Σε κάθε season υπάρχουν anime που θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν αφανείς ήρωες. Τα βλέπεις, τα απολαμβάνεις, αλλά δεν συνειδητοποιείς πόσο σου άρεσαν μέχρι να τελειώσουν. Αυτή ήταν και η περίπτωση με το Νοragami, το οποίο πραγματικά κατάλαβα πόσο μου άρεσε όταν τελείωσα την πρώτη season το 2014. Έκτοτε πέρασα πολύ καιρό ακούγοντας τα εκπληκτικά οpenings και περίμενα υπομονετικά την δεύτερη season, την οποία κυριολεκτικά καταβρόχθισα σχεδόν ευλαβικά. Πλέον η πεποίθηση μου ότι το Νοragami είναι από τα καλύτερα και πιο “φρέσκα” anime που έχω δει τα τελευταία χρόνια τσιμεντώθηκε και μπορώ να μιλήσω για αυτό!
Το Νοragami είναι από τα anime που βασίζεται στους χαρακτήρες και όχι σε κάποια περίπλοκη ιστορία. Η κάθε season των 12 επεισοδίων αποτελείται από 2 ιστορίες, που δεν έχουν απαραίτητα σχέση μεταξύ τους, επομένως καταλαβαίνετε πως είναι ιδιαίτερα εύπλαστο προς αυτόν τον τομέα. Οι fans σειρών μυστηρίου ή αυτοί που θέλουν νιώθουν το immersion στην ιστορία δεν θα το εκτιμήσουν ιδιαίτερα. Ωστόσο, ότι χάνει από σεναριακή άποψη, το αναπληρώνει και με το παραπάνω στον τομέα των χαρακτήρων. Τόσο οι τρεις βασικοί ήρωες, όσο και το supporting cast είναι από κάθε άποψη ολοκληρωμένοι και με βάθος χαρακτήρες, όπου ο καθένας αντιμετωπίζει τα δικά του, προσωπικά προβλήματα. Αυτή η διαμάχη των ηρώων με το παρελθόν αλλά και το μέλλον τους, σε συνδυασμό μάλιστα με τις διαπροσωπικές τους σχέσεις είναι αυτό που καθιστά αυτό το anime ιδιαίτερο. Όταν μάλιστα βάλουμε στο μείγμα και μια γερή δόση εξαιρετικών μαχών για να διατηρείται το ενδιαφέρον και των πιο ενθουσιωδών, τότε έχουμε ένα εκρηκτικό αποτέλεσμα!
Όπως προανέφερα, η ιστορία δεν είναι από τα δυνατά του σημεία. Όλα ξεκινούν όταν ένα κορίτσι, η Iki Hiyori, μετά από ένα ατύχημα που είχε, συνειδητοποιεί ότι η ψυχή της είναι ασταθής και, σε ανύποπτο χρόνο, αφήνει το σώμα της! Αναζητώντας βοήθεια, συναντά τον Yato, έναν άσημο και τελείως ανεύθυνο θεό, που για να ζήσει πραγματοποιεί θελήματα για μια δεκάρα! Στην συντροφιά προστίθεται αργότερα και το νεαρό φάντασμα Υukine, που χρησιμεύει σαν το όπλο του Yato στις μάχες του είτε με άλλους θεούς, είτε με δαίμονες.
Όσο σειρά προχωρά και γνωρίζουμε καλύτερα αυτούς τους τρεις, καταλαβαίνουμε τα πράγματα δεν είναι αυτό που φαίνονται. Ο Yato κρύβει κάτω από την σκανδαλιάρικη συμπεριφορά του (που είναι και η κύρια πηγή κωμωδίας της σειράς) ένα σκοτεινό παρελθόν που προσπαθεί να καταπολεμήσει μαζί με τους φίλους. Από την άλλη ο Υukine αντιμετωπίζει την τραγωδία του να είναι ένα παιδί που δεν θα μεγαλώσει ποτέ, μια ανάμνηση χωρίς υπόσταση και φίλους… Η Hiyori δένεται με αυτούς τους δύο και περνούν μαζί περιπέτειες και κινδύνους (συνήθως εξαιτίας του Yato!)
Το Studio Bones,που ανέλαβε την παραγωγή του Νοragami βέβαια δεν έμεινε στα βασικά. Έντυσε μια καλοδουλεμένη ιστορία χαρακτήρων με ένα εξαιρετικό σχέδιο και animation. Ιδιαίτερα πετυχημένη στάθηκε η κινητικότητα στις μάχες, που παρά την συντομία τους κρατούν το ενδιαφέρον.Ταυτόχρονα είναι πολύ δυνατό σκηνοθετικά. Ο ρυθμός με τον οποίο προχωρούν τα επεισόδια είναι σταθερός και σε κρατά σε ένταση, ενώ δεν του λείπει και η δημιουργικότητα στο μοντάζ.
Ένα άλλο σημείο στο οποίο θα ήθελα να δώσω βάση είναι το soundtrack. Τα openings και τα endings του είναι πραγματικά τρομερά, όπως έχουμε ξανατονίσει. ωστόσο και η συνολική του μουσική επιμέλεια είναι έχει βάθος και έκταση. Καταφέρνει να σε μαγεύσει και να τραβήξει άμεσα την προσοχή του θεατή, σε τέτοιο μάλιστα βαθμό που θεωρώ πως η επιτυχία του θα ήταν σίγουρα μικρότερη χωρίς αυτό. Πράγμα που δεν θα έπρεπε να μας παραξενεύει, καθώς το soundtrack για το Noragami συντέθηκε από τον by Taku Iwasaki, την ιδιοφυΐα που έγραψε τα OSTS για anime όπως το Black Butler και το Soul Eater.
Επιλογικά, δώστε μια ευκαιρία στο Νοragami. Σίγουρα δεν θα σας απογοητεύσει, ενώ αν στην αρχή σας φανεί κουραστικό, γρήγορα θα αλλάξετε γνώμη!