Προφανώς δεν περιμένουμε παρθενογένεση στην Τέχνη, έτσι και αλλιώς η ιδέα ότι κάτι θα είναι ΕΝΤΕΛΩΣ ΝΕΟ ΚΑΙ ΚΑΙΝΟΤΌΜΟ στις μέρες είναι τόσο αδαής που καταντά εκτός από αστεία, και επικίνδυνη. Έτσι και αλλιώς, μετά από 4.000 χρόνια συνεχούς ενασχόλησης με την αφήγηση και τα μυριάδες της πεδία και εκδοχές, ειδικά στην εποχή μας, έχει σχεδόν ειπωθεί κάθε δυνατή ιστορία που θα μπορούσε να ειπωθεί και απλά πλέον κρίνουμε τον τρόπο εκφοράς αυτής.
ΑΛΛΑ ΡΕ ΦΙΛΕ ΚΑΠΟΥ ΕΛΕΟΣ.
Άλλαξε τουλάχιστον λίγο το premise, μην το αντιγράφεις αυτούσιο.
Σε κάθε περίπτωση, αυτό ακριβώς έκαναν τα παρακάτω 10 anime, άλλοτε ελπίζοντας ότι δε θα τα πάρει χαμπάρι κανείς και άλλοτε περήφανα και κάνοντας το βούκινο, μπας και ψαρέψουν το ίδιο κοινό με το αρχικό anime.
Γιατί, έτσι και αλλιώς, οι καλοί δημιουργοί επηρεάζονται. Οι σπουδαίοι κλέβουν.
Πάμε λοιπόν να δούμε τις 10 καλύτερες αντιγραφές των αγαπημένων μας anime!
10) Duel Masters – Yu-Gi-Oh!
To Duel Masters είναι απλά η φτηνιάρικη εκδοχή του Yu-Gi-Oh!, με τον ίδιο τρόπο που μπορεί κάποιος να πάρει παπούτσια ADIBAS και να κυκλοφορήσει άνετα, τουλάχιστον μέχρι την πρώτη βροχή.
9) Mermaid Melody Pichi Pichi Pitch – Sailor Moon
Αχ, θυμάστε οι (πολύ) μεγαλύτεροι που τα πρωινά των ΣΚ στα 90s έπαιζε ο ΑΝΤ1 ένα anime με ένα μαγικό κορίτσι που είχε μια κλασικά μπερδεμένη και τεράστια διαδικασία αλλαγής ρούχων, που γέμιζε όλη η οθόνη φώτα και μετά πόζαρε στην κάμερα πριν καταστρέψει το τέρας; Ναι, το… Mermaid Melody Pichi Pichi Pitch λέω! Μια αδιάφορη αντιγραφή του Sailor Μοοn, μόνο με γοργόνες αντί για διάστημα. Μέχρι και την εμφάνιση της πρωταγωνίστριας έκλεψαν.
8) Monsuno: World Master – Pokémon
Δεν θα έπρεπε να μας κάνει εντύπωση ότι ένα anime αντιγράφει τα Pokemon. Τα ίδια τα Pokemon είναι τόσο θεμελιακά χωρίς πλοκή, χαρακτήρες και εξέλιξη, όπου κυριολεκτικά αποτελούν απλά μια βασική ιδέα και μετά άπειρα fillers με έναν μόνιμα 10χρονο πρωταγωνιστή. Κυριολεκτικά όποιος αντιγράψει την κεντρική ιδέα για τα τέρατα τσέπης και βάλει ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ παραπάνω, ε θα κάνει καλύτερη σειρά. Πρωτοδιδάξαντες τα Digimon. Εδώ βέβαια εμείς επιλέγουμε το Monsuno (για τη λίστα, όχι γενικά) γιατί ήταν μια τιμιότατη αντιγραφή η οποία βγήκε το 2012, πολύ μετά το τέλος της τρέλας με τα Pokemon. Kυριολεκτικά δηλαδή το γούσταρε και το έκανε.
7) Guilty Crown – Code Geass
Το Code Geass είναι ένα κλασικό mecha anime με τραγικούς χαρακτήρες, θεματικές επανάστασης και διαλεκτική με το τι είναι η εξουσία. Το Guilty Crown, ενώ προσπάθησε να αντιγράψει ΟΛΑ ΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ, κατέληξε να είναι ένα anime όπου ένας κακοσχεδιασμένος πρωταγωνιστής βγάζει random όπλα από ανθρώπους, στο πιο κουραστικό τηλεπαιχνίδι του κόσμου.
6) Sword Art Online – .hack//sign
Το Sword Art Online έχει μείνει στην ιστορία ως μια τεράστια απάτη. Ένα πολύ καλό premise και μερικά δυνατά επεισόδια στην αρχή προδόθηκαν σε ένα απαίσιο και χωρίς νόημα φινάλε και μερικά άνευρα sequel. Γιατί να μας κάνει εντύπωση λοιπόν πως ούτε το premise ήταν δικό του, αλλά αντιγραμένο, σχεδόν καρέ καρέ από το κλάσης ανώτερο .hack//sign το οποίο, παρά το αντικειμενικά απαίσιο όνομά του, αξίζει την προσοχή όλων μας;
5) Yuki Yuna Is A Hero – Puella Magi Madoka Magica
Κάπου εδώ τελειώνουμε με τα πολύ κακά anime και προχωράμε σε πιο αξιόλογες αντιγραφές. Εμείς στηρίζουμε το Puella Magi Madoka Magica και καταλαβαίνουμε γιατί να θέλει κανείς να το αντιγράψει. Όσον αφορά τη σκοτεινή πλευρά των magical girls animes κυριολεκτικά δε γίνεται να μην πάρεις ένα ή δύο πράγματα (ή και όλο) από το Puella Magi Madoka Magica. Έτσι λοιπόν, οι έντονα δραματικοί τόνοι του Yuki Yuna Is A Hero μπορεί σίγουρα να μην είναι πρωτότυποι, είναι όμως σίγουρα αξιόλογοι.
4) Haruka: Beyond the Stream of Time Borrows – Fushigi Yugi
Είναι αντιγραφή όταν οι δημιουργοί ενός anime κλέβουν ολόκληρη την πλοκή ενός κλασικού anime που πια δεν το θυμάται κανείς; Ναι. Το ευτυχές είναι ότι αφενός το Haruka: Beyond the Stream of Time Borrows (2004) είναι ένα πολύ καλό anime από μόνο του (αφορά ένα κορίτσι που ταξιδεύει σε έναν μαγικό κόσμο όπου υποτίθεται ότι πρέπει να καλέσει έναν θεό και καταλήγει να ερωτεύεται όλη τη φρουρά της) και ότι κατάφερε να φέρει κόσμο στο να δει το Fushigi Yugi (1995), ( το οποίο αφορά ένα κορίτσι που ταξιδεύει σε έναν μαγικό κόσμο όπου υποτίθεται ότι πρέπει να καλέσει έναν θεό και καταλήγει να ερωτεύεται όλη τη φρουρά της). Οπότε κέρδισαν όλοι.
3) Kabaneri Of The Iron Fortress – Attack On Titan
Το Kabaneri Of The Iron Fortress όχι μόνο δεν έκρυψε ποτέ ότι είναι μια (πάρα πολύ) τίμια αντιγραφή του Attack On Titan (εξάλλου φτιάχτηκε από τους ίδιους ανθρώπους) αλλά το διαφήμισε πολύ έντονα, προσπαθώντας να τραβήξει το ίδιο, τεράστιο κοινό. Βέβαια, σε αντίθεση με το Attack On Titan, το Kabaneri Of The Iron Fortress αν και είχε ένα εξαιρετικό σχέδιο και απίστευτα καλές σκηνές μάχες, δεν είναι κανένα συναισθηματικό βάθος και οι χαρακτήρες του είναι πιο μονοδιάστατοι και από το χαρτί στο οποίο σχεδιάστηκαν. Έτσι δεν κατάφερε ποτέ να ακολουθήσει τα τιτάνια βήματα του anime που ήθελε να αντιγράψει.
2) Buso Renkin – Fullmetal Alchemist
Το Buso Renkin βγήκε λίγο μετά το πρώτο Fullmetal Alchemist και πριν το Brotherhood. Γενικότερα, ήταν μια ακραία τίμια αντιγραφή όχι μόνο του Fullmetal Alchemist, αλλά και άλλων κλασικών shonen, όπως πχ του Samurai X (ήταν άλλωστε φτιαγμένα από τον ίδιο άνθρωπο). Αν και ποτέ δεν κατάφερε να φτάσει το επίπεδο των δύο προηγούμενων, το Buso Renkin αξίζει μια θέαση για τέσσερις βασικούς λόγους:
α) είναι το πιο shonen shonen που θα δείτε ποτέ, όλα τα κλισέ του είδους είναι εδώ και είναι εκτελεσμένα στην εντέλεια.
β) οι χαρακτήρες του είναι υπέροχοι, με τέλειες ισορροπίες μεταξύ χιούμορ και συναισθηματικού βάθους.
γ) ο villain είναι θεά.
δ) ΑΥΤΗ ΕΔΩ Η ΤΡΑΓΟΥΔΑΡΑ, ΠΟΥ ΕΊΝΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΚΟΚΑΙΝΗ ΣΕ ΝΟΤΕΣ:
1) Samurai Champloo – Cowboy Bebop
Νothing to see here, just two great animes looking at each other. Είναι ένα κοινό μυστικό μεταξύ κριτικών πως οι σκηνοθέτες ουσιαστικά κάνουν μόνο μια ταινία, και απλά τη γυρίζουν πολλές φορές. Ο Shinchiro Watanabe είναι ο ορισμός της υλοποίησης αυτής της έκφρασης. Το εκπληκτικό είναι όμως ότι βρίσκει κάθε φορά τόσο ενδιαφέροντες τρόπους να πει τις ίδιες ιστορίες ή έστω, διαφορετικές ιστορίες με τις ίδιες συνιστάμενες.