Για τον Graham Masterton δεν χρειάζεται να ειπωθούν πολλά. Είναι ένας από τους μάστορες της λογοτεχνίας τρόμου με βιβλία κειμήλια για τον χώρο όπως το Μανιτού και Ο Άρχοντας του Ψεύδους. Τα τελευταία χρόνια παρόλ’ αυτά, έχει αλλάξει ρότα βρισκόμενος πιο κοντά στο αστυνομικό μυθιστόρημα, κυρίως με τη σειρά της ηρωίδας Κέιτ Μαγκουάιρ, η οποία αριθμεί εννέα βιβλία (στα ελληνικά Τρομερή Ομορφιά και Πληγωμένοι Άγγελοι από εκδόσεις Οξύ το 2011 και το 2017 αντίστοιχα). Το 2015 ο Graham Masterton σύστησε στο κοινό μία ακόμα σειρά μυστηρίου, με πρωταγωνίστρια την Μπεατρίς Σκάρλετ αυτή τη φορά, η οποία μέχρι στιγμής αριθμεί δύο βιβλία, και παρουσιάζεται για πρώτη φορά στα ελληνικά από τις εκδόσεις Οξύ με το πρώτο βιβλίο της σειράς Πορφυρή Χήρα.
Τι, ή μάλλον ποια, είναι όμως η Πορφυρή Χήρα; Η Μπεατρίς λοιπόν, κόρη φαρμακοποιού στο Λονδίνο του 18ου -κατά προσέγγιση- αιώνα, ζει στο Λονδίνο με τους γονείς της μέχρις ότου ο θάνατος και των δύο την στέλνει στο βόρειο Μάντσεστερ να ζήσει με τη θεία της. Εκεί μεγαλώνοντας θα γνωρίσει τον μετέπειτα σύζυγό της Φράνσις Σκάρλετ, με τον οποίο θα μετακομίσουν στη Νέα Αγγλία και συγκεκριμένα σε μία μικρή κοινότητα, το Σάτον, όπου ο Φράνσις θα είναι ο πάστορας. Την μικρή αυτή και ήσυχη, κατά τα φαινόμενα, κοινότητα έρχονται να διαταράξουν κάποια συμβάντα όπως οι δηλητηριασμοί ζώων, ασθένειες παιδιών αλλά και βίαιοι θάνατοι. Και καθώς όλοι πιστεύουν πως τα συμβάντα αυτά είναι έργο του Σατάνα, εμφανίζεται ένας μυστηριώδης άντρας, ο Τζόναθαν Σουκς να περιπλέξει ακόμα παραπάνω την κατάσταση.
Σε αυτό το σημείο ξεχωρίζει η Μπεατρίς Σκάρλετ, κυρίως απέναντι στον πάστορα σύζυγό της, ο οποίος φαίνεται να βολεύεται στην αφελή εξήγηση πως για όλα φταίει ο Σατανάς και οι όποιοι δαίμονές του, κάτι το οποίο όμως εξηγείται από την θρησκοληψία της εποχής. Από την άλλη η Μπεατρίς έχοντας μεγαλώσει με πατέρα φαρμακοποιό, έχει μάθει να πιστεύει στην φυσική εξήγηση πολλών περιστατικών, και αυτό τη φέρνει πολλές φορές σε μία εσωτερική σύγκρουση που από την μία παλεύει η πίστη της στο Θεό (κατά συνέπεια και στην ύπαρξη του Σατανά) και από την άλλη η ορθολογική σκέψη της. Ο δυναμικός της χαρακτήρας όμως, αν και ίσως λίγο υπερβολικός για την περίοδο που τοποθετείται η ιστορία, δεν την αφήνει να δεχτεί αδρανώς τα τεκταινόμενα και αποφασίζει να τα ξεδιαλύνει, φέρνοντας στο φως την ανθρώπινη συμβολή στα συμβάντα.
Ο Graham Masterton, αποδεικνύει ακόμα μια φορά πως κατέχει μια εξαιρετική πένα και υφαίνει μια ιστορία πολύ καλά δομημένη, που είναι δύσκολο να παρατήσει ο αναγνώστης. Η μάχη μεταξύ ορθολογισμού και θρησκοληψίας καθ’ όλη τη διάρκεια της ιστορίας, σε συνδυασμό με τις βίαιες και άβολες σκηνές, που θα ήταν αδύνατο να λείπουν από βιβλίο του Masterton, προσφέρουν μια γοητευτική και σκοτεινή ιστορία μυστηρίου. Και αυτό εν κατακλείδι είναι η Πορφυρή Χήρα.
Αν κάποιος αναζητήσει στο εν λόγω βιβλίο, τα χαρακτηριστικά που έκαναν γνωστό τον Masterton ως έναν από τους μαιτρ της λογοτεχνίας τρόμου, μάλλον θα απογοητευτεί. Αν όμως αναζητήσει μια καλογραμμένη και καλοδουλεμένη ιστορία μυστήριου, θα το ευχαριστηθεί υπέρ του δέοντος.