Κλασσικές ιστορίες τρόμου – Η επανασύνδεση μας με το αρχέγονο

Aθηνά Κακλαμάνη Από Aθηνά Κακλαμάνη 3 Λεπτά Ανάγνωσης

Είναι γεγονός ότι στη σύγχρονη εποχή λίγα πράγματα συνδέουν τον Άνθρωπο με τον αρχέγονο εαυτό του, τα ένστικτα, τις βιολογικές ανάγκες και τις προσωpικές ενορμήσεις. Έτσι, από την αρχή της δημιουργίας του ανθρώπινου πολιτισμού, το “Εκείνο”, το φροϋδικό “id”, φαίνεται να έχει εξοριστεί στο ξεχασμένο βασίλειο της λήθης και της φαντασίας. Κι όμως, πολλές φορές ο Άνθρωπος επιθυμεί την επανασύνδεσή του με εκείνο το ατόφιο κομμάτι της ύπαρξής του, επιδιώκοντας για ακόμα μια φορά να αισθανθεί την ελευθερία που του δίνει η Φύση του, χωρίς την αστική ευγένεια, τον καθωσπρεπισμό και την τάξη που απαιτεί μια οργανωμένη κοινωνία. Ο τρόμος, λοιπόν, είναι μία από εκείνες της λειτουργίες, τις τόσο πηγαίες και ειλικρινείς που κατορθώνει να επανασυνδέσει τον Άνθρωπο με τον χαμένο του εαυτό, τα ζωικά του ένστικτα και την γενικότερη εντροπία που υπάρχει στο σύμπαν.

Αυτός είναι και ο λόγος που τους περισσότερους μια ταινία τρόμου μας εξιτάρει. Αυτός είναι και ο λόγος που οι ιστορίες τρόμου είναι τόσο παλιές όσο και ο ίδιος ο άνθρωπος.
Πράγματι, τα περισσότερα από τα σημερινά παραμύθια δεν είναι παρά τρομαχτικές ιστορίες, που συνήθιζαν να διηγούνται οι άνθρωποι -κυριως ενήλικες -γύρω από τη φωτιά, κάνοντας το αίμα των ακροατών τους να παγώνει, ανακαλώντας αρχέγονους φόβους, αφού συχνά αγγίζουν ζητήματα ταμπού, όπως ο θάνατος, η ανθρώπινη βιολογία, η αιμομιξία κλπ. Επιπλέον, δεν είναι λίγες οι φορές που οι ιστορίες τρόμου περιλαμβάνουν διδακτικό περιεχόμενο, αφού προειδοποιούν τους ανθρώπους για τα δεινά που τους περιμένουν, εάν ξεφύγουν από τους κανόνες που επιβάλουν τα χρηστά ήθη και η κοινή τους συμβίωση με άλλους. Με βάση, λοιπόν, όλα τα παραπάνω δεν είναι διόλου τυχαίο ότι λαοί και πολιτισμοί από κάθε γωνιά του πλανήτη μοιράζονται τις ίδιες ακριβώς ιστορίες τρόμου, με τις διαφοροποιήσεις που επάγεται η διαφορά πολιτισμικού πλαισίου. Αυτό ακριβώς επιτυγχάνει να αναδείξει η ανθολογία, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Αίολος με τον τίτλο Κλασικές Ιστορίες Τρόμου απ’ όλο τον κόσμο, που αριθμεί σήμερα δύο τεύχη.


Πρόκειται για μια συλογή διηγημάτων, επιλεγμένων από τον Θωμά Μαστακούρη, συγγραφέα, μεταφραστή και επιμελητή -ορόσημο στο χώρο του Φανταστικού, ιδιαίτερα μέσα από τη συνεργασία του με τις εκδόσεις Ωρόρα τσέπης και την σειρά Ανθολογία Επιστημονικής Φαντασίας. Ως εκ τούτου δεν αποτελεί έκπληξη ότι οι Κλασικές Ιστορίες Τρόμου αποτελούν την ιδανική Ανθολογία μύησης στο είδος, περιλαμβάνοντας μια ευρεία γκάμα θεματικών, προερχομένων από διαφορετικές χώρες προέλευσης και χρονολογικές περιόδους. Στον δεύτερο, μάλιστα, τόμο της σειράς φιλοξενείται και Ο Άνθρωπος με την Άμμο του Ερνστ Θέοντορ Αμαντέους Χοφμαν, διήγημα που αποτέλεσε την έμπνευση για ένα από τα πιο διάσημα σύγχρονα κόμικς, τον Sandman του Νιλ Γκάιμαν!

Μοιραστείτε το Άρθρο
Η Αθηνά μπορεί να φαίνεται ένα κορίτσι όπως όλα τα άλλα, όμως στην πραγματικότητα έχει μια μυστική υπερδύναμη. Μπορεί να διαβάζει γρήγορα. . Σε έναν παράλληλο κόσμο, η Αθηνά θα ήταν μέλος της ακαδημίας για χαρισματικά παιδιά του Charles Xavier. Σε αυτόν εδώ, της αρέσει η μπύρα, το κακό φαγητό, οι δίσκοι των Beatles και τα καλά βιβλία. Τα τελευταία χρόνια ασχολείται με την Πολιτική και τη Νομική Επιστήμη, γι’ αυτό θα την βρείτε θαμμένη στα αναγνωστήρια του ΕΚΠΑ.