Smassing Culture
  • Otaku
    OtakuΔες Περισσότερα
    Kaiji – Τo manga πριν το Squid Game
    5 Λεπτά Ανάγνωσης
    Η Κόρη της Κολάσεως – Φρανκενστάιν στο Τόκιο
    5 Λεπτά Ανάγνωσης
    Solo Leveling – Το φαινόμενο που επαναπροσδιόρισε τα manhwa
    5 Λεπτά Ανάγνωσης
    Ποιότητα σε δύσκολους καιρούς! Tα 10 καλύτερα κόμικς του 2024!
    16 Λεπτά Ανάγνωσης
    Έπιασαν τα κρύα – Τα 10 καλύτερα anime για μια χειμωνιάτικη μέρα
    8 Λεπτά Ανάγνωσης
  • Comic
    ComicΔες Περισσότερα
    Στο Σύμπαν των Αυτοεκδόσεων – 5 κόμικς που ξεχωρίζουν
    9 Λεπτά Ανάγνωσης
    Προσφυγική Νίκαια –  Ένα εικονογραφημένο χρονικό της προσφυγιάς
    5 Λεπτά Ανάγνωσης
    Altan: «Το καλό σκίτσο έχει μήνυμα συνοπτικό, πρωτότυπο και αμφίσημο»
    9 Λεπτά Ανάγνωσης
    Φονικό Χαμόγελο – Mind games με τον Joker
    7 Λεπτά Ανάγνωσης
    Ένας Σκοτεινός Ιππότης – Μια βραδιά στο Γκόθαμ
    5 Λεπτά Ανάγνωσης
  • Βιβλία
    ΒιβλίαΔες Περισσότερα
    Η Κυρά της Λίμνης – To τέλος πριν την RPG αρχή
    7 Λεπτά Ανάγνωσης
    Γραφή Κοφτερή σαν Μαχαίρι – Ενάντια στο «ωραίο»
    6 Λεπτά Ανάγνωσης
    Μια στεκιά στο μάτι του Tom Robbins
    12 Λεπτά Ανάγνωσης
    Η Ακρόπολη Των Ξεχασμένων Μύθων – Επιστροφή (και αναστροφή) στον κόσμο του Έλρικ
    7 Λεπτά Ανάγνωσης
    Erevis Cale Trilogy – Πέρα από την (DnD) ηθική
    6 Λεπτά Ανάγνωσης
  • Cinema
    CinemaΔες Περισσότερα
    Τελευταίος Πειρασμός – Η αποδόμηση του θείου δράματος και ο «ξανακερδισμένος παράδεισος»
    6 Λεπτά Ανάγνωσης
    Έχω Κάτι Να Πώ – Mεταξύ μας, δε χρειάζεται
    5 Λεπτά Ανάγνωσης
    Η Δασκάλα του Πιάνου – Σινεμά που διεισδύει στην ψυχή
    4 Λεπτά Ανάγνωσης
    The Brutalist – Xτίζοντας την Αμερική έναν εφιάλτη τη φορά
    4 Λεπτά Ανάγνωσης
    Μιλήσαμε με τον Χρήστο Πυθαρά για τη νέα του ταινία “Το Κυνήγι”
    7 Λεπτά Ανάγνωσης
  • Σειρές
    ΣειρέςΔες Περισσότερα
    The Residence – Ένας πολύχρωμος φόνος στον Λευκό Οίκο
    5 Λεπτά Ανάγνωσης
    Your Friendly Neighborhood Spider-Man – Fun επιστροφή στις ρίζες
    6 Λεπτά Ανάγνωσης
    Cobra Kai – Για όλους τους losers του κόσμου
    7 Λεπτά Ανάγνωσης
    The next big (and best) thing – Οι καλύτερες σειρές του 2024
    13 Λεπτά Ανάγνωσης
    Say Nothing – Η σκοτεινή πλευρά των επαναστάσεων
    6 Λεπτά Ανάγνωσης
  • Exclusive
    ExclusiveΔες Περισσότερα
    Πτήση/Κόσοβο -Η πιο balkanstigmh του ελληνικού θεάτρου
    4 Λεπτά Ανάγνωσης
    Το Comicdom CON Athens 2025 επιστρέφει και το Smassing Culture θα είναι πάλι εκεί!
    7 Λεπτά Ανάγνωσης
    Altan: «Το καλό σκίτσο έχει μήνυμα συνοπτικό, πρωτότυπο και αμφίσημο»
    9 Λεπτά Ανάγνωσης
    Φονικό Χαμόγελο – Mind games με τον Joker
    7 Λεπτά Ανάγνωσης
    Μιλήσαμε με τον Χρήστο Πυθαρά για τη νέα του ταινία “Το Κυνήγι”
    7 Λεπτά Ανάγνωσης
Διαβάζετε: Keith Richardson: «Εντυπωσιάστηκα απ’ το ταλέντο που υπάρχει στην ελληνική κόμικ σκηνή»
Share
Smassing CultureSmassing Culture
Font ResizerAa
  • Otaku
  • Comic
  • Βιβλία
  • Cinema
  • Σειρές
  • Exclusive
Αναζήτηση
  • Otaku
  • Comic
  • Βιβλία
  • Cinema
  • Σειρές
  • Exclusive
Follow US
Copyright © 2014-2023 Ruby Theme Ltd. All Rights Reserved.
Smassing Culture > Blog > Exclusive > Συνεντεύξεις > Keith Richardson: «Εντυπωσιάστηκα απ’ το ταλέντο που υπάρχει στην ελληνική κόμικ σκηνή»
ComicExclusiveΣυνεντεύξεις

Keith Richardson: «Εντυπωσιάστηκα απ’ το ταλέντο που υπάρχει στην ελληνική κόμικ σκηνή»

Παναγιώτα Καρβούνη
Από Παναγιώτα Καρβούνη
Δημοσιεύτηκε 12 Ιουνίου 2024
Τελευταία Ενημέρωση 12 Ιουνίου 2024
10 Λεπτά Ανάγνωσης
SHARE

Στο φετινό Comicdom–Con Athens, σε συνεργασία μας με το SpoilerAlert.gr αδράξαμε την ευκαιρία να μιλήσουμε -μεταξύ άλλων- με μερικούς από τους διεθνείς καλεσμένους του φεστιβάλ και σήμερα σας παρουσιάζουμε μία από αυτές τις συζητήσεις μας, με τον Keith Richardson, Βρετανό comic editor της Rebellion Publishing και του 2000AD. 

Contents
2000AD και βρετανική βιομηχανία κόμικςΚορίννα Μέι ΒεροπούλουJudge Dredd, ο γερόλυκος των βρετανικών κόμικς«Υπάρχει άφθονο ταλέντο στην Ελλάδα»Ποιος είναι ο Keith Richardson

2000AD και βρετανική βιομηχανία κόμικς

– Πώς είναι η κατάσταση των περιοδικών κόμικς αυτή τη στιγμή στη Μεγάλη Βρετανία; Στην Ελλάδα είχαμε παλιότερα περιοδικά κόμικς, αλλά δεν φαίνεται να ευδοκιμούν πλέον. 

– Υπάρχουν ακόμα μερικά περιοδικά κόμικς στη Βρετανία. Για παράδειγμα, έχουμε το 2000AD, το οποίο είναι εβδομαδιαίο περιοδικό κόμικ. Επίσης, το Beano και το Phoenix που είναι εβδομαδιαία κόμικς για παιδιά. Και το Monster Fun είναι ένα από τα μηνιαία παιδικά κόμικς που επιμελούμαι αυτή τη στιγμή. Πρόκειται για μια ανθολογία με μερικά υπέροχα έργα τέχνης. Στη Βρετανία υπάρχει ακόμα βιομηχανία κόμικς, όμως είναι μια σκιά του προ εικοσαετίας εαυτού της, τότε όπου μπορούσατε να πάτε σε ένα κατάστημα κόμικς και θα υπήρχαν τουλάχιστον 10 βρετανικά κόμικς στο σταντς και ακόμα περισσότερα στις αρχές της δεκαετίας του ’80. Πλέον, δεν είναι τόσο μεγάλη η βιομηχανία όσο ήταν κάποτε, αλλά εξακολουθεί να υπάρχει… και αυτό είναι καλό! 

– Πώς είναι να συνεργάζεται κανείς με τόσους καλλιτέχνες για ένα κόμικ περιοδικό;

– Είναι διασκεδαστικό. Πρέπει να κάνεις πολλά ζογκλερικά, δουλεύοντας με τόσους πολλούς καλλιτέχνες. Κάτι ενδιαφέρον που παρατήρησα εδώ στο φεστιβάλ στην Ελλάδα είναι ότι οι δημιουργοί κόμικς της Ελλάδας κάνουν μόνοι τους τα πάντα: γράφουν, εικονογραφούν, κάνουν lettering, χρωματίζουν. Στη Βρετανία, είναι συνήθως πιο διαχωρισμένες οι δουλειές. Ένα άτομο θα σκιτσάρει. Μερικές φορές χρωματίσει το ίδιο άτομο, αλλά αρκετά συχνά δεν θα το κάνει. Οπότε έχουμε διαφορετικό colourist, διαφορετικό καλλιτέχνη για το lettering και διαφορετικό σεναριογράφο. Κάθε δουλειά είναι ξεχωριστή. Αυτό σημαίνει, επίσης, ότι αναγκαστικά έρχεται κανείς σε επαφή και λαμβάνει δουλειές από πολλούς διαφορετικούς ανθρώπους, καθένας με το δικό του στυλ, και χτίζει σχέσεις μαζί τους. Μπορεί λοιπόν να είναι δύσκολο, αλλά είναι ένα ενδιαφέρον μέρος της δουλειάς. 

banner banner
Κορίννα Μέι Βεροπούλου
«Ήταν μεγάλο milestone να δημοσιεύσω κόμικ μου στο 2000AD»
Διαβάστε εδώ

Judge Dredd, ο γερόλυκος των βρετανικών κόμικς

– Ο Judge Dredd είναι ο βασικός χαρακτήρας του 2000AD. Ποια είναι η σημασία και η επιρροή αυτού του χαρακτήρα σε εσάς;

– Ο Judge Dredd είναι ίσως ένας από τους πιο γνωστούς χαρακτήρες των βρετανικών κόμικς. Αν και, είναι πραγματικά αστείο ότι, μολονότι εμφανίστηκε πρώτη φορά σε ένα βρετανικό κόμικ, οι δημιουργοί του δεν είναι Βρετανοί: ο John Wagner, γεννήθηκε στην Αμερική και ο σχεδιαστής του, ο Carlos the Squareer είναι Ισπανός. Εντάξει, ο John πλέον είναι «τεχνικά» Σκωτσέζος, αλλά καταλάβατε… Πάντως, πλέον, όλα αυτά τα χρόνια έχουν δουλέψει με τον χαρακτήρα τόσοι πολλοί σπουδαίοι σχεδιαστές και συγγραφείς. Επιφανειακά, είναι μια ιστορία δράσης, αλλά είναι προφανές ότι υπάρχει πολιτικό υπόβαθρο σε όλα αυτά κι αυτό διατηρούσε πάντοτε την επικαιρότητά του. Και καλό χιούμορ έχει επίσης. Καλό μαύρο χιούμορ, το οποίο εμείς οι Βρετανοί αγαπάμε, και φαίνεται ότι έχει μεταφραστεί αρκετά καλά και σε άλλες γλώσσες. Εγώ προτιμώ τις αστείες ιστορίες του Judge Dredd, αλλά μου αρέσει και το πολιτικό του υπόβαθρο επίσης, που το κρατά επίκαιρο. Μια άλλη ενδιαφέρουσα πτυχή του Judge Dredd κατά τη γνώμη μου, είναι ότι πλέον τα κόμικς του είναι πάνω από 40-50 ετών και ο χαρακτήρας παραμένει ακόμη δημοφιλής, μολονότι γερνάει κι ο ίδιος σε πραγματικό χρόνο. Σε αντίθεση για παράδειγμα με τα κόμικς του Spider-Man, και άλλα κόμικς της Marvel και της DC, στα οποία οι χαρακτήρες δεν γερνάνε (κανονικά ο Batman θα έπρεπε τώρα να είναι σε αναπηρικό καροτσάκι ή νεκρός), ο Judge Dredd γερνάει σε πραγματικό χρόνο. Όταν το 2000AD ξεκίνησε το 1977 και πρωτοεμφανίστηκε ο χαρακτήρας, νομίζω ότι ήταν γύρω στα 20, ενώ τώρα είναι σχεδόν σαν συνταξιούχος. Είναι ενδιαφέρον λοιπόν να βλέπεις πώς ο χαρακτήρας άλλαξε αργά και μάλλον διακριτικά. Έχει μαλακώσει από πολλές απόψεις. Στην αρχή, ήταν πολύ μονοσήμαντος, σχεδόν σαν ρομπότ. Στην αρχή ακολουθούσε πιστά το γράμμα του νόμου, όμως καθώς μεγάλωνε άρχισε να αμφισβητεί κάπως το νόμο. Και αυτό είναι που βρίσκω πραγματικά ενδιαφέρον στον χαρακτήρα και ιντριγκαδόρικο, και νομίζω ότι είναι αυτό που τον καθιστά ακόμα ελκυστικό. Και φυσικά, έχει μεγάλα όπλα και πυροβολεί πολλούς ανθρώπους. Και αυτό είναι επίσης σπουδαίο. 

«Υπάρχει άφθονο ταλέντο στην Ελλάδα»

– Ποια είναι η γνώμη που αποκομίσατε για την ελληνική κόμικ σκηνή από την παρουσία σας στο Φεστιβάλ; Θεωρείτε εφικτό για κάποιον/-α κομίστα/-τρια από την Ελλάδα να δημοσιεύσει δουλειές του στο περιοδικό σας, όπως έκανε για παράδειγμα η Κορίννα Μέι Βεροπούλου. 

– Ναι, είναι εφικτό. Απλά το μεγάλο πρόβλημα είναι πώς θα βρεθούν μπροστά στους σωστούς εκδότες. Το να συμμετέχουν σε φεστιβάλ όπως το Comicdom–Con βοηθάει πολύ. Για παράδειγμα, βρήκα τουλάχιστον ένα άτομο χθες, το οποίο σίγουρα θα του ζητήσω να δουλέψει στο Monster Fun. Όμως, προκειμένου να βρεθούν σε βρετανικά περιοδικά κόμικς όπως το 2000AD, υποθέτω ότι θα πρέπει να καταφέρνουν να επισκέπτονται βρετανικά φεστιβάλ κόμικ, είτε οι Βρετανοί εκδότες να έρχονται συχνότερα εδώ. Και ελπίζω αυτό να είναι το πρώτο από τα πολλά χρόνια που μπορούμε να στείλουμε έναν εκπρόσωπο εδώ και να βρούμε νέα ταλέντα. Για να είμαι ειλικρινής μαζί σας, έχω εντυπωσιαστεί από τον αριθμό των ταλαντούχων καλλιτεχνών που είδα τις τελευταίες δύο ημέρες εδώ. Υπάρχει τόσο πολύ ταλέντο στην Ελλάδα. Το ανακάλυψα αυτό πριν από περίπου 10 χρόνια, όταν ήμουν σε ένα φεστιβάλ κόμικς στην Αγγλία όπου υπήρχε ένα τραπέζι γεμάτο Έλληνες καλλιτέχνες. Βλέποντας εκεί ένα έργο τέχνης που μου φάνηκε λίγο φτηνιάρικο (έμοιαζε σαν μία από τις «κυρίες» της Marvel), εντυπωσιάστηκα από το σχεδιό του του που ήταν υπέροχο. Και ρώτησα έναν τύπο στο τραπέζι «ποιος είναι αυτός ο καλλιτέχνης;» και μου είπε «αυτή εδώ έκανε τη δουλειά». Και κοιτάω και βλέπω ένα νεαρό κορίτσι στο πίσω μέρος του περιπτέρου που φορούσε κουκούλα και απλά καθόταν και ζωγράφιζε. Λοιπόν, αυτό το κορίτσι ήταν η Dani, η οποία είναι τώρα μία από τις καλύτερες δημιουργούς κόμικς εν ενεργεία. Βεβαίως, της έδωσα αμέσως παραγγελία γιατί σκέφτηκα ότι έπρεπε να δουλέψω με αυτό το παιδί που έχει πραγματικά εκπληκτικό ταλέντο. Και πλέον η Dani έχει κάνει μερικές ιστορίες του Judge Dredd, έχει κάνει και το κόμικ Black Beth μαζί μου και με έναν συγγραφέα που λέγεται Alec Worley, το οποίο κυκλοφόρησε νομίζω και στην Ελλάδα. Είναι υπέροχο να βλέπεις πώς άνθισε και πώς εξελίχθηκε από τότε. Αλλά ναι, νομίζω ότι ξέρετε ότι αυτό είναι η κορυφή του παγόβουνου. Έχω δει τόσους πολλούς καλούς καλλιτέχνες. Και ντροπή μου γιατί δεν έφερα αρκετές επαγγελματικές κάρτες, αλλά δεν πίστευα ότι θα έπρεπε να μοιράσω τόσες πολλές! Όμως, πραγματικά, βρήκα μερικούς πραγματικά σπουδαίους ανθρώπους, με τους οποίους ανυπομονώ να συνεργαστώ. Οπότε ναι, νομίζω ότι έχετε άφθονο ταλέντο, άφθονο ταλέντο! Είναι καταπληκτικό. 

Στιγμιότυπο από το Reboot των Harlem Heroes στο 2000AD δια χειρός Κορίννας Μέι Βεροπούλου

Ποιος είναι ο Keith Richardson

Ο Keith Richardson είναι Βρετανός comics editor, ο οποίος εργάζεται για την Rebellion Publishing από τα πρώτα χρόνια των ’00s. Έχει επιμεληθεί πλήθος συλλογών για το 2000 AD και το Treasury of British Comics, όπως των Judge Dredd Case Files, Rogue Trooper: Tales of Nu Earth, Zenith, The Spider, Roy of the Rovers και Robot Archie μεταξύ πολλών, πολλών άλλων. Ως commissioning editor, έχει εργαστεί σε αρκετά specials του 2000 AD, όπως τα Cor! Buster, Smash! 2020, Action 2020, αρκετά Scream! & Misty specials, τη μίνι σειρά The Vigilant (σε σενάριο Simon Furman), το Black Beth and the Devils of Al-Kadesh (σε σχέδιο της DaNi) και τη μίνι σειρά πέντε τευχών Hawk the Slayer (σε σενάριο Garth Ennis). Αυτή τη στιγμή είναι αρχισυντάκτης του μηνιαίου βρετανικού κόμικ για όλες τις ηλικίες, Monster Fun. Πέρα από τα συντακτικά του καθήκοντα, ο Keith έχει γράψει επίσης πολλά σύντομα κόμικς και τη μίνι σειρά Sniper Elite: Resistance που κυκλοφόρησε το 2018 (πληροφορίες από το Comicdom-Con Athens)

TAGGED:2000ADComicdom-Con AthensDaniJudge DreddKeith RichardsonMonster FunRebellion Publishingβρετανικά κόμικςπεριοδικά κόμικς
Μοιραστείτε το Άρθρο
Facebook Copy Link Print
ΑπόΠαναγιώτα Καρβούνη
Μικρή το ίνδαλμα της ήταν η Lara Croft και ήθελε να ανακαλύψει τη χαμένη Ατλαντίδα. Κάνοντας το πρώτο βήμα και σπουδάζοντας Αρχαιολογία, οι στόχοι της δεν άλλαξαν και πολύ με τα χρόνια, αν εξαιρεθεί ότι σήμερα περισσότερο έχει καταφέρει να μοιάσει στη Monica Geller ενώ παράλληλα είναι πολύ πιθανό να συμμετάσχει και στην μουσική αναβίωση που ετοιμάζουν τα Zουζούνια.
Προηγούμενο άρθρο H σαύρα αντεπιτίθεται – Οι 10 καλύτερες ταινίες Godzilla
Επόμενο άρθρο Baby Reindeer – Μια ιστορία πολλαπλών ερμηνειών
FacebookLike
XFollow
PinterestPin
InstagramFollow

Subscribe Now

Subscribe to our newsletter to get our newest articles instantly!
Most Popular
Πτήση/Κόσοβο -Η πιο balkanstigmh του ελληνικού θεάτρου
11 Μαΐου 2025
Το Comicdom CON Athens 2025 επιστρέφει και το Smassing Culture θα είναι πάλι εκεί!
9 Μαΐου 2025
Τελευταίος Πειρασμός – Η αποδόμηση του θείου δράματος και ο «ξανακερδισμένος παράδεισος»
23 Απριλίου 2025
Kaiji – Τo manga πριν το Squid Game
22 Απριλίου 2025
Στο Σύμπαν των Αυτοεκδόσεων – 5 κόμικς που ξεχωρίζουν
16 Απριλίου 2025

Μπορεί να σου αρέσουν και αυτά:

Comic

Καρό πουκάμισα, MTV και μίσος- Η Generation X μέσα από τα κόμικ της

Ηλίας Καλτσάς
Ηλίας Καλτσάς
20 Σεπτεμβρίου 2018
ComicΕυρωπαϊκά

Judge Dredd: Έλεγχος – Ποιος κρίνει τους δικαστές;

Μάνος Βασιλείου - Αρώνης
Μάνος Βασιλείου - Αρώνης
2 Δεκεμβρίου 2022
ComicExclusiveΕλληνικάΣυνεντεύξεις

Κορίννα Μέι Βεροπούλου: «Ήταν μεγάλο milestone να δημοσιεύσω κόμικ μου στο 2000AD»

Παναγιώτα Καρβούνη
Παναγιώτα Καρβούνη
29 Ιουλίου 2024
Comic

V for Vendetta – Η κορυφαία συναντηση comic και πολιτικής

Nίκος Γιακουμέλος
Nίκος Γιακουμέλος
4 Νοεμβρίου 2021
ComicΕυρωπαϊκά

Διπλός Θάνατος – Το θανάσιμο άγγιγμα του Μίδα

Μάνος Βασιλείου - Αρώνης
Μάνος Βασιλείου - Αρώνης
9 Μαΐου 2023
ComicDC

Low Low Woods – Ο τρόμος όπως τον αγαπήσαμε

Αλέξανδρος Μινωτάκης
Αλέξανδρος Μινωτάκης
1 Απριλίου 2020
[mailerlite_form form_id=1]
Smassing Culture

To Smassing Culture ξεκίνησε σαν μια προσπάθεια ανθρώπων που αγαπούν την μαζική κουλτούρα και θέλουν να μιλήσουν για αυτή από μια διαφορετική, πιο κοινωνική γωνία. 

Για εμάς

  • Αρχική
  • Τι είναι το Smassing Culture
  • Συντακτική

Δείτε Επίσης

  • Συνεντεύξεις
  • SmassFest
  • SmassPodcasts
  • Videos

Βρείτε μας:

Επικοινωνία
Manufactured by Sociality
Welcome Back!

Sign in to your account

Username or Email Address
Password

Lost your password?