Ο Spock για αρχάριους – 5 επεισόδια Star Trek και 1 ντοκιμαντέρ

Αρχοντούλα Βαρβάκη Από Αρχοντούλα Βαρβάκη 7 Λεπτά Ανάγνωσης

Πετάγεται συνεχώς μπροστά σας από διάφορες γωνιές του ίντερνετ (και κυρίως σε πολλά επεισόδια του The Big Bang Theory), αλλά δεν ξέρετε ποιος πραγματικά είναι; Ο Spock είναι κυρίως χαρακτήρας της σειράς επιστημονικής φαντασίας Star Trek (που αργότερα χρειάστηκε τον προσδιορισμό «The Original Series»), δηλαδή του πρώτου Star Trek, που πρώτη φορά το είδαμε (ή το είδαν οι Αμερικάνοι και Καναδοί) το 1967. Αργότερα ο Spock εμφανίστηκε σε ταινίες, στο Star Trek: The Animated Series, ακόμα και στο Star Trek: The Next Generation. Ε μετά ήρθαν κι άλλες ταινίες και το Discovery με τον Zachary Quinto να αναλαμβάνει τα υποκριτικά ινία… Αν έχετε ήδη αγχωθεί με τον όγκο του υλικού, είστε στο σωστό μέρος. Παρακάτω θα βρείτε μια σύντομη λίστα με 5 επεισόδια του Star Trek (The Original Series),  που θα σας βοηθήσουν να τον γνωρίσετε τον πρώτο Spock. Σημειώνουμε ότι τα επεισόδια της σειράς είναι αυτόνομα και ότι παρόλο που θα τα δείτε ανακατεμένα, δεν θα φάτε σημαντικά spoiler για τα επεισόδια που θα προσπεράσετε.

Έξτρα πρόταση: Στο τέλος λέμε λίγα λόγια και για το ντοκιμαντέρ «For the love of Spock» για τον Leonard Nimoy, τον ηθοποιό που μας σύστησε τον Spock.

Σύντομα λοιπόν να πούμε για τον Spock τα εξής: Είναι αξιωματικός του Αστροστόλου με μπλε στολή του 23ου αιώνα, δηλαδή θετικός επιστήμονας, κάτι που δένει πολύ με το ότι είναι μισός Γήινος, μισός Vulcan. Οι εξωγήινοι από τον πλανήτη Vulcan διαφέρουν πολύ από εμάς του Γήινους. Έχουν άλλη φυσιολογία, είναι πολύ πιο δυνατοί και κυρίως δεν βιώνουν τα συναισθήματα που έχουμε εμείς. Δρουν βάσει λογικής, η οποία για αυτούς είναι ιερή -εδώ κολλάει και η λατρεία του Sheldon προς τον Spock- κι όλο αυτό δύσκολα γίνεται κατανοητό από τους Γήινους, που εντυπωσιάζονται αλλά και που συνεχώς το αμφισβητούν. Εντοπίζουμε έναν ρατσισμό δηλαδή. Ο Leonard Nimoy έβρισκε ένα σημείο σύνδεσης ανάμεσα στον Spock ως ξένο (alien) και τον εαυτό του, καθώς ήταν Εβραίος γιος μεταναστών στη Βοστόνη.

Η θέση του Spock είναι στη γέφυρα του διάσημου σκάφους Enterprise. Είναι δεύτερος στην ιεραρχία του σκάφους μετά τον κυβερνήτη Jim Kirk. Τέλος να πούμε ότι αγαπήθηκε πολύ από τους φαν του Star Trek δικαιώνοντας τον δημιουργό της σειράς Gene Rodenberry που πίστεψε πολύ σε αυτόν.

Με τα παρακάτω επεισόδια θα γνωρίσετε σύντομα τον χαρακτήρα, την οικογένεια του, τις αντιφάσεις του, τον πολιτισμό του, που έχει τις δικές του συνήθειες για τον γάμο ή το φαγητό. Επιβιβαστείτε αλλά μην περιμένετε να δέσετε τις ζώνες σας. Για κάποιο λόγο ο Αστροστόλος δεν ξέρει τίποτα για ζώνες.

The Galileo Seven (Σεζόν 1η, Επεισόδιο 16)

Αυτό το επεισόδιο είναι πολύ καλό για να δείτε τι σημαίνει να είναι κάποιος Vulcan και να περιστοιχίζεται από Γήινους. Θα δείτε τον Spock να λειτουργεί σαν ρομπότ, που του δίνεις δεδομένα και βγάζει αποτελέσματα. Μια «φυσιολογική» μέρα αυτό θα ήταν απλώς ενοχλητικό για τους Γήινους. Στο επεισόδιο αυτό όμως τα πράγματα είναι διαφορετικά. Ο Spock βρίσκεται στη θέση του κυβερνήτη και μάλιστα σε ένα περιβάλλον πολύ εχθρικό. Όλοι θα φτάσουν στα όριά τους. Το ίδιο και ο Spock. Κι αυτό δίνει ένα ενδιαφέρον τέλος, το οποίο δε θα σας χαλάσουμε.

This side of paradise (Σεζόν 1η, Επεισόδιο 24)

Εδώ ασχολούμαστε λίγο περισσότερο με τις αντιφάσεις του Spock. Είναι άλλο ένα επεισόδιο στο οποίο η λογική του έχει να αντιμετωπίσει μια πρόκληση και σπάει, αλλά τα αίτια είναι διαφορετικά και η αντιμετώπισή τους επίσης. Το επεισόδιο αυτό ανοίγει άλλους δρόμους για τον Spock. Δρόμους που δυσκολεύεται πολύ να περπατήσει αλλά παραδέχεται πια ότι υπάρχουν.

Amok Time (Σεζόν 2η, Επεισόδιο 1)

Ένα από αυτά τα τέλεια επεισόδια που μας δίνουν στοιχεία για έναν εξωγήινο πολιτισμό. Θα γνωρίσουμε δηλαδή τους Vulcan λίγο καλύτερα. Θα δούμε στοιχεία της φυσιολογίας τους, θα επισκεφθούμε τον πλανήτη τους και θα δούμε και μια τελετή. Τι είναι το «πον φαρ» που λέει ο Sheldon; Πάνω απ’ όλα όμως θα δούμε για πρώτη φορά τον χαιρετισμό που έγινε σύμβολο όλου του Star Trek.

Journey to Babel (Σεζόν 2, Επεισόδιο 10)

Σε αυτό το επεισόδιο γνωρίζουμε τους γονείς του Spock, πατέρας Vulcan και μητέρα Γήινη. Αυτό από μόνο του είναι ενδιαφέρον, αλλά το επεισόδιο εμπλουτίζεται και με μια σύγκρουση, την οποία βέβαια προκαλεί η προσήλωση του Spock στον ορθολογισμό και συνεπώς το καθήκον του. Παρεμπιπτόντως εδώ μας συστήνονται και κάποιοι άλλοι πολιτισμοί, καθώς το Enterprise μεταφέρει κάποιους πρέσβεις, ένας από τους οποίους είναι και ο πατέρας του Spock.

All of our yesterdays (Σεζόν 3η, Επεισόδιο 23)

Τέλος σας προτείνουμε και το τελευταίο επεισόδιο της σειράς. Με ένα ταξίδι στο χρόνο (που δεν έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον ως τέτοιο) ο Spock θα αντιμετωπίσει άλλη μια πρόκληση. Και πάλι η αφοσίωσή του στον ορθολογισμό κλονίζεται αλλά με έναν καινούριο τρόπο, που θέτει ερωτήματα για τον ίδιο τον πολιτισμό των Vulcan.

For the love of Spock

Με το ντοκιμαντέρ αυτό θα δείτε την πορεία του Spock, πώς δημιουργήθηκε μαζί με το Star Trek και πώς αγαπήθηκε από τους φαν αλλά και την πορεία του Leonard Nimoy. Ο Leonard Nimoy ξεκίνησε να φτιάχνει μαζί με τον γιο του, Adam, ένα ντοκιμαντέρ για τον Spock, αλλά καθώς πέθανε πριν αυτό ολοκληρωθεί, ο Adam Nimoy αποφάσισε πως θα ήταν καλύτερα να το ολοκληρώσει ως ένα ντοκιμαντέρ και για τον πατέρα του. Πλήθος συνεργατών αλλά και άνθρωποι από το οικογενειακό του περιβάλλον μιλάνε για τον Leonard Nimoy δίνοντας μια πλήρη εικόνα της ζωής του. Ωραίο υλικό που φωτίζει ενδιαφέρουσες λεπτομέρειες και για τον Spock και για τον Nimoy.

Live long and prosper!

Μοιραστείτε το Άρθρο
Η Αρχοντούλα Βαρβάκη πέρασε από το γνωστό εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας, γιατί το γράμμα της από τη σχολή μαγείας χάθηκε και γιατί είναι πολύ νωρίς για την Ακαδημία του Αστροστόλου. Παρ' όλα αυτά νοιώθει μέλος της γαλαξιακής μαγικής κοινότητας.