Smassing Culture
  • Otaku
    OtakuΔες Περισσότερα
    Kaiji – Τo manga πριν το Squid Game
    5 Λεπτά Ανάγνωσης
    Η Κόρη της Κολάσεως – Φρανκενστάιν στο Τόκιο
    5 Λεπτά Ανάγνωσης
    Solo Leveling – Το φαινόμενο που επαναπροσδιόρισε τα manhwa
    5 Λεπτά Ανάγνωσης
    Ποιότητα σε δύσκολους καιρούς! Tα 10 καλύτερα κόμικς του 2024!
    16 Λεπτά Ανάγνωσης
    Έπιασαν τα κρύα – Τα 10 καλύτερα anime για μια χειμωνιάτικη μέρα
    8 Λεπτά Ανάγνωσης
  • Comic
    ComicΔες Περισσότερα
    Όλο Δεξιά Για Τον Παράδεισο – Mια κυρπαντελίστικη Κόλαση
    4 Λεπτά Ανάγνωσης
    Βατραχομυομαχία – Όταν η κωμωδία συναντά το έπος με φρέσκια ματιά
    6 Λεπτά Ανάγνωσης
    Οι υποψηφιότητες των ΕΒΚ 2025
    10 Λεπτά Ανάγνωσης
    Στο Σύμπαν των Αυτοεκδόσεων – 5 κόμικς που ξεχωρίζουν
    9 Λεπτά Ανάγνωσης
    Προσφυγική Νίκαια –  Ένα εικονογραφημένο χρονικό της προσφυγιάς
    5 Λεπτά Ανάγνωσης
  • Βιβλία
    ΒιβλίαΔες Περισσότερα
    Η Κυρά της Λίμνης – To τέλος πριν την RPG αρχή
    7 Λεπτά Ανάγνωσης
    Γραφή Κοφτερή σαν Μαχαίρι – Ενάντια στο «ωραίο»
    6 Λεπτά Ανάγνωσης
    Μια στεκιά στο μάτι του Tom Robbins
    12 Λεπτά Ανάγνωσης
    Η Ακρόπολη Των Ξεχασμένων Μύθων – Επιστροφή (και αναστροφή) στον κόσμο του Έλρικ
    7 Λεπτά Ανάγνωσης
    Erevis Cale Trilogy – Πέρα από την (DnD) ηθική
    6 Λεπτά Ανάγνωσης
  • Cinema
    CinemaΔες Περισσότερα
    Τελευταίος Πειρασμός – Η αποδόμηση του θείου δράματος και ο «ξανακερδισμένος παράδεισος»
    6 Λεπτά Ανάγνωσης
    Έχω Κάτι Να Πώ – Mεταξύ μας, δε χρειάζεται
    5 Λεπτά Ανάγνωσης
    Η Δασκάλα του Πιάνου – Σινεμά που διεισδύει στην ψυχή
    4 Λεπτά Ανάγνωσης
    The Brutalist – Xτίζοντας την Αμερική έναν εφιάλτη τη φορά
    4 Λεπτά Ανάγνωσης
    Μιλήσαμε με τον Χρήστο Πυθαρά για τη νέα του ταινία “Το Κυνήγι”
    7 Λεπτά Ανάγνωσης
  • Σειρές
    ΣειρέςΔες Περισσότερα
    Η σημασία της μουσικής στον έρωτα των Δύο Ξένων
    11 Λεπτά Ανάγνωσης
    The Residence – Ένας πολύχρωμος φόνος στον Λευκό Οίκο
    5 Λεπτά Ανάγνωσης
    Your Friendly Neighborhood Spider-Man – Fun επιστροφή στις ρίζες
    6 Λεπτά Ανάγνωσης
    Cobra Kai – Για όλους τους losers του κόσμου
    7 Λεπτά Ανάγνωσης
    The next big (and best) thing – Οι καλύτερες σειρές του 2024
    13 Λεπτά Ανάγνωσης
  • Exclusive
    ExclusiveΔες Περισσότερα
    Πτήση/Κόσοβο -Η πιο balkanstigmh του ελληνικού θεάτρου
    4 Λεπτά Ανάγνωσης
    Το Comicdom CON Athens 2025 επιστρέφει και το Smassing Culture θα είναι πάλι εκεί!
    7 Λεπτά Ανάγνωσης
    Altan: «Το καλό σκίτσο έχει μήνυμα συνοπτικό, πρωτότυπο και αμφίσημο»
    9 Λεπτά Ανάγνωσης
    Φονικό Χαμόγελο – Mind games με τον Joker
    7 Λεπτά Ανάγνωσης
    Μιλήσαμε με τον Χρήστο Πυθαρά για τη νέα του ταινία “Το Κυνήγι”
    7 Λεπτά Ανάγνωσης
Διαβάζετε: Poor Things – Η εαυτός νυστέρι για το σώμα και την κοινωνία
Share
Smassing CultureSmassing Culture
Font ResizerAa
  • Otaku
  • Comic
  • Βιβλία
  • Cinema
  • Σειρές
  • Exclusive
Αναζήτηση
  • Otaku
  • Comic
  • Βιβλία
  • Cinema
  • Σειρές
  • Exclusive
Follow US
Copyright © 2014-2023 Ruby Theme Ltd. All Rights Reserved.
Smassing Culture > Blog > Cinema > Poor Things – Η εαυτός νυστέρι για το σώμα και την κοινωνία
Cinema

Poor Things – Η εαυτός νυστέρι για το σώμα και την κοινωνία

Nίκος Γιακουμέλος
Από Nίκος Γιακουμέλος
Δημοσιεύτηκε 28 Ιανουαρίου 2024
Τελευταία Ενημέρωση 26 Μαρτίου 2024
10 Λεπτά Ανάγνωσης
SHARE

Aρκετά αργοπορημένοι και όταν πια όλο το discourse για το Poor Things έχει τελειώσει, ερχόμαστε και εμείς να προσθέσουμε κάτι στο διάλογο μήνες μετά την κυκλοφορία του αφού ήδη το αναδείξαμε στην ταινία της χρονιάς που έφυγε.

Το (οσονούπω οσκαρικό) και πολυβραβευμένο ήδη Poor Things, βασισμένο στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Alasdair Gray και σε σενάριο του Tony McNamara  (Τhe Great, Cruela) είναι η πιο προσβάσιμη, δυναμική και ταυτόχρονα βαθιά προσωπική ταινία του Γιώργου Λάνθιμου. Ο σκηνοθέτης του Αστακού, του Κυνόδοντα και της Ευνοούμενης, χωρίς να χάνει τα μοναδικά στοιχεία που έχει βρει για τον κινηματογράφο που θέλει να κάνει και που έχει δείξει μέσα από την πορεία του, επιτυγχάνει στο να μειώσει τη «δυστροπία», την επιτηδευμένα δυσνόητη, διφορούμενη και πολλές φορές τραυματική εμπειρία που αποτελούσε η επικοινωνία και η απεικόνιση των χαρακτήρων του στο χώρο κάνοντας έτσι το Poor Things μια εμπειρία που μπορεί κάποιος να απολαύσει χωρίς να είναι απαραίτητα γνώστης της κινηματογραφικής γλώσσας του Λάνθιμου. Ίσως μάλιστα και περισσότερο, αφού αφήνει αυτά τα στοιχεία, σε μικρότερες δόσεις, να τον χτυπήσουν σα σφυριά για πρώτη φορά.

Η ταινία, με μια επί της ουσίας sci-fi/ κοινωνική σάτιρα πλοκή, εστιάζει στην (ανά)δόμηση του γυναικείου εαυτού, σε μια όμως ειδική περίπτωση – εδώ κολλάει το επίπεδο του sci-fi- όταν η νοητική και σωματική διάσταση είναι εντελώς διαχωρισμένες. Δεν έχουμε δηλαδή να κάνουμε με μια γυναίκα που μεγαλώνει μέσα σε μια κοινωνία και όλες οι συμβάσεις, τα πρέπει, οι επιθυμίες και οι προσταγές της, αόρατες και ορατές, σμιλεύουν σταδιακά τον χαρακτήρα της, δηλητηριάζουν την οπτική της και την εμποδίζουν να βιώσει ελεύθερα τη σωματικότητα της. Η Bella εκτινάσσεται βίαια από το χειρουργικό νυστέρι στην κοινωνία και καλείται να ανταποκριθεί στις επιταγές της χωρίς όμως να μπορεί να κατανοεί τι ακριβώς αυτές σημαίνουν. Βλέπει δηλαδή το σημαίνον και αγνοεί το σημαινόμενο. Ή, μάλλον ορθότερα, η Bella, αυτή η Φράνκεσταιν-ικη χίμαιρα που συνδυάζει μυαλό παιδιού και σώμα ενήλικης γυναίκας γίνεται το κυνικό νυστέρι που ξεχωρίζει επίσης βίαια τα πράγματα από τη σημασία που έχουν για τους υπόλοιπους, εντεταμένους ήδη στο κοινωνικό πλαίσιο. Φέρνει μια νέα οπτική και αυτό είναι που την κάνει, κατά βάση, τόσο ακαταμάχητη ως ηρωίδα.

Ο κυνισμός και η θέαση των κοινωνικών δεσμών ως έχουν και όχι ως θεωρούνται είναι ένα από τα κομβικά θέματα της ταινίας. H ίδια η Bella άλλωστε, καθόλου διακριτικά, δέχεται αυτή τη θέση επαναλαμβάνοντας τη γνωστή απάντηση του Διογένη. Μέσω της Bella και της ειλικρινούς απορίας της για τα όσα βλέπει γύρω της, καλούμαστε και εμείς να αναρωτηθούμε για τη χρήση θεσμών, εργαλείων αλλά και, το πιο βασικό, δομικών προκαταλήψεων που εμπεριέχονται στα δύο προηγούμενα, σε τέτοιο μάλιστα βαθμό ώστε το ένα να μην μπορεί να εννοηθεί χωρίς το άλλο. Ο μισογυνισμός λόγου χάρη και ο αποκλεισμός της γυναίκας από το ίδιο της το σώμα, είναι ένα δομικό στοιχείο στην οικογένεια. Η σεξουαλική καταπίεση μέσα στην «καθωσπρέπει» κοινωνία είναι μια sine qua non πτυχή της.  

Παράλληλα όμως, το ταξίδι της Bella για την αυτοπραγμάτωση και την ολοκλήρωση δε στέκεται μόνο απένταντι σε πράγματα. Είναι, πολύ περισσότερο, μια ανακάλυψη του πώς δομείται η εαυτή της, η προσωπικότητά της, τα δικά της θέλω και τα δικά της πρέπει. Έτσι, τη βλέπουμε αρχικά στο σπίτι του θεού-πατέρα, ενός άνδρα κατακρεουργημένου, σωματικά και συναισθηματικά από τις ίδιες της έννοιες της οικογένειάς και της επιστήμης. Η Bella δραπευτεύει από εκεί, περνά μια δική της περιπέτεια στον κόσμο, μαθαίνει τη δυστυχία του με άμεσο και βάναυσο τρόπο και, αφού αποτυγχάνει να τον αλλάξει άμεσα, καταλήγει να (αυτό)οργανώνεται και αφού αναμετρηθεί με το παρελθόν και τα πρέπει που άλλοι της επιβάλλουν, ώριμη πλέον, επιστρέφει στο πατρικό σπίτι που πλέον της ανήκει για να βοηθήσει τον κόσμο με τον μόνο τρόπο που ξέρει και τον εφάρμοζε σε όλη την ταινία: με το νυστέρι.

Το ταξίδι αυτό επιτυγχάνεται με δύο, αρκετά ετεροβαρείς τρόπους. Ο πρώτος είναι η ίδια η απεικόνιση του κόσμου, η οποία είναι ευθέως συνδεδεμένη με τη ματιά της Bella και τη φαντασία της και να σημειωθεί ότι εδώ χρωστάμε όλοι ένα μεγάλο ευχαριστώ στον τρομερό και επίσης υποψήφιο για Όσκαρ Γιώργο Μαυροψαρίδη. Η γενικευμένη (κατά)χρηση του ευρυγώνιου φακού είναι σαν ο ίδιος ο σκηνοθέτης να μας ανοίγει μια πόρτα σε αυτή τη συλλογιστική. Το γκρι, άχρωμο πατρικό σπίτι το ακολουθεί μια σχεδόν ιμπρεσιονιστική, steam punk χρωματική extravaganza στην πρώτη στάση του ταξιδιού της. Αξίζει να σημειωθεί ότι η παρούσα ταινία είναι η πρώτη φορά που ο Λάνθιμος χρησιμοποιεί CGI.

Αργότερα, το ταξίδι στο πλοίο η παλέτα σκουραίνει, αλλά δε μαυρίζει. Το βαθύ μπλε της θάλασσας και το πηκτό σιέλ του ουρανού δηλώνουν σε έναν βαθμό την ηθελημένη μελαγχολία της εφηβείας, τότε που ο κόσμος ξαφνικά μικραίνει (σα να είσαι κλεισμένος σε ένα πλοίο).

Αργότερα, η νεαρή ενήλικη ζωή στο Παρίσι δίνεται με έναν τρόπο που θυμίζει τη γκρίζα παλέτα του πατρικού σπιτιού, με το χιόνι να καλύπτει μόνιμα τη γαλλική πρωτεύουσα. Ένα κρύο που δε λυγίζει, αλλά σα να φουντώνει την ορμή της πρωταγωνίστριας για πειραματισμούς, ιδεολογικούς και σωματικούς.  Όταν επιστρέφει ξανά στην πατρίδα, το χρώμα παραμένει, έχει χάσει όμως τις υπερβολές του. Διατηρεί τη σπιρτάδα του πάντα, αλλά χωρίς το οριακά σουρεάλ κυματισμό του. Πιο στρωτό, πιο προσβάσιμο, πιο ενήλικο. Πάντα όμως της Bella.

Η ίδια η ταινία φυσικά δε θα καταφέρνε τα περισσότερα από αυτά που κάνει χωρίς την παρουσία της Emma Stone (Μaniac, The Irrational Man), η οποία είναι και ο έτερος πυλώνας της ταινίας. Στον πιο δύσκολο ίσως ρόλο της καριέρας της, απεκδυόμενη τα συνηθισμένα ερμηνευτικά της εργαλεία, η Emma των millennials χρησιμοποιεί το ίδιο της το σώμα για να εκφράσει όλες τις πλευρές της Bella και τη δυναμική εξερεύνηση και (ανά)δόμηση της εαυτή της. Από τα γεννητικά της όργανα για την πρώιμη σεξουαλική ανακάλυψη και παιδική-εφηβική σεξουαλικότητα σε αυτή της ωριμότητας έως τις αφύσικές, σχεδόν μαριονετίστικές αλλά γεμάτες ενθουσιασμό χορευτικές της φιγούρες και, τέλος, την ίδια της τη φιγούρα σε διάφορες πόζες σεξεργασίας αλλά και ερωτικής ωριμότητας, για να καταλήξει σε ένα πηγαίο, εντελώς δικό της χαμόγελο. Τα βραβεία που παίρνει η ηθοποιός για αυτή την ταινία δεν είναι χωρίς βάση.

Εδώ βέβαια αξίζει να σημειωθεί πως η ταινία, βαθιά φεμινιστική έστω και σε έναν πρωτόλειο βαθμό, έχει μια έντονη τάση να σεξουαλικοποιεί ίσως παραπάνω από όσο χρειάζεται το σώμα της Emma Stone, χωρίς να δικαιολογείται πάντα από την ροή της ιστορίας. Το ανδρικό βλέμμα της κάμερας δεν μπορεί να κρυφτεί πίσω από όμορφα τσιτάτα («we are our own means of production»). Και παρά τις καλές προθέσεις του, το Poor Things παραμένει τελικά μια ταινία που εγγράφει μέσα από μια ανδρική ματιά και έναν ανδρικό κώδικα μια γυναικεία ιστορία.

Επιστρέφοντας στο επίπεδο των ερμηνειών, πέρα από τον πάντα εξαιρετικό Willem Dafoe (Spider-Man, The Lighthouse) μια έτερη εκπληκτική παρουσία ήταν ο Mark Ruffalo (Αvengers: Ιnfinity War, The Adam Project) σε έναν (κανονικό) ρόλο που απέχει πολύ από τις υπερηρωικές του εμφανίσεις. Ο Ruffalo λοιπόν, ως Duncan Wedderburn αποτελεί την ηθελημένη κακή επιλογή της Bella. Αυθάδης, νάρκισσος, υποκριτικής, βαθιά χειριστικός,  παραβιαστικός και οριακά παιδόφιλος, ο Wedderburn αποτελεί μια συρραφή τύπων περισσότερο παρά κανονικό χαρακτήρα, χωρίς αυτό να σημαίνει απαραίτητα κάτι κακό (για την πλοκή, όχι για τον πολύ υπαρκτό τύπο ανθρώπου που υποδύεται). Αντίθετα, φέρνει στο μυαλό τον τύπο άνδρα που η πρώτη (και μόνη) του σκέψη όταν αντικρίζει μια γυναίκα είναι το πώς αυτή θα τον λατρέψει ως θεό. Μια groomer φιγούρα, που για να καλύψει τις δικές της ανασφάλειες, θηρεύει νέες προσωπικότητες που ακόμα δεν έχουν αναπτυχθεί πλήρως ώστε να μπορέσουν να αντιληφθούν πως ο θησαυρός που τους παρουσιάζει δεν είναι τίποτα παρά πάνω από άνθρακες, δηλητηριώδεις μάλιστα. Η κυνική αντιμετώπισή του από τη Bella και η τελική του καταρράκωση είναι σίγουρα μεγάλο κομμάτι της ταινίας.

Το Poor Things, πέρα από τον ελληνικό σχολιασμό, καφενειακό στις περισσότερες περιπτώσεις, κάνει ήδη τη δική του πορεία και θα συνεχίσει και πέρα από τα Όσκαρ ως μια από τις καλύτερες ταινίες της χρονιάς αλλά και του τελευταίου διαστήματος γενικά. Τουλάχιστον μέχρι την επόμενη συνεργασία Emma Stone και Γιώργου Λάνθιμου η οποία… έρχεται στα τέλη του χρόνου!

TAGGED:Emma StoneMark Ruffalooscars 2024Poor ThingsWillem DafoeΓιώργος ΛάνθιμοςΓιώργος ΜαυροψαρίδηςΈμμα ΣτόουνΌσκαρ 2024
Μοιραστείτε το Άρθρο
Facebook Copy Link Print
ΑπόNίκος Γιακουμέλος
Γεννήθηκε με μεγάλη επιτυχία αλλά μετά άρχισε καπου να δυσκολεύει το πράγμα. Σπούδασε Επικοινωνία και μετά αποφάσισε πως δεν του αρέσει να επικοινωνεί. Όνειρο του να μετακομίσει στην Σαχάρα όπου θα έχει ησυχία, αλλά μέχρι να το καταφέρει δουλεύει κωπηλάτης.
Προηγούμενο άρθρο Κολυμπώντας – Η μοναδική κοινοτοπία της ανθρώπινης κατάστασης
Επόμενο άρθρο Ταξιδεύοντας στο σύμπαν της επιστημονικής φαντασίας με έναν Κοσμοναύτη
FacebookLike
XFollow
PinterestPin
InstagramFollow

Subscribe Now

Subscribe to our newsletter to get our newest articles instantly!
Most Popular
Όλο Δεξιά Για Τον Παράδεισο – Mια κυρπαντελίστικη Κόλαση
14 Μαΐου 2025
Βατραχομυομαχία – Όταν η κωμωδία συναντά το έπος με φρέσκια ματιά
13 Μαΐου 2025
Οι υποψηφιότητες των ΕΒΚ 2025
14 Μαΐου 2025
Η σημασία της μουσικής στον έρωτα των Δύο Ξένων
12 Μαΐου 2025
Πτήση/Κόσοβο -Η πιο balkanstigmh του ελληνικού θεάτρου
11 Μαΐου 2025

Μπορεί να σου αρέσουν και αυτά:

Cinema

Death Note (Νetflix)- Ας το ξεχάσουμε καλύτερα

Nίκος Γιακουμέλος
Nίκος Γιακουμέλος
16 Οκτωβρίου 2018
CinemaOscars 2025

Nosferatu – Παρακμιακός ερωτισμός και η αμηχανία του δημιουργού

Λεωνίδας Βέργος
Λεωνίδας Βέργος
27 Φεβρουαρίου 2025
Cinema

Δέκα ταινίες για όταν πλησιάζουν τα – άντα (πρώτα, δεύτερα, όποια)

Nίκος Γιακουμέλος
Nίκος Γιακουμέλος
31 Ιουλίου 2020
Cinema

The Northman – Ένα έπος, έπος

Σάντρα Δημητρέλου
Σάντρα Δημητρέλου
30 Απριλίου 2022
CinemaExclusiveΑνασκοπήσειςΑνασκόπηση 2023

Σινεμά με πλακάτ, αίθουσες κλειστές– Οι 10 καλύτερες ταινίες του 2023

admin
admin
7 Φεβρουαρίου 2024
Σειρές

Οι 10 σειρές που μας καθήλωσαν στις οθόνες μας το 2018

admin
admin
26 Δεκεμβρίου 2018
[mailerlite_form form_id=1]
Smassing Culture

To Smassing Culture ξεκίνησε σαν μια προσπάθεια ανθρώπων που αγαπούν την μαζική κουλτούρα και θέλουν να μιλήσουν για αυτή από μια διαφορετική, πιο κοινωνική γωνία. 

Για εμάς

  • Αρχική
  • Τι είναι το Smassing Culture
  • Συντακτική

Δείτε Επίσης

  • Συνεντεύξεις
  • SmassFest
  • SmassPodcasts
  • Videos

Βρείτε μας:

Επικοινωνία
Manufactured by Sociality
Welcome Back!

Sign in to your account

Username or Email Address
Password

Lost your password?