Smassing Culture
  • Otaku
    OtakuΔες Περισσότερα
    Kaiji – Τo manga πριν το Squid Game
    5 Λεπτά Ανάγνωσης
    Η Κόρη της Κολάσεως – Φρανκενστάιν στο Τόκιο
    5 Λεπτά Ανάγνωσης
    Solo Leveling – Το φαινόμενο που επαναπροσδιόρισε τα manhwa
    5 Λεπτά Ανάγνωσης
    Ποιότητα σε δύσκολους καιρούς! Tα 10 καλύτερα κόμικς του 2024!
    16 Λεπτά Ανάγνωσης
    Έπιασαν τα κρύα – Τα 10 καλύτερα anime για μια χειμωνιάτικη μέρα
    8 Λεπτά Ανάγνωσης
  • Comic
    ComicΔες Περισσότερα
    Οι υποψηφιότητες των ΕΒΚ 2025
    10 Λεπτά Ανάγνωσης
    Στο Σύμπαν των Αυτοεκδόσεων – 5 κόμικς που ξεχωρίζουν
    9 Λεπτά Ανάγνωσης
    Προσφυγική Νίκαια –  Ένα εικονογραφημένο χρονικό της προσφυγιάς
    5 Λεπτά Ανάγνωσης
    Altan: «Το καλό σκίτσο έχει μήνυμα συνοπτικό, πρωτότυπο και αμφίσημο»
    9 Λεπτά Ανάγνωσης
    Φονικό Χαμόγελο – Mind games με τον Joker
    7 Λεπτά Ανάγνωσης
  • Βιβλία
    ΒιβλίαΔες Περισσότερα
    Η Κυρά της Λίμνης – To τέλος πριν την RPG αρχή
    7 Λεπτά Ανάγνωσης
    Γραφή Κοφτερή σαν Μαχαίρι – Ενάντια στο «ωραίο»
    6 Λεπτά Ανάγνωσης
    Μια στεκιά στο μάτι του Tom Robbins
    12 Λεπτά Ανάγνωσης
    Η Ακρόπολη Των Ξεχασμένων Μύθων – Επιστροφή (και αναστροφή) στον κόσμο του Έλρικ
    7 Λεπτά Ανάγνωσης
    Erevis Cale Trilogy – Πέρα από την (DnD) ηθική
    6 Λεπτά Ανάγνωσης
  • Cinema
    CinemaΔες Περισσότερα
    Τελευταίος Πειρασμός – Η αποδόμηση του θείου δράματος και ο «ξανακερδισμένος παράδεισος»
    6 Λεπτά Ανάγνωσης
    Έχω Κάτι Να Πώ – Mεταξύ μας, δε χρειάζεται
    5 Λεπτά Ανάγνωσης
    Η Δασκάλα του Πιάνου – Σινεμά που διεισδύει στην ψυχή
    4 Λεπτά Ανάγνωσης
    The Brutalist – Xτίζοντας την Αμερική έναν εφιάλτη τη φορά
    4 Λεπτά Ανάγνωσης
    Μιλήσαμε με τον Χρήστο Πυθαρά για τη νέα του ταινία “Το Κυνήγι”
    7 Λεπτά Ανάγνωσης
  • Σειρές
    ΣειρέςΔες Περισσότερα
    Η σημασία της μουσικής στον έρωτα των Δύο Ξένων
    11 Λεπτά Ανάγνωσης
    The Residence – Ένας πολύχρωμος φόνος στον Λευκό Οίκο
    5 Λεπτά Ανάγνωσης
    Your Friendly Neighborhood Spider-Man – Fun επιστροφή στις ρίζες
    6 Λεπτά Ανάγνωσης
    Cobra Kai – Για όλους τους losers του κόσμου
    7 Λεπτά Ανάγνωσης
    The next big (and best) thing – Οι καλύτερες σειρές του 2024
    13 Λεπτά Ανάγνωσης
  • Exclusive
    ExclusiveΔες Περισσότερα
    Πτήση/Κόσοβο -Η πιο balkanstigmh του ελληνικού θεάτρου
    4 Λεπτά Ανάγνωσης
    Το Comicdom CON Athens 2025 επιστρέφει και το Smassing Culture θα είναι πάλι εκεί!
    7 Λεπτά Ανάγνωσης
    Altan: «Το καλό σκίτσο έχει μήνυμα συνοπτικό, πρωτότυπο και αμφίσημο»
    9 Λεπτά Ανάγνωσης
    Φονικό Χαμόγελο – Mind games με τον Joker
    7 Λεπτά Ανάγνωσης
    Μιλήσαμε με τον Χρήστο Πυθαρά για τη νέα του ταινία “Το Κυνήγι”
    7 Λεπτά Ανάγνωσης
Διαβάζετε: Madame Web – Κακό, αλλά για Sony μπορούσε και χειρότερα
Share
Smassing CultureSmassing Culture
Font ResizerAa
  • Otaku
  • Comic
  • Βιβλία
  • Cinema
  • Σειρές
  • Exclusive
Αναζήτηση
  • Otaku
  • Comic
  • Βιβλία
  • Cinema
  • Σειρές
  • Exclusive
Follow US
Copyright © 2014-2023 Ruby Theme Ltd. All Rights Reserved.
Smassing Culture > Blog > Cinema > Madame Web – Κακό, αλλά για Sony μπορούσε και χειρότερα
Cinema

Madame Web – Κακό, αλλά για Sony μπορούσε και χειρότερα

Αλέξανδρος Μινωτάκης
Από Αλέξανδρος Μινωτάκης
Δημοσιεύτηκε 17 Φεβρουαρίου 2024
Τελευταία Ενημέρωση 26 Μαρτίου 2024
9 Λεπτά Ανάγνωσης
SHARE

Προετοιμάσου κατάλληλα πριν μπεις στην αίθουσα

Στο Madame Web μπαίνεις με τις απαιτήσεις στα τάρταρα, χαμηλά-χαμηλά, να μην μπορείς να απογοητευτείς. Μετά τα 2 Venom και το Morbius, δεν υπάρχει δικαιολογία για τίποτε άλλο, οι αυταπάτες απαγορεύονται πλέον. Αν μπεις λοιπόν στο Madame Web όπως πρέπει, αυτό θα σε ανταμείψει· όχι γιατί είναι καλό, αλλά γιατί είναι τόσο κακό όσο περιμένεις — και όχι περισσότερο.

Contents
Προετοιμάσου κατάλληλα πριν μπεις στην αίθουσαΤο storyΣεναριακές ανασφάλειεςΔεν γεννηθήκαμε χθες...Μια χαμένη ευκαιρίαΦταίνε πάλι οι γυναίκες;Συμπερασματικά

Το story

Το σενάριο ξεκινάει από το 1973, όταν η έγκυος Constance Webb ταξιδεύει στο Περού για να μελετήσει ένα σπάνιο είδος αράχνης που θεωρείται πως έχει θεραπευτικές ιδιότητες. Εκεί, ο οδηγός της με τη ζούγκλα (Ezekiel Sims) θα την εξαπατήσει, θα κλέψει τη σπάνια αράχνη και στην πορεία θα την πυροβολήσει. Η Constance θα γεννήσει την κόρη της με τη βοήθεια μίας φυλής ιθαγενών που την εκθέτουν στο τσίμπημα της αράχνης αλλά πεθαίνει αμέσως μετά τη γέννα. 30 χρόνια αργότερα, το 2003, η Cassandra Webb δουλεύει ως διασώστρια σε ασθενοφόρο στη Νέα Υόρκη και μετά από ένα ατύχημα που παραλίγο να κοστίσει τη ζωή της, αρχίζει να έχει περίεργες εμπειρίες που στην αρχή μοιάζουν με deja vu. Στη συνέχεια, θα ανακαλύψει ότι τα ανεξήγητα αυτά φαινόμενα αποτελούν το κλειδί για να σώσει τη ζωή σε τρεις έφηβες κοπέλες, οι οποίες έχουν μπει στο στόχαστρο του Ezekiel Sims που έχει εν τω μεταξύ αποκτήσει (και αυτός) δυνάμεις από τη σπάνια αράχνη.

Σεναριακές ανασφάλειες

Το βασικό πρόβλημα του Madame Web είναι ότι δεν εμπιστεύεται κανέναν. Δεν εμπιστεύεται το κοινό του, δεν το θεωρεί ικανό να παρακολουθήσει αυτό το τρομερά σύνθετο σενάριο. Δεν εμπιστεύεται ούτε τον εαυτό του ότι μπορεί να αφηγηθεί αυτή την ιστορία με τρόπο έξυπνο, κινηματογραφικό, με καλή ροή και τις σωστές κορυφώσεις. Από την αρχή, η ταινία δείχνει μία ανασφάλεια: θα καταλάβουν οι θεατές  τι συμβαίνει; — μπορώ να τους το εξηγήσω. Ακριβώς επειδή διακατέχεται από αυτή την ανασφάλεια, από την πρώτη στιγμή, η ταινία παίρνει τα μέτρα της: σε βομβαρδίζει με exposition. Οι χαρακτήρες σταματάνε να συζητήσουν τι συμβαίνει, τι ξέρουν και τι δεν ξέρουν. Τα ίδια αντικείμενα (κυρίως το ημερολόγιο της Constance Webb) εμφανίζονται διαρκώς για να βεβαιωθούμε ότι όλοι έχουν καταλάβει τι συμβαίνει. Ακόμα χειρότερα, όλες οι «αποκαλύψεις» εξελίσσονται κάπως έτσι καθώς κάποιος χαρακτήρας, για κάποιο λόγο (κάποιες φορές ασαφή) αρχίζει να μιλάει για να εξηγήσει τον ρόλο του μέσα σε όλο αυτό.

Πιθανότατα ο λόγος που συμβαίνει αυτό είναι ότι πρόκειται για ταινία που θέλει να εισάγει πολλούς χαρακτήρες συγχρόνως και να στρώσει τον δρόμο για τα σίκουελ που (υποτίθεται ότι) θα βγουν τα επόμενα χρόνια. Όμως αυτό δεν είναι δικαιολογία, ειδικά όταν η ταινία κυλάει με τόσο κόπο, χωρίς την παραμικρή άνεση με αποκορύφωμα ένα σύντομο ταξίδι της πρωταγωνίστριας στο Περού όπου πάει εκεί (γιατί άλλο; ) για να της μιλήσει ένας άνδρας μες τη ζούγκλα και να της εξηγήσει τι συμβαίνει, προτού την στείλει πίσω στη Νέα Υόρκη. Για μία ταινία γεμάτη κλισέ, πραγματικά έλειψε ένα κλασικό training montage που ίσως προχωρούσε λίγο πιο ομαλά την πλοκή και τους έκανε να σταματήσουν να μιλάνε.

Δεν γεννηθήκαμε χθες...

Δευτερεύον ίσως, αλλά κομμάτι όλου αυτού, είναι ότι η ταινία υποτιμά το πόσο εξοικειωμένο είναι πλέον το ευρύ κοινό με το spider–lore, τις δυνάμεις, τα ονόματα, οτιδήποτε. Οπότε οι διάφορες αποκαλύψεις για τις δυνάμεις της Madame Web αλλά και τα κρυμμένα easter egg για τον Spider–Man (που δεν εμφανίζεται σε ταινίες Sony), στερούνται κάθε πρωτοτυπίας και ενδιαφέροντος. Αν είσαι φανατικός/-η με Spider–Man, για λίγο σε ιντριγκάρει το ερώτημα από πού προκύπτουν οι δυνάμεις των spider-persons σε αυτό το σύμπαν και αν όλες σχετίζονται με τις αράχνες από το Περού — αλλά η ίντριγκα φεύγει γρήγορα εξαιτίας του πόσο ανιαρή είναι η ταινία που δεν μπορεί να κρατήσει το ενδιαφέρον σου ούτε σε αυτό.

Μια χαμένη ευκαιρία

Σε σχέση με το καστ, υπάρχει μία ισότητα: αδικούνται όλες και όλοι εξίσου, από το σενάριο και τους διαλόγους. Όπως και πριν, ισχύει ότι η ταινία είχε το «καθήκον» να βάλει πολλούς χαρακτήρες ταυτόχρονα που οι τέσσερις τους (η Madame Web και οι τρεις κοπέλες) είναι πρωταγωνίστριες. Αλλά και πάλι, αυτό δεν είναι δικαιολογία. Η ταινία δεν δίνει χώρο σε κανέναν να αναπνεύσει, δεν προσφέρει διαλόγους που θα αναδείκνυαν τις ικανότητες τους και σε καμία περίπτωση δεν δείχνει το πώς «δένονται» οι πρωταγωνίστριες για να γίνουν ομάδα. Σε μία σκηνή, εν τη απουσία της Madame Web (Dakoa Johnson), οι Julia Cornwall, Anya Corazon και Mattie Franklin (τις υποδύονται οι Sydney Sweeney, Isabela Merced και Celeste O’ Connor αντίστοιχα) πάνε σε ένα τυπικό αμερικάνικο diner και καταλήγουν να χορεύουν το Toxic πάνω σε τραπέζια για να ακούσουν μετά κατσάδα από τη Madame Web. Αυτό ήταν, τόσο χώρο τους παραχωρεί η ταινία για να υποδυθούν τις έφηβες — το υπόλοιπο διάστημα πρέπει να επαναλαμβάνουν κλισέ και να μας διηγούνται πόσο δύσκολες είναι οι ζωές τους καθώς έρχονται όλες από οικογένειες με προβλήματα. Μέσα σε όλο αυτό, η Dakota Johnson καταφέρνει να ξεχωρίσει, η μεταμόρφωση της σε Madame Web κυλάει σχεδόν όμορφα και αφήνει την αίσθηση ότι σε μία ταινία με λίγο αξιοπρεπές σενάριο, θα ήταν πολύ καλή. Από την άλλη, μακράν ο πιο αδικημένος είναι ο villain, Ezekiel Sims (Tahar Rahim)· ο χαρακτήρας του δεν έχει κανένα υπόβαθρο, επαναλαμβάνει δύο φορές την ίδια περίπου ατάκα για το πόσο άδικα του έχει φερθεί ο κόσμος και δεν μας προσφέρει καμία άλλη εξήγηση για τις πράξεις του ή για το σχέδιο του. Με τόσα που έχουμε δει σε υπερηρωικές ταινίες κατά καιρούς, θέλει προσπάθεια να αδιαφορήσεις τόσο πολύ για έναν χαρακτήρα που έχει τόσο κεντρικό ρόλο στο να δέσει την ταινία και την πρωταγωνιστική ομάδα. 

Φταίνε πάλι οι γυναίκες;

Για ποιο πράγμα δεν ευθύνεται το Madame Web; Για τις ορδές των alt right trolls που βρήκαν ευκαιρία, μετά και το Marvels, να βγουν να μας πουν «go woke-go broke» και να μας εξηγήσουν ότι οι πρόσφατες αποτυχίες των υπερηρωικών ταινιών οφείλονται στην έντονη παρουσία των γυναικών στο καστ. Λες και τόσα χρόνια δεν έχουμε δει τα ίδια και χειρότερα σε σειρά ταινιών με άνδρες πρωταγωνιστές — απλά εκεί κανένας δεν βάζει θέμα για το φύλο των πρωταγωνιστών. Ας μην επεκταθούμε άλλο εδώ με τους ακροδεξιούς «φίλους» μας.

Συμπερασματικά

Τελικά, το Madame Web είναι κακό, αρκετά κακό. Ο μόνος λόγος που διαλέγουμε στον τίτλο να πούμε ότι «μπορούσε και χειρότερα» είναι γιατί πάντα πάει και ακόμα παρακάτω όπως μας έχουν δείξει ταινίες σαν τα Venom, Morbius, Fantastic Four (2015), Suicide Squad (το πρώτο). Όμως, έχει παραγίνει το κακό με τη Sony. Κολλημένη σε μία προηγούμενη αισθητική (που δεν γίνεται ανεκτή επειδή η ταινία τοποθετείται στο 2003) και προχειρογραμμένα σενάρια, παράγει τη μία αποτυχία μετά την άλλη. Προσπάθησε, απέτυχε και κάπου εδώ μπορεί να σταματήσει — και να συνεχίσει βέβαια τα καταπληκτικά animation του Spider-verse.

TAGGED:cinemadakota johnsonMadame WebMARVELMCUSonySpider-ManSpider-versesuperherosuperhero cinemasuperhero moviesκινηματογράφοςσινεμάταινίαυπερηρωικός κινηματογράφος
Μοιραστείτε το Άρθρο
Facebook Copy Link Print
ΑπόΑλέξανδρος Μινωτάκης
Follow:
Συνάντησε μικρός το Star Wars και έκτοτε βρήκε πως θέλει να γίνει Jedi. Προπονείται με διαλογισμό 18 ώρες την μέρα. Τις υπόλοιπες τις περνάει καμουφλαρισμένος ως υποψήφιος διδάκτορας γιατί κανείς δεν του είπε πως ανακλήθηκε το Order 66.
Προηγούμενο άρθρο Επισκεφθήκαμε την επετειακή 11η Έκθεση «Εν Αιθρία»
Επόμενο άρθρο Ατελείωτη Δίψα – Το μαύρο γυναικείο τραύμα αποδοσμένο με χιούμορ και αισθησιασμό
FacebookLike
XFollow
PinterestPin
InstagramFollow

Subscribe Now

Subscribe to our newsletter to get our newest articles instantly!
Most Popular
Οι υποψηφιότητες των ΕΒΚ 2025
12 Μαΐου 2025
Η σημασία της μουσικής στον έρωτα των Δύο Ξένων
12 Μαΐου 2025
Πτήση/Κόσοβο -Η πιο balkanstigmh του ελληνικού θεάτρου
11 Μαΐου 2025
Το Comicdom CON Athens 2025 επιστρέφει και το Smassing Culture θα είναι πάλι εκεί!
9 Μαΐου 2025
Τελευταίος Πειρασμός – Η αποδόμηση του θείου δράματος και ο «ξανακερδισμένος παράδεισος»
23 Απριλίου 2025

Μπορεί να σου αρέσουν και αυτά:

Cinema

Doctor Strange in the Multiverse of Madness – Η τρέλα δεν πάει στα βουνά, αλλά στα σύμπαντα

Άλκης Καζαμίας
Άλκης Καζαμίας
10 Μαΐου 2022
Comic

Όταν ο Τrump γίνεται comic

admin
admin
16 Ιουνίου 2017
Cinema

Suspiria- Eνα οραματικό remake και ένα κοινωνικοπολιτικό σχόλιο για την διχασμένη Γερμανία του ‘80

Έφη Kαραχάλιου
Έφη Kαραχάλιου
30 Δεκεμβρίου 2018
ComicMarvel

Η τρέλα μας για τις Infinity Stones δεν έσωσε το Infinity Countdown

Μάνος Βασιλείου - Αρώνης
Μάνος Βασιλείου - Αρώνης
5 Αυγούστου 2018
Σειρές

Secret Invasion – Που θα πάει αυτή η βαλίτσα;

Άλκης Καζαμίας
Άλκης Καζαμίας
29 Ιουλίου 2023
Cinema

Γιατί οι R-rated ταινίες με υπερήρωες είναι εκ φύσεως ρεβιζιονιστικές

admin
admin
21 Μαρτίου 2017
[mailerlite_form form_id=1]
Smassing Culture

To Smassing Culture ξεκίνησε σαν μια προσπάθεια ανθρώπων που αγαπούν την μαζική κουλτούρα και θέλουν να μιλήσουν για αυτή από μια διαφορετική, πιο κοινωνική γωνία. 

Για εμάς

  • Αρχική
  • Τι είναι το Smassing Culture
  • Συντακτική

Δείτε Επίσης

  • Συνεντεύξεις
  • SmassFest
  • SmassPodcasts
  • Videos

Βρείτε μας:

Επικοινωνία
Manufactured by Sociality
Welcome Back!

Sign in to your account

Username or Email Address
Password

Lost your password?