Cinema

Published on March 24th, 2021

0

Biggie Smalls – A story that got to be told

Η ζωή του Christopher Wallace είναι από τις περιπτώσεις που λες ότι όλα έγιναν για να αποτυπωθούν σε μια κάμερα ή να γραφτούν σε ένα βιβλίο.  Ένας πιτσιρικάς από του Μπρούκλυν ξεμπλέκει από τη παραβατικότητα λόγω του ταλέντου του στη μουσική, γίνεται το No1 σε αυτή, βρίσκεται στο επίκεντρο της μυθικότερης κόντρας του μουσικού είδους που πρεσβεύει και καταλήγει νεκρός λίγους μήνες μετά τη δολοφονία του βασικού του ανταγωνιστή. Όλα αυτά πριν κλείσει τα 25 του χρόνια και ενώ η δολοφονία του μέχρι και σήμερα παραμένει ανεξιχνίαστη.

 Σε αυτή την ιστορία λοιπόν έρχεται να παραθέσει άλλη μια πλευρά το Ντοκιμαντέρ του NetflixBiggie: I Got A Story To Tell”. Το I got a story to tell προσφέρει αφηγήσεις πολύ στενών συγγενών και φίλων του Biggie και πλάνα από το τελευταίο Tour του μοναδικού Rapper που έρχονται στο φως για πρώτη φορά.  Στο ντοκιμαντέρ εμφανίζονται μεταξύ άλλων διάφορα ονόματα που κάπου τα έχουμε ακούσει στα κουπλέ του Biggie όταν αναφέρεται στην παρέα του (D Roc, Lil Cease) ο Puff Daddy, η δεύτερη σύζυγος του Faith Evans και η αξιαγάπητη μητέρα του Violetta Wallace. To I got a story to tell ξεκινάει προσπαθώντας να ακολουθήσει το background το Biggie και την πρώιμη επαφή του με τη μουσική ευρύτερα και να παρουσιάσει τη ζωή του ως έφηβο πριν πάρει την ενασχόληση του με τη μουσική στα σοβαρά. Δίνει ένα ενδιαφέρον βάθος στο προφίλ του έφηβου Biggie ειδικά στο πως προσέγγιζε τη μουσική και στο τι τον έκανε να ξεχωρίζει.

     Η προσωπική μου ταπεινή (και μετριοπαθής) άποψη για τον Notorious B.I.G. είναι ότι αποτελεί τον πιο ταλαντούχο ράππερ που έχει ακουμπήσει μικρόφωνο. Ό τρόπος που κατάφερνε να συνδέει τις λέξεις μένοντας Steady στο μέτρο ξεκινώντας να εξιστορεί μια ιστορία από την αρχή μέχρι το τέλος χωρίς τίποτα να μοιάζει περιττό είναι πραγματικά μοναδικός. Η δυνατότητα να ζωγραφίζει ραππάροντας, όντας πάντα τεχνικά άψογος, με ένα προφίλ νεαρού ατίθασου κάφρου αφήνοντας όμως συνέχεια statements για το κοινωνικό του περιβάλλον και τα αδιέξοδα της μητρόπολης δημιουργούν ένα μοναδικό προφίλ καλλιτέχνη. Η πορεία του Biggie From Zero To Hero ήταν ταχύτατη καθώς με το πρώτο δίσκο του σάρωσε ότι βραβείο υπήρχε και τοποθετήθηκε κατευθείαν στο κάδρο σαν ένας από τους κορυφαίους. To “Ready to Die”, που είναι και το μόνο άλμπουμ του ο Biggie πρόλαβε να κυκλοφορήσει όσο ζούσε, αποτελεί ένα από τα πιο ιστορικά Hip Hop Albums όλων των εποχών. Η κόντρα του με τον 2 Pac αποτελεί μια από τις τραγικότερες ιστορίες με κέντρο τη μουσική.

  Η ζωή του Biggie έχει άπειρες πλευρές που αξίζει να εξερευνηθούν και ένα κεντρικό στοιχείο: Ήταν ένας υπερβολικά ταλαντούχος μουσικός. Το ντοκιμαντέρ φαίνεται να βασίζεται σε αυτές τις παραδοχές αλλά εν τέλει αφήνει μια χλιαρή αίσθηση για την ιστορία που λέει. Ενώ ξεκινάει με αναφορές στις μουσικές παρακαταθήκες του Biggie χωλαίνει στην ανάδειξη της παραγωγικής διαδικασίας του Ready to Die και του τεράστιου Impact που είχε η μικρή χρονικά παρουσία του Biggie στη μουσική βιομηχανία. Παρουσιάζει το περιβάλλον της εφηβικής ηλικίας του Biggie και τα αδιέξοδα που αυτό οδηγούσε αλλά δεν μπαίνει στη διαδικασία να παρουσιάσει πως επηρέασε η μετέπειτα πορεία του Biggie αυτό το περιβάλλον.

Ίσως το κλειδί σε αυτή τη χλιαρότητα που αναφέρω είναι ότι η όλη αφήγηση βασίζεται πάνω στο στενό περιβάλλον του Biggie. Με αυτόν τον τρόπο δεν μπαίνουν στο επίκεντρο ούτε οι ψυχολογικές και συναισθηματικές αναζητήσεις του ίδιου ούτε ο τρόπος που παρακολουθούσε την ιστορία ο υπόλοιπος κόσμος. Ενδεχομένως ο στόχος του ντοκιμαντέρ να ήταν να επικεντρωθεί σε πλευρές και μαρτυρίες που δεν είχαν μπει ιδιαίτερα στο προσκήνιο με βασικό του όπλο το σπάνιο βιντεοσκοπημένο υλικό που εμφανίζει.

 Το νέο ντοκιμαντέρ του Netflix λοιπόν σε έναν ήδη μεγάλο φαν του καλλιτέχνη αφήνει μια μέτρια γεύση. Αν είσαι ένας από αυτούς λοιπόν μπορείς να δώσεις την ευκαιρία να ξαναχαζέψεις ιστορίες για έναν αγαπημένο καλλιτέχνη και το back story του. Ενδεχομένως να είναι και στόχος του ντοκιμαντέρ να προσπαθήσει να δώσει χώρο σε ιστορίες που δεν είχαν ακουστεί πολύ. Αν έρχεσαι τώρα σε επαφή με τον κόσμο του Notorious B.I.G. υπάρχουν άλλοι δρόμοι καλύτεροι να σου αφηγηθούν αυτή την ιστορία. το Biggie: The Life of the Notorious B.I.G. του 2017, δίνει πιο λεπτομερή περιγραφή για την πορεία του καλλιτέχνη με την παρουσία άλλων σημαντικών καλλιτεχνών και δημοσιογράφων να βοηθούν στην ευρύτερη εικόνα για τον Biggie και την περίοδο του. Το Notorious του 2009, μια ταινία αφιερωμένη στη ζωή του Biggie παρότι είναι συνολικά μέτρια καταφέρνει τα παραπάνω σε μεγαλύτερο βαθμό κεντράροντας στον ήρωα με άλλο τρόπο.

Tags: , , ,


About the AuthorsLeave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑
  • Social