Όλα τα comics της Image που ΠΡΕΠΕΙ να διαβάσεις (Μέρος Β’)

admin Από admin 8 Λεπτά Ανάγνωσης

Επιτέλους! Έφτασε η ώρα για το δεύτερο μέρος με τα απαραίτητα κόμικς προς ανάγνωση για όσους θέλουν να εισαχθούν στον μαγευτικό κόσμο της Image. Στο σημερινό άρθρο θα βρείτε από ιστορίες τρόμου μέχρι ερωτικά γράμματα στην ποπ κουλτούρα. Ιστορίες τολμηρές, σχεδιαστικά και σεναριακά, που δύσκολα θα έβρισκαν θέση στους δύο μεγάλους εκδοτικούς οίκους. Ας μην χρονοτριβούμε άλλο λοιπόν, και πάμε να δούμε για ποιούς λόγους η Image έχει κερδίσει την εκτίμηση των αναγνωστών κόμικς.

Outcast

Η Image, μεταξύ άλλων, έχει διακριθεί επειδή φιλοξενεί μερικά από τα καλύτερα κόμικ τρόμου των τελευταίων χρόνων. Σε αυτή την κατηγορία έχει περίοπτη θέση το Outcast των Kirkman και Azaceta, το οποίο μεταφέρθηκε στην τηλεόραση με την ομώνυμη σειρά που έβγαλε δύο σεζόν. O πρωταγωνιστής Kyle Barnes ζει σε μία μικρή επαρχιακή πόλη και έρχεται διαρκώς στη ζωή του αντιμέτωπος με υπερφυσικά φαινόμενα καθώς οι πιο κοντινοί του άνθρωποι καταλαμβάνονται από δαίμονες.  Ο Kyle, για λόγους που δεν γνωρίζει, μπορεί να βλάψει τους δαίμονες όμως θα αποφασίσει να «αξιοποιήσει» συστηματικά το χάρισμα του μόνο όταν θα συμμαχήσει με έναν ιερέα ο οποίος ανανεώνει με ενθουσιασμό την πίστη του. Το σενάριο παίρνει όλα τα κλασικά μοτίβα της φαντασίας με δαίμονες και εξορκισμούς και προσπαθεί να τα ανανεώσει, δίνοντας τον τόνο του εξαιρετικά επιτυχημένου Kirkman που έχει ήδη δώσει διαπιστευτήρια με την ικανότητα του να δίνει νέα πνοή σε πολυφορεμένα κλισέ στο Walking Dead. Το σκίτσο του Azaceta επιμένει σε σκούρα και μουντά χρώματα, είναι λιτό και δεν υπάρχουν στιγμές θριάμβου.Επιμένει στον ρεαλισμό ακόμα και στις πιο υπερφυσικές στιγμές, όπως οι εξορκισμοί.  Στο Outcast η βία κυριαρχεί, μην αφήνοντας περιθώριο για στιγμές θριάμβου και αφελούς ηρωισμού και αυτή ακριβώς την αίσθηση αποδίδει το στυλ του Azaceta.


Lazarus

To κόμικ των Rucka και Lark είναι ένα έργο επιστημονικής φαντασίας υψηλών προδιαγραφών. Σε ένα δυστοπικό μέλλον, ο πληθυσμός των ΗΠΑ έχει αποψιλωθεί, το κράτος έχει καταρρεύσει και η κοινωνία έχει επιστρέψει σε ένα φεουδαρχικό σύστημα όπου η γη έχει μοιραστεί σε δεκαέξι οικογένειες που ελέγχουν δικούς τους στρατούς και κατέχουν το σύνολο της εξουσίας.  Κάθε οικογένεια έχει υπό τον έλεγχο της έναν Lazarus με εξαιρετικές δεξιότητες στη μάχη και ικανό να αναγεννιέται, επουλώνοντας ακόμα και θανατηφόρα τραύματα. Η ιστορία επικεντρώνεται στην πορεία της Forever, της Lazarus της οικογένειας Carlyle η οποία έχει επιτελικό ρόλο στο στρατό της οικογένειας της ενώ, καθώς ενηλικιώνεται, αρχίζει να αμφισβητεί τη θέση της αλλά και την ίδια την αξία του συστήματος. Το Lazarus διακρίνεται για τη λεπτομερή απεικόνιση ενός εξαιρετικά αντιφατικού χαρακτήρα που βιώνει μία διαρκή εσωτερική σύγκρουση ανάμεσα στις νέες εμπειρίες που βιώνει,  στο πλαίσιο αξιών με το οποίο έχει ανατραφεί αλλά και τα βιολογικά χαρακτηριστικά που της αποδόθηκαν μέσα από την κατασκευή της. Ο Rucka χτίζει το σενάριο του αντλώντας στοιχεία από μία μεγάλη γκάμα και συνδυάζοντας τα με έναν πρωτότυπο τρόπο. Το αποτέλεσμα εντυπωσιάζει: μία συγκλονιστική ιστορίας προσωπικού αγώνα και αναζήτησης που ρίχνει καυστικά σχόλια σε κοινωνικές ανισότητες.


The Wicked + The Divine

Κάθε δώδεκα χρόνια, δώδεκα μυθολογικές φιγούρες μετενσαρκώνονται σε νεαρά άτομα με θεϊκές δυνάμεις και προσδόκιμο ζωής μονάχα δύο έτη. Ένα φαινομενικά καθημερινό κορίτσι, η Laura, θα έρθει σε επαφή με έναν κόσμο μαγείας, θανάτου, συναυλιών και πάρτι, χωρίς να είναι έτοιμη για όλα αυτά. Ο Kieron Gillen προσπαθεί να εκφράζει διαρκώς την αγάπη του για την ποπ κουλτούρα (για παράδειγμα, αυτή την περίοδο γράφει το ανεπίσημο σίκουελ του Watchmen) και το The Wicked + The Divine είναι η καλύτερη απόδειξη. Έχοντας ως παρέα το σχέδιο του Jamie McKelvie, με τον οποίον συνεργάστηκαν στο Phonogram και το Young Avengers, γράφει μια ιστορία για ποπ είδωλα που τυχαίνει να είναι και θεοί, εξερευνώντας ζητήματα ταυτότητας και παίζοντας με την αντίληψη μας για την τέχνη και τα fandoms που ουκ ολίγες φορές αγγίζουν τα όρια της υπερβολής. Σε όλα αυτά προσθέστε ένα πολυπολιτισμικό καστ χαρακτήρων με ποικίλες σεξουαλικές κατευθύνσεις, αρκετές υπερηρωικές πινελιές, μπόλικη μυθολογία, arcs βασισμένα σε τραγούδια της Taylor Swift και μπορείτε να αντιληφθείτε γιατί το συγκεκριμένο κόμικ έχει αγαπηθεί τόσο πολύ τα τελευταία χρόνια.


Sex Criminals

Ιστορίες σαν και το Sex Criminals μας υπενθυμίζουν τους λόγους για τους οποίους χρειαζόμαστε εκδοτικές που ξεφεύγουν από το δίπολο των Marvel και DC. Για παράδειγμα, ενώ η DC λογοκρίνει τεύχη, επειδή παρουσιάζεται ολόγυμνος ο Bruce Wayne(!), η Image δίνει απόλυτη ελευθερία σε δημιουργούς να εκδώσουν μια σειρά, όπου οι πρωταγωνιστές της έχουν τη δυνατότητα να σταματούν το χρόνο όταν φτάνουν σε οργασμό, οπότε αποφασίζουν να ληστεύουν τράπεζες! Βέβαια, το ενδιαφέρον με το Sex Criminals δεν εξαντλείται στην ομολογουμένως παλαβή ιδέα του. Το σεξ χρησιμοποιείται ως μέσο εμβάθυνσης των χαρακτήρων με το σενάριο του Matt Fraction να ρίχνει φως σε όλες τις πτυχές της σεξουαλικότητας (αλήθεια, πόσες φορές έχουμε δει ασέξουαλ άτομα στην ποπ κουλτούρα;). Κερασάκι στην αφροδισιακή τούρτα του Sex Criminals είναι το πάντα ξεκαρδιστικό γράψιμο του Matt Fraction, αλλά και το πολύχρωμο, γεμάτο ζωή σχέδιο του Chip Zdarsky που αγκαλιάζει πλήρως τις pulp καταβολές της ιστορίας.


Astro City

Μεταξύ μας, η επιλογή του Astro City αποτελεί μια μικρή κλεψιά, αφού ναι μεν ξεκίνησε να εκδίδεται απ’ την Image, αλλά σύντομα μετακόμισε στη Vertigo. Παρ’ όλα αυτά, θα ήταν άδικο, μια τέτοια τεχνική λεπτομέρεια να αποτρέψει την αναφορά μιας τόσο ενδιαφέρουσας σειράς υπερηρωικών κόμικς. Η ανθολογική δομή επιτρέπει της να ξεδιπλώσει διάφορες πτυχές της μυθολογίας της διατηρώντας όλα τα κλισέ που έχουμε αγαπήσει στο είδος, δίνοντας όμως βαρύτητα και σε πρόσωπα που σπάνια μας απασχολούν στις πιο παραδοσιακές προσεγγίσεις παρόμοιων ιστοριών. Έτσι, εκτός από μυστικές ταυτότητες και μανιακούς κακούς, η σειρά αφιερώνει χρόνο και στους απλούς καθημερινούς πολίτες της πόλης, που έχουμε συνηθίσει να αντιμετωπίζονται μονάχα ως ποσοστά παράπλευρων απωλειών. Έτσι, οι ιστορίες του Kurt Busiek ισορροπούν ιδανικά ανάμεσα στις εκκεντρικές ιδέες που συναντά κανείς σε υπερηρωικά κόμικς και στη slice of life παρουσίαση της ζωής ανθρώπων που αναδεικνύονται σε ήρωες στη δικιά τους μικρή κλίμακα. Με αυτό τον τρόπο, το Astro City καταφέρνει να αποτελεί την ίδια στιγμή μια γνώριμη, αλλά και τόσο ιδιαίτερη προσέγγιση που δεν θα μπορούσε να πρωτοεμφανιστεί πουθενά αλλού, παρά μόνο σε μια εκδοτική σαν την Image.


Το πρώτο μέρος μπορείτε να το (ξανα)διαβάσετε εδώ:

Μοιραστείτε το Άρθρο