Smassing Culture
  • Otaku
    OtakuΔες Περισσότερα
    Kaiji – Τo manga πριν το Squid Game
    5 Λεπτά Ανάγνωσης
    Η Κόρη της Κολάσεως – Φρανκενστάιν στο Τόκιο
    5 Λεπτά Ανάγνωσης
    Solo Leveling – Το φαινόμενο που επαναπροσδιόρισε τα manhwa
    5 Λεπτά Ανάγνωσης
    Ποιότητα σε δύσκολους καιρούς! Tα 10 καλύτερα κόμικς του 2024!
    16 Λεπτά Ανάγνωσης
    Έπιασαν τα κρύα – Τα 10 καλύτερα anime για μια χειμωνιάτικη μέρα
    8 Λεπτά Ανάγνωσης
  • Comic
    ComicΔες Περισσότερα
    «Αυστηρά Συσκότισις» της Κατοχής με φόντο τη Θεσσαλονίκη
    8 Λεπτά Ανάγνωσης
    Gerard ή Το Σπαθί Στην Πλάτη Του – Ένα fantasy coming-out
    7 Λεπτά Ανάγνωσης
    Όλο Δεξιά Για Τον Παράδεισο – Mια κυρπαντελίστικη Κόλαση
    4 Λεπτά Ανάγνωσης
    Βατραχομυομαχία – Όταν η κωμωδία συναντά το έπος με φρέσκια ματιά
    6 Λεπτά Ανάγνωσης
    Οι υποψηφιότητες των ΕΒΚ 2025
    10 Λεπτά Ανάγνωσης
  • Βιβλία
    ΒιβλίαΔες Περισσότερα
    Η Κυρά της Λίμνης – To τέλος πριν την RPG αρχή
    7 Λεπτά Ανάγνωσης
    Γραφή Κοφτερή σαν Μαχαίρι – Ενάντια στο «ωραίο»
    6 Λεπτά Ανάγνωσης
    Μια στεκιά στο μάτι του Tom Robbins
    12 Λεπτά Ανάγνωσης
    Η Ακρόπολη Των Ξεχασμένων Μύθων – Επιστροφή (και αναστροφή) στον κόσμο του Έλρικ
    7 Λεπτά Ανάγνωσης
    Erevis Cale Trilogy – Πέρα από την (DnD) ηθική
    6 Λεπτά Ανάγνωσης
  • Cinema
    CinemaΔες Περισσότερα
    Havoc- Αιματοβαμμένη καγκουριά
    6 Λεπτά Ανάγνωσης
    Τελευταίος Πειρασμός – Η αποδόμηση του θείου δράματος και ο «ξανακερδισμένος παράδεισος»
    6 Λεπτά Ανάγνωσης
    Έχω Κάτι Να Πώ – Mεταξύ μας, δε χρειάζεται
    5 Λεπτά Ανάγνωσης
    Η Δασκάλα του Πιάνου – Σινεμά που διεισδύει στην ψυχή
    4 Λεπτά Ανάγνωσης
    The Brutalist – Xτίζοντας την Αμερική έναν εφιάλτη τη φορά
    4 Λεπτά Ανάγνωσης
  • Σειρές
    ΣειρέςΔες Περισσότερα
    Η σημασία της μουσικής στον έρωτα των Δύο Ξένων
    11 Λεπτά Ανάγνωσης
    The Residence – Ένας πολύχρωμος φόνος στον Λευκό Οίκο
    5 Λεπτά Ανάγνωσης
    Your Friendly Neighborhood Spider-Man – Fun επιστροφή στις ρίζες
    6 Λεπτά Ανάγνωσης
    Cobra Kai – Για όλους τους losers του κόσμου
    7 Λεπτά Ανάγνωσης
    The next big (and best) thing – Οι καλύτερες σειρές του 2024
    13 Λεπτά Ανάγνωσης
  • Exclusive
    ExclusiveΔες Περισσότερα
    Πτήση/Κόσοβο -Η πιο balkanstigmh του ελληνικού θεάτρου
    4 Λεπτά Ανάγνωσης
    Το Comicdom CON Athens 2025 επιστρέφει και το Smassing Culture θα είναι πάλι εκεί!
    7 Λεπτά Ανάγνωσης
    Altan: «Το καλό σκίτσο έχει μήνυμα συνοπτικό, πρωτότυπο και αμφίσημο»
    9 Λεπτά Ανάγνωσης
    Φονικό Χαμόγελο – Mind games με τον Joker
    7 Λεπτά Ανάγνωσης
    Μιλήσαμε με τον Χρήστο Πυθαρά για τη νέα του ταινία “Το Κυνήγι”
    7 Λεπτά Ανάγνωσης
Διαβάζετε: Shang-Chi And The Legend of The Ten Rings – Η Marvel ανακαλύπτει (σωστά) τον κόσμο του Kung fu
Share
Smassing CultureSmassing Culture
Font ResizerAa
  • Otaku
  • Comic
  • Βιβλία
  • Cinema
  • Σειρές
  • Exclusive
Αναζήτηση
  • Otaku
  • Comic
  • Βιβλία
  • Cinema
  • Σειρές
  • Exclusive
Follow US
Copyright © 2014-2023 Ruby Theme Ltd. All Rights Reserved.
Smassing Culture > Blog > Cinema > Shang-Chi And The Legend of The Ten Rings – Η Marvel ανακαλύπτει (σωστά) τον κόσμο του Kung fu
Cinema

Shang-Chi And The Legend of The Ten Rings – Η Marvel ανακαλύπτει (σωστά) τον κόσμο του Kung fu

Nίκος Γιακουμέλος
Από Nίκος Γιακουμέλος
Δημοσιεύτηκε 19 Σεπτεμβρίου 2021
Τελευταία Ενημέρωση 19 Σεπτεμβρίου 2021
6 Λεπτά Ανάγνωσης
SHARE

Στις 23 ταινίες της εδώ και 13 πλέον χρόνια, η Marvel δεν είχε τολμήσει ένα πράγμα: να βάλει κάποιον Ασιάτη στη θέση του πρωταγωνιστή. Υπήρχαν μακρινοί, περιφερειακοί ρόλοι, όμως ο φακός ήταν πάντα για (όλους) τους άλλους. Ακόμα και όταν έκανε μια σειρά εστιασμένη στις πολεμικές τέχνες της Ασίας, επέλεξε να φέρει στο προσκήνιο τον Iron Fist, ένα προιόν της εποχής του 70, όπου οι (λευκοί) εκδότες κόμικς προσπαθούσαν να κλέψουν τη δόξα από τις ταινίες πολεμικών τεχνών που ανθούσαν για να πουλήσουν κόμικς σε λευκά ως επί το πλείστο παιδιά.

Χρειάστηκε ένα Black Panther (και τα δισεκατομμύρια που αυτό έφερε) όπως επίσης και η προοπτική ενός καλού μπασίματος στην (αχανή) αγορά της Κίνας για να αλλάξει ο κολοσσός άποψη για αυτό τον περίεργο αποκλεισμό.  Kκαι, μιας και κάθε εταιρική επιλογή δε βασίζεται σε κάποια λογική, παρά μόνο στον πανικό της αγοράς, η Marvel έκανε στροφή 180 μοιρών και από την πολιτική «καθόλου Ασιάτες» πήγε στο «μόνο Ασιάτες, παντού και στα πάντα».

Το αποτέλεσμα ήταν το Shang-Chi And the Legend of The Ten Rings του (Mαορί) Destin Daniel Cretton (Short Term 12, Just Mercy). Αποτελεί, παρά τα τεράστια και προφανή ελλείματα της, μια εκκωφαντική γιορτή της κινέζικης κινηματογραφικής αισθητικής και εικονοποιίας. Όλες οι υπερβολικά υπερβολικές ταινίες kung fu, με wuxia στοιχεία, με  εμφανή αναφορά στον Tίγρης και Δράκος, μπήκαν στο μπλέντερ, γυαλίστηκαν (ίσως πλαστικοποιηθήκαν), κοινώς, Marvelοποιήθηκαν και μας έδωσαν αυτό το αποτέλεσμα. Kαι πραγματικά αυτή η ταινία δεν είχε κανέναν λόγο να είναι… τόσο, μα τόσο ευχάριστη.

Εξαρχής ο Simu Liu (Kim’s Convenience, The Expanse) αν και με παρουσιαστικό χαμηλών τόνων και ιδιαίτερα προσηνής, καταφέρνει να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και σηκώνει στους ώμους του αρκετό από το βάρος της ταινίας. Την ίδια στιγμή, κινείται με αυξανόμενη άνεση και αυτοπεποίθηση στις δυναμικές χορογραφίας μάχης, και, στο τέλος, είναι ένας επικυρωμένος Marvel χαρακτήρας.  Ταυτόχρονα η Awkwafina (The Farewell, Raya and the Last Dragon) είναι μια τρομερά διασκεδαστική προσθήκη και η down to earth περσόνα της δένει ιδιαίτερα την ταινία. Το ίδιο το χιούμορ της είναι χαρακτηριστικό της Marvel, όχι όμως τόσο ευθύ και (εκνευριστικά) πανταχού παρόν όπως συνήθως.

Ταυτόχρονα η ταινία μας δίνει ίσως και τον πιο προσγειωμένο, ανθρώπινο και προσεγγίσιμο κακό που έχουμε δει εδώ και πολύ καιρό στη Marvel, τον τρομερό Xu Wenwu του ανυπέρβλητου Tony Leung Chiu Wai. Ο σταθερός συνεργάτης του Kar-Wai Wong δίνει εδώ μια απλή (για τα δεδομένα του) ερμηνεία, γεμάτο όμως από ταλέντο και ανθρωπιά. Ένας σπασμένος άνθρωπος που κάνει ό,τι κάνει… από αγάπη.

Όμως, ο πραγματικός πρωταγωνιστής της ταινίας είναι η δράση, η οποία προφανώς βρίθει υπερβολών, CGI και, από ένα σημείο και μετά… ενός μπερδεμένου ρυθμού. Όμως, ο Cretton καταφέρνει κάτι πολύ σπουδαιότερο από μια εντυπωσιακή ταινία. Επιτυγχάνει να επικοινωνήσει συναισθήματα μέσω της σωματικότητας των ηθοποιών του και των μαχών. Όχι μόνο του θυμού και του μίσους, αλλά και του έρωτα, της (οικογενειακής) αγάπης που πολλές φορές είναι σκληρή αλλά μας συνδέει με το παρελθόν και την κληρονομιά μας.

Ο Cretton, θέλοντας να αποφύγει στερεότυπα αλλά παράλληλα να διατηρήσει τα  κοινοτικά στοιχεία, βάζει στον πυρήνα της ιστορίας του ένα οικογενειακό δράμα, μια ιστορία απώλειας. Η μεστή και γεμάτη συναίσθημα δράση είναι αυτή που γεφυρώνει αυτά τα δύο, τον πόνο της απώλειας με την παραδοχή της κληρονομιάς. Αυτή είναι και βασικότερη ιδέα του Shang-Chi, αυτός είναι ο τρόπος που ο πρωταγωνιστής ήρωας επιλέγει για να εκφράσει και να ξεπεράσει το δικό του τραύμα, μια απαραίτητη προυπόθεση για να γίνει σούπερ-ήρωας. Είναι βέβαια και μια πολύ συντηρητική στον πυρήνα της ιδέα, που αναιρεί πολλά από τα πιο προωθημένα βήματα που μπορεί να είχε κάνει (πάντα υπό πίεση) το MCU.

H αμφισημία των ιδεών της δεν είναι σίγουρα το μόνο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η ταινία. Από τη μέση και μετά ουσιαστικά μεταμορφώνεται σε άλλη ταινία, η οποία χρήζει μιας ακόμα exposition σκηνής, ενώ και δομικά έχει τεράστια σφάλματα. Ο Cretton, ενθουσιασμένος και ο ίδιος από την εμπειρία του blockbuster μας δείχνει ότι έχει τρομερό μάτι, όμως όχι και τόσο καλό ρυθμό, κάνοντας απότομα μπρος πίσω ή μην μπορώντας να βρει ακριβώς το κατάλληλο σημείο για ένα flash back. Επιπλέον, το υπερβολικό CGI στην τελική πράξη γρήγορα γίνεται χαοτικό, καθιστώντας, τελικά, την ταινία, μια ατελής και, αν κάποιος θέλει να είναι αυστηρός, πρόχειρη δουλειά σεναριακά.

Ακόμα και έτσι όμως, το Shang-Chi αποτελεί, μία από τις πιο όμορφες και προσωπικές origin ιστορίες του MCU και μια τρομερά διασκεδαστική επίσκεψη στον κινηματογράφο για ένα blockbuster που ξέρει τι είναι και δε φοβάται να το δείξει.  

TAGGED:Iron Fistkung fuMARVELShang-ChiShang-Chi And the Legend of The Ten Rings
Μοιραστείτε το Άρθρο
Facebook Copy Link Print
ΑπόNίκος Γιακουμέλος
Γεννήθηκε με μεγάλη επιτυχία αλλά μετά άρχισε καπου να δυσκολεύει το πράγμα. Σπούδασε Επικοινωνία και μετά αποφάσισε πως δεν του αρέσει να επικοινωνεί. Όνειρο του να μετακομίσει στην Σαχάρα όπου θα έχει ησυχία, αλλά μέχρι να το καταφέρει δουλεύει κωπηλάτης.
Προηγούμενο άρθρο Green Knight – Στον δρόμο για τη φωτογραφία, χάσαμε τον μύθο
Επόμενο άρθρο Πείνα, η Απηνής (Μέρος Α’)- Πλάθοντας το μύθο με αισθητική και φαντασία
FacebookLike
XFollow
PinterestPin
InstagramFollow

Subscribe Now

Subscribe to our newsletter to get our newest articles instantly!
Most Popular
«Αυστηρά Συσκότισις» της Κατοχής με φόντο τη Θεσσαλονίκη
30 Μαΐου 2025
Havoc- Αιματοβαμμένη καγκουριά
3 Ιουνίου 2025
Gerard ή Το Σπαθί Στην Πλάτη Του – Ένα fantasy coming-out
15 Μαΐου 2025
Όλο Δεξιά Για Τον Παράδεισο – Mια κυρπαντελίστικη Κόλαση
14 Μαΐου 2025
Βατραχομυομαχία – Όταν η κωμωδία συναντά το έπος με φρέσκια ματιά
13 Μαΐου 2025

Μπορεί να σου αρέσουν και αυτά:

ComicMarvel

Οld Man Logan: Η δυστοπία που ξεπέρασε τα όρια του μαύρου

Αλέξανδρος Μινωτάκης
Αλέξανδρος Μινωτάκης
16 Ιουνίου 2017
ComicMarvel

Έφτασε το Spider-Verse στο τέλος του;

Μάνος Βασιλείου - Αρώνης
Μάνος Βασιλείου - Αρώνης
5 Δεκεμβρίου 2023
Σειρές

Agatha All Along – Πιο fun από όσο αναμενόταν

Αλέξανδρος Μινωτάκης
Αλέξανδρος Μινωτάκης
22 Οκτωβρίου 2024
ComicMarvel

Wakanda Forever – O Black Panther ως αντανάκλαση του κοινωνικού ρατσισμού

Λεωνίδας Βέργος
Λεωνίδας Βέργος
4 Σεπτεμβρίου 2020
ComicMarvel

International Iron Man: Ψάχνοντας το παρελθόν του Tony Stark (με ή χωρίς στολή)

Μάνος Βασιλείου - Αρώνης
Μάνος Βασιλείου - Αρώνης
27 Αυγούστου 2017
ComicMarvel

10 απαραίτητες ιστορίες Spider-Man για να αντέξουμε άλλη μία ταινία που είναι μαθητής

Ηλίας Καλτσάς
Ηλίας Καλτσάς
13 Δεκεμβρίου 2018
[mailerlite_form form_id=1]
Smassing Culture

To Smassing Culture ξεκίνησε σαν μια προσπάθεια ανθρώπων που αγαπούν την μαζική κουλτούρα και θέλουν να μιλήσουν για αυτή από μια διαφορετική, πιο κοινωνική γωνία. 

Για εμάς

  • Αρχική
  • Τι είναι το Smassing Culture
  • Συντακτική

Δείτε Επίσης

  • Συνεντεύξεις
  • SmassFest
  • SmassPodcasts
  • Videos

Βρείτε μας:

Επικοινωνία
Manufactured by Sociality
Welcome Back!

Sign in to your account

Username or Email Address
Password

Lost your password?