Για χρόνια η ελληνική αντίληψη γύρω από τη φανταστική λογοτεχνία ήταν ότι πρόκειται για ένα φθηνό είδος και προς αυτή την κατεύθυνση στρέφονταν και οι διάφοροι εκδοτικοί οίκοι, με κακές μεταφράσεις “και εξώφυλλα.Μέσα στο ίδιο πνεύμα κατευθύνονταν ακόμα και ιστορικές και -αν μη τι άλλο -φιλότιμες προσπάθειες έκδοσης τέτοιων αναγνωσμάτων, όπως ήταν η κλασσική σειρά “Ωρόρα τσέπης”, η οποία μεγάλωσε γενιές ολόκληρες φανταζάδων στην Ελλάδα -μαζί και εμένα- , φέρνοντας σε επαφή το αναγνωστικό κοινό με γνωστούς και λιγότερο γνωστούς συγγραφείς, εμμένοντας ωστόσο στην ίδια βίπερ αισθητική γραμμή. Η καλτίλα, λοιπόν, ήταν στην καλύτερη το πρίσμα μέσα από το οποίο για χρόνια οι Έλληνες γνώρισαν και ήρθαν σε επαφή με τη φανταστική λογοτεχνία.
Τα τελευταία, ωστόσο, χρόνια αυτό αρχίζει να αλλάζει και η φανταστική λογοτεχνία αποκτά όλο και μεγαλύτερη απήχηση στην ελληνική κοινωνία με τους συγγραφείς του είδους όχι απλά να αυξάνονται αλλά και να εξελίσσονται και το αναγνωστικό κοινό να έχει πλέον μεγαλύτερες απαιτήσεις, αντιμετωπίζοντας την πλέον σαν ένα “σοβαρό” είδος. Η ανθολογία σύγχρονου ελληνικού φανταστικού διηγήματος “Ίσως#1” που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Οξύ σε συνεργασία με την Αθηναϊκή Λέσχη Επιστημονικής Φαντασίας (ΑΛΕΦ) αποτελεί την αποτύπωση αυτής ακριβώς της στροφής. Με εξώφυλλο που παραπέμπει στην απεραντοσύνη του σύμπαντος, η οποία ταυτίζεται με εκείνη της ανθρώπινης φαντασίας, και την επιλογή των διηγημάτων της από την ίδια την ΑΛΕΦ, κάνοντας μια “εκ των έσω” και “από τα κάτω” θεώρηση των τάσεων που επικρατούν μέσα στους κόλπους της κοινότητας, παρουσιάζεται μια άρτια συλλογή αναγνωσμάτων με sci -fi, steampunk, cyberpunk, epic, ακόμα και horror θεματική και ατμόσφαιρα.
Πράγματι, διαβάζοντας κανείς τα έντεκα διηγήματα της εν λόγω ανθολογίας μπορεί να έρθει σε επαφή με τις διάφορες υποκατηγορίες φανταστικής λογοτεχνίας, κάτι που από μόνο του της δίνει ιδιαίτερη αξία, αφού μπορεί να λειτουργήσει σαν ένα είδος μυητικού αναγνώσματος για “αρχάριους”.
Παράλληλα, ένας “έμπειρος” αναγνώστης του είδους διαβάζοντας τη συλλογή μπορεί να έχει μια εικόνα για το επίπεδο και τις τάσεις μέσα στο χώρο, παίρνοντας μια ιδέα για τους σύγχρονους εκφραστές του. Ως εκ τούτου, η ανθολογία “Ίσως#1” είναι ένα ευχάριστο ανάγνωσμα για οποιονδήποτε θέλει να έρθει σε επαφή με τη φανταστική λογοτεχνία, αφού κατά τη γνώμη μου η επιλογή των διηγημάτων είναι κάτι παραπάνω από εύστοχη. Μέσα από τις σελίδες της θα δει Αχαιούς και Τρώες να έχουν παράξενες δοσοληψίες τη νύχτα πριν από την άλωση της Τροίας, με τις ανατροπές να διαδέχονται η μία την άλλη, παράδοξα γύρω από τον θάνατο μιας αστροναύτη στο διάστημα, τη μεταφυσική γύρω από το θάνατο και τον έρωτα και τη διαπλοκή της με την επιστήμη του μέλλοντος, τις γκρίζες περιοχές γύρω από το θάνατο και τη λειτουργία του εγκεφάλου, τις δεισιδαιμονίες και το βουκολικό τρόμο.
Πρόκειται για μια συλλογή ευφάνταστων ιστοριών που στόχο έχουν όχι μόνο να πάνε το είδος ένα βήμα μπροστά, μα και να προκαλέσουν μια οργανικού τύπου ανάγνωση του, αφού τα διάφορα συναισθήματα διαδέχονται τις ιστορίες τη μία μετά την άλλη, δημιουργώντας την αίσθηση της πλήρους βίωσής τους. Αποτέλεσμα αυτού είναι τελικά να έρθει ο αναγνώστης αντιμέτωπος με τη συνειδητοποίηση ότι ενώ πρόκειται για λογοτεχνία του φανταστικού , η επίδρασή της μέσα του είναι κάτι πολύ περισσότερο, είναι η αναζήτηση των άπειρων πιθανοτήτων που δίνει το ίδιο το σύμπαν!