Μετά την περσινή έκθεση «Πόλεμος και Εθνικισμοί», το δεύτερο Smass Fest στρέφεται στο ζήτημα του κοινωνικού αποκλεισμού. Το επιβάλλουν οι δολοφονίες του Ζακ και του Πετρίτ, τα ναυάγια με τους νεκρούς πρόσφυγες στις ακτές και τόσα άλλα θέματα τα οποία καταχωνιάζονται στα ράφια.
Ο κοινωνικός αποκλεισμός μετράει την αξία της ζωής με δικούς του κανόνες. Καλλιεργεί τον φόβο απέναντι στο άγνωστο και του δίνει πολλές μορφές. Θρέφει τον ρατσισμό και αφήνει τους «ξένους» να πεθαίνουν στις θάλασσες και στα χιόνια. Τους παρουσιάζει σαν εχθρούς. Βλέπει το μυαλό τους σαν απειλή για τον πολιτισμό και το σώμα τους σαν απειλή για την υγεία.
Δεν μπορεί να ανεχτεί παρεκκλίσεις από τους κανόνες του, άντρες και γυναίκες εκτός των προτύπων του, λεσβίες, γκέι, μπάι, τρανς, κουίρ, ιντερσέξουαλ και τους ζητά να παραμείνουν στη σκιά. Στη σκιά κρύβει κάθε παραφωνία, προσποιούμενος πως αυτή είναι ανύπαρκτη και της αρνείται κάθε δικαίωμα, πολλές φορές ακόμα και στη ζωή. Ο κοινωνικός αποκλεισμός δολοφονεί.
Ο ίδιος έχει φωνή και δύναμη. Βγάζει το κεφάλι του από τα παράθυρα της τηλεόρασης και ουρλιάζει τα φριχτά του ψέματα από το βήμα που τα μεγάλα ΜΜΕ δίνουν μόνο στους ισχυρούς.
Αυτό ήταν το σκεπτικό με το οποίο καλέσαμε καλλιτέχνες να μας στείλουν τα έργα τους για την έκθεση«Ενάντια στον Κοινωνικό Αποκλεισμό» ,για να φωνάξουμε μαζί με αυτούς που είναι στις σκιές. Περισσότεροι από 20 σκιτσογράφοι συμμετέχουν στην έκθεση.Άλλοι γνωστοί και έμπειροι, άλλοι νέοι και ταλαντούχοι. Άλλοι μένουν εδώ, άλλοι έχουν φύγει για εξωτερικό. Άλλοι με πολλά έργα στην πλάτη τους και άλλοι βγάζουν τώρα τα πρώτα τους fanzines.
Η έκθεση θα λάβει χώρα στα πλαίσια του Smass Fest, 12-13/7 στη Λέσχη Αναιρέσεις (Ιπποκράτους 175β)
Στην έκθεση συμμετέχουν:
Αντώνης Βαβαγιάνης
Ο Αντώνης Βαβαγιάννης είναι δημιουργός κόμικς, μουσικός και δάσκαλος. Είναι κυρίως γνωστός για τη σειρά χιουμοριστικών στριπ «Κουραφέλκυθρα».
Αρινέλα Κοτσίκο
Η Αρινέλα Κοτσίκο σπουδάζει Ιστορία & Φιλοσοφία της Επιστήμης στο Εθνικό και Καποδιστριακό Παν/μιο Αθηνών. Ζωγραφίζει από νεαρή ηλικία και τα τελευταία χρόνια ασχολείται με το χώρο των κόμικς. Παρακολούθησε μαθήματα ελεύθερου σχεδίου καθώς και σεμινάρια σχεδιασμού κόμικς και σκίτσου στην Σχολή Ορνεράκη. Έχει λάβει μέρος σε αρκετές ομαδικές εκθέσεις ζωγραφικής και κόμικς στην Αθήνα.
Άρτεμις Παπατσαρούχα
H Άρτεμις Παπατσαρούχα σπουδάζει Ιστορία και Φιλοσοφία Τέχνης στην Καλλών Τεχνών και ασχολείται ερασιτεχνικά με την ζωγραφική από μικρή. Έχει συμμετάσχει με έργα της σε διάφορες εκθέσεις καθώς πρόσφατα και σε φεστιβάλ κόμικς.
Bίβιαν Τερζοπούλου
H Bίβιαν Τερζοπούλου σπούδασε στο τμήμα Ιστορίας και Φιλοσοφίας των Επιστημών στο ΕΚΠΑ. Ξεκίνησε την πορεία της στα κόμικ ως αυτοδίδακτη και στη συνέχεια συνέχισε με σεμινάρια Κόμικ και Εικονογράφησης με τον ζωγράφο Μιχάλη Οδυσσέα Γιακουμάκη αλλά και το μόνοετές εργαστήρι Κόμικς στο Βακαλό Art and Design College, με καθηγητές τους Νίκο Κούτση και Αλέκο Παπαδάτο. Το έργο στην έκθεση είναι ιδέα του Φοίβου Πικάζη.
Γιάννης Ρουμπούλιας
Ο Γιάννης Ρουμπούλιας, γνωστός και ως Rubus, είναι δημιουργός κόμικς και γελοιογράφος. Ξεκίνησε τις σπουδές του στο τμήμα Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου και συνέχισε, ως σχεδιαστής αυτή τη φορά, στην σχολή σχεδίου Ορνεράκης. Έχει συνεργαστεί με πολλές εφημερίδες και περιοδικά, ενώ ανάμεσα στα έργα περιλαμβάνονται τα: «Xρονικά του Δρακοφοίνικα», «Οι Νύφες του Δράκουλα» και άλλα. Συχνά ασχολείται με το επικό και τις διάφορες εκδοχές του.
Δήμητρα Νικολαΐδη
Η Δήμητρα γεννήθηκε το ‘96, ζει στην Αθήνα, και φτιάχνει ιστορίες (Guess, Στα Βαθιά Ρέματα, Παλικαρού). Σπούδασε κόμικς και εικονογράφηση στον ΑΚΤΟ. Έργα της είναι η «Παλικαρού»
Δημήτρης Καμένος
Ο Δημήτρης Καμένος γεννήθηκε στην Αθήνα και είναι απόφοιτος των τμημάτων Ελληνικής Φιλολογίας και Ιστορίας-Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών. Έχει εργαστεί σε εφημερίδες και περιοδικά ως συντάκτης και εικονογράφος ενώ έχει δουλέψει ως κειμενογράφος σε τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές εκπομπές. Υπογράφει το στριπ «Μεφίστο» το οποίο δημοσιεύεται κάθε Σάββατο στο ένθετο «καρέ καρέ» της Εφημερίδας των Συντακτών και φέτος κυκλοφόρησε και ξεχωριστά. Κυκλοφορούν τα κόμικς του «Homo» και «World War Sapiens». Συνεργάζεται επίσης με το περιοδικό κόμικς «Μπλε Κομήτης».
Έλενα Γώγου
Η Έλενα Γώγου γεννήθηκε στην Πάτρα. Είναι απόφοιτος του Τμήματος Μηχανολόγων και Αεροναυπηγών Μηχανικών. Μερικές από τις δουλειές της περιλαμβάνουν τη self-published τριλογία «Undead» καθώς και μια ολιγοσέλιδη συμμετοχή στο «Χρονικά του Δρακοφοίνικα: Νηφάλιος Νάνος». Πέρσι κυκλοφόρησε το «Bloodfest: Bad Blοοd» ενώ φέτος σχεδιάζει το κόμικ «Άρπη», σε σενάριο του Ηλία Κυριακή , στον Μπλε Κομήτη, ενώ συμμετείχε και στη συλλογή «Τσοντοκόμικ».
Έλενα Ζακυνθινού
H Elena Zak aka. Ελενα Ζακυνθινού, σπούδασε Εικονογράφηση στο Λονδίνο και έχει συμμετέχει σε εργαστήρια εξειδικευμένα για κόμικς και παιδική εικονογράφηση. Επαγγελματικά έχει ασχοληθεί με το χώρο της μόδας, της διαφήμισης και του κινηματογράφου σε Λονδίνο, Αθήνα και Τόκυο. Πρόσφατα παρουσίασε το πρώτο της ολοκληρωμένο κόμικ Lights. Aυτόν τον καιρό θα την βρείτε να ετοιμάζει σχέδια για την εταιρεία μόδας στην οποία δουλεύει, καθώς και storyboards για μια ταινία μικρού μήκους που είναι στα σκαριά.
Ελένη Αργύρη
Η Ελένη Αργύρη γεννήθηκε στο δάσος των ευκάλυπτων της Κυανής Ακτής Πρέβεζας. Μετά από σπουδές γλωσσολογικές στο Αγγλικό τμήμα της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και μεταπτυχιακές στο διεπιστημονικό πρόγραμμα Γλωσσική Τεχνολογία, σε συνεργασία με τη Σχολή Μηχανικών Υπολογιστών του Μετσόβειου Πολυτεχνείου, με κατεύθυνση πληροφορική, καθώς και πολυσχιδείς κι ετερόκλητες μελέτες και ενασχολήσεις, στράφηκε σε κείνο που αγαπούσε πάντα, την τέχνη. Μετά την παρακολούθηση εργαστηρίων κολάζ και ελεύθερου σχεδίου, τα τελευταία δύο χρόνια δημιουργεί, ουσιαστικά ως αυτοδίδακτη, κολάζ και σκίτσα, και συνεχίζει το δημιουργικό της ταξίδι, με ποιητική διάθεση και έκφραση, σε ποικίλα μέσα και τεχνοτροπίες. Η συμμετοχή της στην τρέχουσα έκθεση είναι η πρώτη της με σκίτσο κόμικς.
Έφη Θεωδοροπούλου
Η Έφη Θεοδωροπούλου ασχολείται με τις εικονογραφήσεις, τη δημιουργία comics και τοιχογραφιών. Έχει εκδώσει προσωπικές της δουλειές και έχει πάρει μέρος σε αρκετές ανθολογίες και εκθέσεις («The 3isters»,«I Want To Be a Comicbook», «Η Τσαλακωμένη Ουρά», «The Very Closed Circle», «Αστροναύτες», «’Εν Αιθρία», κ.α.). Το 2018 εκδίδει το πρώτο της άλμπουμ κόμικς «The 3isters», από τις εκδόσεις Ένατη Διάσταση. Επίσης έχει συνεργαστεί με την ΙΟΝ Σοκοφρέτα (socomic.gr) και το περιοδικό comics «Μπλε κομήτης», ενώ έχει πάρει μέρος και στην καμπάνια «Βάλ’ τους Χ – Ο Mαύρος Xάρτης της Αθήνας».
Ηλίας Πιερρακέας
Ο Ηλίας Πιερρακέας ασχολείται με τη ζωγραφική ερασιτεχνικά από μικρός. Τα τελευταία 3 χρόνια ασχολείται με κόμιξ και έχει παρακολουθήσει σχετικά μαθήματα.
Θανάσης Καραμπάλιος
O Θανάσης Καραμπάλιος γεννήθηκε το 1983, στο Παλαιόκαστρο Ελασσόνας. Το 2007, φοίτησε στην σχολή Comink του Βαγγέλη Ματζίρη στην Θεσσαλονίκη. Το πρώτο άλμπουμ της σειράς του Θανάση Καραμπάλιου, 1800, με τίτλο «ΠΑΤΕΡΑΣ», κυκλοφορεί από την Jemma Press. Το 2018, συμμετείχε στην έκθεση Comic ‘n’ Play με θέμα «Σιγή Ασυρμάτου», ενώ το 2019, συμμετείχε στην καμπάνια του Ίδρυματος Ρόζα Λούξεμπουργκ και του HumanRights360, «Βάλ’ Τους Χ – Ο Μαύρος Χάρτης Της Αθήνας».
Ίριδα Μούζου
Η Ίριδα Μούζου (Mouzmoulo) μεγάλωσε στην Αθήνα και σπούδασε Ψυχολογία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών ενώ στη συνέχεια εκπαιδεύτηκε στο συστημικό μοντέλο ψυχοθεραπείας. Η ενασχόληση με τα κόμικ, ως δημιουργού, ξεκίνησε πριν μερικά χρόνια, υποστηρίχτηκε αρχικά με σεμινάρια γύρω από το αντικείμενο και συνεχίστηκε με μια μονοετή φοίτηση στο κολέγιο της Βακαλό. Είναι η δημιουργός του web comic «Ραλλού» που πρόσφατα έκανε και την έντυπη εμφάνιση του στο περιοδικό κόμικς «Μπλε Κομήτης». Συμμετείχε στις ομαδικές εκθέσεις του εργαστηρίου «Σπίρτο» αλλά και στην 16η έκθεση του Comic N’ Play «Αστροναύτες» στο Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης.
Κανέλος Μπίτσικας (Kanellos COB )
Ο Κανέλλος Μπίτσικας, γνωστός και ως Kanellos COB ζει και εργάζεται στη Λυών. Ξεκίνησε τις σπουδές του στο Τμήμα Συντήρησης Αρχαιοτήτων και Έργων Τέχνης και συνέχισε με σπουδές για το σχέδιο. Η δουλειά του έχει στο κέντρο της τα κοινωνικά, πολιτικά και ψυχολογικά θέματα που ταλανίζουν την εποχή μας, με μια έντονη διάθεση σχολιασμού των θεμάτων του φύλου και της ταυτότητας. Πρόσφατα διασκεύασε σε κόμικ και το Αντίο Μπάτμαν, διήγημα του Τάσου Θεοφίλου ενώ συμμετέχει και στο περιοδικό «Μπλε Κομήτης».
Kωνσταντίνος Αθανασόπουλος
O Kωνσταντίνος Αθανασόπουλος σπουδάζει Αρχιτεκτονική στο ΕΜΠ.Εχει ολοκληρώσει ένα μονοετές εργαστήριο κόμικς στη Βακαλό, ενώ έχει κατά καιρούς παρακολουθήσει διάφορα παρεμφερή σεμινάρια. Έχει συνεργαστεί με το περιοδικό κόμικ «Μπλε Κομήτη» ενώ ετοιμάζει την πρώτη του αυτοτελή δουλειά.
Λευτέρης Γιακουμάκης
Ο Λευτέρης Γιακουμάκης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1984. Σπούδασε ζωγραφική στo Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών της Σχολής Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ. Έχει εκθέσει σε ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και τις Η.Π.Α και ατομικές στην Ελλάδα και την Ισλανδία. Έχει εργαστεί ως δάσκαλος και έχει ταξιδέψει εδώ κι εκεί. Από το 2013 έως το 2016 μοίραζε το χρόνο του μεταξύ Ελλάδας και Ισλανδίας. Πλέον μένει και εργάζεται στην Ελλάδα.
Λευτέρης Παπαθανάσης (boban)
Ο Λευτέρης Παπαθανάσης (boban) είναι σχεδιαστής κόμικς και σκιτσογράφος. Σπούδασε Χημεία. Ζει στα Γιάννενα και εργάζεται στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Τα έργα του είναι γνωστά για το αντιρατσιστικό και έντονα πολιτικό χαρακτήρα τους. Γνωστά του έργα είναι τα «Ακου», «Πάπισσα Ιωάννα» και το «Tέρμινους».
Λουκία Τζωρτζωπούλου
Η Λουκία Τζωρτζοπούλου (Lussaki) αποφοίτησε από το τμήμα Αγγλικής Φιλολογίας του ΕΚΠΑ. Ασχολείται με τα κόμικς και την δημιουργία ταινιών μικρού μήκους, animation και live action. Από το 2013 εκδίδει τακτικά τα δικά της comic φανζίν σε διάφορες εκθέσεις κόμικς.
Μαρία Σιδέρη
Η Μαρία Σιδέρη σπούδασε κομικ στο vellios school of art.Έκανε εικονογράφηση στη Σχολή Ορνεράκη για έναν χρόνο ενώ εργάζεται ως εικονογράφος. Διατηρεί το webcomic Lilly Lo.
Νίκος Σκαμαγκας
Ο Νίκος Σκαμάγκας εχει φτιάξει την τρίτευχη αυτοέκδοση «Το κοτόπουλο της αποκάλυψης» και τώρα δουλεύει το δεύτερο τεύχος του κόμικ του «Old World Monkeys».
Παύλος Παυλίδης
Ο Παύλος Παυλίδης είναι δημιουργός κόμικ και εικονογράφος που πρωτοπαρουσίασε δουλειά του με δικές του αυτοεκδόσεις το 2009 .Έχει παρουσιάσει δουλειά του στο Αγγλικό περιοδικό Something Wicked , έχει συνεργαστεί με την ΙΟΝ Socomic με το εβδομαδιαίο στρίπ Πιρού ,επίσης έχει εικονογραφήσει για την Hercules Game Studios (UK) για το επιτραπέζιο παιχνίδι After London.
Πέτρος Χριστούλιας
Ο Πέτρος Χριστούλιας είναι ζωγράφος, εικονογράφος και δημιουργός κόμικς. Ακόμα έχει ασχοληθεί με τo κινούμενo σχέδιo και με το video art. Σπούδασε ζωγραφική στη Θεσσαλονίκη και ζει στην Αθήνα. Κόμικς του έχουν δημοσιευτεί μέχρι σήμερα σε πολλά φανζίν και περιοδικά. Έργα του, μεταξύ άλλων, είναι η τριλογία Γυρνώ σαν Νυχτερίδα.
Ραφαέλλα Κόνη
Η Ραφαέλλα Κόνη είναι φοιτήτρια στη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας. Ασχολείται με την εικονογράφηση, τα κόμικς και τη χαρακτική. Έχει συμμετάσχει σε εκθέσεις και δουλειά της έχει δημοσιευτεί σε διάφορα έντυπα, με κυριότερα τα ένθετα στο περιοδικό κόμικς Μπλε Κομήτης και τη συλλογική αυτοέκδοση «Τσοντοκόμικ», της οποίας η πρώτη έκδοση παρουσιάστηκε στο Comicdom 2019.
Σταύρος Κιουτσιούκης
Ο Σταύρος Κιουτσιούκης είναι σκιτσογράφος και δημιουργός κόμικς. Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη και άρχισε τις σπουδές του στη Φαρμακευτική. Μέσα από τα έργα του προσπαθεί να προσεγγίσει θέματα της καθημερινής ζωής αλλά και του έρωτα με τρυφερότητα και ευαισθησία. Συμμετείχε σε ανθολογίες κόμικς και εκθέσεις, ενώ παράλληλα αριθμεί 6 ατομικές. Γνωστά έργα του, μεταξύ άλλων είναι τα Νικολέτ, Pizza Peperoni, Τσαλακωμένη Ουρά, Τριανταέξι, «Το Μεγάλο Μπανιστήρι», « Yorick» κα.
Στέλλα Στεργίου
Η Στέλλα Στεργίου γεννήθηκε το 1992. Ζει στην Αθήνα, όπου ολοκλήρωσε τις σπουδές της στη Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Ε.Μ.Π. και εργάζεται ως εικονογράφος και δημιουργός comics. Αυτοτελές της έργο είναι το «Ο Μικρός Πρίγκηπας».Έχει συμμετάσχει σε εκθέσεις και έχει διακριθεί σε διαγωνισμούς εικονογράφησης και αρχιτεκτονικής. Δουλειά της έχει εκδοθεί σε περιοδικά και συλλογές, όπως το περιοδικό comics Μπλε Κομήτης, το Pizza Peperoni , αλλά και η συλλογή Τσοντοκόμικ»