Kυκλοφόρησε πρόσφατα το δεύτερο μέρος της graphic novel μεταφοράς του Dune και στα ελληνικά, από τις εκδόσεις Anubis, προσφέροντάς μας έτσι την συνέχεια σε αυτή την επική, κλασική ιστορία που σημάδεψε την ιστορία της επιστημονικής φαντασίας.
Ο δεύτερος τόμος έρχεται από τους ίδιους συντελεστές και εστιάζει στις άμεσες συνέπειες της πτώσης του Οίκου των Ατρειδών και στην επανακατάκτηση του Αρράκις από τους Χαρκόνεν. Παράλληλα, βλέπουμε τόσο τους επιζήσαντες Πωλ και Τζέσικα Ατρείδη να βρίσκουν καταφύγιο αλλά και βοήθεια ανάμεσα στους Φρέμεν όσο και τον δολοπλόκο Βαρώνο Χαρκόνεν να ετοιμάζει τον αδίστακτο και δολοφονικό διάδοχό του, Φέιντ Ράουθα και τον εισάγει στους πολύπλοκους διαδρόμους της διαστρικής διπλωματίας, μια κυριολεκτική φωλιά από φίδια.
Οι Raul Allen και Patricia Martin, οι οποίοι επιστρέφουν στο σχέδιο, επιμένουν στις στρωτές, καθαρές γραμμές για την απόδωση των χαρακτήρων, των κινήσεων και των συναισθηματικά φορτισμένων σκηνών μάχης που διαμορφώνουν τους δύο κυρίαρχους πρωταγωνιστές, τον Πωλ και τον Ράουθα. Είναι η στάση τους απέναντι στη βία αλλά και στην αναγνώριση που αυτή προσφέρει που δίνει στον τόμο τον αφηγηματικό του άξονα και μας προϊδεάζει τόσο για την αναπόφευκτη μεταξύ τους σύγκρουση όσο και για τις εντελώς διαφορετικές προσωπικότητες και ιδεολογίες που τελικά θα τους οδηγήσουν σε αυτή.
Παράλληλα, οι δύο καλλιτέχνες εστιάζουν σε μια εντελώς διαφορετική χρωματική παλέτα για να αποδώσουν τόσο το πέρασμα του χρόνου και του χώρου, όπως είναι η βαθιά, σκοτεινή και βίαιη νύχτα στις ερήμους του Αρράκις όσο και η οριακά ανυπόφορα ζεστή ατμόσφαιρα ενός νεκρού κόσμου, καταληστευμένου από τις πρώτες ύλες του όπως ο Γκίντι Πράιμ, ο αρχέγονος οίκος των Χαρκόνεν. Έτσι, για την πρώτη επιλέγεται ένας συνδυασμός σκιών του μπλε και του μαύρου, ενώ για το δεύτερο διάφορες διαβαθμίσεις του κόκκινου και του λευκού. Αυτή η έντονη αντιδιαστολή βαθαίνει τη διαφορά μεταξύ των δύο αντιζήλων.
Ταυτόχρονα, η μετάφραση του Ορέστη Μανούσου διατηρεί τη φρεσκάδα του αρχικού έργου, επιτρέποντας στη διασκευή του βιβλίου από τους έμπειρους Brian Herbert και να φωτίζει άγνωστες πτυχές της ψυχοσύνθεσης των χαρακτήρων, διατηρώντας πάντα το κλασικό ύφος και πνεύμα του αρχικού βιβλίου.
Το δεύτερο μέρος του graphic novel είναι μια καλοδεχούμενη προσθήκη στη βιβλιοθήκη κάθε φαν του Dune, νέου ή παλιού, και σίγουρα απαραίτητο καθώς κάνουμε υπομονή για το δεύτερο μέρος του έπους του Denis Villenueve (Arrival, Blade Runner 2049).