Smassing Culture
  • Otaku
    OtakuΔες Περισσότερα
    Kaiji – Τo manga πριν το Squid Game
    5 Λεπτά Ανάγνωσης
    Η Κόρη της Κολάσεως – Φρανκενστάιν στο Τόκιο
    5 Λεπτά Ανάγνωσης
    Solo Leveling – Το φαινόμενο που επαναπροσδιόρισε τα manhwa
    5 Λεπτά Ανάγνωσης
    Ποιότητα σε δύσκολους καιρούς! Tα 10 καλύτερα κόμικς του 2024!
    16 Λεπτά Ανάγνωσης
    Έπιασαν τα κρύα – Τα 10 καλύτερα anime για μια χειμωνιάτικη μέρα
    8 Λεπτά Ανάγνωσης
  • Comic
    ComicΔες Περισσότερα
    Gerard ή Το Σπαθί Στην Πλάτη Του – Ένα fantasy coming-out
    7 Λεπτά Ανάγνωσης
    Όλο Δεξιά Για Τον Παράδεισο – Mια κυρπαντελίστικη Κόλαση
    4 Λεπτά Ανάγνωσης
    Βατραχομυομαχία – Όταν η κωμωδία συναντά το έπος με φρέσκια ματιά
    6 Λεπτά Ανάγνωσης
    Οι υποψηφιότητες των ΕΒΚ 2025
    10 Λεπτά Ανάγνωσης
    Στο Σύμπαν των Αυτοεκδόσεων – 5 κόμικς που ξεχωρίζουν
    9 Λεπτά Ανάγνωσης
  • Βιβλία
    ΒιβλίαΔες Περισσότερα
    Η Κυρά της Λίμνης – To τέλος πριν την RPG αρχή
    7 Λεπτά Ανάγνωσης
    Γραφή Κοφτερή σαν Μαχαίρι – Ενάντια στο «ωραίο»
    6 Λεπτά Ανάγνωσης
    Μια στεκιά στο μάτι του Tom Robbins
    12 Λεπτά Ανάγνωσης
    Η Ακρόπολη Των Ξεχασμένων Μύθων – Επιστροφή (και αναστροφή) στον κόσμο του Έλρικ
    7 Λεπτά Ανάγνωσης
    Erevis Cale Trilogy – Πέρα από την (DnD) ηθική
    6 Λεπτά Ανάγνωσης
  • Cinema
    CinemaΔες Περισσότερα
    Τελευταίος Πειρασμός – Η αποδόμηση του θείου δράματος και ο «ξανακερδισμένος παράδεισος»
    6 Λεπτά Ανάγνωσης
    Έχω Κάτι Να Πώ – Mεταξύ μας, δε χρειάζεται
    5 Λεπτά Ανάγνωσης
    Η Δασκάλα του Πιάνου – Σινεμά που διεισδύει στην ψυχή
    4 Λεπτά Ανάγνωσης
    The Brutalist – Xτίζοντας την Αμερική έναν εφιάλτη τη φορά
    4 Λεπτά Ανάγνωσης
    Μιλήσαμε με τον Χρήστο Πυθαρά για τη νέα του ταινία “Το Κυνήγι”
    7 Λεπτά Ανάγνωσης
  • Σειρές
    ΣειρέςΔες Περισσότερα
    Η σημασία της μουσικής στον έρωτα των Δύο Ξένων
    11 Λεπτά Ανάγνωσης
    The Residence – Ένας πολύχρωμος φόνος στον Λευκό Οίκο
    5 Λεπτά Ανάγνωσης
    Your Friendly Neighborhood Spider-Man – Fun επιστροφή στις ρίζες
    6 Λεπτά Ανάγνωσης
    Cobra Kai – Για όλους τους losers του κόσμου
    7 Λεπτά Ανάγνωσης
    The next big (and best) thing – Οι καλύτερες σειρές του 2024
    13 Λεπτά Ανάγνωσης
  • Exclusive
    ExclusiveΔες Περισσότερα
    Πτήση/Κόσοβο -Η πιο balkanstigmh του ελληνικού θεάτρου
    4 Λεπτά Ανάγνωσης
    Το Comicdom CON Athens 2025 επιστρέφει και το Smassing Culture θα είναι πάλι εκεί!
    7 Λεπτά Ανάγνωσης
    Altan: «Το καλό σκίτσο έχει μήνυμα συνοπτικό, πρωτότυπο και αμφίσημο»
    9 Λεπτά Ανάγνωσης
    Φονικό Χαμόγελο – Mind games με τον Joker
    7 Λεπτά Ανάγνωσης
    Μιλήσαμε με τον Χρήστο Πυθαρά για τη νέα του ταινία “Το Κυνήγι”
    7 Λεπτά Ανάγνωσης
Διαβάζετε: Snowpiercer – Η προφητική sci-fi δυστοπία του Bong Joon-ho
Share
Smassing CultureSmassing Culture
Font ResizerAa
  • Otaku
  • Comic
  • Βιβλία
  • Cinema
  • Σειρές
  • Exclusive
Αναζήτηση
  • Otaku
  • Comic
  • Βιβλία
  • Cinema
  • Σειρές
  • Exclusive
Follow US
Copyright © 2014-2023 Ruby Theme Ltd. All Rights Reserved.
Smassing Culture > Blog > Cinema > Snowpiercer – Η προφητική sci-fi δυστοπία του Bong Joon-ho
Cinema

Snowpiercer – Η προφητική sci-fi δυστοπία του Bong Joon-ho

Λεωνίδας Βέργος
Από Λεωνίδας Βέργος
Δημοσιεύτηκε 10 Μαρτίου 2020
Τελευταία Ενημέρωση 2 Απριλίου 2020
8 Λεπτά Ανάγνωσης
SHARE

Η πρόσφατη επιτυχία του νοτιοκορεατικού φιλμ Παράσιτα, του Bong Joon-ho τόσο στις καρδιές των κριτών κινηματογράφου και των βραβείων όσο και σε αυτές του διεθνούς κοινού (πόσο μάλλον των φτωχότερων κοινωνικών στρωμάτων, για ευνόητους λόγους) μας δίνει την ευκαιρία να εξετάσουμε και τη λοιπή σκηνοθετική του καριέρα. Εδώ θα σταθούμε σε μια ξεχωριστή δημιουργία του, το sci-fi κοινωνικό δράμα που ακούει στον όμορφο τίτλο Snowpiercer.

Το σημείο που πρέπει κατεξοχήν να δοθεί έμφαση είναι η ξεχωριστή όσο και δυστοπική (προφητική;) πλοκή της ταινίας. Στο μελλοντικό για τη χρονιά της παραγωγής της 2014, όπου η κλιματική καταστροφή/υπερθέρμανση έχει χτυπήσει άνευ προηγουμένου επίπεδα, όπως και γίνεται σταθερά κάθε χρόνο πλέον, η ανθρωπότητα εφευρίσκει ένα προϊόν που θα σταματήσει το καταστροφικό αυτό φαινόμενο.

Τότε η ταινία μάς εισάγει στο έτος 2031, όπου εκτυλίσσεται η κεντρική πλοκή: η ανακάλυψη αυτή έχει τα ακριβώς αντίθετα σε ακραίο βαθμό αποτελέσματα, με όλο τον πλανήτη να παγώνει και κάθε μορφή ζωής να παύει να υφίσταται. Οι λίγοι εναπομείναντες άνθρωποι συσσωρεύονται σε ένα τρένο – «κιβωτό», που τους προστατεύει από το θανατηφόρο ψύχος, καθώς ταξιδεύει (δίχως κάποιον συγκεκριμένο προορισμό). Σε μια αλληγορική για την καπιταλιστική κοινωνία μοτίβο, όσοι μπόρεσαν να αγοράσουν θέση στα πρώτα κατά σειρά βαγόνια του τρένου, η αστική τάξη και οι πλούσιοι, ζουν άνετα και πλουσιοπάροχα. Η εργατική τάξη και τα λοιπά φτωχά στρώματα ζουν στα τελευταία βαγόνια, μέσα στην απόλυτη εξαθλίωση, την πείνα και τη βρωμιά, τρώγοντας τα σάπια φαγητά (αλλά και τα ίδια τους τα σώματα, για να επιβιώσουν) που τους προσφέρουν οι αστοί και δεχόμενοι την αστική καταστολή. Οι καταπιεσμένοι φτωχοί αποφασίζουν να κάνουν το αυτονόητο: να εξεγερθούν απέναντι στους καταπιεστές τους και η λαϊκή αυτή εξέγερση είναι η κεντρική θεματική της ταινίας.

Εύκολα λοιπόν παρατηρούμε πως η ταινία άπτεται θεμάτων ιδιαίτερα κρίσιμων για τις μέρες μας: η ολοένα και εντεινόμενη διεθνώς φτώχεια – κοινωνική εξαθλίωση, πλάι-πλάι με την περιβαλλοντική καταστροφή. Παρουσιάζονται δηλαδή οι ταξικές ανισότητες της κοινωνίας, που οικοδομούν έναν κρατικό συνασπισμό εξουσίας, ενώ ταυτόχρονα προβάλλονται ιδιαίτερα επιτυχώς επιμέρους λειτουργίες του κρατικού αυτού καταπιεστικού μηχανισμού. Βλέπουμε καταρχάς πώς επιδρούν στις συνειδήσεις των ταξικά καταπιεσμένων μαζών οι μηχανισμοί πνευματικής υποδούλωσης του κράτους: η κυρίαρχη ιδεολογία ή/και θρησκεία (εδώ παρουσιάζει κοινά με τα ναζιστικά ιδεολογήματα) θέλει τους ανθρώπους εκ φύσεως τοποθετημένους σε μια ταξική – κοινωνική θέση, ενώ τον ίδιο ρόλο εκπληρώνει και το εκπαιδευτικό σύστημα κι έτσι, οι καταπιεσμένες μάζες μαθαίνουν να είναι δια βίου πειθαρχημένες στη θέληση του αφέντη τους. Αλλά και ο μηχανισμός κρατικής καταστολής είναι εκεί, με την αστυνομία – στρατό πάντα πιστή στο έργο της, να φυλάει τα πλούσια αφεντικά της από τις τυχόν αντιστάσεις και τους συλλογικούς αγώνες των καταπιεσμένων. Ο κρατικός μηχανισμός και η εξαθλίωση της κοινωνικής πλειοψηφίας παρουσιάζονται με γλαφυρότητα και οι παραλληλισμοί με την πραγματικότητα είναι προφανείς.

Η ταινία βασίζεται στο γαλλικό κόμικ Le Transperceneige, του Ζακ Λομπ

Ταυτόχρονα και η ρίζα της κοινωνικής αδικίας είναι παρόμοια με αυτήν της δικής μας πραγματικότητας. Ο πιο πλούσιος επιβάτης του τρένου απ’ όλους θεμελιώνει τον πλούτο όσο και την εξουσία του στην κατοχή της μηχανής βάσει της οποίας κινείται το τρένο, στο μέσο δηλαδή της «παραγωγής». Η αντίφαση είναι πάντα εκεί: η κοινωνική πλειοψηφία είναι στο τρένο, αλλά η μηχανή με την οποία αυτό εκπληρώνει τον ρόλο του ανήκει σε ένα μόνο άτομο. Έτσι γεννιούνται η φτώχεια και οι ταξικές αντιθέσεις, ακριβώς όπως στη «δική μας» καπιταλιστική κοινωνία. Τέλος, μια κάπως πιο ενδελεχής ανάλυση της ταινίας σχετίζεται με την τεχνολογία – την επιστήμη: η ανθρωπότητα θεωρούσε πως με το νέο φάρμακο το περιβάλλον θα σωζόταν, ενώ εντέλει είχε τα ακριβώς αντίθετα αποτελέσματα, υπενθυμίζοντάς μας πως η τεχνολογία και η επιστήμη, που από τη φύση τους είναι απελευθερωτικές κοινωνικά, στα πλαίσια του καπιταλιστικού συστήματος υποδουλώνουν την ταξικά πληττόμενη κοινωνική πλειοψηφία, αντί να την απελευθερώνουν και να χρησιμοποιούνται για την εκπλήρωση των αναγκών αυτής και όχι αυτών του κεφαλαίου.

Πρόκειται για τη μία από τις μόλις δύο ταινίες του νοτιοκορεάτη δημιουργού στην αγγλική γλώσσα, με σχεδόν κατεξοχήν αμερικανούς ηθοποιούς. Για ένα sci-fi έργο, η παραγωγή είναι ιδιαίτερα χαμηλού κόστους, αφού φτάνει μόλις τα 40 εκατομμύρια δολάρια, τη στιγμή που τα περισσότερα αντίστοιχα έργα φτάνουν το λιγότερο τα 100 εκατομμύρια (αν και για τα επίπεδα του νοτιοκορεατικού κινηματογράφου είναι υψηλό ποσό: η ταινία έχει το μεγαλύτερο σε χρηματικό ποσό κόστος παραγωγής στην Ιστορία του νοτιοκορεατικού κινηματογράφου!). Με κάπως χαμηλής ποιότητας οπτικά εφέ, ικανοποιητικές ερμηνείες και εν γένει χαμηλότερο από συνήθως για τις ταινίες του Bong Joon-ho καθαρά καλλιτεχνικό επίπεδο, αλλά ανατρεπτική πλοκή και ισχυρό κοινωνικό μήνυμα, ο σκηνοθέτης δείχνει πως ενδιαφέρεται περισσότερο για το (κοινωνικοπολιτικό) περιεχόμενο και δίδαγμα παρά για τη μορφή με την οποία αυτό θα εκφραστεί.

Ακόμα, το έργο αναμένεται να μεταφερθεί και σε αμερικανική σειρά, στην πλατφόρμα του Netflix, εντός του 2020. Η εξέλιξη αυτή συμπίπτει με το ονομαζόμενο «νέο κραχ» της διεθνούς οικονομίας και κερδοφορίας του κεφαλαίου, που μαίνεται να εντείνει ακόμα πιο πολύ τη φτώχεια στις πλατιές κοινωνικές μάζες, αλλά και με την πολεμική απειλή και την περιβαλλοντική καταστροφή να εντείνονται διαρκώς όλο και περισσότερο σε διεθνές επίπεδο. Τα 2 από τα 3 αυτά κοινωνικά ζητήματα βρίσκονται στο κέντρο της θεματικής του έργου.

Σήμερα που δικαίως το νεότερο δημιούργημα του Μπονγκ σαρώνει διεθνώς, η θέαση μιας ταινίας του ίδιου σκηνοθέτη που αναδεικνύει τα πιο κομβικά κοινωνικά θέματα της εποχής μας είναι αναγκαία. Γιατί ζούμε στην εποχή που η φτώχεια και η περιβαλλοντική καταστροφή που προκαλεί το κυνήγι του κέρδους και η υπερσυσσώρευση του παγκόσμιου πλούτου στα χέρια των λίγων θέτουν πλέον ζητήματα επιβίωσης ή όχι της ανθρωπότητας περισσότερο από ποτέ και η ταινία είναι τέκνο αυτής της εποχής, της εποχής της δομικής οικονομικής, πολιτικής και κοινωνικής κρίσης του ολοκληρωτικού συστήματος. Ο Bong Joon-ho στρατεύει το έργο του στο πλευρό των απανταχού καταπιεσμένων και μας καλεί να κάνουμε τον τόσο αναγκαίο (ανατρεπτικό) στοχασμό πάνω στα παραπάνω θέματα. Δικαίως λοιπόν θεωρείται από τους καλύτερους σκηνοθέτες της γενιάς του παγκοσμίως, αλλά και είναι από τους προσωπικούς μας αγαπημένους.

Μακάρι τα καλλιτεχνικά έργα σαν το Snowpiercer να ήταν περισσότερα.

TAGGED:Bong Joon HoLe TransperceneigeNetflixParasiteSnowpiercerΠαράσιτα
Μοιραστείτε το Άρθρο
Facebook Copy Link Print
Προηγούμενο άρθρο Ο Βάρδος – Ένας «ελληνο-ιρλανδός» Dandelion
Επόμενο άρθρο Χαμένο Προφίλ- Γαλλική νουάρ επιστροφή 20 χρόνια μετά
FacebookLike
XFollow
PinterestPin
InstagramFollow

Subscribe Now

Subscribe to our newsletter to get our newest articles instantly!
Most Popular
Gerard ή Το Σπαθί Στην Πλάτη Του – Ένα fantasy coming-out
15 Μαΐου 2025
Όλο Δεξιά Για Τον Παράδεισο – Mια κυρπαντελίστικη Κόλαση
14 Μαΐου 2025
Βατραχομυομαχία – Όταν η κωμωδία συναντά το έπος με φρέσκια ματιά
13 Μαΐου 2025
Οι υποψηφιότητες των ΕΒΚ 2025
15 Μαΐου 2025
Η σημασία της μουσικής στον έρωτα των Δύο Ξένων
12 Μαΐου 2025

Μπορεί να σου αρέσουν και αυτά:

Σειρές

Altered Carbon – Η σπορά του Blade Runner

Μάνος Βασιλείου - Αρώνης
Μάνος Βασιλείου - Αρώνης
4 Μαρτίου 2018
Σειρές

Fargo – Μια σειρά στα βήματα της ταινίας του ’96

Σόλωνας Παπαγεωργίου
Σόλωνας Παπαγεωργίου
4 Απριλίου 2019
Σειρές

Superstore – O φτωχός πλην τίμιος (retail worker) συγγενής του The Office

Nίκος Γιακουμέλος
Nίκος Γιακουμέλος
18 Δεκεμβρίου 2021
Σειρές

Dark- Mία εκκρεμότητα στον χρόνο

Καζανάς Kώστας
Καζανάς Kώστας
6 Ιουνίου 2018
CinemaΣειρές

The English Game & Ultras- Ποδοσφαιρική μεθαδόνη στον καιρό του εγκλεισμού

Δημήτρης Τζάνογλος
Δημήτρης Τζάνογλος
27 Μαρτίου 2020
Σειρές

Love, Death & Robots – Μια ωδή στην τέχνη του animation

Λάζαρος Κολαξής
Λάζαρος Κολαξής
30 Μαρτίου 2019
[mailerlite_form form_id=1]
Smassing Culture

To Smassing Culture ξεκίνησε σαν μια προσπάθεια ανθρώπων που αγαπούν την μαζική κουλτούρα και θέλουν να μιλήσουν για αυτή από μια διαφορετική, πιο κοινωνική γωνία. 

Για εμάς

  • Αρχική
  • Τι είναι το Smassing Culture
  • Συντακτική

Δείτε Επίσης

  • Συνεντεύξεις
  • SmassFest
  • SmassPodcasts
  • Videos

Βρείτε μας:

Επικοινωνία
Manufactured by Sociality
Welcome Back!

Sign in to your account

Username or Email Address
Password

Lost your password?