Η Ιστορία Της Χειραψίας – Το άγγιμα ως πολιτισμός

Aθηνά Κακλαμάνη Από Aθηνά Κακλαμάνη 3 Λεπτά Ανάγνωσης

Η Ιστορία Της Χειραψίας, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις BRAINFOOD ως μέλος της σειράς “Η Τέχνη της Ζωής”, μου θύμισε τα καλοκαίρια που πέρναγα στο χωριό μου όταν ήμουν μικρή και δανειζόμουν από τη γειτόνισσα μας μετά μανίας περιοδικά του National Geographic, τα οποία απολάμβανα είτε στην παραλία, είτε κατά τη μεσημεριανή καλοκαιρινή σιέστα και αφού είχα λάβει όλες τις απαραίτητες περιποιήσεις από τους παππούδες μου. Τη γλύκα αυτών των παιδικών αναμνήσεων κατάφερε να μου προξενήσει, γι’ αυτό και δεν μου έκανε καθόλου εντύπωση όταν στο βιογραφικό της συγγραφέα διάβασα ότι πρόκειται για εξερευνήτρια του NG. Ίδια μεθοδολογία, επαφή με την επικαιρότητα και ένας εξαίσιος συνδυασμός δημοσιογραφικής ελαφρότητας με επιστημονική έρευνα και γνώση.

      Πράγματι, η Ιστορία Της Χειραψίας αποτελεί ένα καλοδουλεμένο έργο της παλαιοανθρωπολόγου και εξελικτικής βιολόγου με ειδίκευση στη μελέτη των Νεάτερνταλ, Ella Al-Shamahi, η οποία εμπνέεται από την περίοδο της πανδημίας και την κρίση που επιδέχεται μια χρόνια βιοκοινωνική σύμβαση μεταξύ των ανθρώπων,  όπως είναι ο χαιρετισμός δια της χειραψίας τους, η οποία καίτοι μοιάζει μια καθημερινή, τυποποιημένη κίνηση, στην πραγματικότητα παρέχει πλήθος πληροφοριών και σημασιών, με μια συμβολική αξία που ανατρέχει, σύμφωνα με τη συγγραφέα, ακόμα και στην εποχή των Νεάτερνταλ (!). Στόχος του βιβλίου είναι η ανάδειξη των διαφορετικών σημασιών της χειραψίας ανά τους αιώνες και τους πολιτισμούς, με αποτέλεσμα η μελέτη της Al- Shamahi να απομακρύνεται από μια αυστηρά θετική σκοπιά και να ομοιάζει περισσότερο με μια κοινωνιολογική συγκριτική επισκόπηση της ιστορίας του χαιρετισμού σε σχέση με την εποχή που διανύουμε, κατά την οποία αυτή φαίνεται να επιδέχεται κρίση ένεκα της πανδημίας.          

  Ωστόσο, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει και η συγγραφέας, όσο κι αν προσπάθησε σε επιστημονικό, μα ακόμα και σε προσωπικό επίπεδο, ζώντας σε μια συντηρητική κοινωνία, ούσα μουσουλμάνα γυναίκα, δεν μπόρεσε ποτέ να βρει τρόπο να χαιρετίσει και να επικοινωνήσει με τους άλλους ανθρώπους καλύτερα, αποτελεσματικότερα ή έστω όμοια όπως συμβαίνει με την χειραψία. Αυτό, άλλωστε, είναι που την ωθεί να θέλει να κάνει μέσω του βιβλίου της μια αισιόδοξη πρόβλεψη για το μέλλον, αφού σύμφωνα με τα πορίσματα της έρευνάς της  η χειραψία παραείναι εδραιωμένη για να διακοπεί εύκολα ως χαιρετισμός μεταξύ των ανθρώπων.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, αφήνοντας αιχμές για τις διεκδικήσεις χρόνων “κάποιοι περιμέναμε πολύ καιρό για να κάνουμε χειραψία και εγώ δεν είμαι έτοιμη να την αποχωριστώ”, δήλωση που δίνει στο βιβλίο της πέραν της ανθρωπολογικής του σημασίας και ένα υπόβαθρο αρκετά πολιτικό!

Μοιραστείτε το Άρθρο
Η Αθηνά μπορεί να φαίνεται ένα κορίτσι όπως όλα τα άλλα, όμως στην πραγματικότητα έχει μια μυστική υπερδύναμη. Μπορεί να διαβάζει γρήγορα. . Σε έναν παράλληλο κόσμο, η Αθηνά θα ήταν μέλος της ακαδημίας για χαρισματικά παιδιά του Charles Xavier. Σε αυτόν εδώ, της αρέσει η μπύρα, το κακό φαγητό, οι δίσκοι των Beatles και τα καλά βιβλία. Τα τελευταία χρόνια ασχολείται με την Πολιτική και τη Νομική Επιστήμη, γι’ αυτό θα την βρείτε θαμμένη στα αναγνωστήρια του ΕΚΠΑ.