All New- All Different Marvel universe (part 3)-Tι γίνεται με τις αγαπημένες μας υπερομάδες;

Αλέξανδρος Μινωτάκης Από Αλέξανδρος Μινωτάκης 9 Λεπτά Ανάγνωσης

Στα πρώτα μέρη του αφιερώματος για το νέο σύμπαν της Μarvel, (εδώ και εδώ), όπως αυτό διαμορφώθηκε μετά το γενικό reboot- συμμάζεμα που ακούει στο όνομα All New- All Different, είδαμε τι κάνουν μερικοί από τους αγαπημένους μας ήρωες. Επειδή οι τίτλοι κινούνται πολύ αργά, θα αφήσουμε για λίγο τις μοναχικές τους πορείες στην άκρη και θα κοιτάξουμε τι γίνεται με τις αγαπημένες μας υπερομάδες, τους Χ-men και τους Αvengers, οι οποίοι αντιμετωπίζουν τις αλλαγές με τελείως διαφορετικό τρόπο η κάθεμία.

Πιο συγκεκριμένα 

All New X-Men:  

“The future is dead, by the time you get here is already too late”Uncanny_X-Men_600_Cover

Με την κόντρα για τα δικαιώματα των ταινιών τους και την προσπάθεια της Marvel να τους πάρει πίσω από τη Fox, τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα για τα κόμικ των αγαπημένων μας μεταλλαγμένων. Μετά από δεκαετίες που ήταν στην πρώτη γραμμή της Marvel (και για πολλά χρόνια ο Wolverine ήταν το σύμβολο της εταιρείας), σήμερα είναι κοινό μυστικό ότι γίνεται προσπάθεια περιθωριοποίησης τους από το σύμπαν των κόμικ. Είναι εντυπωσιακό ότι εδώ και κάποια χρόνια δεν έχει δημιουργηθεί κανένας νέος μεταλλαγμένος ήρωας, με το φόβο ότι η Fox θα τον χρησιμοποιήσει στις ταινίες της. Τα λέμε όλα αυτά για να σκεφτούμε πόσο σημαντικό είναι το γεγονός πώς η νέα σειρά της Marvel, All New X-Men, είναι τόσο καλή!

Πριν ασχοληθούμε με το κόμικ, χρειάζεται να ασχοληθούμε με την ιστορία μέχρι στιγμής (spoilers!) :

Μετά το event Avengers vs X-Men και τη φυγή του Cyclops από τη σχολή του Xavier, ο Beast tumblr_nsixovXfxZ1sq4537o1_500μετέφερε στο χρόνο την ορίτζιναλ πεντάδα των X-Men για να αποτρέψουν έναν εμφύλιο μεταξύ των μεταλλαγμένων. Έτσι, οι νεανικές εκδοχές των Cyclops, Beast, Iceman, Jean Grey και Angel ταξίδεψαν στο χρόνο και βρέθηκαν στο παρόν για να γνωρίσουν τον κόσμο που ονειρεύονταν να φτιάξουν όταν εντάχθηκαν στη σχολή του Xavier. Όπως είναι φυσικό, απογοητεύτηκαν ακαριαία με την κατάσταση, με το μίσος και το ρατσισμό που εξακολουθεί να υπάρχει απέναντι στους μεταλλαγμένους αλλά και με την εξέλιξη των μελλοντικών εαυτών τους, ειδικά με το γεγονός ότι ο Cyclops πρόδωσε ότι πίστευε και μετατράπηκε σε μία εκδοχή του Magneto. Αυτό είναι το πλαίσιο που στήθηκε από το 2013 μέχρι το 2015 στην προηγούμενη έκδοση του All New X-Men (το γεγονός ότι το περιοδικό διατηρεί τον ίδιο τίτλο προκαλεί σύγχυση αντί να βοηθάει).

Σήμερα, ξαναβρίσκουμε τους αρχικούς X-Men παγιδευμένους στο χρόνο να προσπαθούν να προσαρμοστούν σε ένα μέλλον που απεχθάνονται. Μαζί τους έχουν την X-23, τη θηλυκή εκδοχή του Wolverine, τον Kid Apocalypse και την Idie Okonkwo. Αποφασισμένοι να μην εκτεθούν στις συγκρούσεις που έχουν ξεκινήσει με τους μεταλλαγμένους στο επίκεντρο, προσπαθούν να μείνουν στο περιθώριο και να ζήσουν τη ζωή τους, χωρίς να κουβαλάνε το φορτίο των X-Men και των αποτυχημένων προσπαθειών τους να αλλάξουν τον κόσμο. Ο Beast έχει στήσει ένα hi-tech βανάκι και γυρνάνε την Αμερική, σε μία σύγχρονη εκδοχή χιπισμού-τουρισμού (ας μην ξεχνάμε ότι οι ορίτζιναλ X-Men είναι γνήσια παιδιά της δεκαετίας του ’60). O μόνος που δεν ακολουθεί τους υπόλοιπους είναι ο νεαρός Scott All-New-X-MenSummers, ο οποίος έχει απαρνηθεί ακόμα και το όνομα του Cyclops προσπαθώντας να απομακρυνθεί όσο περισσότερο μπορεί από το μελλοντικό εαυτό του και τις ιδέες του. Στόχος του είναι να σταματήσει κάποιες νέες ομάδες μεταλλαγμένων, τα φαντάσματα του Cyclops που εμπνέονται από την εξέγερση του και θέλουν να συνεχίσουν το έργο του, μετά την εξαφάνιση του. Μέσα από την αναμέτρηση με αυτούς τους ονειροπόλους (αλλά και βίαιους) συνεχιστές του αγώνα για τα δικαιώματα των μεταλλαγμένων, οι X-Men θα έρθουν αντιμέτωποι με την απογοήτευση τους αλλά και με όσα κάποτε τους ενέπνεαν.

Η σειρά έχει βγάλει 6 τεύχη μέχρι στιγμής και ακολουθεί ένα αρκετά προσγειωμένο στυλ, χωρίς επικές μάχες και διαγαλαξιακούς εχθρούς, με ένα απλό σχέδιο, βασισμένο στα φωτεινά χρώματα και τις καθαρές γραμμές. Χτίζει την πορεία της μέσα από μία ιστορία σύγκρουσης γενεών και μέσα από την προσπάθεια κάποιων νέων ανθρώπων να ξεπεράσουν την απαισιοδοξία τους. Επαναφέρει όλα τα κλασικά θέματα των X-Men (φόβος, ρατσισμός, περιθωριοποίηση) μαζί με μερικούς από τους πιο αγαπητούς χαρακτήρες της σειράς. Κατά τη γνώμη μας, αποτελεί μία από τις καλύτερες επιλογές του ανανεωμένου σύμπαντος της Marvel

All New – All different Avengers:

“Where are the real ones?”

 

 Στα πλαίσια του ανανεωμένου σύμπαντος, η Marvel έχει κάνει σημαντικές αλλαγές σε βασικούς χαρακτήρες της. Πλέον, ο Captain America είναι μαύρος καθώς ο Sam Wilson αντικατέστησε τον Steve Rogers, o τίτλος του Θορ ανήκει σε γυναίκα, στην καρκινοπαθή Jane Foster και ο Iron Man είναι ακόμα ο Tony Stark αλλά έχει χρεοκοπήσει. Επιπλέον, μετά τα γεγονότα των τελευταίων δύο χρόνων κατά τα οποία η προηγούμενη εκδοχή του σύμπαντος της Marvel πήγε για λουκέτο, δεν υπάρχει πλέον ομάδα ηρώων που να διεκδικεί τον τίτλο των Avengers ενώ ο πύργος-σύμβολο τους έχει πουληθεί σε μία απροσδιόριστη επιχείρηση που μάλλον θα αποτελέσει έναν από τους νέους εχθρούς τους. Η Marvel εκμεταλλεύεται την ευκαιρία για μία πρωτότυπη ιστορία Avengers, όπου θα συνδυάσει νέους χαρακτήρες μαζί με τις ανανεωμένες εκδοχές των κλασικών, ιδρυτικών μελών.

Ξεκινώντας η νέα σειρά της Marvel,  η εμφάνιση του Warbringer, ενός Chitauri που προσπαθεί να καταστρέψει τη Γη (βασικό χόμπι των Chitauri…) θα οδηγήσει με τυχαίο τρόπο στη συνεργασία των ηρώων που θα αποτελέσουν τη βάση των νέων Avengers. Έτσι, εμφανίζονται οι Vision, Kamala Khan (η πρώτη μουσουλμάνα ηρωίδα της Marvel, γίνεται η νέα Ms. Marvel), Miles Morales (ως Spiderman) και Nova. Ο Iron Man παίρνει την πρωτοβουλία για μία νέα ομάδα Avengers και προσπαθεί να τη στήσει από το μηδέν, χωρίς το κύρος και τους πόρους των προηγούμενων χρόνων. Οι σεναριογράφοι έχουν επενδύσει πολλά στη δυναμική της ομάδας η οποία εμφανίζεται διαιρεμένη στα δύο. Από τη μία, μία νέα γενιά ηρώων ,μεταξύ 15 και 16 χρονών, χωρίς ιδιαίτερες δυνάμεις ή εμπειρία αλλά με ενθουσιασμό να ενταχθεί στην πιο θρυλική ομάδα ηρώων. Από την άλλη, οι πιο έμπειροι και ψύχραιμοι βετεράνοι που δεν έχουν πολύ εμπιστοσύνη για τους νεότερους και προσπαθούν να τους κρατήσουν στην άκρη. Ταυτόχρονα, για πρώτη φορά αναπτύσσεται τόσο έντονα το ρομαντικό στοιχείο μέσα στους Avengers, είτε με το φλερτ μεταξύ Nova και Ms. Marvel είτε με το (πολυδιαφημισμένο από τη Marvel) φιλί ανάμεσα στη Thor και τον Captain America.

Όλα αυτά φαίνεται να αποτελούν μια καλή βάση, θεωρητικά, για μία πολύ ενδιαφέρουσα επανεκκίνηση. Όμως,  στην πράξη, δεν λειτουργούν όπως θα ήθελαν οι δημιουργοί τους. Οι χαρακτήρες είναι πολλοί και ασύνδετοι μεταξύ τους, με αποτέλεσμα κάθε τεύχος να εστιάζει σε διαφορετικό ήρωα και χάνεται η αίσθηση της συνοχής της ιστορίας. Κάποιοι χαρακτήρες ταιριάζουν πολύ καλά μαζί, ειδικά από τους νεότερους και ο Miles Morales είναι σίγουρα μία καλή προσθήκη. Όμως όλοι μαζί δεν ταιριάζουν και κάποιοι κεντρικοί χαρακτήρες, όπως ο Iron Man, χάνονται σε δευτερεύοντες – άνευρους ρόλους. Ταυτόχρονα, προσπαθεί να δείξει την προσπάθεια τους να ανταποκριθούν στην ιστορία των Avengers και να ξεπεράσουν τις προκαταλήψεις της κοινής γνώμης απέναντι στους νέους χαρακτήρες που ανέλαβαν αυτούς τους ρόλους. Όμως δεν μπορεί να αναδείξει αυτή την πλευρά όπως θα έπρεπε και δεν είναι ξεκάθαρο, π.χ. από πού προκύπτει η καχυποψία απέναντι σε μία καινούρια ομάδα Avengers. Από αυτή την άποψη, δεν έχει τη δυναμική της νέας σειράς Captain America που με έμφαση στο θέμα της φυλετικής ισότητας έχει χτίσει ένα νέο, αμφιλεγόμενο χαρακτήρα που διχάζει την κοινή γνώμη. Συνολικά, είναι λογικό ότι ο στόχος της ιστορίας είναι να δέσει μια νέα ομάδα και να δείξει την πορεία της. Όμως δεν είμαστε σίγουροι ότι μας ενδιαφέρει και τόσο να δεθούν αυτοί οι χαρακτήρες και να γίνουν οι Earth’s Mightiest Heroes του νέου σύμπαντος…

 

Μοιραστείτε το Άρθρο
Συνάντησε μικρός το Star Wars και έκτοτε βρήκε πως θέλει να γίνει Jedi. Προπονείται με διαλογισμό 18 ώρες την μέρα. Τις υπόλοιπες τις περνάει καμουφλαρισμένος ως υποψήφιος διδάκτορας γιατί κανείς δεν του είπε πως ανακλήθηκε το Order 66.