Smassing Culture
  • Otaku
    OtakuΔες Περισσότερα
    Kaiji – Τo manga πριν το Squid Game
    5 Λεπτά Ανάγνωσης
    Η Κόρη της Κολάσεως – Φρανκενστάιν στο Τόκιο
    5 Λεπτά Ανάγνωσης
    Solo Leveling – Το φαινόμενο που επαναπροσδιόρισε τα manhwa
    5 Λεπτά Ανάγνωσης
    Ποιότητα σε δύσκολους καιρούς! Tα 10 καλύτερα κόμικς του 2024!
    16 Λεπτά Ανάγνωσης
    Έπιασαν τα κρύα – Τα 10 καλύτερα anime για μια χειμωνιάτικη μέρα
    8 Λεπτά Ανάγνωσης
  • Comic
    ComicΔες Περισσότερα
    Όλο Δεξιά Για Τον Παράδεισο – Mια κυρπαντελίστικη Κόλαση
    4 Λεπτά Ανάγνωσης
    Βατραχομυομαχία – Όταν η κωμωδία συναντά το έπος με φρέσκια ματιά
    6 Λεπτά Ανάγνωσης
    Οι υποψηφιότητες των ΕΒΚ 2025
    10 Λεπτά Ανάγνωσης
    Στο Σύμπαν των Αυτοεκδόσεων – 5 κόμικς που ξεχωρίζουν
    9 Λεπτά Ανάγνωσης
    Προσφυγική Νίκαια –  Ένα εικονογραφημένο χρονικό της προσφυγιάς
    5 Λεπτά Ανάγνωσης
  • Βιβλία
    ΒιβλίαΔες Περισσότερα
    Η Κυρά της Λίμνης – To τέλος πριν την RPG αρχή
    7 Λεπτά Ανάγνωσης
    Γραφή Κοφτερή σαν Μαχαίρι – Ενάντια στο «ωραίο»
    6 Λεπτά Ανάγνωσης
    Μια στεκιά στο μάτι του Tom Robbins
    12 Λεπτά Ανάγνωσης
    Η Ακρόπολη Των Ξεχασμένων Μύθων – Επιστροφή (και αναστροφή) στον κόσμο του Έλρικ
    7 Λεπτά Ανάγνωσης
    Erevis Cale Trilogy – Πέρα από την (DnD) ηθική
    6 Λεπτά Ανάγνωσης
  • Cinema
    CinemaΔες Περισσότερα
    Τελευταίος Πειρασμός – Η αποδόμηση του θείου δράματος και ο «ξανακερδισμένος παράδεισος»
    6 Λεπτά Ανάγνωσης
    Έχω Κάτι Να Πώ – Mεταξύ μας, δε χρειάζεται
    5 Λεπτά Ανάγνωσης
    Η Δασκάλα του Πιάνου – Σινεμά που διεισδύει στην ψυχή
    4 Λεπτά Ανάγνωσης
    The Brutalist – Xτίζοντας την Αμερική έναν εφιάλτη τη φορά
    4 Λεπτά Ανάγνωσης
    Μιλήσαμε με τον Χρήστο Πυθαρά για τη νέα του ταινία “Το Κυνήγι”
    7 Λεπτά Ανάγνωσης
  • Σειρές
    ΣειρέςΔες Περισσότερα
    Η σημασία της μουσικής στον έρωτα των Δύο Ξένων
    11 Λεπτά Ανάγνωσης
    The Residence – Ένας πολύχρωμος φόνος στον Λευκό Οίκο
    5 Λεπτά Ανάγνωσης
    Your Friendly Neighborhood Spider-Man – Fun επιστροφή στις ρίζες
    6 Λεπτά Ανάγνωσης
    Cobra Kai – Για όλους τους losers του κόσμου
    7 Λεπτά Ανάγνωσης
    The next big (and best) thing – Οι καλύτερες σειρές του 2024
    13 Λεπτά Ανάγνωσης
  • Exclusive
    ExclusiveΔες Περισσότερα
    Πτήση/Κόσοβο -Η πιο balkanstigmh του ελληνικού θεάτρου
    4 Λεπτά Ανάγνωσης
    Το Comicdom CON Athens 2025 επιστρέφει και το Smassing Culture θα είναι πάλι εκεί!
    7 Λεπτά Ανάγνωσης
    Altan: «Το καλό σκίτσο έχει μήνυμα συνοπτικό, πρωτότυπο και αμφίσημο»
    9 Λεπτά Ανάγνωσης
    Φονικό Χαμόγελο – Mind games με τον Joker
    7 Λεπτά Ανάγνωσης
    Μιλήσαμε με τον Χρήστο Πυθαρά για τη νέα του ταινία “Το Κυνήγι”
    7 Λεπτά Ανάγνωσης
Διαβάζετε: Mister No Revolution: Βιετνάμ – «Όλοι ζητάμε μία επανάσταση»
Share
Smassing CultureSmassing Culture
Font ResizerAa
  • Otaku
  • Comic
  • Βιβλία
  • Cinema
  • Σειρές
  • Exclusive
Αναζήτηση
  • Otaku
  • Comic
  • Βιβλία
  • Cinema
  • Σειρές
  • Exclusive
Follow US
Copyright © 2014-2023 Ruby Theme Ltd. All Rights Reserved.
Smassing Culture > Blog > Comic > Ευρωπαϊκά > Mister No Revolution: Βιετνάμ – «Όλοι ζητάμε μία επανάσταση»
ComicΕυρωπαϊκά

Mister No Revolution: Βιετνάμ – «Όλοι ζητάμε μία επανάσταση»

Ίωνας Αγγελής
Από Ίωνας Αγγελής
Δημοσιεύτηκε 10 Ιουνίου 2019
Τελευταία Ενημέρωση 30 Απριλίου 2021
12 Λεπτά Ανάγνωσης
SHARE

Το τραγούδι «Revolution» των Beatles έλεγε «Λες πως θέλεις μία επανάσταση. Λοιπόν, ξέρεις… Όλοι θέλουμε να αλλάξουμε τον κόσμο». Αυτό το τραγούδι ήταν ουσιαστικά μία (αντιδραστική) απάντηση στα πολιτικά γεγονότα του 1968. Κάπως έτσι μεταφερόμαστε στο πεδίο του 1968 με το Mister No Revolution: Βιετνάμ, στο οποίο και (ξανά)συστηνόμαστε στον Τζέρι Ντρέικ ή αλλιώς Μίστερ Νο, μέσα από το σενάριο του Michele Masiero και το πενάκι του Matteo Cremona. Ο πρώτος από 3 τόμους κυκλοφόρησε στην Ιταλία από την εκδοτική Sergio Bonelli Editore και στην Ελλάδα από τις εκδόσεις Μικρός Ήρως, με την πρώτη του παρουσίαση να λαμβάνει τόπο στο The Comic Con 5 στη Θεσσαλονίκη, το τριήμερο 10-11-12 Μαΐου. Το κόμικ διατηρεί απαράλλαχτες τις 3 περιόδους στις οποίες διαχωρίζεται η ζωή του, ο πόλεμος, η ζωή σαν βετεράνος και η φυγή σε ένα άγνωστο μέρος, με την πρώτη περίοδο να αναβιώνει στο συγκεκριμένο.

Τι θα γινόταν εάν ο Μίστερ Νο αντί να έχει γεννηθεί το 1922, και να είχε βιώσει την φρικαλεότητα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, γεννιόταν 25 χρόνια μετά, και βίωνε την φρικαλεότητα του πολέμου του Βιετνάμ. Σε μία Αμερική πολιτικά ασταθή, ερχόμενη από έναν νικηφόρο Β’ Παγκόσμιο, με την ταξικότητα και την αυταρχικότητα να την έχουν καταλάβει, και με προέδρους να έρχονται και να φεύγουν, είναι ίσως η καταλληλότερη περίοδος για να τοποθετήσεις τον Μίστερ Νο. Όπως αναφέρει ο Michele Masiero στο εισαγωγικό αφιέρωμα του άλμπουμ, ήταν ο τελευταίος πόλεμος όπου η στρατολόγηση ήταν υποχρεωτική, ήθελε δεν ήθελε ο πολίτης. Και ο Μίστερ Νο ποτέ δεν θα κατατάσσονταν εθελοντικά να πολεμήσει. Η κατάταξη του Τζέρι Ντρέικ για να υπηρετήσει μία χώρα που στέλνει τα παιδιά να πολεμήσουν και να πεθάνουν στην άλλη άκρη του κόσμου, σε έναν πόλεμο που αμφισβητείται έντονα πίσω στην πατρίδα, σηματοδοτεί και το τέλος της αθωότητας μιας Αμερικής που πλέον απομακρύνεται από την ωραιοποιημένη εικόνα της δεκαετίας του ’50, και που τελικά θα μετατρέψει το αγόρι Τζέρι Ντρέικ στον άντρα Μίστερ Νο!

Η όλη ιδέα γύρω από αυτή την νέα σειρά βασίζεται στον χαρακτήρα του Μίστερ Νο και τις πεποιθήσεις του, διατηρώντας απαράμιλλες τις αξίες, τα πιστεύω και το ήθος του χαρακτήρα που δημιούργησε ο Guido Nollita με τόση επιτυχία το 1975. Ο αντιήρωας, λοιπόν, Τζέρι Ντρέικ είναι ένας άνθρωπος που επιδιώκει μία ήσυχη ζωή δίχως προβλήματα, και στο πλευρό του να έχει μία κοπέλα, ένα τσιγάρο και ένα ποτό. Αντιρατσιστής, αντιεξουσιαστής, δίκαιος, ιδεαλιστής, είναι ο τύπος ανθρώπου που επιζητά την αλλαγή, ο τύπος που θέλει να αλλάξει τον κόσμο. Η επανάσταση όμως δεν είναι γι’ αυτον ένας τεθειμένος στοχος, αλλά μία έννοια πλασματική, που ο ίδιος την φοβάται, τον πόλεμο, τον θάνατο. Δυστυχώς, όμως, πάντα αυτά τον ακολουθούν. Κάθε περιπέτεια θα καταλήξει σε όλεθρο, ποτισμένος με αίμα αθώων.

Η τοξικότητα της Αμερικής εκείνη την εποχή του πολέμου του Βιετνάμ έρχεται γάντι με την ιδεολογία του Τζέρι. Δεν ξεχνάμε κίολας πως το 1968, είναι η χρόνια που ο κόσμος στιγματίστηκε από τον πόλεμο του Βιετνάμ, απ’ την παγκόσμια εξέγερση του Μάη του ’68 και από τις δολοφονιες των J. F. Kennedy και Martin Luther King Jr, που ήταν και οι 2 μεγάλες φιγούρες στην παγκόσμια ιστορία όσο και στην ιστορία ριζοσπαστικών απόψεων που αναδύονταν εκείνη την εποχή. Ο άνεμος της αλλαγής κυριαρχούσε εκείνη την εποχή στην ποπ κουλτούρα, που είχε μετατραπεί σε ένα πεδίο σύγκρουσης πολιτικών απόψεων, με τραγούδια, ταινίες στα οποία έδιναν τον τόνο τα αντιπολεμικά μηνύματα. Ο λαός έβγαινε στους δρόμους για να ακουστεί η αντίδραση του στον πόλεμο και την εκμετάλλευση, με τον άνεμο της αλλαγής να ακολουθεί την νέα γενιά τότε. Ακόμα και αν αυτό συνοδευόταν από μια αντισυμβατική κουλτούρα του Sex, Drugs & Rock n’ Roll.

Μέσα σε όλα αυτά προστίθεται και ο κόσμος των στρατιωτών, άλλων ψωνισμένων, άλλων εθνικιστών, άλλων καταπιεσμένων και άλλων εκμεταλλευτών. Το κόμικ μας παρουσιάζει μία ποικιλία χρωμάτων στα πρόσωπα ανθρώπων, και μέσα από την βία, την άσχημη φρασεολογία και τις ανήθικες πράξεις που συμβαίνουν, γίνεται και ένα καυστικό σχόλιο στην κακή επιρροή του πολέμου. Οι στρατιώτες από άνθρωποι γίνονται ζώα, με την μανία του πολέμου να τους έχει καταλάβει. Ο φόβος του θανάτου, η αδρεναλίνη που έχει χτυπήσει κόκκινο, όλα αυτά κάνουν για μία τραυματική εμπειρία σε οποιονδήποτε πόλεμο. Ο Τζέρι Ντρέικ στέκεται ως ο λογικός, ως το θύμα, ως εκείνος που δέχεται χτυπήματα παρά να δίνει. Κυρίως λόγω του μίσους του προς τον πόλεμο. Ένα μίσος που θα τον σώσει στην πορεία…

Ο Masiero με ένα εξαιρετικά στημένο σενάριο, διαλόγους που σε καθηλώνουν και σοκάρουν πολλές φορές, στήνει ξανά από την αρχή τον μύθο του Τζέρι Ντρέικ, εκσυγχρονίζοντάς τον παράλληλα για να πιάσει και ένα πιο ευρύ κοινό. Τα αφηγηματικά τρικς παίρνουν και τον πρωταγωνιστικό ρόλο στο Βιετνάμ. Μία εναλλαγή ανάμεσα στο παρόν με το παρελθόν, μία ιστορία αγάπης, που αντλεί στοιχεία από ταινίες με παρόμοιο περιεχόμενο. Πιο συγκεκριμένα είναι φανερές οι επιρροές του από τον Kubrick (τόσο αφηγηματικά όσο και σκηνές που μεταφέρονται στο κόμικ), όπως το Full Metal Jacket, και με άλλες ταινίες που έρχονται αντιμέτωπες με το ζήτημα του πολέμου του Βιετνάμ. Όπως αναφερθήκαμε παραπάνω, η ποπ κουλτούρα του ’60 αναβιώνει μέσα από τις σελίδες του Revolution: Βιετνάμ, με αρκετά έξυπνο τρόπο, ενώ σε μία σκηνή παρακολουθούμε κιόλας τους Beatles σε μία συναυλία τους.

Αυτό το κάτι όμως που χαρακτηρίζει το κόμικ είναι η βία. Όπως και στο πρωτότυπο, έτσι και εδώ, η βία βρίσκεται σε κάθε σημείο του κόμικ, και σε μεγάλη δόση κιόλας. Από τις απλές γροθιές, στους πυροβολισμούς, με το αίμα να πετάγεται προς κάθε κατεύθυνση, ενώ και η άλλη μορφή βίας, εκείνη της σεξουαλικής βίας, του βιασμού, να κάνει εμφάνιση. Έως και η χρήση ουσιών προβάλλεται. Όλη αυτή η βία κάνει για πολλά «βρώμικα» πάνελ, που αναδεικνύουν την φρίκη εκείνης της περιόδου, τόσο του πολέμου, όσο και της Αμερικάνικης ηπείρου. Όσο σοκαριστική και αν είναι σε στιγμές, είναι ωμή, ρεαλιστική. Το κόμικ χρησιμοποιεί τον ωμό ρεαλισμό ως αφηγηματικό τρικ, κινώντας την πλοκή πιο γρήγορα, και παρακάμπτει πολλές φορές το χτίσιμο χαρακτήρα, ώστε να φτάσει στην κατάληξη. Και εδώ δουλεύει με αριστουργηματικό τρόπο, κάνοντας έτσι τις σκηνές βίας οργανικές, πλήρως συμβιβάσιμες με την παρούσα θεματολογία.

Η εναλλαγή που γίνεται ανάμεσα στο παρόν με το παρελθόν, ανάμεσα στην πολεμική ζωή με την ζωή ως ενός απλού Αμερικανού πολίτη, χτίζουν απίστευτα τον χαρακτήρα του Τζέρι Ντρέικ. Η Μαριάν, μία όμορφη κοπέλα που γνώρισε ο Τζέρι πριν την κατάταξή του, αποτελεί εκείνο το πρόσωπο που ενανθρωπίζει τον κεντρικό ήρωα, τον κάνει πιο ευαίσθητο, και τον κάνει πιο συμβατό για τους θεατές. Ένα μοντέλο που βλέπουμε σε πολλές ταινίες, και που επαναλαμβάνεται και εδώ. Ένα μοντέλο που δεν εξυπηρετεί όμως απαραίτητα τον χαρακτήρα του Μίστερ Νο. Σκεφτείτε το. Γυναικάς, ανυπότακτος, και άμα δεν πήγαινε στον πόλεμο θα το έκανε για τον εαυτό του κυρίως. Ίσως χρειαζόταν περισσότερο χτίσιμο σε αυτό το τομέα το σενάριο – και είναι το μοναδικό αδύναμο στοιχείο.

Ο Cremona φέρει σε μεγάλο βαθμό το Αμερικάνικο στυλ στο σχέδιό του, με αιχμηρές γωνίες, και μεγάλη λεπτομέρεια στα πρόσωπα. Η λεπτομέρεια αυτή βοηθάει πάρα πολύ στο να συνδεθείς με έναν χαρακτήρα καθώς τα συναισθήματά τους αποτυπώνονται εκπληκτικά. Ο ωμός ρεαλισμός, που αναφέραμε παραπάνω,  δεν θα δούλευε εάν δεν ήταν για το συγκεκριμένο σχεδιαστικό στυλ. Η απεικόνιση της Αμερικής του ’67, και του Βιετνάμ αποτελεί ένα ακόμα θετικό στοιχείο, με πάνελς να φαίνονται σαν να ξεπήδησαν από τους δρόμους της Νέας Υόρκης και τα δάση του Βιετνάμ. Το χρώμα δουλεύει εξαιρετικά με το σχέδιο, το ένα συμπληρώνει το άλλο, με την αντίθεση της σκοτεινής Νέας Υόρκης με το φωτεινό Βιετνάμ να κάνει ξεκάθαρο στους αναγνώστες ποιο είναι flashback και ποιο το παρόν. Δεν μπορούμε να μην αναφερθούμε στους συμβολισμούς του κόμικ, που είναι και πολλοί, με κύριο παράδειγμα το πρώτο κιόλας καρέ που είναι βαμμένο κόκκινο, αποκαλύπτοντάς μας ουσιαστικά πως θα καταλήξει η ιστορία.

Η ιδέα του κινηματογραφικού κόμικ είναι πλέον πολύ γνωστή στην κομικσοκοινότητα, κυρίως λόγω των δυνατοτήτων που δίνει στον σχεδιαστή αλλά και στον σεναριογράφο, για να αναδείξουν συναίσθημα πάνω από πλοκή. ΤοMister No Revolution εκμεταλλεύεται το «show don’t tell» κυρίως για τις ανατροπές, τις εναλλαγές παρόν-παρελθόν και τελικά στην εστίαση στα πρόσωπα των πρωταγωνιστών αναδεικνύοντας έτσι τα συναισθήματά τους, όπου και ακριβώς στοχεύουν οι δημιουργοί. Η ευστροφία πολλών πάνελς κρύβεται στην κινηματογραφικότητά τους, που δίνει κιόλας την ευκαιρία στους δημιουργούς για πολλές ενδιαφέροντες οπτικές γωνίες.

Το Mister No Revolution ακολουθεί το όλο και πιο δημοφιλές trend των remakes, όπως και στις ταινίες υιοθετείται πλέον και στα κόμικς, και το συγκεκριμένο είναι το πρώτο fumetti remake. Εμπορική κίνηση; Σίγουρα. Αλλά είναι απολύτως απαραίτητη πλέον, αν σκεφτούμε πως αυτοί οι χαρακτήρες (πάντα μιλώντας για εκείνους από τον εκδοτικό οίκο Bonelli) είναι πάνω από 50 ετών. To Mister No Revolution κάνει την αρχή, λοιπόν, για την μετεξέλιξη του Ιταλικού κόμικς, με πολλούς ακόμα χαρακτήρες να ακολουθούν αυτό το μοτίβο στη συνέχεια. Αρκεί πάντα να είναι οργανικό και πλήρως λειτουργικό, όπως το Revolution.

Όσοι έχουν ξαναδιαβάσει τον ήρωα θα προσέξουν πολλά easter eggs και αναφορές που γίνονται στην πρωτότυπη σειρά, όπως και διάφορες αλλαγές που έγιναν σε σχέση με το πρωτότυπο. Συγκεκριμένα, ο Μίστερ Νο δεν είναι πιλότος – τουλάχιστον όχι ακόμα – ή το όνομά του προήλθε από έναν ιθαγενή Βιετναμέζο.

Συνολικά, ο πρώτος τόμος του Mister No Revolution καταφέρνει με μεγάλη επιτυχία να μας ξαναγνωρίσει τον Τζέρι Ντρέικ, ως τον αντισυμβατικό αντιήρωα που όλοι ξέρουμε και αγαπάμε, εκσυγχρονίζοντάς τον για ένα νέο, εφηβικό ή ενήλικο, κοινό, και παράλληλα κρατώντας αυτά που κάνουν τον Τζέρι Ντρέικ τον Μίστερ Νο. Υιοθετώντας τα στοιχεία ωμού ρεαλισμού και του κινηματογραφικού κόμικς, εστιάζει στο χτίσιμο χαρακτήρων, και κάνει καυστικά σχόλια στην Αμερικάνικη κυβέρνηση, με το ιδιοφυές σενάριο του Masiero όσο και το πανέμορφο σχέδιο του Cremona να δουλεύουν με μεγάλη επιτυχία μεταξύ τους.

Τώρα που τελείωσε το Βιετνάμ, δεν μπορούμε παρά να ανυπομονούμε για το Καλιφόρνια!

TAGGED:Matteo CremonaMichele MasieroMister NoMister No RevolutionSergio Bonelli EditoreΕκδόσεις Μικρός Ήρωας
Μοιραστείτε το Άρθρο
Facebook Copy Link Print
ΑπόΊωνας Αγγελής
Οι φοιτητικές και συνδικαλιστικές υποχρεώσεις βαραίνουν την αθεράπευτα nerd ψυχή του Ίωνα. Υπάρχει όσο υπάρχει και το ευρώ στη χώρα μας και περιμένει την ώρα και την στιγμή που οι τρίχες του θα γίνουν γκρι για να γίνει ένα με τη πραγματική του ηλικία.
Προηγούμενο άρθρο Γιατί θα θέλαμε η Phoebe να είναι με τον David
Επόμενο άρθρο Tuca & Bertie – Ο σουρεαλ φεμινισμός που είχαμε ανάγκη
FacebookLike
XFollow
PinterestPin
InstagramFollow

Subscribe Now

Subscribe to our newsletter to get our newest articles instantly!
Most Popular
Όλο Δεξιά Για Τον Παράδεισο – Mια κυρπαντελίστικη Κόλαση
14 Μαΐου 2025
Βατραχομυομαχία – Όταν η κωμωδία συναντά το έπος με φρέσκια ματιά
13 Μαΐου 2025
Οι υποψηφιότητες των ΕΒΚ 2025
14 Μαΐου 2025
Η σημασία της μουσικής στον έρωτα των Δύο Ξένων
12 Μαΐου 2025
Πτήση/Κόσοβο -Η πιο balkanstigmh του ελληνικού θεάτρου
11 Μαΐου 2025

Μπορεί να σου αρέσουν και αυτά:

ComicΕυρωπαϊκά

Blacksad – Η τυχερή μαύρη γάτα των κόμικς

Αλέξανδρος Μινωτάκης
Αλέξανδρος Μινωτάκης
27 Ιανουαρίου 2022
ComicΕυρωπαϊκά

Mister No: Αιχμάλωτος της Ζούγκλας – Περιπέτεια στις αχανείς εκτάσεις του Αμαζονίου

Ίωνας Αγγελής
Ίωνας Αγγελής
1 Σεπτεμβρίου 2020
ComicΕυρωπαϊκά

Mister No: Περιπέτεια στη Μανάους – Ένα σχόλιο για την κόμικς κοινότητα

Ίωνας Αγγελής
Ίωνας Αγγελής
9 Μαΐου 2019
Comic

Φαξ Από το Σαράγεβο – Μάχη επιβίωσης σε μία πόλη χειρότερη απ’ την κόλαση

Μάνος Βασιλείου - Αρώνης
Μάνος Βασιλείου - Αρώνης
27 Αυγούστου 2020
ComicΕλληνικά

Μπαμπαδοϊστορίες – Ένα comic ημερολόγιο μίας τρυφερής σχέσης

Μάνος Βασιλείου - Αρώνης
Μάνος Βασιλείου - Αρώνης
12 Νοεμβρίου 2020
ComicΕυρωπαϊκά

Ντύλαν Ντογκ: Η Πέμπτη Εποχή – Αψηφώντας τα όρια της λογικής

Ίωνας Αγγελής
Ίωνας Αγγελής
20 Ιανουαρίου 2020
[mailerlite_form form_id=1]
Smassing Culture

To Smassing Culture ξεκίνησε σαν μια προσπάθεια ανθρώπων που αγαπούν την μαζική κουλτούρα και θέλουν να μιλήσουν για αυτή από μια διαφορετική, πιο κοινωνική γωνία. 

Για εμάς

  • Αρχική
  • Τι είναι το Smassing Culture
  • Συντακτική

Δείτε Επίσης

  • Συνεντεύξεις
  • SmassFest
  • SmassPodcasts
  • Videos

Βρείτε μας:

Επικοινωνία
Manufactured by Sociality
Welcome Back!

Sign in to your account

Username or Email Address
Password

Lost your password?