Transformers – Πέρα από αυτό που βλέπουν τα μάτια σου…

Ξανθή Χόβρη Από Ξανθή Χόβρη 16 Λεπτά Ανάγνωσης

Τα Transformers ήρθαν στον πλανήτη μας αναζητώντας πηγές ενέργειας για τον δικό τους πλανήτη Cybertron… Που να ήξεραν τα δύσμοιρα σε ποιον πλανήτη τους έστειλε η μοίρα τους!

Σε αυτό το άρθρο θα αναφερθούμε στα Transformers της πρώτης γενιάς τα σωστά, τα ορθόδοξα. Τα επεισόδια δηλαδή που έπαιξαν επί δεύτερης τετραετίας ΠΑΣΟΚ στη χώρα μας.

Η επιλογή αυτή γίνεται για τρεις λόγους :

  1. Η αυθεντική πρώτη γενιά των Transformers σαν σειρά κινουμένων σχεδίων ήταν ομολογουμένως η καλύτερη του franchise.
  2. Είναι τόσο πολλοί οι τίτλοι που ακολούθησαν και τόσο διαφορετικά stories plots που θα έπρεπε να εγκαταλείψω τα πάντα και να γράφω  για 15 μέρες ώστε να καλύψω το θέμα. Δεν γίνεται. Έχω και άλλες δουλειές. Όπως να φάω ένα αναίτιο ξύλο στην γειτονιά μου από αστυνομικό. Δεν θέλω να του στερήσω τη χαρά της εκτόνωσης.
  3. Το franchise τίτλων των Transformers έχει ακριβώς την ίδια πορεία  με το franchise αλλαγής  ονομάτων και εκλογικής επιτυχίας του ΠΑΣΟΚ. Ειλικρινά δεν καταλαβαίνω γιατί κάποιος να πάρει μια καλή ιδέα όπως τα Transformers  (ή το σοσιαλιστικό ΠΑΣΟΚ του ΄80) και να τα κάνει να μην βλέπονται.

(Δεν είμαι νοσταλγός του ΠΑΣΟΚ, κάνω απλά κάκιστο χιούμορ… Ίσως και μόνο γι αυτό να χρειάζεται να φάω ξύλο. Πότε δεν ξέρεις τι θα ποινικοποιηθεί…)

Όλα ξεκίνησαν στα μέσα της δεκαετίας του ’70 από μια Ιαπωνική παιχνιδοβιομηχανία με το όνομα Takara. Η Takara λάνσαρε μια σειρά παιχνιδιών με πρωταγωνιστές ανθρωποειδή ρομπότς με το όνομα Microman. Τα ρομπότς αυτά είχαν cyborg μορφή και το μέγεθος τους ήταν, σχεδόν, σαν μιας φιγούρας G.I Joe.

Ο Microman ήταν μικρός στο μάτι αλλά  έκανε τεράστια επιτυχία στην ιαπωνική αγορά. Η Ιαπωνία αγκάλιασε τους νέους ήρωές της δημιουργώντας γύρω τους ένα storyline, ενώ φρόντισε να τροφοδοτεί ετησίως την αγορά με νέα προϊόντα. Το 1981, αποφασίζει να εμπλουτίσει την ιστορία του Microman δημιουργώντας παράλληλα την σειρά παιχνιδιών Diaclone. Η σειρά αποτελείται κυρίως από αυτοκίνητα-ρομποτ τα οποία οδηγούσαν μικροσκοπικές μινιατούρες ή διάφορα τεχνολογικά αντικείμενα όπως κασετόφωνα, βιντεοκασέτες, όπλα κ.λπ. τα οποία μετατρέπονταν σε ρομποτάκια και βοηθούσαν στην μάχη τους Microman ή Micromen για να είμαστε σωστοί στα αγγλικά μας.

Η αμερικανική εταιρία Hasbro είχε ήδη εισάγει στην Αμερική την δεκαετία του ’70 την σειρά παιχνιδιών Microman. Την δεκαετία του ’80 όμως αποφάσισε να κάνει μια συμφέρουσα πρόταση, για εκείνη, στην εταιρία Takara.

Της πρότεινε να ενώσουν τις δυνάμεις του και να δημιουργήσουν μια νέα σειρά παιχνιδιών όπου θα συγχώνευαν ουσιαστικά τις δύο προϋπάρχουσες ιαπωνικές. Η Hasbro είχε όλα τα δικαιώματα των Transformers αλλά  θα έδινε την εισαγωγή τους στην Ιαπωνία και σε κάποιες ασιατικές χώρες στην εταιρία Takara.Με αυτό το τρόπο γεννήθηκαν τα Transformers!

Ανθρωποειδή ρομποτς  εξωγήινης βιολογίας τα οποία μετατρέπονταν σε αυτοκίνητα, αεροσκάφη, φορτηγά, τανκς, ελικόπτερα, πλοία, όπλα και οτιδήποτε τεχνολογικό (πλην εννοείται λευκών συσκευών οικιακής χρήσης). Τα μεγέθη των φιγούρων διέφεραν ανάλογα με το είδος των αυτοκινήτων ή των αντικειμένων στα οποία μετατρέπονταν.

Το 1984 κυκλοφόρησαν στην αμερικανική αγορά και από εκεί σε ολόκληρο τον κόσμο. Η εταιρία Hasbro προκειμένου να τα προωθήσει όσο καλύτερα μπορούσε απευθύνθηκε στην εταιρία Marvel Comics με σκοπό να γράψουν ένα πιασάρικο storyline και ένα μικρό βιογραφικό για κάθε μία από της 28 νέες φιγούρες που λάνσαρε.

Μετά από πολλές περιπέτειες και αρνήσεις συγγραφέων της Marvel ο Bob Budiansky γράφει το backstory των Transformers.

Τα Transformers είναι τεχνολογικά προηγμένα ρομπότς με συναισθηματική νοημοσύνη προερχόμενα από τον πλανήτη  Cybertron, ο οποίος ταλανίζεται εδώ και χρόνια με εμφύλιο ανάμεσα στους καλούς Autobots και τους κακούς Decepticons. Οι Decepticons  δημιουργήθηκαν ως ρομποτς στρατιώτες επαναστατώντας εναντίον των δημιουργών τους, οι οποίοι δεν ήταν άλλοι από τους 13 Πρωταρχικούς.

Μια επιτροπή ρομπότ οι οποίοι κυβερνούσαν τον πλανήτη Cybertron και από την «γενιά» τους προέρχεται ο αρχηγός των καλών Autobots, Optimus Prime.O πλανήτης τους, έπειτα από χρόνια εμφυλίου πολέμου, ξεμένει από ενέργεια και πρέπει να ταξιδέψουν στο σύμπαν ώστε να βρουν νέες πηγές.  Αρχίζουν έναν αγώνα δρόμου μαζί με τους κακούς Decepticons οι οποίοι επίσης αναζητούν ενέργεια.

Παρότι στην σειρά τους βλέπουμε να κάνουν εντυπωσιακές μανούβρες στο έδαφος, στον αέρα, στην θάλασσα και μας λένε πόσο ανώτεροι τεχνολογικά είναι, όταν φτάνουν στο μαγνητικό πεδίο της γης, βραχυκυκλώνονται και πέφτουν. Η σύγκρουση τους κρατά «κοιμισμένους»   για εκατομμύρια χρόνια και ξυπνούν την πιο ακατάλληλη εποχή της ανθρώπινης ιστορίας : την δεκαετία του ’80. Την δεκαετία που ο δικός μας πλανήτης είχε αρχίσει να τινάζει τα πέταλα σε ό,τι αφορούσε το περιβάλλον και η οικολογική συνείδηση ήταν ακόμα στα σπάργανα.

Την εποχή λοιπόν που οι μητέρες των αναγνωστών μας, ήταν στο Γυμνάσιο και άδειαζαν στην υπερμεγέθη φράντζα τους ένα μπουκάλι λακ μεγαλώνοντας την τρύπα του όζοντος, τα ρομποτάκια που αναζητούν πηγές ενέργειας, ξυπνούν από το λήθαργο..

Τόσο κακό timing.. 

Όσο εγώ, με κάθε πρώην μου κει έξω στο σύμπαν…

Η σειρά έκανε πρεμιέρα την 17η Σεπτεμβρίου του 1984 και αποτελείται από 4 +1 σεζόν και μια ενδιάμεση ταινία κινουμένων σχεδίων μεγάλου μήκους το 1986, η οποία αργότερα κόπηκε και κυκλοφόρησε σε επεισόδια. Τα επεισόδια συνολικά είναι 68 και μέχρι την τρίτη σεζόν τον σχεδιασμό τους είχε αναλάβει το ιαπωνικό στουντιο TOEI animation.

Στην πρώτη σεζόν, βλέπουμε την βασική ιστορία την οποία σας προ-έγραψα : Την συνέχιση του εμφυλίου μεταξύ Autobots και Decepticons στην γη και την προσπάθεια των κακών να την αποστραγγίσουν από ενέργεια αφανίζοντας τους ανθρώπους. Ο αρχηγός των καλών Autobots είναι ο Optimus Prime ένα φορτηγό μοντέλο Freigliner, βράχος ηθικής και καλοσύνης. Αγαπημένες του ατάκες «Η ελευθερία είναι δικαίωμα όλων των συναισθανόμενων όντων»  και «Καμία θυσία δεν είναι τόσο μεγάλη όταν γίνεται για την ελευθερί»… Θυμίζει λίγο εμμονικό Γάλλο επαναστάτη του 1789.

Από την μεριά των Decepticons, έχουμε τον Megatron με φασιστικές ατάκες του τύπου «Όλα τα κατώτερα όντα θα υποκύψουν στην θέληση μου» ή  «Ειρήνη μέσω τυραννίας»  που ακούγεται σαν ένας  πολύ ειλικρινής Αμερικάνος πρόεδρος τις τελευταίες δεκαετίες. Ο Megatron μεταμορφωνόταν σε ένα Walther P38 του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και νομίζω πως μπήκατε στο νόημα. Επίσης σε πολλά επεισόδια ονομάζεται ως Fallen, δηλαδή ως Έκπτωτος, που μας παραπέμπει στον Εωσφόρο ως πεσμένο Άγγελο και αρκετά πια! Καταλάβαμε είναι εξαιρετικά διαβολικός κακός! Δεν χρειάζεται άλλη σημειολογία…

Μια σειρά από μόνιμους χαρακτήρες πλαισίωναν αυτούς τους αρχέτυπους αντιπάλους και την ανάγκη να αυξηθούν οι πωλήσεις.  Αξίζουν να αναφερθούν από την μεριά των Autobots : Ο υπαρχηγός Jazz ένα σπορ αυτοκίνητο με αγαπημένη ατάκα την «Αν είναι να κάνεις κάτι, κάνε το με στυλ», o κοντός, ευέλικτος, μαμούνι, κιτρινιάρης Blublebee  ένα Volkswagen σε ρόλο κατασκόπου, ο Cliffjumper  μια κόκκινη Πορσε 924, ο Jetfire ο επιστήμονας της σειράς ο οποίος ήταν κάποτε Decepticon και καλός φίλος με τον Starscream, τωρινό επιστήμονα των Decepticons. Πολλοί από τους Autobots τον υποπτεύονταν για κατάσκοπο… Για το τέλος θα μνημονεύσω τον Grimlock ένα ρομπότ Τυραννόσαυρο

Από τους Decepticons, ένας από τους πιο icons χαρακτήρες του ήταν σίγουρα ο Soundwave με την κομπιουτερίστικη ομιλία του και τις εναλλακτικές του μορφές από Jet μέχρι κασετόφωνο (τα νεότερα χρόνια γίνεται και mp3), ο Starscream ο επιστήμονας και υπαρχηγός των Decepticons με ψυχολογία Iζνογκούντ, αφού θέλει να γίνει αρχηγός στην θέση του Megatron,ο Skywarp ο πλακατζής των Decepticon, ο οποίος διαθέτει την ικανότητα της τηλε-μεταφοράς, ο Scapper o Μπουλντόζας ή ο εγκληματίας των Decepticons, καθότι ο τύπος έπιανε ζωντανούς Autobots, τους τεμάχιζε (ναι, ναι, ναι σε παιδική σειρά όλα αυτά…) και χρησιμοποιούσε κομμάτια τους για διάφορες κατασκευές. Ο Megatron τον θαύμαζε για την μοχθηρία του.

Ήταν τέτοια η επιτυχία της σειράς και η δίψα για κέρδη της Hasbro ώστε έβαλε στο παιχνίδι και μια ανταγωνιστική εταιρία παιχνιδιών της Takara, την εταιρία Bandai, επιθυμώντας να βγάλει όσους περισσότερους ήρωες μπορούσε στην σειρά και έπειτα στα καταστήματα παιχνιδιών.

Η Takara όταν κατάλαβε πως η Hasbro προσπαθούσε να «μοιράσει» και άλλο την πίτα των κερδών και να χάσει τα προνόμια της στις ασιατικές χώρες για την διάθεση των Transformers, πάτησε πόδι απαιτώντας να εξαφανιστούν εκείνα τα Transformers της Bandai, αλλιώς θα χαλούσαν την συμφωνία. Εισακούστηκαν και κάποιοι χαρακτήρες της πρώτης σεζόν τους έφαγε το μαύρο σκότος..

Η σειρά είχε τεράστια επιτυχία και τα Transformers πούλησαν σαν ζεστά κουλούρια Θεσσαλονίκης το ξημέρωμα μετά από πιώμα. Έτσι εννοείται πως η εταιρία Hasbro γλυκάθηκε από τα κέρδη της και έδωσε το οκ για δεύτερη σεζόν.

Η δεύτερη σεζόν βασιζόταν αποκλειστικά στην ιδέα να πουλήσουν όσο περισσότερα νέα προϊόντα μπορούσαν σε μικρά αγοράκια- θαυμαστές της σειράς. Τα επεισόδια αποτελούνται από αυτοτελείς  ιστορίες γύρω από μικρές μάχες μεταξύ καλών και κακών. Στην ιστορία, μπαίνουν πολλοί νέοι χαρακτήρες πέρα από τους 28 βασικούς που έπαιζαν στην πρώτη, ενώ κάνουν την εμφάνιση τους περισσότεροι άνθρωποι.

Ενώ στην πρώτη σεζόν εμφανίζονται αποκλειστικά άνδρες, στην δεύτερη εισάγονται και γυναικείοι χαρακτήρες τόσο στο ανθρώπινο είδος όσο και στα ρομπότ. Στην πραγματικότητα η σειρά παραμένει αυστηρά «αγορίστικη» υπόθεση.

Ακολουθεί η ταινία μεγάλου μήκους στις κινηματογραφικές αίθουσες το 1986. Στην ταινία βρισκόμαστε αισίως στο 2005. Την ώρα που σε εμάς σήκωνε η Παπαρίζου το τρόπαιο της Eurovision, ο Optimus Prime και πολλά άλλα Transformers των πρώτων 2 σεζόν, άφηναν την τελευταία τους πνοή στη μάχη. Το 1986, η εταιρία Hasbro είχε αποφασίσει να λανσάρει νέα σειρά χαρακτήρων και ξεσκαρτάρισε όσους δεν θα έβγαζε στα ράφια των καταστημάτων.  Το νέο αρχηγόπουλο των Autobots ήταν ο Hot Rod, ο οποίος χρησιμοποιώντας το μενταγιόν με το εντυπωσιακό, ομολογουμένως, όνομα «Μάτριξ της ηγεσίας» γίνεται ο Rodimus Prime.

Η τρίτη σεζόν έρχεται στις οθόνες μας το 1987 με άλλο intro και μάλλον λιγότερη όρεξη… Πώς αλλιώς; Η Marvel Comics αποχωρεί από την συγγραφή και η ΤΟΕΙ από την παραγωγή των επεισοδίων και η ομάδα της Hasbro αναλαμβάνει την συνέχιση της σειρά στην δική της εταιρία παραγωγής κινουμένων σχεδίων, την Sunbow Productions.

Στα μισά της σεζόν, φωνάζουν για βοήθεια την Κορεάτικη εταιρία AKOM να αναλάβει τα ηνία, αλλά ήδη η σειρά έπνεε τα λοίσθια με μεγάλο κίνδυνο να συμπαρασύρει και τις πωλήσεις των παιχνιδιών.

Το κοινό δεν είχε πάρει καθόλου καλά τον θάνατο του Optimus Prime και την αντικατάστασή του από έναν άλλον ήρωα. Εκατοντάδες χιλιάδες γράμματα διαμαρτυρίας έφτασαν στα γραφεία της εταιρείας από αγόρια τα οποία απαιτούσαν να γυρίσει πίσω.

Και όταν ο λαός απαιτεί, πάντα πετυχαίνει! Ο Optimus εμφανίζεται και πάλι στις οθόνες και τα ράφια μας από το Μάρτιο του 1987.

Η τέταρτη και τελευταία, επίσημη, σεζόν της σειράς ήρθε το Νοέμβριο του 1987 και πρόκειται για τρία επεισόδια τα οποία έγραψαν τον επίλογο της πρώτης γενιάς Transformers. Η πέμπτη σεζόν δεν ήταν παρά μια κοπτοραπτική παλιότερων επεισοδίων.

Στην Ιαπωνία, ως γνώστες του αντικειμένου των κινουμένων σχεδίων ήξεραν πως δεν θα μπορούσαν να αφήσουν διψασμένο το αγορίστικο κοινό της χώρας τους και έτσι τους έδωσαν Transformer: The Headmasters, ένα spin-off της σειράς Transformers,το οποίο πιάνει την ιστορία από την επιστροφή του Optimus Prime, αλλά ακολουθεί τις περιπέτειες μιας νέας ομάδας ρομπότ, τα οποία έπεσαν στον πλανήτη Master και τις εκεί περιπέτειές τους.

Την επιτυχία των πρώτων 35 επεισοδίων οι Ιάπωνες τη γιορτάζουν και την συμπληρώνουν με μια δεύτερη σεζόν των Headmasters με τον τίτλο Transformers: Super- Gods masterforces των 42 επεισοδίων.  Το 1989 με το  Transformers : Victory  κλείνει και ο ιαπωνικός κύκλος επεισοδίων της σειράς Transformers πρώτη γενιά.

Οι νέοι χαρακτήρες των Transformers ως Ηeadmasters δεν εμφανίζονται ποτέ στα καταστήματα παιχνιδιών της Δύσης, ενώ οι τρεις σεζόν μεταγλωττίστηκαν σχετικά πρόσφατα στα αγγλικά από την εταιρία Omni στην Μαλαισία το 2011.

Αυτό ήταν το τέλος ; Όχι, βέβαια! Στον καπιταλισμό δεν υπάρχει περίπτωση να υπάρχει μια ιδέα και να μην την εκμεταλλευτεί κάποιος στο έπακρο αποστραγγίζοντας κάθε δυνατότητα κέρδους.

Τα  Transformers γνώρισαν πολλές «αναβιώσεις» μέσω νέων ιστοριών όπως τα Beast Wars ή τα Transformers in disguise, ενώ έχουν χρησιμοποιηθεί πολλά στυλ σχεδίασης από το πιο κουμπιουτερίστικο που θες να βάλεις πυρωμένα πιρούνια στα μάτια σου μέχρι το πιο γλυκούτσικο όπως το «Transformers animated»…

Ακολούθησαν ταινίες, manga, comics και αποτυπώσεις των ρομπότ σε οτιδήποτε θα μπορούσε τεθεί προς πώληση. Από κούπες μέχρι μπλούζες, από αναπτήρες μέχρι sex toys.. Είπαμε..Πέρα από ό,τι μπορούν να δουν τα μάτια μας… και η λογική μας…

Τα είπαμε όμως, πρέπει να κατέβω στην πλατεία τώρα  για το αναίτιο ξύλο μου από την εξουσία... Κάποια άλλη στιγμή θα σας γράψω και γι αυτά. Ως τότε… Προσπαθήστε να βλέπετε πέρα από ό,τι πιάνει το μάτι σας. (Δεν αναφέρομαι στα sex toys.)

(Σε ποιον άλλον άρεσε ο ήχος καθώς μεταμορφώνονταν τα Transformers και τον κάνει ακόμα, όποτε τύχει να τα θυμηθεί; Είμαι μόνη μου σε αυτό; Εντελώς μόνη μου;)

Μοιραστείτε το Άρθρο
Follow:
Γεννημένη στην Αθήνα. Γράφω για ταινίες, κινούμενα σχέδια και κάπου-κάπου για άγνωστα ιστορικά γεγονότα ( όχι εδώ αλλού ως Ματριόσκα η Κόκκινη γκουκλαρέ το ). Δεν έχω ξεπεράσει το γεγονός πως δεν μπόρεσα να μείνω για πάντα στο Παρίσι. Πρόδηλα δεν μπορώ να γράψω ένα βιογραφικό σημείωμα της προκοπής αλλά δεν πειράζει είμαστε στην εποχή της εικόνας.