεσηΗλίας ΚατιρτζιγιανόγλουΣτρουμφΦεστιβάλ
Μοιραστείτε το Άρθρο
Facebook Copy Link Print
Προηγούμενο άρθρο Η Ιστορία Της Χειραψίας – Το άγγιμα ως πολιτισμός
Επόμενο άρθρο Πράκτορας του Βυζαντίου – Το μυστήριο ντυμένο με πορφύρα
FacebookLike
XFollow
PinterestPin
InstagramFollow

Subscribe Now

Subscribe to our newsletter to get our newest articles instantly!
Most Popular
Οι υποψηφιότητες των ΕΒΚ 2025
12 Μαΐου 2025
Η σημασία της μουσικής στον έρωτα των Δύο Ξένων
12 Μαΐου 2025
Πτήση/Κόσοβο -Η πιο balkanstigmh του ελληνικού θεάτρου
11 Μαΐου 2025
Το Comicdom CON Athens 2025 επιστρέφει και το Smassing Culture θα είναι πάλι εκεί!
9 Μαΐου 2025
Τελευταίος Πειρασμός – Η αποδόμηση του θείου δράματος και ο «ξανακερδισμένος παράδεισος»
23 Απριλίου 2025

Μπορεί να σου αρέσουν και αυτά:

Exclusive

Comicdom Con Athens 2023 – To μεγαλύτερο φεστιβάλ comics της Αθήνας επιστρέφει αυτή τη φορά στη Τεχνόπολη!

admin
admin
25 Απριλίου 2023
ComicΕλληνικά

Οι νικητές των Ελληνικών Βραβείων Κόμικς 2019 και μια μικρή αποτίμηση

admin
admin
22 Απριλίου 2019
ExclusiveExclusive Reviews

Το Smassing Culture πήγε Comicdom-Con Athens 2019

admin
admin
29 Απριλίου 2019
Exclusive

To Φεστιβάλ Πολιτιστικών Ομάδων Φοιτητικών Εστιών επιστρέφει για 16η χρονιά!

admin
admin
26 Μαΐου 2023
Comic

ΕΒΚ 2024: Οι τελικές υποψηφιότητες

admin
admin
13 Μαΐου 2024
ComicΕλληνικά

Το 2019 μέσα από τα καρέ που μας πρόσφερε η ελληνική κόμικ σκηνή…

Ίωνας Αγγελής
Ίωνας Αγγελής
3 Ιανουαρίου 2020
[mailerlite_form form_id=1]
Smassing Culture

To Smassing Culture ξεκίνησε σαν μια προσπάθεια ανθρώπων που αγαπούν την μαζική κουλτούρα και θέλουν να μιλήσουν για αυτή από μια διαφορετική, πιο κοινωνική γωνία. 

Για εμάς

  • Αρχική
  • Τι είναι το Smassing Culture
  • Συντακτική

Δείτε Επίσης

  • Συνεντεύξεις
  • SmassFest
  • SmassPodcasts
  • Videos

Βρείτε μας:

Επικοινωνία
Manufactured by Sociality
Welcome Back!

Sign in to your account

Username or Email Address
Password

Lost your password?