Μυστήρια Πράγματα: Οι Λύκοι της Ζήρειας – Από πότε ο βουκολικός τρόμος έγινε cool;

Aθηνά Κακλαμάνη Από Aθηνά Κακλαμάνη 4 Λεπτά Ανάγνωσης

            Πρωταγωνιστές των Λύκων της Ζήρειας είναι για ακόμα μια φορά ο ακαδημαϊκός και ερευνητής του μεταφυσικού, Φιλήμων Καρτέρης και ο πιστός του φίλος Σερ Ζάκαρυ Νίκολσον, ένας Ιρλανδός αγαθός γίγαντας, σφυρηλατημένος στη φλόγα του κυνηγιού τεράτων και της εξερεύνησης των πιο απόκρημνων και στοιχειωμένων σημείων του χάρτη. Οι δυο τους θα έρθουν αντιμέτωποι με την μυστηριώδη εξαφάνιση ενός ντόπιου και έναν ομιλούντα γάιδαρο, κάτι που θα τους οδηγήσει σε ένα κλασσικό “monster hunting”στα βουνά της μαγευτικής Ζήρειας, τα οποία μέχρι και σήμερα θεωρούνται για τους ορειβάτες και τους περιηγητές από τα πιο επικίνδυνα της Ελλάδας! Στην περιπλάνησή τους αυτή θα κληθούν βέβαια να αναμετρηθούν με τέρατα, διατρέχοντας τον κίνδυνο να πέσουν σε μια φρικιαστική παγίδα θανάτου, που έχει στηθεί ειδικά γι’ αυτούς.

Οι Λύκοι της Ζήρειας είναι το δεύτερο τεύχος της σειράς Μυστήρια Πράγματα του Θανάση Πετρόπουλου, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Jemma Press και πρόκειται να σας “παγώσει” το αίμα ή έστω να σας το πιει με το καλαμάκι, αφού πρόκειται για … splatter! Πολύ περισσότερο, πρόκειται για μια ακόμα ιστορία βουκολικού τρόμου, από εκείνες που ενήλικες διάβαζαν γύρω από τη φωτιά, την εποχή που ακόμα η φύση δεν είχε απομαγευτεί και τα πράγματα έμοιαζαν αλλόκοτα και….μυστήρια! Ο Θανάσης Πετρόπουλος παίρνει λοιπόν σαν βάση του αυτήν ακριβώς την ατμόσφαιρα και τις αφηγήσεις και την αναμιγνύει με την σύγχρονη pop κουλτούρα και ένα χιούμορ παρόμοιο με εκείνο που απολαμβάνει κανείς βλέποντας μια ταινία των Monty Python!

            Το δεύτερο αυτό μέρος της σειράς είναι, κατά τη γνώμη μου, ανώτερο του προηγούμενου, το οποίο καίτοι μας εισήγαγε στον κόσμο των δύο ηρώων, την ελληνική ύπαιθρο του 19ου αιώνα, είχε σαν αφετηρία μια περισσότερο basic πλοκή και ένα θέμα σχετικά γνωστό για τους λάτρεις του είδους. Οι Λύκοι της Ζήρειας από την άλλη αποτελεί μια πραγματική μύηση σε μια περισσότερο σκοτεινή πτυχή της ελληνικής παράδοσης. Παράλληλα, ο δημιουργός εκμεταλλεύεται περισσότερο τις γνώσεις του πάνω στους ιδιωματισμούς και την ντοπιολιαλιά της εποχής και του τόπου, κάνοντας πολύ ενδιαφέροντες του διαλόγους μεταξύ των ηρώων, ενώ καθ’ όλη την ανάγνωση του κόμικ κλιμακώνεται το μυστήριο, το οποίο τελικά βρίσκει τη λύση του, όπως όλα τα παραμύθια που μας έλεγε η γιαγιά μας, όταν ήμασταν παιδιά, γεμάτα από τις παραδόσεις και τις δοξασίες του τόπου μας, τους ηθικούς πανικούς και τους συλλογικού φόβους του λαού μας. Αυτή ακριβώς είναι η αιτία, εκτός βέβαια από την εγγενή σαχλαμάρα των ηρώων, που σε κάνει να θέλεις να τους πάρεις μια αγκαλιά, που το κόμικ αυτό του Θανάση Πετρόπουλου είναι τόσο ξεχωριστό στις καρδιές των αναγνωστών.

            Πράγματι, αν κάτι γίνεται φανερό από τα δύο τεύχη της σειράς είναι όχι μόνο η ενασχόληση του δημιουργού με τις μυστήριες ιστορίες του τόπου μας, μα και ο αγαπησιάρικος και τρυφερός τρόπος με τον οποίο τις αγγίζει. Μέσα από το χιούμορ, διαρκείς αναφορές στην pop κουλτούρα, υποσημειώσεις που συνδέουν το σήμερα με το παρελθόν, μα και ένα σχέδιο απλό και κατανοητό σαν τον ίδιο τον λαό στον οποίο αναφέρεται, καθιστά τις παλιές αυτές ιστορίες σύγχρονες και τελικά καταφέρνει να αναδείξει την φτώχεια και τα βάσανα των ανθρώπων της ελληνικής υπαίθρου, που γέννησαν τις δοξασίες αυτές. Πολύ περισσότερο, ο Θανάσης Πετρόπουλος, σαν ένας σύγχρονος βάρδος ή παραμυθάς προσεγγίζει με τις ιστορίες του την ίδια την μαγεία, σε μια εποχή που κυριαρχεί η ορθολογικότητα. Ίσως γι’ αυτό, κόμιξ όπως τα Μυστήρια Πράγματα είναι αυτά που χρειαζόμαστε περισσότερο από ποτέ!

Μοιραστείτε το Άρθρο
Η Αθηνά μπορεί να φαίνεται ένα κορίτσι όπως όλα τα άλλα, όμως στην πραγματικότητα έχει μια μυστική υπερδύναμη. Μπορεί να διαβάζει γρήγορα. . Σε έναν παράλληλο κόσμο, η Αθηνά θα ήταν μέλος της ακαδημίας για χαρισματικά παιδιά του Charles Xavier. Σε αυτόν εδώ, της αρέσει η μπύρα, το κακό φαγητό, οι δίσκοι των Beatles και τα καλά βιβλία. Τα τελευταία χρόνια ασχολείται με την Πολιτική και τη Νομική Επιστήμη, γι’ αυτό θα την βρείτε θαμμένη στα αναγνωστήρια του ΕΚΠΑ.