Συνέντευξη με τις εκδόσεις Η Άγνωστη Καντάθ για τα βιβλία τους και όχι μόνο

admin Από admin 8 Λεπτά Ανάγνωσης

Αν είστε στη Θεσσαλονίκη και ψάχνετε βιβλία Φαντασίας ή παιχνίδια RPG, σας έχουμε μια πολύ καλή πρόταση. Η Άγνωστη Καντάθ ξεκίνησε ως ένα βιβλιοπωλείο στη Θεσσαλονίκη το 1994. Σήμερα όμως είναι ένας πολύ πιο ευρύς (με όλες τις έννοιες) χώρος, όπου εκτός από βιβλία του Φανταστικού θα βρείτε και μια επιλογή τίτλων γενικότερης λογοτεχνίας, ημερολόγια, art albums, role playing games, διακοσμητικά αντικείμενα με δράκους, νεράιδες, ξωτικά και άλλα μυθικά πλάσματα. Το σημαντικότερο όμως είναι ότι έχει μπει και στο χώρο των εκδόσεων χαρίζοντάς μας υπέροχους τίτλους με την ανάλογη επιμέλεια. Όλα αυτά στον αριθμό 6 της Αιμιλιανού Γρεβενών (παρόδου της Δημ. Γούναρη). Στο τέλος του κειμένου θα βρείτε λινκ για βιβλιοπαρουσιάσεις κάποιων τέτοιων τίτλων. Πρώτα όμως η συνέντευξη που με χαρά πήραμε από τον Μανώλη Πιτέλη.

Τι θέλει να είναι η Άγνωστη Καντάθ για τη Θεσσαλονίκη;

Στο ξεκίνημα δεν ήμασταν ιδιαίτερα φιλόδοξοι. Ξέραμε ως αναγνώστες και αγαπούσαμε τη λογοτεχνία φαντασίας, και αντιλαμβανόμασταν δύο πράγματα: ότι υπήρχε ένα κενό στην παρουσία του είδους αυτού στο ελληνικό κοινό, και ότι υπήρχε μια προκατάληψη εναντίον του από τους θιασώτες της «σοβαρής» λογοτεχνίας. Αυτό το κενό θέλαμε να καλύψουμε και αυτή την προκατάληψη να ανασκευάσουμε. Η ανταπόκριση ήταν ζεστή, βρέθηκαν συνοδοιπόροι σ’ αυτό το ταξίδι, και η Άγνωστη Καντάθ έγινε τόπος συνάντησης, ανταλλαγής απόψεων, λογοτεχνικής κριτικής, συντροφικότητας και συνενοχής(!) για τους φίλους μας στη Θεσσαλονίκη.

Τώρα, βέβαια, με τις δυνατότητες που παρέχει το διαδίκτυο, η Καντάθ εξελίσσεται σε ηλεκτρονικό τόπο συνάντησης για ένα πολύ μεγαλύτερο κοινό που μοιράζεται το πάθος της φανταστικής λογοτεχνίας. Σε όλη την Ελλάδα, ακόμα και εκτός…  

Και γιατί με αυτό το όνομα;

Επειδή «Η ονειρική αναζήτηση της Άγνωστης Καντάθ» είναι ένα κομβικό έργο του φανταστικού, από έναν συγγραφέα με μεγάλη επίδραση σε μεταγενέστερους και ιδιαίτερα αγαπημένο σε μένα (σημ: τον Λάβκραφτ). Θεωρήσαμε πως το όνομα αυτό θα έδινε πολύ ξεκάθαρα το στίγμα μας, και αποδείχτηκε ότι είχαμε δίκιο.

Στο επίπεδο των εκδόσεων θα λέγατε ότι έχετε κάποιο συγκεκριμένο στόχο; Υπάρχει κάτι που θέλετε να φέρετε στο τοπίο της φαντασίας έτσι όπως το ξέρουμε στην Ελλάδα;

Είναι αυτό το κενό που σας έλεγα και προηγουμένως. Όταν πρωτοξεκινήσαμε ως βιβλιοπωλείο τα μεταφρασμένα βιβλία επιστημονικής φαντασίας, fantasy και τρόμου δεν ήταν πάρα πολλά. Ευτυχώς, στο επόμενο διάστημα αρκετοί εκδότες, μεγαλύτεροι και μικρότεροι, έσκυψαν πάνω απ’ το είδος. Εμείς μπήκαμε στο χώρο των εκδόσεων γιατί θέλαμε να κάνουμε γνωστά κάποια συγκεκριμένα έργα στους Έλληνες αναγνώστες και γιατί θέλαμε να το κάνουμε αυτό με το μεγαλύτερο σεβασμό στους συγγραφείς και στα κείμενα. Αυτό, ξέρετε, δεν είναι πάντα δεδομένο. 

Η σειρά «Διεθνής του Φανταστικού» μας αρέσει πολύ. Θέλετε να μας πείτε δυο λόγια για αυτή; Πώς σχεδιάστηκε και γιατί φέρει αυτόν τον τίτλο;

Είναι ίσως η πιο φιλόδοξη σειρά της Άγνωστης Καντάθ, αν και ακόμα στην αρχή της. Πολλές φορές τείνουμε να ξεχνάμε ότι η φανταστική λογοτεχνία δεν είναι μόνο αγγλόφωνη, επειδή η κουλτούρα μας παραμένει στραμμένη προς την Αγγλία και την Αμερική. Υπάρχουν αριστουργήματα αυτού του είδους γραμμένα σε άλλες γλώσσες, και θέλουμε να παρουσιάσουμε κάποια στους Έλληνες αναγνώστες. Ο τίτλος παραπέμπει ακριβώς σ’ αυτές τις διεθνείς συμμετοχές, σ’ αυτή την οικουμενικότητα.

Και η πανδημία; Πώς σας έχει επηρεάσει ως τώρα;

Όπως τις περισσότερες μικρές επιχειρήσεις, φαντάζομαι. Η δουλειά μας δυσκόλεψε πολύ. Το άνοιξε-κλείσε, συχνά και με διαφορετικές προϋποθέσεις, αποπροσανατολίζει τους αναγνώστες, οι περιορισμοί δεν επιτρέπουν το ψάξιμο στα ράφια και τη συζήτηση με τον βιβλιοπώλη, και γενικά οι απαγορεύσεις δεν κάνουν καλό στον πολιτισμό.

Αν, βέβαια, θέλουμε να αναγνωρίσουμε ένα καλό που προέκυψε, για μας ειδικά, επί πανδημίας είναι ότι μας έδωσε τη «σπρωξιά» που χρειαζόμασταν για να αρχίσουμε να οργανώνουμε το e-shop και τα social media της Καντάθ.

Είστε ένα βιβλιοπωλείο με συγκεκριμένο χαρακτήρα και φαίνεται πως οι Θεσσαλονικείς σας αγάπησαν. Φανταζόμαστε ότι θα έχετε αναπτύξει κάποια σχέση με τους αναγνώστες του είδους. Είναι έτσι;

Φυσικά. Πρώτα-πρώτα, πολλοί απ’ αυτούς έγιναν στην πορεία των χρόνων φίλοι. Φίλοι που συναντούμε και εκτός δουλειάς, φίλοι που μπορεί να βρισκόμαστε κατά κύριο λόγο στο βιβλιοπωλείο αλλά οι συζητήσεις μας είναι εφ’ όλης της ύλης και όχι μόνο για τη λογοτεχνία του φανταστικού, φίλοι που κουβεντιάζουμε για τα κοινά λογοτεχνικά ενδιαφέροντα και ανταλλάσσουμε απόψεις, φίλοι διαδικτυακοί, και άλλοι που είναι εν δυνάμει φίλοι, απλώς η γνωριμία μας δε μετράει πολύ χρόνο. Κάποιους τους ξέρουμε με το μικρό τους όνομα, άλλους όχι, πάντως μας συνδέει όλους η αγάπη γι’ αυτό το λογοτεχνικό είδος.   

Ποιοι είναι οι φίλοι της Άγνωστης Καντάθ; Υπάρχει ένα προφίλ που μπορείτε να περιγράψετε; Οι φίλες; Ποια είναι η απήχηση στις γυναίκες αναγνώστριες;

Η πρώτη μου σκέψη ήταν να πω ότι είναι κατά κύριο λόγο νέοι άνθρωποι, πιο εξοικειωμένοι με τις νέες τεχνολογίες και την ξένη λογοτεχνική παραγωγή. Αλλά θα ήταν λάθος! Οι αναγνώστες της λογοτεχνίας του φανταστικού είναι άνθρωποι κάθε ηλικίας, γυναίκες και άντρες, με πολύ διαφορετικό υπόβαθρο, προέλευση, καλλιέργεια, με μεγάλη ή καθόλου τεχνολογική κατάρτιση, που διάβαζαν μανιωδώς από μικροί ή ανακάλυψαν πολύ αργότερα τη χαρά της ανάγνωσης. Άλλους τους έλκει περισσότερο η επιστημονική φαντασία, άλλους το fantasy, άλλους ο τρόμος, άλλους και τα τρία αυτά μαζί. Πάντως όλοι και όλες μοιράζονται την πεποίθηση ότι η άποψη που ήθελε αυτή την παραγωγή «παραλογοτεχνία» είναι εντελώς παρωχημένη – ίσα-ίσα πρόκειται για ένα από τα πιο φρέσκα, σοβαρά και δυναμικά λογοτεχνικά είδη σήμερα.

RPG παίζουν;

Κάποιοι ναι, κάποιοι όχι. Και πάλι, η ηλικία και το φύλο δε φαίνεται να είναι παράγοντας στην ενασχόληση με τα παιχνίδια ρόλων. Κι εμείς υποστηρίζουμε αυτό το ενδιαφέρον φέρνοντας στο μαγαζί τα πιο διάσημα από αυτά – αλλά και κάποια κρυφά διαμαντάκια. Ελπίζουμε ότι στο μέλλον θα επεκταθεί το στοκ μας και θα έχουμε στα χέρια μας και RPG που δε βρίσκονται γενικά στην Ελλάδα.

Υπάρχει κάποια έκδοση στα σκαριά;

Πάντα υπάρχει! Έχουμε στα σκαριά μια συλλογή λαβκραφτικών διηγημάτων του Frank Belknap Long που θα βγει στη σειρά Mythos, το δεύτερο μέρος του Demonwar του Raymond E. Feist, και επιπλέον ετοιμάζεται κάτι για τη σειρά «Η Διεθνής του Φανταστικού», αλλά είναι ακόμα λίγο νωρίς για να το αποκαλύψουμε.

Σας ευχαριστούμε!

Εμείς ευχαριστούμε. Καλές αναγνώσεις!

Παρακάτω δύο βιβλιοπαρουσιάσεις για εκδόσεις της Άγνωστης Καντάθ:

Μοιραστείτε το Άρθρο