Smassing Culture
  • Otaku
    OtakuΔες Περισσότερα
    Kaiji – Τo manga πριν το Squid Game
    5 Λεπτά Ανάγνωσης
    Η Κόρη της Κολάσεως – Φρανκενστάιν στο Τόκιο
    5 Λεπτά Ανάγνωσης
    Solo Leveling – Το φαινόμενο που επαναπροσδιόρισε τα manhwa
    5 Λεπτά Ανάγνωσης
    Ποιότητα σε δύσκολους καιρούς! Tα 10 καλύτερα κόμικς του 2024!
    16 Λεπτά Ανάγνωσης
    Έπιασαν τα κρύα – Τα 10 καλύτερα anime για μια χειμωνιάτικη μέρα
    8 Λεπτά Ανάγνωσης
  • Comic
    ComicΔες Περισσότερα
    Όλο Δεξιά Για Τον Παράδεισο – Mια κυρπαντελίστικη Κόλαση
    4 Λεπτά Ανάγνωσης
    Βατραχομυομαχία – Όταν η κωμωδία συναντά το έπος με φρέσκια ματιά
    6 Λεπτά Ανάγνωσης
    Οι υποψηφιότητες των ΕΒΚ 2025
    10 Λεπτά Ανάγνωσης
    Στο Σύμπαν των Αυτοεκδόσεων – 5 κόμικς που ξεχωρίζουν
    9 Λεπτά Ανάγνωσης
    Προσφυγική Νίκαια –  Ένα εικονογραφημένο χρονικό της προσφυγιάς
    5 Λεπτά Ανάγνωσης
  • Βιβλία
    ΒιβλίαΔες Περισσότερα
    Η Κυρά της Λίμνης – To τέλος πριν την RPG αρχή
    7 Λεπτά Ανάγνωσης
    Γραφή Κοφτερή σαν Μαχαίρι – Ενάντια στο «ωραίο»
    6 Λεπτά Ανάγνωσης
    Μια στεκιά στο μάτι του Tom Robbins
    12 Λεπτά Ανάγνωσης
    Η Ακρόπολη Των Ξεχασμένων Μύθων – Επιστροφή (και αναστροφή) στον κόσμο του Έλρικ
    7 Λεπτά Ανάγνωσης
    Erevis Cale Trilogy – Πέρα από την (DnD) ηθική
    6 Λεπτά Ανάγνωσης
  • Cinema
    CinemaΔες Περισσότερα
    Τελευταίος Πειρασμός – Η αποδόμηση του θείου δράματος και ο «ξανακερδισμένος παράδεισος»
    6 Λεπτά Ανάγνωσης
    Έχω Κάτι Να Πώ – Mεταξύ μας, δε χρειάζεται
    5 Λεπτά Ανάγνωσης
    Η Δασκάλα του Πιάνου – Σινεμά που διεισδύει στην ψυχή
    4 Λεπτά Ανάγνωσης
    The Brutalist – Xτίζοντας την Αμερική έναν εφιάλτη τη φορά
    4 Λεπτά Ανάγνωσης
    Μιλήσαμε με τον Χρήστο Πυθαρά για τη νέα του ταινία “Το Κυνήγι”
    7 Λεπτά Ανάγνωσης
  • Σειρές
    ΣειρέςΔες Περισσότερα
    Η σημασία της μουσικής στον έρωτα των Δύο Ξένων
    11 Λεπτά Ανάγνωσης
    The Residence – Ένας πολύχρωμος φόνος στον Λευκό Οίκο
    5 Λεπτά Ανάγνωσης
    Your Friendly Neighborhood Spider-Man – Fun επιστροφή στις ρίζες
    6 Λεπτά Ανάγνωσης
    Cobra Kai – Για όλους τους losers του κόσμου
    7 Λεπτά Ανάγνωσης
    The next big (and best) thing – Οι καλύτερες σειρές του 2024
    13 Λεπτά Ανάγνωσης
  • Exclusive
    ExclusiveΔες Περισσότερα
    Πτήση/Κόσοβο -Η πιο balkanstigmh του ελληνικού θεάτρου
    4 Λεπτά Ανάγνωσης
    Το Comicdom CON Athens 2025 επιστρέφει και το Smassing Culture θα είναι πάλι εκεί!
    7 Λεπτά Ανάγνωσης
    Altan: «Το καλό σκίτσο έχει μήνυμα συνοπτικό, πρωτότυπο και αμφίσημο»
    9 Λεπτά Ανάγνωσης
    Φονικό Χαμόγελο – Mind games με τον Joker
    7 Λεπτά Ανάγνωσης
    Μιλήσαμε με τον Χρήστο Πυθαρά για τη νέα του ταινία “Το Κυνήγι”
    7 Λεπτά Ανάγνωσης
Διαβάζετε: Ερωτόκριτος- Ένα graphic novel με σπουδαίο παρελθόν και μέλλον
Share
Smassing CultureSmassing Culture
Font ResizerAa
  • Otaku
  • Comic
  • Βιβλία
  • Cinema
  • Σειρές
  • Exclusive
Αναζήτηση
  • Otaku
  • Comic
  • Βιβλία
  • Cinema
  • Σειρές
  • Exclusive
Follow US
Copyright © 2014-2023 Ruby Theme Ltd. All Rights Reserved.
Smassing Culture > Blog > Comic > Ελληνικά > Ερωτόκριτος- Ένα graphic novel με σπουδαίο παρελθόν και μέλλον
ComicΕλληνικά

Ερωτόκριτος- Ένα graphic novel με σπουδαίο παρελθόν και μέλλον

Nίκος Γιακουμέλος
Από Nίκος Γιακουμέλος
Δημοσιεύτηκε 26 Μαρτίου 2017
Τελευταία Ενημέρωση 19 Απριλίου 2018
7 Λεπτά Ανάγνωσης
SHARE

Ο Ερωτόκριτος του Βιντσέντζου Κορνάρου δεν χρειάζεται συστάσεις. Το έμμετρο μυθιστόρημα του μεγάλου Κρητικού δημιουργού συνόδευει εδώ και αιώνες την νεοελληνική γραμματεία. Το λαικό, παρότι γραμμένο από ευγενή, έργο βρήκε απήχηση στις πλατιές μάζες των ανθρώπων της εποχής  και έγινε τραγούδι που στήριξε τα χαμηλότερα κοινωνικά στρώματα σε δύσκολες συνθήκες.

Το έργο έζησε στηριζόμενο καθαρά στις λαικές του ρίζες, περισσότερο σε πείσμα της πνευματικής ηγεσίας παρά εξαιτίας της. Οι αντιδράσεις των πρώτων πνευματικών “ηγετών” ήταν το λιγότερο εχθρικές. Ο Αδαμάντιος Κοραής έφτασε να το χαρακτηρίσει μέχρι και εξάμβλωμα, ενώ ο Μιστριώτης το ρίχνει στο επίπεδό ενός ευτελούς ¨”μυθιστορήματος για υπηρέτριες”, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά. Αυτές οι διατυπώσεις, πολύ σκληρές για το πνεύμα της εποχής, δεν μας φαντάζουν και τόσο παράδοξες πλέον. Είναι κριτικές που έχουμε ακούσει πολλές φορές ενάντίον των έργω της μαζικής κουλτούρας, ενάντια στην τέχνη των comic συλλήβδην. Aκόμα και όταν αυτές οι υπερφίαλες πολλές φορές κριτικές δεν αγγίζουν ούτε την επιφάνεια των έργων, οι πολέμιοι της συνεχίζουν ανερυθρίαστα την μάχη, προστατεύοντας κάποια έννοια τέχνης που υπάρχει μόνο στο μυαλό τους και αδιαφορώντας για τις κοινωνικές συνθήκες που διαμορφώνουν την τέχνη.

Αυτές όμως ακριβώς οι συνθήκες είναι που καθιστούν ένα έργο πραγματικά άξιο να συγκινεί και να αγκαλιάζεται από το κοινό. Ο Ερωτόκριτος το κατάφερε με δύο τρόπους. Πρώτος είναι η  γλώσσα του. Ο Κορνάρος αξιοποίησε πλήρως την μουσικότητα και το λυρικό βάθος της  ντοπιολαλιάς της περιόδου, αλλά και την μουσικότητας της με την ρυθμική δομή και επιμέλεια του συγγραφέα. Σε αντίθεση με μεταγενέστερα έργα, πολύ πιο “ελληνικά”, ο Ερωτόκριτος (και γενικότερα τα σύγχρονα του έργα), δεν στηρίχτηκαν σε μια επίπλαστη και κατά μεγάλο μέρος, φαντασιακή γλώσσα. Εγραφαν για τους ανθρώπους της περιόδου, οι οποίοι, ακόμα και αν δεν ήξεραν ανάγνωση, ένιωθαν το περιεχόμενο του ποιήματος μέσα από τις λύρες και τα λαγούτα τους.

Το άλλο κομβικό χαρακτηριστικό του Ερωτόκριτου ήταν η μείξη των θεμάτων και των πολιτισμικών του στοιχείων. Σε μια παράδοξη κίνηση, δεν θέτει την ιστορία του στο τώρα, αλλά σε έναν αλλοτινό, παραμυθένιο καιρό και κόσμο, που συνδυάζει δυτικά και ανατολικά χαρακτηριστικά. Ο Κορνάρος παίρνει έμπνευση από την δυτική μεσαιωνική λογοτεχνική παράδοση και πλέκει μια ιστορία ιπποτών, όμως δεν ξεχνά και την κρητική πλευρά του, και μπολιάζει την γραφή του με πληθώρα στοιχείων που βρίσκουμε στα δημοτικά τραγούδια, δημιουργώντας ένα μοναδικό έργο που μπορούν να χαρούν οι λάτρες πολλών και συχνά αντιθετικών μεταξύ τους ειδών.

Σήμερα, 407 χρόνια αργότερα, ο Ερωτόκριτος ακόμα εμπνέει και αυτό το βλέπουμε στο ομόνωνυμο graphic novel από τις εκδόσεις Polaris. H ομάδα των Γιώργου Γούση,  Δημοσθένη Παπαμάρκου και Γιάννη Ράγκου καταπιάνεται ξανά με την αθάνατη ιστορία του Ερωτόκριτου και της Αρετούσας και αναλαμβάνει να την μεταφέρει στην 9η τέχνη, σε μια έκδοση που αποτέλεσε ένα από τα highlights της ελληνικής σκηνής comic φέτος.

Το graphic novel Ερωτόκριτος θα μπορούσε να είναι πολύ διαφορετικό. Κάποιοι άλλοι θα επέλεγαν να ντύσουν απλά το σχέδιο τους στίχους του Κορνάρου και έτσι να αφήσουν ανεκμετάλλευτες όλες τις μοναδικές ιδιότητες της τέχνης των comic. Όμως graphic novel δεν σημαίνει απλά εικονογράφηση. Έτσι λοιπόν το comic παίρνει την ιστορία του κρητικού λογοτέχνη και την λέει με τον δικό του τρόπο, με τα μέσα και τις παραστάσεις που διαθέτει μια ομάδα καλλιτεχνών στον 21ο αιώνα, τονίζοντας την διαχρονικότητα του επικού παραμυθιού που έγραψε ο Κορνάρος. Έτσι λοιπόν οι ήρωες του comic αφήνουν την έμμετρη και ομοιοκαταληκτούσα ομιλία για τον πιο λιτό και λειτουργικό πεζό λόγο, ενώ οι περιγραφές γίνονται κατά κύριο λόγο με εικόνες. Το ποίημα δεν παραγκωνίστηκε, αντίθετα κομμάτια του χρησιμοποιήθηκαν για την σύνδεση των κεφαλαίων και στο επίμετρο, τονίζοντας έτσι την συνέχεια του έργου και την ίδια στιγμή ανοίγοντας έναν διάλογο με το αρχικό κείμενο.

Επιπλέον, τα χαρακτηριστικά του έργου παραμένουν αναλλοίωτα, παρά τις αλλαγές. Η εξαιρετική δόμηση των εικόνων, η ανομοιομορφία των καρέ και το ταίριασμα τους δίνουν ρυθμικότητα στο έργο, σε τέτοιο βαθμό που μπορείς σχεδόν να δεις το έργο να παίρνει φωτιά στις ολοζώντανες σκηνές μάχης, να γαληνεύει στις σκηνές με τους δύο ερωτευμένους και να περιπλέκεται αλλού, όταν τα εμπόδια των ερωτευμένων παίρνουν σάρκα και οστά. Ταυτόχρονα, στις ίδιες αυτές εικόνες βρίσκεται και η συνάντηση ελληνικής και δυτικής παράδοσης. Στην εποχή του Κορνάρου η παράδοση αυτή ήταν η ενετική, τώρα όμως οι εικόνες αντλούν την επιρροή τους από πιο ακόμα πιο δυτικά, την μακρινή Αμερική, και έτσι έχουμε μια εικονογράφηση που θυμίζει αμυδρά το Miller-ικό πρότυπο, αλλά  με πολύ  έντονα ποπ χρώματα (σε αυτό το κομμάτι βοήθησε και ο Παναγιώτης Πανταζή). Στα τοπία και, πολύ περισσότερο, στους χαρακτήρες βρίσκονται τα περισσότερο ελληνικά στοιχεία, εμπνευσμένα από την νέο και αρχαίο ελληνική ζωγραφική, από τους αμφορείς και τις βυζαντινές παραστάσεις, ακόμα και το θέατρο σκιών. Έτσι έχουμε χαρακτήρες που μοιάζουν (εμφανισιακά μόνο) με αρχαίους θεούς και ήρωες, παραμένουν όμως ανθρώπινοι και προσεγγίσιμοι. Αυτά τα στοιχεία συνθέτουν ένα κόσμο άχρονο και γοητευτικό μέσα στην ασάφεια του, γνήσιο γνώρισμα κάθε καλού παραμυθιού.

Το έργο δεν είναι τέλειο. Σε σημεία φαίνεται πως ενθουσιάζεται με τον εαυτό του και εκεί χάνει το εικονικό του μέτρημα, άλλοτε προτρέποντας και άλλοτε επιβραδύνοντας τον αναγνώστη χωρίς να συντρέχει λόγος, ενώ οι χαρακτήρες, εάν κάποιος δεν τους γνώριζε από το ποίημα, θα φάνταζαν σε κάποιους κάπως ξύλινοι σε σημεία, ειδικά οι δεύτεροι ρόλοι, που δεν είχαν αντικειμενικά τον χώρο να αναπτυχθούν, μια δυσκολία που ο χώρος που είχε για να αναπτυχθεί το  graphic novel  είναι σίγουρα πολύ μικρότερος.

Επιλογικά, το έργο των  Γιώργου Γούση,  Δημοσθένη Παπαμάρκου και Γιάννη Ράγκου, αποτελεί μια σπουδαία παρακαταθήκη για την ελληνική σκηνή comic σε μια δύσκολη μάλιστα χρονιά. Μια ώριμη και δουλεμένη προσθήκη στον μύθο του Ερωτόκριτου αλλά και μια  γνήσια epic στιγμή για τους comic fans, που συνδυάζει όλα τα στοιχεία που αγαπήσαμε στο ιπποτικό έπος του Κορνάρου.

TAGGED:graphic novelΓιάννης ΡάγκοςΓιώργος ΓούσηςΔημοσθένης ΠαπαμάρκουΕρωτόκριτοςΠαναγιώτης Πανταζή
Μοιραστείτε το Άρθρο
Facebook Copy Link Print
ΑπόNίκος Γιακουμέλος
Γεννήθηκε με μεγάλη επιτυχία αλλά μετά άρχισε καπου να δυσκολεύει το πράγμα. Σπούδασε Επικοινωνία και μετά αποφάσισε πως δεν του αρέσει να επικοινωνεί. Όνειρο του να μετακομίσει στην Σαχάρα όπου θα έχει ησυχία, αλλά μέχρι να το καταφέρει δουλεύει κωπηλάτης.
Προηγούμενο άρθρο Το Γκόλεμ και το Τζίνι: Ένα δράμα αλλιώτικων χαρακτήρων
Επόμενο άρθρο LGBTQ αναφορές σε videogames- Δέκα πρώιμα παραδείγματα που δεν φανταζόσασταν
FacebookLike
XFollow
PinterestPin
InstagramFollow

Subscribe Now

Subscribe to our newsletter to get our newest articles instantly!
Most Popular
Όλο Δεξιά Για Τον Παράδεισο – Mια κυρπαντελίστικη Κόλαση
14 Μαΐου 2025
Βατραχομυομαχία – Όταν η κωμωδία συναντά το έπος με φρέσκια ματιά
13 Μαΐου 2025
Οι υποψηφιότητες των ΕΒΚ 2025
14 Μαΐου 2025
Η σημασία της μουσικής στον έρωτα των Δύο Ξένων
12 Μαΐου 2025
Πτήση/Κόσοβο -Η πιο balkanstigmh του ελληνικού θεάτρου
11 Μαΐου 2025

Μπορεί να σου αρέσουν και αυτά:

ComicΕλληνικά

Μπλε Κομήτης- Ένα αναγκαίο περιοδικό για την ελληνική κόμικ σκηνή

Αλέξανδρος Μινωτάκης
Αλέξανδρος Μινωτάκης
12 Απριλίου 2018
Comic

“Μαθαίνω να επιπλέω”, ένα graphic novel για επιχειρήσεις

Αρχοντούλα Βαρβάκη
Αρχοντούλα Βαρβάκη
27 Ιουνίου 2017
ComicΕυρωπαϊκά

Ο Πρώτος Άνθρωπος – Το κύκνειο άσμα του Camus έγινε comic

Μάνος Βασιλείου - Αρώνης
Μάνος Βασιλείου - Αρώνης
26 Νοεμβρίου 2020
ComicΕλληνικά

Το Ρομπότ και το Κορίτσι- Η απλότητα επιστρέφει στα comics

Αλέξανδρος Μινωτάκης
Αλέξανδρος Μινωτάκης
27 Μαΐου 2017
ComicΕλληνικά

Δημοκρατία: Μια ανθρώπινη Ιστορία που είχαμε ανάγκη

Nίκος Γιακουμέλος
Nίκος Γιακουμέλος
26 Μαΐου 2017
ComicΕλληνικά

Μπλε Κομήτης #4 – Οι 5 στιγμές που ξεχωρίσαμε

Μάνος Βασιλείου - Αρώνης
Μάνος Βασιλείου - Αρώνης
19 Ιουνίου 2018
[mailerlite_form form_id=1]
Smassing Culture

To Smassing Culture ξεκίνησε σαν μια προσπάθεια ανθρώπων που αγαπούν την μαζική κουλτούρα και θέλουν να μιλήσουν για αυτή από μια διαφορετική, πιο κοινωνική γωνία. 

Για εμάς

  • Αρχική
  • Τι είναι το Smassing Culture
  • Συντακτική

Δείτε Επίσης

  • Συνεντεύξεις
  • SmassFest
  • SmassPodcasts
  • Videos

Βρείτε μας:

Επικοινωνία
Manufactured by Sociality
Welcome Back!

Sign in to your account

Username or Email Address
Password

Lost your password?