Παλιοί και νέοι θρύλοι – Tα 10 καλύτερα anime του 2022

Jamal Animas Από Jamal Animas 8 Λεπτά Ανάγνωσης

Το 2022 ήταν μια χρονιά που φαίνεται πως η βιομηχανία σταθεροποιήθηκε αλλά, την ίδια στιγμή, βρέθηκε μπροστά σε διάφορες αλλαγές: είδε την επαναφορά παλαιών θρύλων, την εντονότερη εισχώρηση του streaming στα παραδοσικά μέσα διανομής αλλά και μια, σημαντική, αλλαγή βαρύτητας από τα shonen σε διαφορετικά είδη, άλλοτε πιο wholesome, όπως διάφορα slice of life και άλλοτε σε καθαρά βίαια, horror μονοπάτια. Γενικότερα επήλθαν πολλές αλλαγές, κυρίως στον τρόπο κατανάλωσης, πράγμα που επηρεάζει προφανώς και τα ίδια τα προϊόντα που καταναλώνονται, τα οποία ανοίγονται και σε ένα πιο ευρύ κοινό από ότι παλαιότερα.

Αυτές οι αλλαγές φαίνονται και στα 10 καλύτερα (πάντα για εμάς) anime που είδαμε φέτος, με διάφορους τρόπους. Πάμε λοιπόν να τα δούμε!

10– My Dress-Up Darling

Μια ρομαντική κωμωδία για μια δύσκολη χρονιά, το My Dress-Up Darling αφηγείται τον νεανικό έρωτα μεταξύ ενός καλλιτέχνη και της μούσας του. Αν και πολλές φορές τα ecchi στοιχεία ξεφεύγουν σε κάποιες άβολες καταστάσεις (για θεατές και χαρακτήρες), η όλη διαδικασία είναι μια σχετικά προσγειωμένη σχέση μεταξύ εφήβων που ανακαλύπτουν τα σώματά τους, την έλξη τους προς τον άλλον και την ίδια την αίσθηση του έρωτα. Ταυτόχρονα, το λεπτομερές σχέδιο και η παραγωγή του στούντιο CloverWorks δίνει μεγάλο βάθος τόσο στη σωματική γλώσσα των ηρώων, όσο και στις λεπτομέρειες της τέχνης που τους ένωσε.

9 – The Girl from the Other Side

Ίσως και το πιο υπέροχο, όμορφο σχέδιο κινουμένων σχεδίων που έχουμε δει εδώ και πολύ καιρό, το The Girl from the Other Side, το οποίο βασίστηκε στο ομώνυμο dark fantasy/gothic manga του Nagabe, θα ήταν πολύ ψηλότερα αν δεν ήταν μόνο τρία επεισόδια. Ωστόσο μέσα σε λιγότερο από μία ώρα, η σειρά καταφέρνει μια πει μια ολοκληρωμένη και πανέμορφη ιστορία. Και πάλι όμως, το φανταστικό σχέδιο, το οποίο συνδυάζει παραδοσιακά, hand drawn σχέδια με watercolors, βαθιές μελάνινες σκιές και γραμμές, παρασέρνει τον θεατή σε έναν κόσμο παραμυθένιο, βαθιά παιδικό και ώριμο ταυτόχρονα. Ένα πανέμορφο παραμύθι για παιδιά κάθε ηλικίας.

8 – Cyberpunk: Edgerunners

Το Cyberpunk: Edgerunners πηγάζει από το πολυαναμενόμενο, αλλά τελικά απογοητευτικό video game Cyberpunk και στην αρχή μπορεί κανείς να το προσπεράσει ως μια απλή μαρκετινίστικη προσπάθεια ενός franchise που υποσχέθηκε πολλά αλλά παρέδωσε λίγα, να ηρεμήσει τα πνεύματα. Τέτοιες προσπάθειες το Netflix μέσα στη χρονιά έκανε πολλές (το απαράδεκτο Tekken: Bloodline έρχεται άμεσα στο μυαλό). Τελικά όμως, με το πολύ ενδιαφέρον του σχέδιο και την απίστευτη δυναμική των χαρακτήρων του καταφέρνει και απορροφά τον θεατή στον πολύπλοκο, cyberpunk κόσμο του, όπου η τεχνολογία κυριαρχεί πια στα πάντα. Πώς θα μπορούσε άλλωστε να γίνει διαφορετικά όταν πίσω από τα παρασκήνια είναι ο σκηνοθέτης του Tengen Toppa Gurren Lagann (ίσως το καλύτερο anime όλων των εποχών) Hiroyuki Imaishi. Σε μόλις 10 επεισόδια, ο ρυθμός των οποίων είναι αψεγάδιαστός, το anime καταφέρνει και λέει μια συνεκτική, υπερβίαια και καταιγιστική ιστορία, η οποία θα μπορούσε να πει κανείς ότι είναι και το μόνο πράγμα που ουσιαστικά αξίζει από όλο το francihse.

7 – Lycoris Recoil

To Lycoris Recoil κέρδισε το ενδιαφέρον πολλών (μεταξύ των οποίων και ο διάσημος δημιουργός Hideo Kojima) και για καλό λόγο. Το έργο του σκηνοθέτη Shingo Adachi και του σεναριογράφου Asaura, είναι γεμάτο χαλαρές και easygoing slice-of-life στιγμές τις οποίες ισορροπεί με τα κατάλληλα ποσοστά βίας η οποία δεν είναι ποτέ ανούσια ή απλά fan service. Αντίθετα, παίρνει στα σοβαρά τόσο το κοινό του όσο και τους χαρακτήρες της σειράς, οι οποίοι βιώνουν τις συνέπειες αλλά και τις αλλαγές που η βία προκαλεί στη συνείδησή τους. Μια κωμωδία καταστάσεων στην ψυχή του, το Lycoris Recoil είναι ικανό να ικανοποιήσει τους πάντες.

6 – Do It Yourself!

Ένα απίστευτα ζεστό και wholesome anime το οποίο εστιάζει σε απλά, καθημερινά χόμπι. Ένα καλοδεχούμενο διάλειμμα από τη βοή του κόσμου και των υποχρεώσεων, την κυριαρχία της τεχνολογίας σε κάθε πτυχή της ανθρώπινης ύπαρξης και σκέψης, το Do It Yourself μοιάζει με μια φιλική αγκαλιά που αναζητάς στο τέλος της ημέρας για να ηρεμήσεις. Μια απλή ιστορία, με μεγάλα θέματα, που μας καλεί να ανακαλύψουμε ξανά τη χαρά της δημιουργίας απλών πραγμάτων αλλά και γεμάτων στιγμών ατόφιας, άμεσης επικοινωνίας με τον περίγυρό μας, ακόμα (ή βασικά, κυρίως) και όταν αυτή δεν είναι λεκτική.

5 – Bocchi the Rock!

Ένα εντυπωσιακό anime που εστιάζει στην ψυχική ασθένεια και στην ποικιλία των οπτικών μέσων, όσο και υπέρχοης μουσικής, το Bocchi the Rock είναι ένα σκοτεινό, βαθιά ώριμο και αστείο anime που τολμά και θέτει δύσκολα ερωτήματα για τον εαυτό στη σύγχρονη πιεστική καθημερινότητα και πίεση, στο πώς μας βλέπουν οι άλλοι αλλά και το πώς βλέπουμε εμείς τον εαυτό μας μέσω των άλλων. Από τα πιο βαθιά anime της χρονιάς.

4 – Tatami Time Machine Blues

Τα έχουμε πει για το Tatami Galaxy, είναι δυνατόν να μην λατρέψουμε τη συνέχεια;


3 – Spy × Family

Δίνοντας μας εύκολα την πιο αξιολάτρευτη φιγούρα της χρονιάς, το Spy × Family είναι στην ψυχή του μια κωμωδία καταστάσεων, στα πρότυπα του Mr and Mrs Smith, με τις δικές του προσθήκες και τόνο. Έχοντας ένα τρομερά κομψό σχέδιο, καλογραμμένους χαρακτήρες που συνδυάσουν βία με προσγειωμένες και αξιαγάπητες σκηνές parenting, το anime του Kazuhiro Furuhashi έχει κάτι για όλους.

2 – Bleach: Τhousand Year Blood War

Τhe king is back! Δέκα ολόκληρα χρόνια μετά το φινάλε του anime, το τελευταίο arc του manga του Tito Kubo έρχεται επιτέλους στη μικρή οθόνη σε ένα κοινό που ανυπομονούσε να δει το μακελειό και τους αγαπημένους του χαρακτήρες να δίνουν τις σκληρότερες και πιο επικές μάχες του μέχρι σήμερα. Ας μη γελιόμαστε, από τους Big 3 του παρελθόντος, το Bleach έκανε καλά μόνο ένα πράγμα: τις μάχες. Και που να πάρει, το καταπληκτικό νέο σχέδιο τους δίνει μια διάσταση που ποτέ πριν δε θα μπορούσαμε να ελπίζουμε! ΒΑΝ-ΚΑΙ!

1 – Chainsaw Man

Αλλά τα πρωτεία δεν πάνε σε περασμένες αγάπες, αλλά σε φρέσκα και ανατρεπτικά project! Σχεδιασμένο από το δημοφιλέστερο στούντιο αυτή τη στιγμή, το Mappa, το Chainsaw Man είναι φτιαγμένο για να αντιστρέψει πλήρως τα κλισέ των shonens με τα οποία μεγαλώσαμε. Η σειρά καταφέρνει να προσδώσει στην ιστορία της ίσες ποσότητες εντυπωσιακής βίας, ψυχολογικού μαρτυρίου και ατέρμονης θλίψης για τους τρισδιάστατους χαρακτήρες της. Πραγματικά το anime που αξίζει μια θέση στο πάνθεο των anime της εποχή μας, αλλά και πολλών εποχών στο μέλλον.

Μοιραστείτε το Άρθρο