Έφτασε το Spider-Verse στο τέλος του;

Μάνος Βασιλείου - Αρώνης Από Μάνος Βασιλείου - Αρώνης 6 Λεπτά Ανάγνωσης

Στα υπερηρωικά πράγματα -τουλάχιστον τα κινηματογραφικά- αυτή τη στιγμή το πιο δημοφιλές crossover event με βεβαιότητα είναι το Spider-Verse. Οι δύο animation ταινίες της Sony με πρωταγωνιστή τον Miles Morales πέτυχαν ένα απρόσμενο τεχνικό – εικαστικό αποτέλεσμα, αφήνοντας απόλυτα ικανοποιημένους κοινό και κριτικούς, συστήνοντας το αραχνοσύμπαν και τους πρωταγωνιστές του στο ευρύ κοινό και υπενθυμίζοντας τη διαχρονική δημοφιλία του ήρωα Spider-Man, η οποία επιτρέπει τον αστείρευτο πειραματισμό με τις διαφορετικές του μορφές και ταυτότητες. Και θα πρέπει να είναι σαφές ότι το τελευταίο είναι ένα αξιοσημείωτο κατόρθωμα για τα δεδομένα των κόμικς, καθώς δεν είναι σύνηθες να παραμένουν δημοφιλείς εναλλακτικοί χαρακτήρες βασισμένοι σε έναν κλασσικό υπερήρωα. Ας σκεφτούμε εάν έχουν κερδίσει την αποδοχή του Miles Morales, της Spider-Gwen (ή ακόμα και των Spider-Noir και Spider-Punk) για παράδειγμα οι ήρωες της Bat-family. Η απάντηση είναι ότι ούτε κατά διάνοια δεν μπορεί να σταθεί ιστορία στο Gotham χωρίς τον Batman, ενώ oι πιο επιτυχημένοι πειραματισμοί παραλλαγής χαρακτήρας του συγκεκριμένου υπο-σύμπαντος είχαν στο επίκεντρο τον Joker (στον Λευκό Ιππότη του Sean Murphy και τα Dark Nights: Metal των Scott Snyder και Gregg Capullo).

Μήπως, όμως, ήρθε η ώρα να τελειώσει αυτή η σύνδεση του Spider-Man με τις παραλλαγές του από το πολυσύμπαν της Marvel; Αποφάσισαν, μήπως, οι ιθύνοντες της εταιρείας να κλείσουν αυτό το κεφάλαιο τώρα που βρίσκεται στην πλήρη ακμή του; Γιατί αυτή φαίνεται -τουλάχιστον εκ πρώτης όψεως- να είναι η δουλειά που ανατέθηκε στον Dan Slott στον τόμο «Spider-Verse: Το Τέλος», ο οποίος ακολουθεί τα γεγονότα ενός παλιότερου crossover event από το run του Slott στον Amazing Spider-Man, το «Spider-Verse: Μάχη Επιβίωσης». Αμφότερες οι ιστορίες κυκλοφορούν πλέον στα ελληνικά από τις εκδόσεις Anubis, η μία σε μετάφραση Εβίτας Λύκου και η άλλη σε μετάφραση Χρήστου Τσέλιου, αντίστοιχα.

Στην ιστορία του τόμου «Spider-Verse: Το Τέλος» το αραχνο-σύμπαν απειλείται με ολική καταστροφή από μία παντοδύναμη αρχαία θεά, τη Σάθρα, η οποία, έχοντας τη μορφή σφήκας, αηδιάζει με τις αράχνες και προσδοκά να καταστρέψει το σύμπαν τους, τον Μεγάλο Ιστό και να τον αντικαταστήσει με ένα σκοτεινό σύμπαν υπό τον πλήρη έλεγχό της, την Μεγάλη Φωλιά. Προκειμένου να πραγματοποιήσει το σχέδιό της, θέτει υπό τον έλεγχό της κάθε εναλλακτικό κόσμο του αραχνο-σύμπαντος και τον αντίστοιχο Spider-Man (ή Spider-woman ή όποια άλλη παραλλαγή) που τον προστατεύει. Για να θέσει τους υπερήρωες υπό την κυριαρχία της αρκεί να τους καταφέρει ένα τσίμπημα, ενώ απέναντι στους κρισιμότερους από τους αντιπάλους της έχει ένα εναλλακτικό σχέδιο ολικής εξόντωσής τους, διαγραφής τους από τον Ιστό της Ζωής. Την ώρα που ο Peter Parker μαθαίνει για την επίθεση που έχει δεχθεί το αραχνο-σύμπαν, φαίνεται πλέον να είναι πολύ αργά, αφού οι σύμμαχοι που του έχουν μείνει είναι πλέον ελάχιστοι. Η Σάθρα είναι λίγα βήματα πριν ολοκληρώσει το σχέδιό της, το Ύστατο Τσίμπημά της!

Το σενάριο του Dan Slott είναι υποδειγματικό, αφού καταφέρνει διαρκώς να κρατάει το ενδιαφέρον των αναγνωστών/-τριών του με την καλοδουλεμένη πλοκή, τις ευφυείς σεναριακές ανατροπές και την εμβάθυνση σε χαρακτήρες που σπάνια έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο. Εξάλλου, ο Slott ήταν ο ιδανικός σεναριογράφος για μία τέτοια ιστορία (η οποία εντάχθηκε στο εκδοτικό πλαίσιο του εορτασμού για τα 60 χρόνια του Spider-Man), αφού έχει συνδέσει το όνομά του με τον χαρακτήρα και ως εκ τούτου γνωρίζει σε βάθος το αραχνο-σύμπαν και τους χαρακτήρες του. Ειδικά στο δεύτερο μισό του τόμου, όταν ο Slott αποφασίζει να αναδιηγηθεί την origin ιστορία του Peter Parker, γίνεται εμφανής η εμπειρία του και η σύνδεσή του με τον ήρωα, τον οποίο τιμά για το ισχυρό αίσθημα ευθύνης που τον χαρακτηρίζει, ακόμα κι όταν δεν ακολουθεί την παραδοσιακή του διαδρομή. Μάλιστα, η συνεργασία του Slott με τον Mark Bagley, έναν δημιουργό – θρύλο των ιστοριών του Spider-Man, αποτέλεσε μία αξιοπρόσεκτη είδηση εξαρχής. Οι δυο τους συνεργάστηκαν για πρώτη φορά, κι όταν ρωτήθηκε γι’ αυτή την προοπτική ο Slott δήλωσε ότι νιώθει τιμή και ανυπομονησία για το αποτέλεσμα, καθώς οι δυο τους είναι «δύο τύποι που ζουν για να διηγούνται ιστορίες του Spider-Man, που αν μας κόψεις θα κυλήσει Spider-Man από το αίμα μας». Πράγματι, το σχέδιο του Bagley είναι υψηλού επιπέδου, καταφέρνοντας να αποτυπώσει με ζωντάνια τη δράση, τα horror στοιχεία ενός ιδιόμορφου zombie apocalypse και την αντίθεση του πραγματικού κόσμου με το ανατριχιαστικό σκοτεινό περιβάλλον της Μεγάλης Φωλιάς της Σάθρα.

Συνοψίζοντας την ιστορία, προκειμένου να αντεπιτεθεί ο Peter Parker στην παντοδύναμη Σάθρα θα συνεργαστεί με μία μικρή ομάδα πολύτιμων αραχνο-συμμάχων αλλά και με άσπονδους εχθρούς του παρελθόντος, καθώς κανείς και καμία δεν περισσεύει στη μάχη για τη διάσωση του spider-verse! Θα τα καταφέρουν; Απέναντί τους, εξάλλου, θα βρουν πολλούς Spider-men από τα σύμπαντα που έχει ήδη κατακτήσει η Σάθρα. Οι πιθανότητες σίγουρα δεν είναι με το μέρος τους!

Μοιραστείτε το Άρθρο
Γεννήθηκε το 1993, δηλαδή ήταν 6 χρονών όταν είδε πρώτη φορά το Star Wars. Κάπου στο Λύκειο κατέληξε ότι η αλήθεια βρίσκεται στον Sheldon και από τότε προσπαθεί να ανακαλύψει τον κόσμο των nerds και των superheroes, χωρίς ιδιαίτερη επιτυχία. Αγαπημένο του χρώμα το κόκκινο: στις σημαίες, στον Flash, στον Deadpool, ενώ στις μπλούζες το προτιμά με λευκές λωρίδες. Τελευταία το παίζει και δικηγόρος, χωρίς καμία επιτυχία.