Ο αστρονόμος Carl Sagan είναι οικοδεσπότης και αφηγητής της σειράς Cosmos που προβλήθηκε για πρώτη φορά το 1980 και από τότε μέχρι σήμερα συνεπαίρνει μικρούς και μεγάλους (#10 Top Rated TV Shows by Imdb). Ο Δρ Sagan περιγράφει το σύμπαν με τρόπο που προσελκύει ένα μαζικό κοινό, χρησιμοποιώντας τη Γη ως σημείο αναφοράς, συνδέοντας την εξερεύνηση του διαστήματος με την εξερεύνηση της Γης από τους ανθρώπους και αναφέροντας επιτεύγματά τους, όπως η Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας ως μεταφορές για μελλοντικά γεγονότα που σχετίζονται με το διάστημα. Μεταξύ των αγαπημένων θεμάτων του Δρ Sagan είναι η προέλευση της ζωής, η αναζήτηση ζωής στον Άρη, η κακή σύνθεση της ατμόσφαιρας της Αφροδίτης και μια προειδοποίηση για παρόμοιο αποτέλεσμα στη Γη λόγω της παγκόσμιας ρύπανσης και του «φαινομένου του θερμοκηπίου», ζωές αστεριών, διαστημικά ταξίδια και τα αποτελέσματα της επίτευξης της ταχύτητας του φωτός, ο κίνδυνος της αυτοκαταστροφικής ανθρωπότητας και η αναζήτηση, χρησιμοποιώντας τη ραδιοτεχνολογία για έξυπνη ζωή στο βαθύ διάστημα.
Το ταξίδι ξεκινάει με το «Διαστημόπλοιο της Φαντασίας» που ταξιδεύει διά μέσου των εκατό δισεκατομμυρίων γαλαξιών του σύμπαντος, την Τοπική Ομάδα, τον γαλαξία της Ανδρομέδας, τον Γαλαξία μας (Milky Way), το Νεφέλωμα του Ωρίωνα, το ηλιακό μας σύστημα, και τελικά τον πλανήτη Γη. Διαχωρίζει την απάτη της αστρολογίας, από τις προσεκτικές παρατηρήσεις της αστρονομίας και ακολουθεί την εξέλιξη της αστρονομικής παρατήρησης. Ξεκινώντας με τους αστερισμούς και τα τελετουργικά ημερολόγια (όπως αυτά των Ανασάζι), η ιστορία κινείται στη συζήτηση μεταξύ του Γεωκεντρικού και του Ηλιοκεντρικού μοντέλου: ο Πτολεμαίος και η γεωκεντρική κοσμοθεωρία, η θεωρία του Κοπέρνικου, η συγκέντρωση των δεδομένων του Τύχων Μπράχε και τα επιτεύγματα του Γιοχάνες Κέπλερ (νόμοι του Κέπλερ για την πλανητική κίνηση και το πρώτο μυθιστόρημα επιστημονικής φαντασίας). Ο πλανήτης Άρης και οι επιστημονικές και φανταστικές εικασίες για τον κόκκινο πλανήτη κατά τα τέλη του 19ου και τις αρχές του 20ου αιώνα. (Ο Πόλεμος των Κόσμων του H.G. Wells, τα βιβλία επιστημονικής φαντασίας του Edgar Rice Burroughs, και το ψευδές όραμα του Percival Lowell σχετικά με κανάλια στον Άρη). Οι μυθολογίες για τα αστέρια και τον Γαλαξία μας, και η σταδιακή αποκάλυψη της αληθινής τους φύσης. Το ταξίδι φτάνει ως την Σάμο, στο έργο των αρχαίων Ελλήνων επιστημόνων και αστρονόμων της Ιωνίας, όπως του Θαλή, του Αναξίμανδρου, του Δημόκριτου άλλα και του Πυθαγόρα που έθεσαν τις βάσεις της σύγχρονης επιστήμης. Όλα τα παραπάνω είναι κομμάτια από τα δεκατρία επεισόδια της Οδύσσειας του Carl Sagan.
Η μαγνητοσκόπηση της σειράς διήρκεσε ένα χρόνο, κατά τη διάρκεια του οποίου ο Carl Sagan και η ομάδα παραγωγής του ταξίδεψαν σε όλο τον κόσμο, πραγματοποιώντας γυρίσματα σε μέρη όπως η Ινδία, η Αίγυπτος, η Ιταλία, η Καμπότζη, η Γαλλία, η Αλάσκα, το Μεξικό και οι ΗΠΑ μεταξύ άλλων. Η σειρά είναι αξιοσημείωτη για την πρωτοποριακή χρήση ειδικών εφέ, τα οποία επιτρέπουν στον Sagan να περπατά φαινομενικά σε περιβάλλοντα που είναι πραγματικά μοντέλα και όχι σε σετ πλήρους μεγέθους.
Το αποτέλεσμα είναι ένα επαναστατικό ντοκιμαντέρ μέχρι και σήμερα. Ένα καλλιτεχνικό επίτευγμα που θα μείνει στην ιστορία για την εξάπλωση της επιστήμης και της κατανόησης της ίδιας της ανθρώπινης φύσης. Ο Sagan ήταν ο καθηγητής που θα έκανε το κάθε παιδί να ενδιαφερθεί για το σύμπαν και την Αστρονομία, τη Φυσική, την Ιστορία, τα Μαθηματικά, την Βιολογία και την Χημεία. Ένα βήμα παραπέρα, η σειρά είναι μια πολιτική θέση για τον ολοκληρωτισμό που ζούμε και ίσως πιο επίκαιρη από ποτέ μετά την εμφάνιση και εξάπλωση του Covid – 19.
Μεγάλες απαντήσεις σε μεγάλα ερωτήματα, μέσα σε δεκατρία μονόωρα διαμαντάκια.
Ένα ταξίδι από το παρελθόν στο μέλλον.
Από τον άνθρωπο στον Κόσμο.
Carl Sagan: The cosmos is also within us, we’re made of star-stuff. We are a way for the cosmos, to know itself.